Release 2.19n
Viimeisin päivitys
Kotisivu
1. Kesä 2020 18:20 WEST
Uutisarkisto
24. Huhti 2020 15:23 WEST
0 0 0 0 0 0
Sivuilla käyntiä 2020
Tehoharjoittelua
Tehoharjoittelua haluamallesi käsityypille ks Artikkeleita
Uusia hienoja analyysejä tyrkyllä

Sivustolle on ilmaantunut uusi analysointityökalu. Avaa kilpailun tulokset, valitse pari ja jaon alapuolelta  -play it again-  ,  - Bsonline - ja sen jälkeen alakulmasta - results analysis - . Tuloksista voit nähdä miten omat toimet ovat olleet suhteessa doubledummy-tulokseen (DD = paras pelinvienti parasta puolustusta vastaan tai paras puolustus parasta pelinvientiä vastaan).

Kannattaa tutustua! Huom! työkalu ei kuulemma toimi kaikilla selaimilla, mm explorerilla, joten kannattaa kokeilla jollain muulla

Jakoja
Osittainen

Senioreita vastaan vastustaja teki ehkäisevän 2♠ , joka vain auttoi sekä slammin löytämisessä että pelinviennissä. Itä lähti ♠ Q:lla, otin ässällä, kolme kierrosta valttia, johon itä sakasi 9, ♠3 ja2. Miten kortit olivat jakautuneet ja miten peli menee kotiin?

Tarjoussarjassa itä lupasi 6 kortin padan, eka sakaus K:n ja 3. sakaus 2 paljasti, että idällä on pituutta ruudussa vähintään 5, sillä jos sakaus oli 4 kortin väristä kasvaisi Q nyt ässän ja pienen pelaamalla. Idällä siis 6-2-5-0 jakauma. Helpoin tapa, siis pelata vain ruutua rouvaa kohti ja jos länsi ottaa sakataan rouvalle menevä hertta, ei anna kotipeliä, kun  K on ilmoitettu olevan epäedullisesti. Vaikka on tiedossa, että vain itä voi pitää ruutuja ja patoja , ei myöskään ole kiristystä sillä itä on sakaamassa pohjoisen jälkeen, jossa on molemmat uhkakortit, ♠ 8 ja Q. Lisäksi tempo ei ole vielä kohillaan, pitäisi antaa tikki ulos, minkä jälkeen patakääntö katkaisisi kaikki yhteydetkin. 12 tikkiä voidaan ottaa kahdella tapaa, joko ottamalla A,  A ja K, ♠ A ja ♠ 8 jolle sakataan pöydän ruutu ja idällä on vain kotipelikääntöjä tai kuten pelipöydässä, otin A ja K, ♠ A ja ♠ 8, jolle sakasin hertan ja itä on kiinni antamassa kotipelin. En muista että osittaiseliminaatiota (tässä tapauksessa hertta eliminoitiin vain idän kädestä) olisi ihan viime aikoina tullut sovellettua.

♠ 8
10
 Q83
♣ 7
♠ - ♠ J97
QJ8 -
 1075  KJ4
♣ - ♣ -
♠ -
6
 A6
♣ J84

 

Joukkue-SM Koistiselle

Joukkue-SM meni odotetusti Koistiselle, Utter toisena ja Vilttiketju, joka oli hyvissä asemissa lauantain jälkeen, hyytyi kolmanneksi. Ohessa Kaukon tyylinäyte osamerkintäsitoumuksessa. Molemmissa pöydissä otettiin 2 isoa herttaa, herttavarkaus, pikkuristi idän ässälle, risti 7, 8, K ,joka varastettiin  4:lla, pieni ruutu  K:lle , jolle länsi sakasi padan. Miten jatkat?

Kummassakiin pöydässä oli pelattu tähän saakka samalla tavalla. Itä oli näyttänyt tähän mennessä tasan 5 , 4 2♣ , joten tällä on max 2♠ . Vilttiketjun pelinviejä yritti pudottaa ♣ Q:n varastamalla ristin käteen eikä sen jälkeen ollut toivoa kotipelistä. Kauko pohjoisena näki tilanteen oikein; jos idällä olisi ollut ♣ Q, olisi tämä ottanut sillä ensimmäisen ristin. Ainoa mahdollisuus on nyt kiristää opv mustissa väreissä ja kun ei ole yhteyskorttia padassa käteen, vaihtoehdoksi jää valttikiristys. Pelataan siis valtteja ja sakataan pöydän pienet padat pois. Lopputilanteessa kädessä on ♠ J98 A   pöydässä on ♠ AK ♣ J6 lännellä pitäisi olla ♠ Q106 ♣ Q9, mutta joutuu luopumaan joko pata ta ristipidostaan, jos sakaa padan, nousee käden ♠J , jos sakaa ristin , mennään padalla pöytään ja varastetaan risti, jolloin ♣ J nousee vahvaksi.  Näyttävä suoritus mestarilta!   Jaaa, että olisiko puolustuss voinut estää?  No olisi, ♣ A:n jälkeen patakääntö poistaa toisen tarvittavan yhteyden pöytään.

Helppo nakki

Kun patneri avaa 1NT ja itsellä on 17ap ja 6 kortin väri, saattaa korteissa olla isoslammi kuten viime tiistaina jaossa 17. Eräs oikea tapa tarjota se on tehdä ensin slammi-inviitti ruudussa 1NT 2♣  2  3♦, minkä jälkeen cue tarjouksia (ensimmäinen tai toinen kotrolli) 3♥, joka hyväksyy inviitin ja on tpv, 3♠, 4♣ , odottava 4 , 4 . Nyt avaaja on osoittanut ruututuen, AK hertassa ja joko ässän tai kuninkaan ristissä.  Jos avaajalla on vielä pataässä, vastaaja voi laskea 2+3+6+2=13 varmaa tikkiä. Vastaaja jatkaa ässäkyselyllä ja tulee 5♠ eli 2ässää +Q, joten seuraavaksi 7NT

Viikon jako

Tiistain toiseksi viimeinen jako. Mikä on paras pelinvienti 6♠ :ssa tai 6NT:ssä kun tulee ruutulähtö? Pieni pöydästä jolloin K oikealta ottaa tikin. Miten jatkat kun opv jatkaa ruudun?

Tikkejä on 5+3+2+1 eli yhtä vajaa. Hertasta on mahdollisuus saada puuttuva tikki jos se on 3-3. Ristirouvalla emme saa tikkiä joten sitä käytetään uhkakorttina siltä  varalta jos pitkä hertta on saamassa kädessä kuin ♣K.  Otamme Q:n jälkeen 5 patatikkiä ristisakauksin ja ristiässän ja pelattuamme hertan ässälle pöydässä on enää  Q3  A ♣Q  ja kädessä K97 ♣4 . Jos jommallakummalla puolustajalla on nyt 3 herttaa ja ♣K joutuu hän antamaan tikin joko hertalle tai ♣Q:lle kun pöydän A pelataan. Kädestähän joutaa sakata ristihakku. Tämä yksinkertainen kiristys tunnetaan nimellä Vienna Coup. Nythän saa 12 tikkiä myös herttamaskilla, mutta kiristys lisää huomattavasti kotipelimahdollisuuksia.

Syyslomaviikon jako

Maran 2 oli joko   tai ♠+♣ . Kun opv hyppäsi hertassa, vähäisten korttieni arvo nousi ja uskalsin tehdä 3♠ .  Vpv lähti isolla hertalla ja jatkoi padan. Miten saadaan kotipeli?

Tutustuin vaadittavaan ristinkäsittelyyn Hangossa 70-luvulla, jolloin tekniikkaihme ja maajoukkuevalmentaja Cid Holm pelasi 6C samanlaisella värillä. Hän pelasi pienen kasille ja myöhemmin laittoi Q kiertämään menettäen 2  ristitikkiä. Mara oli silloin pelinviejänä meidän pöydässä, eikä ollut onneksi kuullutkaan moisesta pelitavasta, vaan pelasi ässä ja pieni rouvaa kohti saaden pelin kotiin. Nyt kun oli ilmeistä, että ♣ K on vasemmalla, otin toisenkin padan ja pelasin pienen ristin kohti kättä ja kun tuli  6, peitin sen 7:lla ja J voitti tikin. Tulin myöhemmin padalla käteen pelaamaan ristirouvan, vpv peitti ja kun 10 tipahti samaan tikkiin, menetin vain yhden ristin ja peli meni kotiin. Intra finesse on termi joksi pelitapaa kutsutaan.

Viikon jako

Perstuntuma kertoi, että slammijako ja hyppäsit kyselyittä 6C:in. Kurssin systeemissä 3C kertoo 14-17 ap ja 4 kortin tuen, mutta olihan tuossa edes pisteitä riittävästi. Vpv lähtee 10:llä, mikä on paras linja kotipeliin?

Meillä on 5♣ +2♠ + 1 joten pitää saada 4 -tikkiä. Jos hertta on 3-2 saamme ne aina. Jos lähtö on K1098:sta, saamme ne edelleen aina, mutta jos lähtö onkin 10986:sta emme saa tunkea herttakuvaa pöydästä mahdollisen singeli-kuningaan alle! Joten pieni pöydästä kiitos! 

Viikon jaot poimitaan bbo:sta lifemastereiden tai maailmanluokan pelaajien selkeistä virheistä. Tästä jaosta vinkin antoi Matti Koivisto.

Terassikauden viimeinen ongelma

Partnerisi lähtee pas pas pas , 1 pas 1♠ pas, 4♠ pas pa pas jälkeen 10:llä , pelinviejä pelaa pöydästä pienen, kaappaat kallella tikin ja jatkat tietysti ?

Aivan selvä paikka(heh heh), jota partneri ei heti keksinyt, eli tietysti ristiä haarukkaan, mutta hienosti keksi myöhemmin. Harvoin on noin pakottavaa tarvetta tunkea haarukkaan erityisesti bridgepöydässä.:)

Pienet on kauniita

Tiistain terassilla oli jälleen monia mielenkiintoisia jakoja joista tässä yksi esimerkki. OPV avasi 1S, VPV tarjosi 1NT ja sitä pelattiin, partneri lähti ♣ J:llä ja pöytään leviteltiin

♠ 108753
 K9
♠ A96  AQ5
 763 ♣ KQ6
 764
♣ A432

Pöydästä pelattiin ♣ K, otin ♣ ässän, vasemmalta ♣ 5, jatkoin ♣ 2, ♣ 8, ♣ 9 ja ♣ Q sai tikin.  Pv otti  ässän ja Q jonka partneri voitti  K:lla, ♣ 10:in tunnustin ♣ 4:lla ja ♣ 7:an ♣ 3:lla. Nyt partnerini luki merkinantoja, kakkosella olin luvannut 4 ristiä ja kun pelasin muut järjestyksessä 4-3, Matin ei tarvinnut arvata, onko mun arvot padassa vai hertassa vaan hän tiesi, että arvot on padassa, joten patakääntö ja sitoumukseen tuli pieti.

Terassikausi alkoi mukavasti

Terassikausi alkoi ihan oikeassa kauniissa kesäsäässä 6 pelaajan voimin, kun Janne S ei halunnut tulla seitsemänneksi eikä kahdeksatta löytynyt helposti. Haukipuron Janne keräsi ylivoimaisesti eniten pisteitä ja Matti nousi lopussa niukasti ohi Martan.

Näyttävin jako pelattiin viimeisenä

3NT by E ♠ 6
 K8765
 Q973
♠ 853 ♣ Q96 ♠ AK1097
 1093  A4
 K10862  A5
♣ K5 ♠ QJ42 ♣ AJ73
 QJ2
 J4
♣ 10842

Sain ♣ 4 lähdön, 5, Q ja A. Pata A ja 10 jonka etelä otti, N sakasi 5. Kun etelältä löytyi n 8 mustaa korttia, ei ruutu istu hyvin vaan pitää yrittää jotain kikkailua. Etelä jatkoi pienellä hertalla K:lle , ryömin ja herttajatko pudotti A:n ja J:n. Otin ♣ K:n, K:n ja  A:n, ♣ J:n ja pelasin ristin , jolloin etelä kyllä saattoi ottaa ristinsä ja Q:n mutta joutui kääntämään lopussa pataa pelinviejän K9 haarukkaan.

Tervetuloa mukaan rentoihin terassipeleihin!

BBo-liigaaa

Ottelu Savo-Katinkontit meni täysin pieleen, turpiin tuli impein 43-4. eka puoliaika  toka puoliaika

Yksi joukkiksen johtavia periaatteita on, ettei osamerkintöjä kahdenneta, jos ne voi mennä kotiin. Nooh oltiin liian varovaisia jossain ja varomattomia toisaalla.

Päivän pelasti onneksi harvinainen herkkupala: Tässä avaus 2S oli 5M+4m. Sain hertta-J lähdön, länsi ryömi, pelasin päivänselvässä pietipelissä ristin 9:lle ja lännen K:lle, ainahan on menossa 2C+1H+1D+1S. Nyt tuli hertta-A ja lisää herttaa. Poistin hertat ja pelasin uuden ristin kympille ja ässälle. Lopulta tuli pataa, jonka otin ässällä, pelasin ruudun kohti pöytää ja kun vpv nukahti, sain 10:llä tikin. Heitin ristille pataysin jonka jälkeen tilanne oli:

♠   -
  2
  J86
♣  -
8 ♠  KJ
-   -
93   KQ
4 ♣  -
♠  Q7
 
  A
♣  Q

Olin siis etelän kädessä kiinni ja tiesin tietysti kaikki kortit, varsinkin idän. Kuvio on suoraan oppikirjasta valttikiristyksen alkeet. Idea siinä on että kirityksen kohde joutuu sakaamaan jompaa kumpaa väriä ja pelinviejä toimii sen mukaan joko varastaen pöydän kortin jolloin pöytä nousee, tai ottaen pöydän entrykortin , jolloin käsi nousee. Eli kuten nyt ristiQ:lle itä sakasi pata-J:n kuppasin padan jolloin K tipahti ja etelän käsi oli vahva. Upeat 420 sisään, eikä mennyt kuin pari imppiä, kun joukkuetoverit olivat löytäneet  EW:n korteilla 3NT, jonka hyvyydestä voi olla vain yhtä mieltä,  tuloksena -5, siis 500 vastustajille.

Sen verran harvinaista herkkua etten edes muista koska olisin onnistunut valttikiristystä kontrolloidusti hoitelemaan. Ehkä vai  postmortemeissa.

Melekone rosentti

Mara poikkesi tiistai-illan pariskapaan, pelaten lähes virheettömästi (virheitä etsitään edelleen  ...) joten voittoprosentti oli 76,04. Viime vuosina sama % on esiintynyt Jannen ja kajaanilaisen Arin pelatessa 3:n pöydän parikapaa(?)  marraskuussa 2012. Kurssilaisilleni terveiset, että prosentti olisi noussut vielä yhdellä jos itse olisin pelannut kuten teille olen aivan oikein opettanut :) eli pysykää systeemissä!  (korjatkaa jos prosentin suhteeen on jotain unohtunut)

Tarkkana kuitenkin piti olla,

S w N E
p p p 1 
1♠  1nt 2♠  3♣ 
p 3nt dble p
p p    

Kahdensin luottaen partnerin 10-11 pisteeseen , välitarjous vaaravyöhykkeessä, mutta ei avausvoimaa, siis pisteet ovat melko tarkkaan tasan, joten vastustajan täyspeli tuskin mahdollinen.

Dlr: South
Vul: All
 A 8 7 3
 A J 6 2
 7 4
 7 4 3
Optimi
NS 140
 K Q 6 2
 10 8 5 3
 9 3 2
 K J
W
E
S
T
NORTH E
A
S
T
7
SOUTH
 - -
 K Q 9 7
 J 10 8 6 5
 A Q 9 8
  9  
9   12
  10  
 J 10 9 5 4
 4
 A K Q
 10 6 5 2
  N
N 7 4 5 9 5
S 6 4 5 9 5
E 6 9 8 4 5
W 6 9 8 4 5
 

Lähdin patakolmella , ruutu pöydästä, partnerilta 9, josta voin päätellä, että partnerilla on sarja 9:stä ylöspäin, eli siis tod näk J109xx. (partnerillahan on tasan 5 korttia pataa koska ei avannut 2D multiehkäisyllä)  PV voittaa K:lla ja pelaa hertan K:lle, ristin käden K:lle ja uuden hertan, jonka otin ässällä, partnerin sakatessa ♣ 6. Pikainen tarkastelu pelinviejän tikkitilanteeseen osoittaa, että tällä on 4 tikkiä ristissä, 3 hertassa, yhden padan se on jo saanut joten pata ässän ottaminen saattaa antaa 9.n tikin. Mutta missäs ne partnerin pisteet voivatkaan olla? Ei ristissä, ei hertassa, ei padassa, joten ne on yllätten ruudussa. Ei siis oteta pataässää vaan käännetään ruutu partnerin ässälle ja saamme maskattua pata-Q:n ja tuloksena pari-kolme pietiä kotipelin sijaan.

Ratkaisut syntyivät slammijaoissa
Jakaja: West
Vul: E/W
 3
 Q
 K Q 10 7 4 2
 A 10 9 6 5
Optimi
NS 920
 J 9 7 2
 K 9 6 5
 A J 9
 Q 2
W
E
S
T
NORTH E
A
S
T
32
SOUTH
 8 6
 J 10 8 7 3
 8 6 5
 8 7 4
  11  
11   1
  17  
 A K Q 10 5 4
 A 4 2
 3
 K J 3
  N
N 12 12 7 11 10
S 12 12 7 11 10
E 1 1 6 2 1
W 1 1 6 2 1
 

Sunnuntain Swiss Impsin voitto ratkesi (muun muassa) jaossa 32. Vain kahdessa pöydässä oli läydetty ristislammi johon Janne sai pikkuristilähdön. Sen jälkeen ei ongelmia enää ollut ja tuloksena 12 tikkiä.

Topi lähti hertta-J:llä, pöydästä ässä. Ennen ristiarvausta tuntui hyvältä yhteyksien vuoksi ajaa ruutu-A alas. Pöydästä siis pieni, Emppu kaappasi edestä ässänsä ja kokeili hertta-K:ta joka kupattiin. Nyt kolmesta avainkortista A,K Q länsi on näyttänyt 2 mikä ei tietenkään vaikuta ristirouvan sijaintiin. kuitenkin alunperin ajateltuna todennäköisyys sille, että kaikki 3 avainkorttia olisi samassa kädessä on noin kaksi kahdeksasta ja 2-1 jakautuma kuusi kertaa kahdeksasta. Sijoitin siis ristirouvan Topille tuloksena 1 pieti. Jos olisin löytänyt valttirouvan, olisi järjestys ollut M&M 127 ja Janne ja Pekka 126.

Jakaja: South
Vul: All
 2
 K Q J 7 6 3
 6 4 2
 7 5 4
Optimi
NS -1430
 A Q J 8 7 5
 5 2
 Q 10
 10 6 2
W
E
S
T
NORTH E
A
S
T
23
SOUTH
 10 6 3
 A 10
 K J 9 7
 A K Q J
  6  
9   18
  7  
 K 9 4
 9 8 4
 A 8 5 3
 9 8 3
  N
N 1 1 6 1 1
S 1 1 6 1 1
E 12 10 7 12 11
W 12 10 7 12 11

Myös keskinäisessä matsissa jaossa 23 olisi ollut mahdollisuus voittoon. Tiesin tarjoussarjasta, että 6S on vähintään maskin takainen. Nyt maski kävi. Jos olisi tarjottu, olisi voittonumerot olleet 124-123, kun 17-13 olisi muuttunut 13-17:ksi.

Perjantaijako

Benito Garozzo, 13-kertainen maailmanmestari pelkästään joukkuekilpailuissa, on edelleen 89-vuotiaana iskussa, pelaa mm BB0:ssa yli 1000 jakoa kuukaudessa, kun me kerhossa pelataan n 100. Niinpä esim oheinen jako ei paljon tuottanut ongelmia. OPV avasi 4♠  Garozzolta 5 , ♠9 lähtö etelän ässälle ja ♠6 takaisin. Miten jatkat? Mieti ennenkuin katsot koko jaon ja vastaustekstin.

Huomaat varmaan ettet pääse ristille heittämään herttamenevää, koska et pysty poistamaan kaikkia valtteja ensin. Yritä siis winner to looser-menetelmää.

Vuoden pelinvienti

Toukosimultaanin jako 23, joka näyttää todella yksinkertaiselta, valittiin korkean puutarharaadin toimesta vuoden pelinvientijaoksi. Ismo, joka on vuosien varrella paljon  kirjoittanut aiheesta pelinviennin pienen pienet lisämahdollisuudet, pääsi itse loistamaan yksinkertaisessa 3NT sitoumuksessaan, Matin 2D osoitti 6 kortin värin ja kun Ismo invitoi 3D:lla, 3NT maksimeilla oli tietysti selviö. Ismo sai hertta-4-lähdön. Tavallinen tallaaja ehkä ryömii ehkä ei, se ei missään tapauksessa ole järkevää mm ristipalautuksen vuoksi ja Ismo ottikin heti ässän. Jaossahan on vain kysymys miten käsittelet ruudun. Jos se on 2-1 (n 75% jaoista), ei huolta, mutta jos se onkin 3-0, niin kummallako voi olla 3? Jos olet hyvä arvaaja, ei ongelmia mutta saisiko mistään edes pientä vinkkiä? Ismo totesi, ettei häviä mitään tutkaisemalla saisiko padan jakautumasta jotain tolkkua. Siispä toiseen tikkiin pataässä ja pieni pata ja BINGO. Kun J ilmaantui vapaaehtoisesti Ismo pystyi laskemaan että kun on oletettavaa että lähtö on pisimmästä väristä, niin idällä on vähintään 10 ylävärikorttia. Näin ollen lännellä on alaväreissä vähintään 7 korttia ja idällä enintään 3 , joten on erittäin todennäköistä ettei idällä ole kolmen kortin ruutua, länsihän olisi varmasti tarjonnut 7 kortin ristinsä jos sellainen olisi ollut. Näin 10 tikkiä ja ansaitut 100%. Korttien jakauma palkitsi huolellisuuden.

Harvoin näkee kerhokilpailuissa tuollaista huolellisuutta lisämahdollisuuksien kaivamisessa.  Oliko muka vaikeaa? No ei ollut, eihän?! Kuitenkin muu  saluuna olisi erittäin todennäköisesti pelannut toiseen tikkiä ruutua kuninkaalle ennen huonon tuurinsa manaamista ...

Viikon jako

Tämän viikon jako pelattiin torstaina parijoukkiksessa ja imppivaihto oli todella kohtalainen 21 IMP, kun toisessa pöydässä meni kotiin 6  kahdennettuna ja toisessa 6♠  toisessa suunnassa. Jaossa olisi voinut käydä aivan toisinkin. 6 X:ssa tuli 5 lähtö. Jos pohjoinen jatkaa hertan saa etelä kupin, ja kun etelä jatkaa ristin on pelinviejän oltava tarkkana, että kuppaa sen pöytään riittävän isolla, eli mahdollinen toinen pieti =-500. 6:ssa tuli K lähtö, jonka varastin, jatkoin herttakupilla pöytään ja pelasin ison ristin Nyt piti lännen osata laittaa valtti väliin säästääkseen partnerin Ässää. Kun näin ei tapahtunut sakasin ruudun ja itä voitti A:lla. Ison ruudun kuppasin ja otin ison padan, menin padalla pöytää ja isoille ristelle lensi kaikki menevät. Jos itä olis jatkanut herttaa A:n jälkeen olisin kupannut pöytään ja jatkanut isoja ristejä jonne edelleen olisi lentäneet kaikki herttamenevät. Jos länsi kuppaa väliin kuppaan isolla ja menenvaltilla pöytään jatkamaan ristien naattimista.  (Paras pelinvienti tietysti olisi ollut jättää herttakuppi ottamatta ja ottaa iso pata ja padalla pöytään ja edelleen isolle ristille ruutu pois.)  Jos molemmat slammit olisivat menneet pietiksi olisi 21 impin sijaan tullut 11 impin menetys eli differenssi 32 imppiä!.

Viikon jako

Viikon jako tulee bbo-liigan matsista Savo-Junnut, jossa Janne kerrankin näytti osaamistaan. Epäloogisesti Janne lähti pata-5:llä vaikka hänellä selvästi on enemmän kiinniottoja kuin partnerillaan. siis 5-6-10-K. N pelasi hertta-4, jonka Jannelta tyylikkäästi ryömi ja pöytä voitti tikin Q:lla. Pelinviejä veti ristimaskin, jonka Janne voitti K:lla ja jatkoi padan. Pekka otti ässän ja kolmas patakierros johon Jannelta risti, kasvatti Pekan padat vahvoiksi. (Kun kaikki tietää, ettei N.llä ole kuin 3 kortin pata olisi Pekka voinut pelata pata-7 eikä -2 osoittaakseen , että hertassa kenties löytyy jotain hyvää, kuten entre ). Pelinviejä otti nyt 2 ristikierrrosta ja herttaässän, johon Janne hienosti sakasi kuninkaan luoden herttayhteyden partnerin padoille. Näin peliin tuli pieti ja 6 imppiä, kun toisessa pöydässä  Markku loihti tyhjästä helpot 8 tikkiä.

Peli menee oikealla pelinviennillä aina kotiin. Nyt pelinviejän virhe oli ristimaski. Jos pelinviejä jatkaa vaikka herttaa ja herttaa menee siinä yhteys padoille. Tai pelaa mitä tahansa muuta kuin herttaa, saa 2 pataa, 2 herttaa, ruudun ja 2 ristitikkiä.  Luonnollisella ristilähdöllä pelinviejä on oikeesti vaikeuksissa saadakseen kotipelin aikaiseksi, koska puolustuksella saattaa olla 1 pata-, 1 hertta, 3ruutu- ja 2 ristitikkiä.

Viikon jako

Viikon jako on surkeaa katseltavaa :) Jaossa on lännen kädestä 6 kotona, mutta kerran jäätiin 2H:aan ja kerran 4H:aan. Kolmas merkintä oli 2C pohjoisen kädestä kahdennettuna ja sekin kotiin.

Herttapeleissä idän korteistakin on 11 tikkiä, mutta niin siinä kuin toisessakin tuloksena oli vain 9 tikkiä. Itse lähdin ristiässällä , ruutukupin ja pataa K:lle jälkeen jatkoin valttia. Pelinviejä voi nyt ottaa ruutukupin isolla hertalla ja tulla herttamaskilla käteen kuppaamaan ruutu ja samalla koko käsi vahvaksi. Jos tyytyy vain 11 tikkiin, voi joko antaa ensimmäisen ristin vastustajalle  tai kupata ja vetää ruutumaski valttia vastaan kahdesti. Pohjoisella on oletettavasti toinen ruutukuva välitarjouksen perusteella. Imppi-laskennassa pitää pelata ensisijaisesti varmasti kotiin, eikä yrittää esim toivotaan toivotaan 3-3 ruutusitsillä 12:sta tikkiä ...

 

Viikon jako

Viikon jako olkoon nr 9, jossa 7 ja 7menee kotiin, 7ei tarvii edes patamaskia . Slammi ei näytä vaikeasti tarjottavalta, luonnollisissa tarjoukset etenevät 1♠ -2 -3-3 ja päälle cue sarja 4-4-4  ja (pata)slammi löytyy. Jos käytössä on Jacoby 2NT, edetään 1-2NT-3 , jolla näytetään singelton tai Stenberg 2NT, näytetään 3♠:lla ristiväri. Molemmat lupaavat myös lisäarvoja, joten pohjoinen näkee arvojensa olevan kohdillaan, eikä alle slammin tulisi jäädä.

Slammin voi tarjota myös tuurilla, kuten pöydässä 1. Avasin 2NT ylä- tai alavärit, 3 oli tpv ja 3alavärit, jonka kysyttäessä partneri kertoi ilmoittavan ylävärit(!). Partneri kysyi ässiä 4NT:lla johon teki mieli passata, mutta nythän minulla on selityksestä saatua tietoa, jota en saa käyttää hyväkseni, joten kerroin ässäni 5:lla. Partneri hyppäsi 6:aan, johon ei ollut vaikeuksia saada kaikkia tikkejä. Onneksi partnerin ylävärit olivat noin päin, sillä olisin joutunut passaamaan myös 6:aan, jopa kahdennettuna.

Viikon jako

Loppiaisen jako 5 osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi. Double Dummy-analyysi  osoittaa että 3nt NS:llä on 4 pietiä, mutta ylitikein oli mennyt kotiin kahdesti.

Tarjoussarja jos EW passaa koko ajan 1 - 1 , 2  -2NT -3NT. (Etelä ei saa tarjota 2:un 3:tä, joka on täyspelivaatimus.)

Lähtö oli molemmissa  7 ja pöydän J voitti tikin Pelinviejän toiveet ovat ristissä joten sitä kohti kättä. Jos itä nousee kuninkaalle(!), ollaaan 3:ssa pietissä ja jos ei nouse -1:ssä. Pv pelaa Q:n ja jos länsi ottaa ässän on pelinviejällä 10 tikkiä ja jos ryömii edelleen 8 tikkiä.  Paitsi jos länsi ottaa ässän ja jatkaa isolla hertalla. Tällöin etelän pitää ottaa heti ässä. Jos ei ota länsi jatkaa hertan ja itä sakaa ristikuninkaansa(!), jolloin lopputuloksena on 2 pietiä, koska länsi pääsee kiinni risti-10:llä ottamaan vahvat herttansa. Jos etelä ei ryömi herttaässäänsä ja jatkaa pikkuristillä idän kuninkaalle, joutuu tämä kääntämään ruutua tai pataa  haarukoihin ja uudelleen kiinni ruudulla ja jossain vaiheessa etelä pääsee kiinni patarouvalla naattimaan vahvat ristinsä.

DD:n -4 vaatii patalähdön, herttaa takaisin ja lisää länneltä muuta kuin herttaa ja kun itä nousee risti-Kuninkaalla ja jatkaa toisen hertan tulee jatkossa 4 pietiä.

Yksi pari oli eksynyt 4:in jossa myös on puolustuksellisia kiemuroita. Pöydässä oli tullut patalähtö, jolloin tulos on 1 pieti. Jos lähtö on iso hertta, se otetaan heti, pataa ässälle ja isot ruutukuvat joille hertat pois. Pataa pöydästä jonka itä ottaa. Nyt on pelattava valttia jottei pv saa patakuppeja pöytään, mutta ei kuningasta vaan 9 (!), rouva  ässä ja länsi jatkaa ristin K:lle ja pata-J jonka etelän peitettyä länsi varastaa 10:llä ja pelinviejälle jää vielä patamenevä tuloksena  -2.

4♣ pietiin puolustanut pari sai ansaitusti (?) jaosta 24 +imppiä ...smiley

Viikon jako

Tiistaina kaikissa pöydissä päädyttiin 3NT etelän kädestä. Kerran tuli patarouvalähtö, jota ei saa peittää. Kun sen jälkeen pelataan vaan ristejä, pitäisi pelinviejän saada 10 tikkiä. Muissa pöydissä tuli 3 lähtö. Jälleen pitää heti pelata ristiä, ensin pieni rouvalle, ruudulla pöytään ja risti kohden J:tä. Jos itä laistaa tämänkin, on peli kotona parilla ylitikillä, kun otetaan ruudut ja hertat ja pelataan risti kohden kuningasta. Itä joutuu kiinni kääntämään pataa pöydän kuninkaalle ja pelinviejä saa vielä kasvaneen ristinkin, yhteensä 11 tikkiä. Vain yhdessä pöydässä oli saatu 10 tikkiä, joten pelinvienneissä jäi parantamisen varaa

Pelihuosut hukassa

Tiistain peli-ilta meni koko lailla penkin alle, alla pari esimerkkiä siitä, miten ei pitäis nähdä mörköjä joka jaossa.
 

Jakaja: North
Vul: N/S
 A K 3
 A K 7 4
 J 2
 K Q 9 8
Optimi
NS -110
 6 5 4
 Q 10 9 8 5
 10 9 6 3
 6
W
E
S
T
NORTH
E
A
S
T
5
SOUTH
 Q 10
 J 3
 A K Q 8 4
 A 10 4 2
  20  
2   16
  2  
 J 9 8 7 2
 6 2
 7 5
 J 7 5 3
  N
N 9 4 6 7 7
S 9 4 6 7 7
E 3 9 6 3 6
W 3 9 6 3 6
 

Avasin 2NT ja partneri siirsi 3♠ :an.  K ja Q:n jälkeen itä otti ♣ A:n ja antoi ristikupin. Länsi käänsi hertan mun A:lle ja otin ♠ A:n johon itä tunnusti 10:llä.

Kun Itä oli näyttänyt jo 13 AP:tä ja lisäksi lännellä oli ristisingeli, päätin, että patakin istuu 4-1 ja yritin mennä herttakupilla pöytään, mutta itä varasti Q:lla ja antoi vielä ristikupin joten tulos -2 ja pyöreä nolla.

Laiha lohdutus oli se, ettei kukaan muu EW osannut puolustaa 2:en pietiin, jota ei voi estää mitenkään.

Jakaja: West
Vul: None
 J 10 9
 A Q 6
 K 9 3
 K Q 10 9
Optimi
NS 400
 7 5 3
 10 9 7
 A 10 5
 J 7 4 3
W
E
S
T
NORTH E
A
S
T
24
SOUTH
 Q 8 6 2
 K J 8 2
 Q J 7 2
 2
  15  
5   9
  11  
 A K 4
 5 4 3
 8 6 4
 A 8 6 5
  N
N 9 8 8 8 9
S 9 7 8 8 9
E 4 5 5 5 4
W 4 5 5 5 4

Tässä tarjoussarja meni mutkattomasti 1NT-3NT ja 2 idältä. Länsi otti A.n ja jatkoi 10:llä, pelasin 9:n ja itä otti jostain syystä yli ja vaihtoi ♠ 2:en. Koska itä ei halunnut kasvattaa ruutua arvelin, ettei tällä ole yhteyttä hakea kasvavaa 7:aa joten herttamaski siis käy. Päästin patakäännön käteen J:lle koska en häviä mitään maskin mahdollisesti epäonnistuessa.

Ristin oli käsittelyvuorossa, eikä ilmeisesti kukaan muu osannut käsitellä väriä oikein, mikä nyt oli väärin. Koska maski on molempiin suuntiin, otetaan ensin iso siitä kädestä missä niitä on kaksi, jolloin värin ollessa 5-0 voidaan maskata J oikein. Kun molemmat tunnustavat käytetään sääntöä, jonka mukaan pienin puuttuva kortti on siinä kädessä, jossa on 4 korttia. Kun kakkonen tulee idältä, on siis 4 kertaa todennäköisempää, että idälllä on 4 kuin lännellä. Toinen iso risti paljasti, että pieleen meni. Toivoa oli kuitenkin, ettei väärinarvaus maksaisi mitään. Otan padan, herttamaskin ja ruudun, toisen ison padan, herttaässän ja hertalla länsi kiinni kääntämään ristiä pöydän hahloon. 

Tai sitten ei, sillä herttamaski ei käynytkään ja itä palautti padan.Vieläkään ei toivo kotipelistä mennyt sillä nyt mahdollista yrittää länsi kiinni hertta-J:llä  Ei sitten sekääään onnistunut sillä itä otti lopussa hertan, padan ja ruudun 

:( 

Ei onneksi tarvitse aina arvata.

Terassilla molemmissa pöydissä  ajauduttiin 4:un. Toisessa pöydässä tuli herttalähtö. Menossa on risti, hertta ja 1-2 pataa. Avauksesta päätellen patakuningas istuu väärin, joten useassa tapauksessa on 2 patamenevää. Nyt olisi ollut oikein pelata pataa käden 10:ä kohti.

Toisessa pöydässä sain ristilähdön jonka jälkeen peli meneekin aina kotiin eliminoimalla hertta ja risti;  Otetaan ässä heti, 2 kierrosta valttia ja annetaan risti. Jos tulee kolmas ristikierros kupataan ja pelataan herttaässä ja hertta, jonka jälkeen oli kumpi tahansa kiinni tulee joko tuplarenonssiin tai pataa, mikä varmistaa ettei mene kuin 1 patatikki. Jos tulee herttaa kolmannen ristikierroksen sijaan, otetaan taas heti ässä , mennään valtilla pöytään, varastetaan pöydän risti ja annetaan hertta ja tilanne on kuten edellä.

Jako 4 Bbo-liigassa

Toisessa pöydässä W ei löytänyt avausta joten etelä avasi 1S, väliin 2C ja pohjoiselta 4S. Lähtökortti hertta-J poisti pelinviejän kaikki ongelmat  Meillä länsi avasi ja Idän kahdennukset antoivat oikean suunnan pelinviennille.

Lähtö ristiä, A ja K ja kolmas risti jonka varastin, idältä rouva, Ruutuässä, ruutukuppi, 2 valttia johon toiseen länsi sakasi rouvan ja toinen ruutukuppi joten oltiin seuraavassa tilanteessa:

 
7 6
Q 6 4
 
 
 
 
J 7
 J 9
 9

W
e
s
t
North
E
a
s
t
 
 
 
South
 
K 10 3 2
K
 
 
Q
A 9 8 5
 
 
 

Länsi on näyttänyt ristissä AK ja ruudussa ilmeisesti QJ ja koska Itä kahdenteli innokkaasti lienee siellä Kxxx hertassa ja ruutu-K.

Peli menee nyt kotiin kahdella tavalla, joko herttaässä ja hertta. Kun länneltä tulee J se ryomitään, ja länsi joutuu kääntämään tuplarenonssiin alavärissä. Mutta varmin tapa on pelata pöydästä hertta-9 ja jos länneltä tulee J se peitetään ja hertta-K:n jälkeen itä  joutuu kääntämään herttahaarukkaan. Jos länsi ei peitä saa itä 10:llä tikin mutta joutuu kääntämään kombinoituun herttahaarukkaan.

Tarkkaavainen lukija huomaa tietysti, että koko alavärien eliminointiprosessi oli vain tyylittelyä. Miksi?

Kurssilaiset mallia näyttämässä

Tiistain jaossa 16 löysivät 4H ainoastaan kurssilaiset. Jaossa on kotona myös 6D, jonka löytäminen onkin jo vaikeampi juttu. Merkinnät ovat todella kirjavat Tarjoussarjan pitäisi lähteä pas - 1C- 1H, ellei ole vahva risti systeeminä. Mikäli etelä hyppää ehkäisevästi 3C:in, lännen 3H lähes pakottaa idän tekemään 4H.  Kaksivärikäden näyttävä ehkäisy 2NT puraisi tällä kertaa omaan nilkkaan meitä vastaan.

Hertan ollessa 4-1 näyttäisi 4H menevän pietiksi ristilähdöllä, mutta  tarkempi tutkimus osoittaa, että kontrolli säilyy vaikka pelinviejä joutuu lyhyempään valttiin kuin pohjoinen. Ristilähtö kupataan, padalla pöytään iso hertta, joka saa pitää, toinen hertta, joka myös saa pitää ja kertoo huonot uutiset. Hertan pelaaminen lopetetaan siihen ja pelataan A K ja kolmas ruutu. Etelä joutuu kiinni, jatkaa ristin muttä pelinviejä vaan kuppaa rouvalla ja pelaa ruutua sakaten padan pöydästä. Pohjoinen kuppaa 8:lla itä kuppaa seuraavan ison ristin ässällä ja viimeiselle ruudulle lentää pöydän risti-J ja pohjoinen saa vielä valtti-K.lla tikin, mutta se on vasta puolustuksen kolmas tikki.

Pelinvienti kompuroi

Pelinvienti tuntuu olevan hankala aihe. Erityisesti valttipelissä tulee isoja eroja kun valttauksen ajoitus ei ole kohdallaan.

Tiistain jaossa 23 ei missään pöydässä tullut valttilähtöä, mutta vain yhdessä pöydässä saatiin kaikki tikit. Iso ruutu lähdöllä pitää ottaa heti A, kolme kierrosta ristiä ruutusakauksin, ruutukuppi, herttakuppi, ruutukuppi, herttakuppi ja ruutukuppi J:llä, minkä jälkeen valtilla käteen ja loput tikit. Pöytäkirja vaikuttaa siltä, että valttiin on koskettu ensin ja sitten vasta lähdetty vuorovarkauksiin.
 

Pelinvientiä harjoittelemaan!

Joulusimultaanissa oli pari jakoa, joissa Kuopiolaiset jäivät pahasti pelinviennissä muulle Suomelle.

Ohessa jako 1 jossa  4♠:ssa pitäisi saada 11 tikkiä. Kukaan ei saanut. Jaossa menee myös 7♣ kotiin A-lähdöllä. Kysymys kuuluu: Miten?

Jaossa 23 on myös todella helpot 11 tikkiä, jotka löytyivät nyt vain 6NT:ssa A-lähdöllä.

Jukan piru kummittelee!

 

7 pelaajan henkilökohtainen ei välttämättä ole kaikkein optimaalisin kilpailumuoto.
Nooh, pääasia on hyvä bridge ja Jukka, joka mielestään ei saanut jälleen kunnon kortteja koko iltana, istui nyt sisätiloissa ja esitti illan parasta:
Tarjoussarjan mentyä

 

 N  E  S  W
 1 2  pas  2♠
 pas  4  pas  pas
 pas      

 

olin Westin kädessä pelinviejänä katsellen Matin aivan mukavan näkösiä kortteja (jako käännetty)

 

 ♠ AQJ84
 53
 AKJ74
 ♣ 2
 
  ♠ 10753
  KQ93
 1093
  ♣ Q6
 

 

Näytti helpolta, jompikumpi maski käy, on kotipeli, menettäen hertan ristin ja jommankumman kovista väreistä.
Jukka aloitti ottamalla herttaässän ja otti sitten aikalisän jatkaen pienellä padalla.
Nyt pelinvientivaihtoehtoja tuli lisää, sillä jos patamaski ei käy, mutta OPV :lla on x, K tai Kx  pataa, voin pelata ässän ja yrittää heittää hertoille ristimenevän pöydästä. Vaikka OPV:lla on Kxx peli menee edelleen kotiin jos ruutumaski käy.
Otin siis ässän ja peli meni pietiin kun OPV:lla oli 97 pataa ja Q54 ruutua päästen kuppaamaan kolmannen herttani joten puolustus sai hertan, padan patakuninkaan ja ruuturouvan.
Hieno puolustus! Suosittelen jatkossa esitettävän jotakuta toista vastaan  :)

 

Piru irti Maljan terassilla
Tiistain peleissä edettiin rauhallisissa merkeissä jakoon 10, jossa Liisa ja Yrjö kahdensivat Pekan 3S:n tarjouksen jota Jukka sai pelata .

Jukka joka juuri oli todennut kilpailumuodon olevan tylsä, pääsi nauttimaan todella harvinaisesta herkusta. Jukka (N) otti ensin vuorovarkauksin tikkejä läjäpäin. Neljän kortin lopputilanne oli

  ♠ Q  
  94  
  ♦ -
 
  5  
♠ J4
  ♠ -
KJ   AQ106
♦ -

♦ -
-

-
  ♠ 109
 
  75  
  ♦ -
 
  -
 


West oli kiinni, otti ♥-kuninkaan ja jos nyt kääntää pienen padan, saa puolustus eli EW  vielä aina 2 tikkiä, hertan ja pata-J:n. West kuitenkin jatkoi toisen hertan ja kun East oli kiinni oli tämän pakko pelata kolmas herttakierros. S kuppaa ♠9:llä ja jos W kuppaa yli myös N kuppaa yli ja pöydän 10 voittaa viimeisen tikin. Näin piru vei westin varman valttitikin.

Loppupelitilanne tunnetaan nimellä Devil´s cup ja esiintyy itse kullekin kerran parissa kymmenessä vuodessa.

Tarkkana loppuun saakka
Kun partneri passaa, harmittelet mielessäsi, ettet hypännyt suoraan 4:än herttaan.
VPV lähtee K:lla ja jatkaa A:lla, länsikin tunnustaa.
Ahaa, hyppy siis vain 6 kortin värillä
Kuppaat ja menet pataässällä  pöytään vetääksesi herttamaskin. Nooh eipä käynyt ja huolestuttavasti  lisää ristiä. Annoitko kenties singeli-K:lle tikin?
Kuppaat taas ja toivot edelleen 3-2 herttaa. Otat siis ison hertan ja molemmilla oli. Kun olet huokaissut helpotuksesta pelaat ruudun kuninkaalle ja ässälle ja OPV kääntää padan, kädestä K ja VPV:ltä 10 ja pöydästä jotain pois, eli mitä ja miksi
 Tilanne on ennen pöydän sakaamistaQJ3
J
9

 
986
9
5


W
e
s
t
North
E
a
s
t
 
No 24
 
South


J8
J93
 

10
Q643
8
 
Näyttää, että loput tikit on suunnilleen kasassa, mutta pöydästä ei saa sakata viimeistä ristiä vaan ruutu
 Pelinviejällä on 5:n kortin lopputilanteessa 4 varmaa tikkiä ja kaksipuolisen kiristyksen  peruskaavio; VPV:n pitää säilyttää ristiä ja ruutua, OPV:n on säilytettävä pata ja ruutu. Koska uhkakortit ovat oikein kumpikaan ei voi säilyttää ruudulle jalkaa joten pelinviejä saa loput tikit, paitsi jos tekee kuten pyödän 4 N joka sakasi pöydästä huolimattomasti ristin. Tälllöin VPV saattoi huoletta sakata ristinsä padoille.
Pitää yrittää aina muistaa että vaikka turhan näköinen hakku ei tunnu edustavan tikkiä, se voi olla mainio uhkakortti.


Topin kanssa SM-senioreissa
Topia vastaan tapahtui, olin pohjoisena, Topi läntenä 
34 97 35 AJ643
East J South 54
N-S AK E-W AK5
AQ1086542 J72
854 AKJ2 95 K72
AK109642 5 AKQJ102 9763
1042 9765 9732 QJ
--- KJ93 8 KQ103
Q1063 Q108
Q873 8
QJ83 10864
7 A9654


Jaossa 34 tarjoussarja eteni
pas pas 3H 5C
Dbl pas pas pas

Topin partneri kahdensi optimistisen (lue hölmön) hyppyni ja -800
maksoi hurvittelu, 5 kertaan jaettu toiseksi huonoin. Olisi ollut
-1100, mutta onneksi Topi käänsi pienen hertan toiseen tikkiin ja
sakasin patamenevän kun itä varasti valttitikillään.
Huomaa, ettei itä ollut avannut melko hyvällä avauskädellään.

jaossa 35 tarjoiltiin
pas 2H 2S 3H
3S kp
Hertta Topille ja ruutua takaisin, otin A:n varastin hertan, patarouva
idän K:lle ja toinen ruutukuva takaisin. entrien vuoksi otin pataässän
ja topi sakas siihen hertan ja seuraavaan patajätkään löysi toisen
patansa. Kun tiesin että loput ruudut on Topilla päätin lyödä hänet
kiinni ristillä kääntämään ruutua hahloon. Valitettavasti Topin partneri
ottikin loput tikit. Onneksi revokin ansiosta saimme kuitenkin jaetun
topin. Vähäinenkin Topin käden laskeminen olisi kertonut, ettei tällä
voi olla kuin 1 risti.
Olisi kannattanut ottaa ruutukymppi, niin toppi olisi ollut jakamaton ..

36 AK108432
West K10
All 953
J
J7 95
J432 AQ8765
K764 AJ10
AK3 96
Q6
9
Q82
Q1087542Topi avasi 1D ja tarjoussarja eteni
1D 1S 2H pas
3H 3S 4H 4S
kp
Maran päättäväisen 4S jälkeen vastustaja unohti kahdentaa. Hyvä valttilähtö
jätti tikkini 7:än mutta merkintä oli meille toiseksi paras 30/32. Jos
sitoumus olisi kahdennettu, pisteitä olisi tullut 1/32.

Slammit olivat harvassa.
Kisojen viimeisessä jaossa jaettiin paljon pisteitä tarjouksissa:

36 Q93
West Q1097642
All Q2
8
AKJ10754 862
8 K3
K3 87654
Q62 974
---
AJ5
AJ109
AKJ1053


Länsi jakajana tarjoiltiin:
1S pas pas 2C
2S 3H pas 4H
pas pas 4S pas
pas 5H pas 6H

Maran varovaisen 2C jälkeen jako valkeni melko hyvin. Koska en ollut
tarjonnut 2H 1S:n päälle mutta pystyin tarjoamaan 3H 2S:n päälle Mara
pystyi päättelemäään, että mulla oli pitkä hertta mutta ei paljon voimaa.
Kun tein vielä 5H ehkäisynä totesi Mara, että mun huonot kortit
ovat niin hyvät että slammi täytyy olla lähellä.
Vain 4 oli löytänyt seisovan slammin, jossa olisi ollut 13 tikkiä,
mutta kaikki safetasivat pelinviennin 12:sta tikkiin. Aina ei kannata
yrittää ehkäistä vaikka ehkis sinänsä olisi kannattavaa ... mahtoi itää
harmittaa 4S tarjous.

Tuurilla pärjänneet Lasse ja Judo sekoilivat itselleen topin meitä
vastaan.

20 AJ97
West Q
All 10964
A1083
K43 62
K98542 J10763
KQ5 A32
7 K65
Q1085
A
J87
QJ942

Judo avasi 1H, Lasselta 2NT, Judolta 3H ja Lasselta "varovainen" 4H.
Uteluuni sain kuulla, että 3H lupasi joko tosi hyvät tai hyvät
ristivärillä. Niinpä sitten ristiässäni ei koskaan saanut tikkiä
kun en heti ottanut kun oletin että Judolla on ristiväri systeeminsä
mukaan. Perjantaina oli kuulemma sovittu ja heti lauantaina unohdettu
...

Toisen päivän ensi kierroksella kohtasimme moninkertaiset SM:t
Arle -Paganuksen. Eka jaossa Jouko huusi toivottoman 3NT, paitsi
että saimme sen puolustettua kotiin. Onneksi pääsin kostamaan 2
kertaa pelinviejänä 1NT:ssa.
Arle oli lähtemässä 1NT avaustani vastaan kokoelmasta

QJ2
J852
Q4
Q863

Vanhat säännöt puoltavat periaatteita a) yläväristä b) huonommasta,
koska partnerilla on siinä enemmän. Näitä linjauksia vastaan Arle
lähti ristillä tuloksena heille muutamaan kertaan jaettu nolla.

Seuraavassa (pas 1H pas 1NT kp) puolustus meni minun kannaltani
ikävän tarkasti kunnes Arle jätti ottamatta ruuturouvallaan
tikin jääden haarukoimaan Q9:llään jos Jouko pääsisi kiinni. Ei
päässyt ja nollalle oli nyt paljon vähemmän jakajia.

Muuten kisa meni suunnilleen odotetusti vaan ei tietenkäään toiveiden
mukaan. Jossiteltavaa jäi mm sen vuoksi, että kohtasimme kaikki
kärkipään parit mutta jälkipäästä 5:ttä paria emme kohdanneet,
joten ilmeisesti seedaus ei kilpailuissa onnistunut. Joka tapauksessa
edessä oli paria poikkeusta lukuunottamatta vain Suomen mestareitä
ja riitti niitä vielä useita taaksekin, kun sijoituksemme oli 8/34.

Kisassa olisi kannattanut tarjota tarkasti, mm QJ876-1072-K6-K42 näytti
hyvältä, kun Mara avasi 1NT, siirsin 2H:lla 2S:an ja tempaisin 3NT.
Oikea tarjous on tietysti 2NT, joka olisi antanut 16 pistettä enemmän.
Yllättäen myös safety-pelinviennit olisivat kannattaneet, vaikka
olikin parikilpailu:


39 AQ952
South QJ4
All J
A1065
--- KJ107643
K532 9876
Q972 5
J9742 3
8
A10
AK108643
KQ8


Muuten epäonnistuneet Pesonen-Stubb pelasi ainoana 3NT:ssa pienen
ruudun J:tä kohden saaden 12 tikkiä, muut olivat yrittäneet
mahdollisuutta Qx 13 tikkiä ajatellen. Stubb safetasi myös meitä
vastaan 6H:ssa eikä vetänyt herttamaskia lahjoittaen 10 pistettä.
Pelasin itse ulos yhden 4H kun piti kovasti yrittää ylitikkiä.
Samoin kävi Maralle.

Kortti isuti myös vinossa:
itänä avasin 1S, Maralta 1NT ja sain 2H:lla pelinviennin.

42 9
East 1042
All AQ8
QJ10642
4 AK1075
A97 QJ53
97432 6
K985 A73
QJ8632
K86
KJ105
---

Ruutu-10 (10-12-sääntö) tielle, N otti A:lla ja jatkoi ruutu-8,
jonka varastin, etelältä 5. näytti siltä että etelällä on 4 kortin
ruutu joten rakensin pelinvientisuunnitelman sellaiseksi, että
otan mustat tikit, kuppaan pataa pöytää, tarvittaessa A:llä ja
ruutua käteen.
Siispä AK pataa, mutta OPV yllättäen kuppasi K:n, 6-1 siis! Kolmas
ruutu, kuppasin ja sitten isot ristit, paitsi että etelä kuppasi
heti ensimmäisen, siis 0-6! Etelä jatkoi padan kokeilin josko
9:llä sai, ei saanut ja pohjoinen käänsi ristin, jonka etelä
kuppasi jatkaen taas padan. Nyt oli countin paikka. Etelällä
oli siis 6 pataa ja 4 ruutua, joten hertta istuu 3-3. Ässällä
ei kannata kupata vaan yrittää 7:lla, joka saikin. K oli siis
vasemmalla, joten kuppasin ruudun pöydästä J:llä ja HQ:lla takaisin
ässälle, johon tippui K ja 4. Pöydässä oli vain vahva ruutu
ja risti-K jäljellä joten tasan kotiin. 25/32 pistettä.
Hieman ihmetyttää etelän lähtökortin valinta, Kun tällä on 6
korttia pataa, pitäisi kai estää patakuppeja pöytään ja lähteä
valttia. H6 lähdöillä näyttää peli menneenkin useasti pietiin.


Kolmen kierroksen jälkeen olimme poikkeuksellisesti johdossa, Topi
tiukasti kakkosena. Myös toinen päivä alkoi 3 kierroksen osalta hyvin
vastoin perinteitä.
Kilpailun tasaisuutta kuvaa, että ensimmäisen päivän jälkeen viimeisenä
ollut pari oli toisen päivän ykkösenä 21 jakoa, kunnes ilmeinen
nesteytyksen epäonnistuminen alkoi haitata.

Uinuva lisämahdollisuus
NFL-ottelussa Bergeniä vastaan jaossa 10 molemmissa pöydissä löytyi 3NT. Lähtökortti 7  11-säännön mukaan. Miten pelaat pohjoisena kun länneltä tulee 10?

Tarjoussarjasta voidaan päätellä, että idällä on kaikki 3 ässää. Jos hertta on 3-2 ei ole mitään huolta, saadaan helposti 10 tikkiä. Siispä on varauduttava siihen että lännellä on 4 herttaa.

Tikkejä on 2 padasssa, 3 hertassa 2-3 ristissä ja 2 ruudussa. Toisaalta jos pelaamme alaväriä itä ottaa heti ässän ja jatkaa padan jolloin puolustus saa 3 pataa ja 2 ässää. Pitääkin laskea tikit  2+3+1+3.

Niinpä ei pelata ristiä toiseen tikkiin vaan yritetään kaapata ruututikki. Jos puolustus uinuu eikä ota ässää jatketaan pöydästä iso risti ja nyt saadaan aina yhdeksän tikkiä, jos idällä on tarjoamansa 9 korttia padassa+ruudussa. Jos idällä on Ax ristissä on tällä myös 2 herttaa ja saamme 6 herttatikkiä.

Tämän lisäsauman esitteli menestyksellisesti Bergenin joukkueen nimimerkki Gjerk eli Gun Tove Vist.
 


Joka pöydässä väärä sitoumus
Jako 12 tiistaina  04.12.2012 osoittautui yllättävän hankalaksi. Kaksi kertaa löytyi 3NT+3 kerran 6NT-1 ja kerran 4S+1. Oikea sitoumus 6♠ pitäis löytyä esim

1 ♦   1 ♠
2 ♣   2
2 ♠    4 ♣
4NT  5
6 ♠     pas

2normaali 4.s väri johon 2♠ kolmen kortin tuki, osoittaen samalla suunnilleen jaon 3154. Tämä sopii hyvin idän käteen, joten cuetarjous 4♣ kertoo lievää slammikiinnostusta. Avaajan on nyt helppo nousta pikkuslammiin vahvan ruutunsa tukemana.
Pataslammi jos tulee herttalähtö ei pidä yrittaa herttavarkautta vaan pitää ottaa A ja K pataa, risti K ja jatkaa ruutujen pelaamista herttasakauksin. Puolustus saa vain valttikuvansa. Muillakin lähdöillä pelataan samalla tavalla.
Ruutuslammia ei kaada juuri mikään
Sangipelissä herttälähdöllä on vain 11 tikkiä paitsi jos puolustus haparoi.

Puijon helmiä -2
Vähän kovin tarjottu, mutta oli 4 löydetty kahdesti muuallakin. Muut eivät kuitenkaan onnistuneet pelinviennissä.
Sain 5 lähdön, -10 - J - A. Nyt oli jaon kaikki kuvakortit paikallistettu! Sangikädestä 15-17 ei voi puuttua enää yhtään kuvakorttia, joten pelinvienti oli helppo rakentaa sen mukaiseksi.
Valttimaskia tms ei vedetä, koska tiedetään, ettei ne käy.

Eli ristiä koska ässä on edessä,  E otti ja jatkoi väriä, otin AK pataa ja kuppasin ruudun ja kuppasin ristin, kuppasin toisen ruudun ja kuppasin padan.
Lopputilanne oli ollessani pöydässä (etelä)  kiinni
  ♠ J 10

  A 10  
  -  
  -
 
 ♠    ♠
  5 2
    K Q 4
  J    
  10
    Q
   ♠  
    J 8
 
    Q 8
 
    -
 

Nyt pöydästä ruutu jonka kuppasin A:llä ja pata, joka nosti valtti-J:n 10:ksi tikiksi.
Puijon helmiä - 1
Maran väreissä mulla oli huonot kortit joten ehdotin 3NT pelattavaksi. Maralla oli slammikiinnostusta ja 4 osoitti varmasti 5404 jaon. Kun AK ruudussa tuntuivat entistä huonommilta meinasin nostaa vaan 5:n mutta toisaalta melko hyvä ristiväri puolsi yrittämistä eteenpäin. Cuet oli pelkkiä muodollisuuksia ja Mara ei uskonut seiskaan joten ei edes kysynyt ässiä, koska oli mahdotonta selvittää pääseekö hän herttamenevästä eroon. 
Ismo lähti herttaa, otin A:n, A:n ja vedin ristimaskin. Ristin oikein arvaaminen johtui siitä, että peli menee kotiin jos risti on 2-2 ja pata on 4-3, koska voin sakata pöydästä hertat ruuduille ja kuppailla  5.s pata vahvaksi.
Nyt kun maski kävi, poistin Matin valttirouvan ja pelasin patarouvan jonka Ismo peitti, otin ♠J:n ja kuppasin padan käteen, kuppasin ruudun ja vielä padan, otin isot ruudut ja lopputilanne oli kaksipuolisen kiristyksen peruskaavio pohjoisen ollessa kiinni:
   ♠ -  
    J
 
    10  
   ♣ 9  
  ♠ -     ♠ 8
 Q 6    10 4
  Q
    
 ♣ -     ♣
    ♠7  
   K 9
 
     
   ♣  

Viimeinen risti ja Ismon on sakattava hertta, koska muuten pöydän pata ottaa viimeisen tikin. Pöydästä sakattiin nyt tarpeeton pata ja Matin oli vuorostaan luovuttava myös hertasta, koska muuten käteni 10 olisi noussut vahvaksi. Näin 9 voitti 13. tikin

POST MORTEM
Matti terassilla aivan oikein korjasi, että toiset pelaa taidolla ja toiset tuurilla. Pöydässä pikainen ajatelmani oli siis väärä: Jos ristimaski ei käy niin Ismo jatkaa (epäreilusti) herttaa, enkä pääsekään hakemaan kasvatettua pataa, vaikka pata olisikin 4-3, mutta jos ensin otan pataässän ja patakupin ennen ristiässää ja ristimaskia, niin entryt riittävät.

Silti usein jälkikäteen mielelläni muistelen. miten slammi meni ylitikillä kotiin kaksipuolisella kiristyksellä  ... :)

Jaossa on filosofinenkin lähtökorttiopetus: Lähde pöydän sivuväriä poistaaksesi kiinniotto pöydän pisinpään väriin varkauksien jälkeen. (Äläkääkä soitelko mulle kun ei ollut oikein ...) 

Kun Mara lyö ...
BBo-Liigaa Savo-Salo

Yritin tarjoussarjassa hahmottaa onko tämä jokin responsiivisen kahdennuksen tilanne. Vaikka Maralla ruutupaketti siellä olisikin tuntui 3nt turvallisemmalta kuin pas. Maran kahdennukset ovat  kuitenkin (liiankin) harvinaista herkkua joten tyydyin ajatukseen 6 hyvää korttia ruutua myös Maralla. Toisaalta silloin ei ole yhteisiä värejä joten 2-3 poiskin on mukavaa plussaa.

Siis onhan se yleensä 3-4 pois kun Mara lyö ...

Tein virheen puolustuksessa, kun Mara lähti ♠2:lla pöydästä pieni ja ajattelin, että lähtö on Qxxx:stä, jolloin pv:llä on ♠A singelinä. Pelasin siis pienen ja neljäs pieti haihtui siinä.  Olisi pitänyt uskoa, ettei Maralla ole 4 kortin yläväriä tuossa sarjassa. 500 kuitenkin sisään toisessa jaossa varmaankin vaimensi vastapuolen aktiivisuutta seuraavisssa jaoisssa.

Toisessa pöydässä Timppa osasi olla tarjoamatta kahta ruutua 1-pas-pas dble:n jälkeen. Jos partnerilla ei ole 1♦:un mitään sanomista, turha tuota väriä on enempää mainostaa. Vastustaja sitten ajautui lopulta 5♣:in ja yhteen pietiin.
 Ja 12 imps Savolle ...


Senioreiden jatkosota
--------------------------------------------------------------------------------

1      9                               2      7             
North  A10984                          East   Q1075         
None   AQ752                           N-S    Q8754         
       63                                     AQ6           
AJ642         K7                       KQ108         J94    
Q732          K                        K62           A94    
K             J103                     J103          62     
A98           KQJ10754                 982           KJ1043
       Q10853                                 A6532         
       J65                                    J83           
       9864                                   AK9           
       2                                      75            
1:
W    N    E    S
-    2H    3C    pas
3S    pas    4S    kp    2H= kaksivärikäsi jossa ei pataväriä
Jouduimme väärään sitoumukseen, mun eastina olis pitänyt tehdä 4C eikä 4S
2: Valttilähtö ja jatko myöhemminkään ei estänyt ristikuppia, joten melko tasan meedeli

---------------------------------------------------------------------------------

3      6             
South  AKQJ1072      
E-W    J92           
       AK            
87            AKJ42  
94            865    
AK108765      3      
95            8732   
       Q10953        
       3             
       Q4            
       QJ1064
        
W    N    E    S
2S*    pas    4H    kp
Ruutulähtö singelillä ja kuppi kolmannella kierroksella sekä iso pata toi yhden piedin, joka oli vähän parempi meedeli.

--------------------------------------------------------------------------------
4      J643                            5      976           
West   104                             North  QJ1062        
All    KJ5                             N-S    KQ6           
       9653                                   52            
KQ952         A7                       ---           Q32    
KQ            J7652                    K85           A9743  
A62           Q108                     A1074         98     
Q42           KJ7                      AJ8643        Q107   
       108                                    AKJ10854      
       A983                                   ---           
       9743                                   J532          
       A108                                   K9            
4:
W    N    E    S
1nt    pas     2D     pas
2H     pas    3nt     kp    hertta 10 lähtö ja tuloksena 9 tikkiä eli meedeli
5:
W    N    E    S
-    pas    pas    1S
2c    2s    3c    3s
4c    pas    pas     4s
kp                
Tässä ajettiin vastustaja seisovaan täyteenpeliin surkein seurauksin. Mara lähti  luonnollisesti ristiässällä. Ruutulähtö ja ruutu jatko pakottaa pelinviuejän arvaamaan padan 3-0 istunnon, joten sitoumus olisi luultavasti mennyt pietiksi.

 
---------------------------------------------------------------------------------

6      105           
East   K10864        
E-W    Q83           
       A108          
AQ7642        93     
AJ2           73     
A107          K942   
6             QJ742  
       KJ8           
       Q95           
       J65           
       K953          

W    N    E    S
-    -    pas    pas
1S    pas    1NT    pas
3S    kp
Herttalähtö ässälle ja lisää herttaa. Mara ei uskaltanut vetää patamaskia herttakupin menettämisen uhalla joten sitoumus meni pietiksi. Parempi olisi ollut laistaa herttarouva jolloin olisi jäänyt mahdollisen patamaskin epäonnistuttua herttahaarukka AJ ja olis ehtinyt kasvatta 4. ruutu. Ei paljonkaan pisteitä.
 

---------------------------------------------------------------------------------

7      J876                            8      9             
South  QJ872                           West   10765         
All    A7                              None   103           
       74                                     KQ7642        
1043          AQ9                      Q10642        A5     
K53           A109                     KQ4           AJ932  
K65           Q1084                    6             AK97   
A632          Q85                      10983         AJ     
       K52                                    KJ873         
       64                                     8             
       J932                                   QJ8542        
       KJ109                                  5             
7:
W    N    E    S
pas    pas    pas    1D
pas    2NT    pas    3NT
kp    
Hertta 7 lähtö ei ollut menestys, pöydän 9 voitti, ruutua K:lle ja mun ässälle. Mitään ei melkein uskaltanut kääntää, joten jatkoin hertta-Q:n. Kaikkien maskien jälkeen tikkejä ei kuitenkaan löytynyt 7:ää enempää, joten paljon pisteitä meille.
8:
W    N    E    S
pas    pas    1C*    1NT**
dble    2C    2H    pas
4H    kp
Suction puolustus vahvaa ristiä vastaan ei paljon Ekiä ja Pipaa haitannut. Mara lähti ruutu-Q:lla ässälle , ruutukuppi, isot hertat ja ristiä pöydästä, en tunkenut kuvaa väliin, mutta onneksi Pipa ei uskaltanut leikata ruutukupin pelossa, vaan otti ässän ja lopulta saimme Mara joutui kääntämään joko pataan kombinoituun ta ruutuhaarukkaan, tasan meedeli.

---------------------------------------------------------------------------------

9      K653          
North  J1084         
E-W    K5            
       J83           
J82           A      
Q9762         K3     
10872         AQJ63  
7             AK1042
       Q10974        
       A5            
       94            
       Q965          

Vastustaja jäi 3H:aan, jossa möhlin yhden tikin puolustuksessa, Mutta koska vastustaja möhli sekä tarjouksissa että pelinviennissä, saimme muhkeat pisteet.
-------------------------------------------------------------------------

10     985                            11     K32           
East   74                             South  A2            
All    A9754                          None   QJ432         
       Q104                                  AQ3           
J107643       KQ                      J             1098   
103           KQ852                   KQJ10964      85     
K83           Q106                    97            AK86   
A6            KJ3                     KJ10          8654   
       A2                                    AQ7654        
       AJ96                                  73            
       J2                                    105           
       98752                                 972           
10:
W    N    E    S
-    -    1NT    pas
2H*    pas    2S    pas
4S    kp
risti-9 rouvalle ja K:lle, iso pata, ässä otti ja jatkoi ristin. Pataa rouvalle ja hertta-K ässä otti ja jatkoi kolmannen ristin. Koska toisella ristikierroksella N vähän tuntui miettivän sakasin ruudun ja otin ison herttakupin ja huolellisesti kuppasin hertan isolla päästen poistamaan valtti-9:n. Kohtuullinen 66 %, kun osa ei ollut löytänyt 4-tasoa.
           
11:
W    N    E    S
-    -    -    2D(multi)
3H    4S    kp
Katsoin isolla ruudulla pöydän ja vaihdoin herttaan tuloksena tasan kotipeli 40%. Tässäkin olisi vielä 5Hx kannattanut, mutta kaikki vaarattomassa niitä ei vaan uskalla tehdä.

 ------------------------------------------------------------------------------

12     987           
West   82            
N-S    J10865        
       Q42           
QJ            AK1065
AK9653        J1074  
A9            32     
AK10          96     
       432           
       Q             
       KQ74          
       J8753         

W    N    E    S
1H    pas    1S    pas
3C*    pas    3H    pas   
4C    pas    4H    pas
4NT    pas    5D    dble
5H    kp
*tpv
5D:n kahdennus huolestutti ja seisova seiska maattiin.

----


----------------------------------------------------------------------------

13     J9                              14     8             
North  Q1076                           East   AQJ852        
All    A92                             None   AKJ3          
       Q1083                                  K7            
K85           7642                     KQJ10642      A93    
A93           K42                      K9            76     
Q643          KJ5                      42            108    
K64           AJ2                      92            AJ10864
       AQ103                                  75            
       J85                                    1043          
       1087                                   Q9765         
       975                                    Q53           
13:
W    N    E    S
-    pas    1C    pas
1D    pas    1S    pas
2H*    pas    2nt    pas
3nt
Hirveän näköinen 3nt, toivoin, että selviän parilla pietillä. hertta 5 lähtökortti. Otin heti K:n ja rohkeesti vaan pataa kuninkaalle joka sai. Ruutua pöydästä K:lle, risti-K:lla pöytään ja uudelleen ruutua käteen päin, J voitti tikin ja jatkoin kolmannen ruutukierroksen. N jatkoi herttaa, otin ässän, vahvan ruudun ja vedin ristimaskin =9 tikkiä ja mukavasti pisteitä.  
14:
W    N    E    S
-    -    pas    pas
3S    4H    4S    5H
kp    
Jälleen ehkäisy vielä 5-tasolla olisi kannattanut. 11 tikkiä ja vain 10% meille.

---------------------------------------------------------------------------------

15     A103          
South  10653         
N-S    K752          
       AJ            
KJ98542       6      
72            K94    
103           AQJ    
94            K87632
       Q7            
       AQJ8          
       9864          
       Q105          
W    N    E    S
-    -    -    pas
3S    kp
    
Lähtö risti-A ja hertta-10 perään. Mara kuppasi kolmannen hertan meni risti-K:lle pöytään pelasi pata 9:lle ja 10:lle. Väärät arvaukset padassa antoivat vain 11/30 pistettä.

 -------------------------------------------------------------------------------

16     8                               17     J7            
West   KQ32                            North  65            
E-W    109653                          None   AJ104         
       A85                                    K9863         
AK            J1062                    A4            10982  
J965          A87                      Q983          KJ74   
A72           Q84                      KQ965         32     
7642          QJ9                      Q10           J74    
       Q97543                                 KQ653         
       104                                    A102          
       KJ                                     87            
       K103                                   A52           

16:
W    N    E    S
1C    pas    1S    pas
1NT    kp
Ruutu-10 lähtö, pieni ja J ja ässä, pieni hertta seiskalle, pataa takaisintoinen herttaa Q ja ässä.kolmas herttakierros nosti Maran 9 tikiksi. Ruutujatko, 8, K ja toinen patakierros. Vahva hertta ja ristiä, minkä jälkeen saatiin vielä 1 tikki kotipeliksi.- 60%

17:
W    N    E    S
-    pas    pas    1S
dble    2S    kp
Ruutu-K lähtö, ässä ja ruutu-J perään Q:lle. Mara arvasi risti-Q-käännön pv otti K:n ja ruutu-10 johon sijoitin pata-8:n. K. Walden sakasi ristin pois kädestään.
Käänsin pata-2 Maran ässälle ja pata takaisin. Kalle ei saanut täten herttakuppia eikä ylitikkiä, joten 19/30 meille.

---------------------------------------------------------------------------------

18     J96           
East   4             
N-S    K97542        
       AJ3           
K2            10843  
A87           J932   
1083          AQJ    
109642        K5     
       AQ75          
       KQ1065        
       6             
       Q87           

W    N    E    S
-    -    pas    1H
pas    2D    pas    2nt
kp
2D:n tarjous oli turhan optimistinen. Mara lähti risti-10 , pieni ja otin K:lla tikin. Puolustus näyttää siltä,€ttä padoilla ei ole kiirettä, pelinviejän saa itse hoitaa herttansa ja minä vastaan ruuduista, joten jatkoin partnerin väriä. Pv pelasi rouvan mutta otti yli pöytään ässällä voidakseen pelaa herttaa kympille, jonka Mara huolellisesti ryömi. Kalle jatkoi ison hertan, nyt Mara löysi ässänsä, ja jatkoi kolmannen ristikierroksen. Pöydästä Kalle pelasi padan rouvalle ja Maran K:lle, 2 ristikierrosta johon pv sakasi 2 herttaa ja minä sakailin niin suuria patoja ettei edes Mara uskaltanut olla jatkamatta ruutua, J:llä tikki ja harkinnan paikka, tuloksena että nappasin ruutuässän pois, jota en myöhemmin olisi saanutkaan. 25/30 meille. Pohjoisen kädestä sangi oli mennyt monta kertaa kahdessa.

-----------------------------------------------------------------------
Sitten Waterloo-sarja. K Koivula 3 kertaa pelinviejänä.


19     K862                            20     97            
South  J                               West   K65           
E-W    K872                            All    KQ7           
       AJ107                                  AQ853         
J5            AQ1043                   AK62          Q1053  
AK10952       Q6                       32            AJ108  
AQ3           1094                     A543          J106   
84            Q63                      K42           J10    
       97                                     J84           
       8743                                   Q974          
       J65                                    982           
       K952                                   976    
19:       
W    N    E    S
1H    dble    1S    pas
2H    pas    3H    pas
4H    kp
Helpot 11 tikkiä. 2 Kertaa oli mun korteista sakattu pata, jolloin oli kerätty kaikki 13 tikkiä. Koska vain 2 oli tarjonnut täyspelin, saimme vain 3 pistettä
:( .
20:
Tässä Kari veivasi 2S kolmessa, saimme sentään 13.------------------------------------------------------------------------------

21     A4            
North  106           
N-S    8654          
       AQ953         
KQ1075        986    
95            K874   
J102          AKQ    
J106          842    
       J32           
       AQJ32         
       973           
       K7            

W    N    E    S
-    pas    1H    pas
1S    2C    2S    kp

Tässä vastustajien systeemi puri meidän nilkkaan. Jos vastustajat olisivat pelanneet 5 kortin ylävärejä, olisi E avannut 1C tai 1D ja Mara olisi voinut tarjota 1H väliin, jolloin olisimme kilpailleet ainakin 3H:an saakka. Nyt 1 hertan avaus vei Maralta tarjoukset ja vastustajat saivat pelata rauhassa patapeliään. Ny sähläsin sen vielä kotiin, mutta sitoumus olisi kestänyt pari pietiäkin(!). Peräti 2 pistettä :(
--------------------------------------------------------------------

22     J9743                           23     4             
East   52                              South  Q9876         
E-W    A92                             All    9543          
       KQ4                                    942           
K865          Q10                      109863        AKJ5   
4             AQJ6                     J5            K432   
1083          KQJ76                    A             102    
109865        32                       KQ1087        653    
       A2                                     Q72           
       K109873                                A10           
       54                                     KQJ876        
       AJ7                                    AJ            
22:
W    N    E    S
-    -    1D    1H
dble    1S    2D    2H
3D    3H    3NT    pas
4D    dble    kp
Melkoinen mesominen vaarassa sai ansaitsemansa rangaistuksen. +500 meidän sarakkeeseen ja puhdas toppi, yksikin pieti olisi riittänyt.

23:
W    N    E    S
-    -    -    1NT
2D*    2H    pas    2NT
kp
* ei alerttia
Jako pelattiin, 2 pietiä, joka sekin olisi antanut 17/30. Kilpailunjohtaja korjasi tuloksen 2H-1:ksi, joka antoi paljon enemmän.

---------------------------------------------------------------------------------

24     K76           
West   97            
None   KQJ9872       
       J             
QJ9843        10     
K1064         AQ853  
---           A1043  
K104          Q98    
       A52           
       J2            
       65            
       A76532        

W    N    E    S
pas    3D    3H    pas
4H    kp

Tavalla, jota ei mikään järki pysty selittämään, saimme tyrkättyä vastustajille 12 tikkiä pietipelin sijaan, ja kahmimme 4 säälipistettä.-----------------------------------------------------------------------
25     AJ5                                26     5             
North  Q974                               East   Q87543        
E-W    K842                               All    J             
       32                                        KQ974         
842           Q107                        KJ6           AQ1083
KJ83          A65                         A92           6      
A1076         953                         A82           KQ1074
Q9            10765                       A652          103    
       K963                                      9742          
       102                                       KJ10          
       QJ                                        9653          
       AKJ84                                     J8            

W    N    E    S
-    pas    pas    1C
pas    1D    pas    1S
pas    2NT    kp

Arvasin lähtökortiksi hertta-5. Mara otti K:n ja jatkoi J:n, otin ässän ja jatkoin paremman puutteessa hertan. saimme padan ristin ruudun ja 2 herttaa eli kotipeli ja melko tasan meedeli.
26:
W    N    E    S
-    -    1S    pas
2C    pas    2D    pas
2h*    pas    3D    pas
3S    pas    4D    pas
4H    pas    4S    pas
4NT    pas    5D    pas
6S    kp

Erinomainen tarjoussarja, jossa kielsin herttapidon, lupasin 5k ruudun, Mara teki slammi-inviitin, kerroin matkalla ruutukontrollin kieltäen ristikontrollin. Mara pystyi sijoittamaan arvoni pataan ja ruutuun. Pelinvienti ei ollut ongelma.
---------------------------------------------------------------------------

27     10            
South  J108          
None   Q76           
       AKQJ107       
A             KJ982  
AKQ653        72     
A             KJ1094
86542         9      
       Q76543        
       94            
       8532          
       3             

W    N    E    S
-    -    -    pas
1H    2C    dble*    pas
3H    pas    4H    pas
pas    pas
* pata- ja ruutuväri, 8+ ap.

K Ylinen katsoi pöydän isolla ristillä, katui varmaankin heti ja vaihtoi hertta-J:hin. Nyt etelälle sattui isomman luokan moka kun pelasi 9:n. Mara otti sivuässät pois ja sai nyt ristikupin 7:lla. Koska N tunnusti pata-ässään 10:llä otti Mara ensin ruutu-K:n ja vasta sitten pata-K:n. Niinpä kaukaa meni sitoumus kotiin ja vastustajille vain 1 piste.

---------------------------------------------------------------------

28     73            
West   J9            
N-S    AK963         
       AJ76          
Q42           K1086  
KQ10852       7      
J107          8542   
8             10954  
       AJ95          
       A643          
       Q             
       KQ32          
           
W    N    E    S
2H    pas    3H*    kp

* Wiki vei meitä kölin ali ja kuin litran mittaa. Jälkianalyysin mukaisesti mun virheosuus jaossa oli 134% ja Maran 156%, tjsp.

---------------------------------------------------------------------------------

29     Q10975        
North  7             
All    AK9854        
       Q             
8             KJ4    
AKQ953        J62    
QJ3           106    
J106          K9832  
       A632          
       1084          
       72            
       A754          

W    N    E    S
-    2H    pas    2S
3H    pas    4H    pas
kp

Arvauskilpailussa mikä peli menee kotiin Mara arvasi väärin.
Lähdin ruutu-K, -A ja kolmannen Alpo Järvinen varasti huolimattomasti pienellä Maran kupatessa yli, ristiässä ja kuppi jatkossa, joten tuli 3 pietiä, ja saimme silti meedelin.

-----------------------------------------------------------------------

31     KQ2                                32     Q54           
South  K108                               West   J             
N-S    KJ9                                E-W    AQ109         
       AJ92                                      AJ1073        
AJ1075        864                         J7            A9632  
754           J2                          Q2            9654   
65            AQ107432                    763           KJ42   
Q83           4                           Q98542        ---    
       93                                        K108          
       AQ963                                     AK10873       
       8                                         85            
       K10765                                    K6            

W    N    E    S
-    -    -    2H*
pas    2NT&    3D    pas
pas    3NT    kp
*H+C tai S+D
& vaatimus
Arvioin oikein, että 3nt:ssä on samat tikit kuin 4H:ssa, toisaalta herttapeli Maran kädestä ruutulähdöllä ei houkuttanut. Siksi siis 3NT. Malla lähti ruudulla, sain 9:llä eka tikin, herttoja 4 kierrosta, ristiässä 9 omasta kädestä, ja ristimaski kun M.Frilander merkkas paritonta. Toisaalta se oli safety maski koska nyt nyt ruudut oli edelleen suojattuja. 5 muutakin oli päätynyt sangiin, mutta siis muhkeat 24/30.

---------------------------------------------------------------------------------

33     QJ95          
North  1062          
None   K103          
       K86           
742           1083   
K             J8543  
98764         QJ5    
J972          A4     
       AK6           
       AQ97          
       A2            
       Q1053    
    
W    N    E    S
-    pas    pas    1C
pas    1S    pas    2NT
pas    3NT    kp

Ruutu-9 lähtö, Mara ryömi sen, ruutujatko ja 4 kierrosta pataa hertta-10 jonka E  peitti, Q ja K. Lisää ruutua pöytään ja herttaa A:lle, iso risti ja E oli kiinni kääntämässä joko ristiä pöytään tai antamassa suoraan herttamaskin, tulos 10 tikkiä ja pisteitä 20/30.

 


--------------------------------------------------------------------

34     842           
East   AK8           
N-S    86            
       109765        
A10965        KJ3    
1096          Q75    
J52           AKQ74  
Q4            AK     
       Q7            
       J432          
       1093          
       J832          

W    N    E    S
-    -    2C*    pas
2D*    pas    2NT    pas
3H*    pas    3S    pas
3NT    pas    4S    kp

Multi- ja siirtosarjan jälkeen sain ruutu-10 lähdön. Koska lähto ei ollut hertta, halusin, ettei lähtijä vaihda väriä joten otin J:llätikin ja pata 10 kiertämään rouvalle. Takaisin tuli ruutua ja pääsin heittämään pari herttaa  ruuduille. 11 tikkiä oli vain meedeli, kun jotkut kai arvailee paremmin.


-----------------------------------------------------------------------------

35     AK543         
South  87            
E-W    9763          
       A6            
QJ1097        62     
1063          AQJ54  
A2            K108   
1082          KQ4    
       8             
       K92           
       QJ54          
       J9753         

W    N    E    S
-    -    -    pas
pas    1S    2H    dble
pas    3D    kp
Vastustajat löysivät hyvän sitoumuksen. 3h kotinpelaaminen ei ole läpihuutojuttu, pieti olisi myös säälipistetasoa.Toisaalta parikaan pietiä ei juurikaan anna meille pisteitä lisää. Puolustimme sen siksi kotiin.---------------------------------------------------------------------------------

36     KJ9865        
West   ---           
All    95            
       K10842        
A2            10743  
K107          Q85432
A632          J87    
A765          ---    
       Q             
       AJ96          
       KQ104         
       QJ93          

W    N    E    S
1NT    2S*    2NT#    pas
3C    pas    3H**    kp
* yksivärikäsi
# lebensol, siirto 3C:in
** heikko
Pata-Q lähtö, otin heti ja pataa lisää J:lle. Becker pyysi ruutua ja saikin , otin ässän, sakasin ruudun ristiässälle ja kuppasin ristin, padan ja ristin ja padan ja sain lopulta pelin kotiin. Paljastui sitten sekin, ettei valttia tullut ajoissa, ei tullut kun ei ollut. 24/30 meikäpojille. Hyvä päätös kisaan!


Sm-senioreiden kiusana osa 1

1      KQ73                           2      102          
North  J2                             East   KQ10954      
None   AJ52                           N-S    93           
       KQ7                                   964          
109           A5                      QJ654         7     
AK63          Q9754                   873           AJ    
Q64           K73                     AKQ           107642
A983          J54                     Q3            AKJ75 
       J8642                                 AK983        
       108                                   62           
       1098                                  J85          
       1062                                  1082         

Jaossa 1 onnistuimme siirtotarjouksin pitämään vastustajat ulkona tarjouksista. 2S on myös saatujotenikin pietiksi joten pisteet meille

Jaossa 2 lähdin 3nT vastaan hertta-5:lla , pelinviejä ei uskaltanut maskata vaan keräsi 11 tikkiään. Jotkut harhailivat 5D:un joten pisteet valui vastustajille.

-----------------------------------------------------------------------------

3      QJ752        
South  2            
E-W    AQ1065       
       54           
K1064         98    
J87           653   
J2            97    
AK92          J108763
       A3           
       AKQ1094      
       K843         
       Q            

Mara avasi
1H dble 1S pas
3H pas 4H kp  joten pisteet meille vaikka ruutaslammi korteissa onkin.

 ----------------------------------------------------------------------

4      AKJ64                           5      KJ93         
West   97643                           North  KJ1086       
All    J10                             N-S    9            
       8                                      A62          
107           Q82                      A1086         Q542  
A8            KQ                       ---           A7532 
2             AK984                    KQ43          106   
AKJ109632     754                      Q10954        83    
       953                                    7            
       J1052                                  Q94          
       Q7653                                  AJ8752       
       Q                                      KJ7          

4:ssa tarjoukset etenivät
v
1C    1S    2S    pas
4C    pas    5C    kp

Puheenjohtaja katsoi pöydän isolla padalla, mutta päätti katsoa olisiko partnerilla herttaässä. Ei ollut ja Mara kahmi loput tikit.
5:ssa
W    N     E    S
    1H    pas    2D
dble    pas    2S    4H
pas     pas     dble    kp
Lähdin huonosti ristiä ja vastustajille kirjattiin 790. Valttiässä kja valttijatko olisi pietittänyt. Kun muut eivät ässä-viidennellä uskaltaneet kahdennella saatiin vain jäännöspisteitä------------------------------------------------

6      A8432        
East   AK           
E-W    103          
       10543        
J65           K10   
Q1063         9754  
A752          Q84   
62            AKQ9  
       Q97          
       J82          
       KJ96         
       J87          
E    S    W    N
1C     pas     1D    1S
pas    2S    pas    3S
kp

Aloitin 4 kierroksella ristiä, pv sakasi pöydästä viimeiselle ruudun, mutta Mara nukahti eikä kupannut, joten tuli vain 1 pieti.


-------------------------------------------------------------

7      J                               8      A42          
South  98                              West   64           
All    QJ942                           None   A1063        
       AK1096                                 QJ63         
Q64           9732                     973           Q10   
KJ6           A432                     53            AK972 
K8            1053                     74            K852  
87542         Q3                       AK10852       94    
       AK1085                                 KJ865        
       Q1075                                  QJ108        
       A76                                    QJ9          
       J                                      7            


7.
W    N     E    S
-    -    -    1S
pas    2D    pas    2H
pas    3NT     kp

Uskoin Vilttiukon ristipitoon enkä tunkenut ristirouvaa tiskiin, mikä olisi ollut katastrofi. Lähdin pienellä hertalla, Mara voitti J:lla ja käänsi risti-8:n. Vilttiukko teki virheen päästäessään sen mun rouvalle. Jatkoin herttaa K:lle ja Mara palautti herttaa ässälleni. Istutin pöydän nyt kiinni viimeisellä hertalla ja Mara sai piedin ruutu-kuninkaallaan.

8.
W    N     E    S
pas    pas    1H    1S
pas     4S    kp

Jokseenkin turha hyppy pohjoiselta 4S:an Mara lähti isolla ristillä vaihtoi herttaan, otin K:n jatkoin ristiä kupin toivossa, mutta Johan kuppasi, muttei voinut olla menettämättä vielä hertta ja ruututikkiä, joten lähes maksimit meille.

9      94           
North  109865       
E-W    52           
       A954         
Q108          653   
KQ2           J43   
KQ7           A1043 
K832          J76   
       AKJ72        
       A7           
       J986         
       Q10          

W    N     E    S
-    pas    pas    1S
1NT    pas    pas    2D
pas    2H     kp

Monikaan ei ehkä olisi löytänyt pohjoisen kädestä 2H:n tarjousta. Otimme mitä oli tulossa, suunnilleen tasabrikka.
------------------------------------------------------------------------

10     1087                            11     874          
East   9542                            South  AQ5          
All    Q4                              None   A8764        
       KJ84                                   63           
A2            KJ43                     A3            J1092 
J1086         K                        983           KJ6   
652           AKJ1093                  93            KJ2   
A973          106                      J109542       K87   
       Q965                                   KQ65         
       AQ73                                   10742        
       87                                     Q105         
       Q52                                    AQ           

Martta ja Heikki vastassa. Pelasimme ensin jaon 12 jossa kävi huonosti, joten:
W    N     E    S
-    -    1D    pas
1H    pas    1S    pas
1NT    pas    3NT    kp    oli "pakko" tehdä 3 ja todeta, että kyllä niistä jokin kotiin menee. Mara sai ristilähdön ja keräsi 9 tikkiä ja muhkeat pisteet.

W    N     E    S
-    -    -    1C*
pas    1D    dble    pas
1H    1NT     kp
* väh 2 kortin väri
Maran piti tarjota 2C hertan sijaan niin olisi löydetty oikea puolustus, nyt meni pahasti pieleen ja Heikki vei 9 tikkiä ja pisteet.

---------------------------------------------------------------------------------

12     Q104         
West   AKJ75        
N-S    Q5           
       843          
AKJ65         92    
Q108          92    
AJ7           K1098 
92            AJ1065
       873          
       643          
       6432         
       KQ7          

W    N     E    S
1S    pas    3NT    kp

Heikki lähti pikkuhertalla, Mara veti myöhemmin patamaskin ja pietiksi meni. Mun olisi pitänyt tarjoja systeemin mukainen 2NT, johon Mara olis passannut ja pisteitä olisi kertynyt.------------------

13     AJ8                             14     J75          
North  AQ954                           East   105432       
All    Q2                              None   AQ9          
       Q93                                    J8           
Q1062         K975                     AQ106         932   
62            K107                     Q9876         AK    
953           K864                     J10           643   
A1076         KJ                       97            K6432 
       43                                     K84          
       J83                                    J            
       AJ107                                  K8752        
       8542                                   AQ105        

13.    Avasin pohjoisena 1NT ja sillä sai. Patalähtö ässälle , hertta ässä ja hertta J:lle ja kolmas hertta. RistiK ja J ässälle, pataa J:n läpi joten mulle jäi vain 7 tikkiä.
14.   
W    N     E    S
-    -    pas    1D
pas    1H    pas    2C
pas    2D    kp
Sitoumus oli OK, mutta pelinvienti ei. Ruutulähtö, Mara voitti A:lla ja otti ruutu-Q:n ja jatkoi risti-8:n. Piti jatkaa risti-J.


--------------------------------------------------------------------------------
15     AK85         
South  A1085        
N-S    1095         
       J4           
Q109          62    
Q63           J42   
AJ72          Q863  
1096          AK83  
       J743         
       K97          
       K4           
       Q752         

W    N     E    S
-    -    -    pas
pas    1H    pas    1S
pas    pas    dble    pas
2D    2S    kp
Risti-10 tielle , OPV otti K:n ja käänsi ruudun K ja ässä.Pieni ruutu takaisin
ja vielä ruutua. Mara kuppasi ja jatkoi ristin J:lle. Nyt Harjunen luuli, että partnerilla on vain 2 ristiä ja käänsi hertan-pieni Q ja ässä ja lisää hertta pöyvästä jolloin J maskattin pois ja lopputuloksena siisti kotipeli.

        
--------------------------------------------------------------

16     K854                            17     A9           
West   AQ                              North  10432        
E-W    AK108                           None   K1093        
       K54                                    AJ5          
1076          A9                       KJ62          Q543  
652           10973                    987           A6    
542           Q763                     864           AQJ72 
QJ82          976                      Q87           K3    
       QJ32                                   1087         
       KJ84                                   KQJ5         
       J9                                     5            
       A103                                   109642       

16.    meedeliprikka kun vstustajat jäi 4S:an
17.
W    N     E    S
-    1H    dble    3H (ehkis)
pas    pas     dble    pas
3S    kp       
Piti puskea vähän, jota sitoumus löytyi meidän puolelle. Sundstenin Kaitsu lähti hertta-3:lla ässä ja pataa ja lisää herttaa, iso pata ja pataa K:lle ja ruutua J:lle. Nyt parin minuutin tarkka mietintä ja hölmöily perään. Pikku ruutu olis vienyt kotiin. Pieti maksoi maltaita.---------------------------------------------------------------------------------

18     A43          
East   A42          
N-S    KQ52         
       1065         
10            Q8    
KQJ10         987653
J98764        10    
82            K943  
       KJ97652      
       ---          
       A3           
       AQJ7         

Kävin hurvittelemassa eka kädessä edullisessa multi 2D:lla
W    N     E    S
-    -    2D    dble
pas    3NT    pas    4S   
pas    6S    kp
Helpot 13 tikkiä eikä paljoa pisteitä vaikka 7NT seisoo

-------------------------------------------------------------

19     862                             20     52           
South  K108                            West   AJ75         
E-W    KQ96                            All    KQJ6         
       A73                                    A106         
AJ75          K1093                    AJ108         Q943  
9543          A2                       842           Q1063 
A75           42                       5432          A     
65            QJ1084                   K7            QJ32  
       Q4                                     K76          
       QJ76                                   K9           
       J1083                                  10987        
       K92                                    9854         

19.
W    N     E    S
-    -    -    pas
pas    1D    pas    1H
pas    1NT    pas    pas
2S    pas    pas     3D
kp
Kaaleppi balansoi ja se maksoi meille taas paljon.

20. Sain 1NT:in patalähdön eikä puolustus tyrinyt muutenkaan, jäännöspisteitä.-------------------------------------------------------------------------

21     K86          
North  54           
N-S    K832         
       J1094        
Q10754        2     
A1063         KJ82  
J             Q9765 
A83           762   
       AJ93         
       Q97          
       A104         
       KQ5          


W    N     E    S
-    pas    pas    1NT
2H*    2NT    3H    pas
pas    pas            *2H = ylävärit

Risti-J tiskiin, Maralta Q,ässä ja ruutu-J perään annoin mennä Maran A:lle, iso risti ja risti mun 10:lle ja nyt herttaa. Kaaleppi jatkoi pienen padan, sain 8:lla ja jatkoin herttaa. Vain pari pietiä ei paljon pistepussia kartoittanut.
-------------------------------------------------------------------

22     106                             23     752          
East   94                              South  2            
E-W    AKQ1052                         All    J105432      
       987                                    QJ3          
KJ54          Q9872                    Q864          K93   
AJ65          KQ1083                   J6543         AKQ7  
7             98                       6             KQ87  
AQ32          4                        AK8           72    
       A3                                     AJ10         
       72                                     1098         
       J643                                   A9           
       KJ1065                                 109654       
22.
W    N     E    S
-    -    pas    pas   
1C    3D    4D    5D
5H    kp           
En halunnut epäedullisissa avata 2NT 5-5:llä mutta kun partneri avasi ja tuli ruutuehkäisy rohkaistuin tarjoamaan 4D. 5H meni helposti kotiin.
23.
W    N     E    S
-    -    -    pas
pas    pas    1NT    pas
2C    pas    2H     pas
4H    kp
Kolmas Seppänen lähti ruutuässällä ja jatkoi ristin. Otin ison, 3 valttia johon OPV sakasi 2 ruutua. Jatkoin padalla rouvaa kohden, ison risitn ja ristikupin jälkeen ei kuitenkaan ruutu-8 ollut vahva joten en saanut kaikkia patoja lentämään ruuduille joten 11 tikkiä. Siitäkin kuitenkin roppakaupalla pisteitä.

-----------------------

24     1097         
West   J9652        
None   K653         
       3            
KQJ           8643  
A             1084  
A10984        Q7    
KJ65          10742 
       A52          
       KQ73         
       J2           
       AQ98         
W    N     E    S
1D    pas    pas    dble
2C    pas    pas    pas
Hankalasti pelattavan osasitoumuksen Mara väänsi kotiin, paljon pisteitä.

------------------------------------------------------------------

25     J853                          26     J97          
North  2                             East   Q732         
E-W    AK3                           All    A9           
       108754                               J832         
K104          Q62                    K108432       AQ    
QJ83          K964                   A             K965  
6542          J107                   Q10763        542   
32            Q96                    10            AKQ7  
       A97                                  65           
       A1075                                J1084        
       Q98                                  KJ8          
       AKJ                                  9654         

25. Huono meedeli 3NT:ssa 10 tikillä.
26. Jälleen huonompi meedeli kun en osannut lähteä ruutuässä-ruutua ja kuppi


---------------------------------------------------------------------------------

27     K98          
South  AKQ          
None   AKJ1097      
       7            
AQ64          73    
872           10964 
8432          Q65   
K4            A1095 
       J1052        
       J53          
       ---          
       QJ8632       

W    N     E    S
-    -    -    pas
pas    1D    pas    1S
pas    2H    kp
Mietin tarjotessa, että miten saisin Maran olemaan passaamatta, hyppy kolmeen ruutuun ei olisi ollut vaatimus joten kokeilin reverseä AKQ:lla. Kun näin pöydän olin varma että tulee hyvä merkintä. Peräti 4 paria oli löytänyt 3-3 valtin. Kun vastustaja ei keksinyt valttikääntöä ajoissa sain korskuppaamalla 8 tikkiä.
 ----------------------------------------------------------------------------
28     8643                            29     Q4           
West   K                               North  J            
N-S    J6543                           All    A9876        
       QJ7                                    A9873        
K109          A                        863           A97   
Q8542         63                       874           KQ932 
Q82           AK109                    KQJ5          102   
106           AK9543                   Q65           KJ4   
       QJ752                                  KJ1052       
       AJ1097                                 A1065        
       7                                      43           
       82                                     102          
28.
W    N     E    S
pas    pas    2C    pas
2NT*    pas    3C**    pas
3H    pas    4D    pas
4H    pas    pas    pas
* 6-8
** väri
Löysäpuolustus toi vain yhden pietin mutta silti paljon pisteitä

29.
W    N     E    S
-    2NT    pas    3C
pas    pas    3H    kp
Ristilähtö, otin ässän ja jatkoin pata-rouvan, ruutua pöytään, otin ässän ja pataa partnerille pata ja nyt partneri ei jatkanut kolmoisrenonssiin, jolloin olis saattanut, ei tosin välttämättä, tulla kolmas påieti, nyt parikin pietiä antoi mukavat pisteet.
---------------------------------------------------------------------------------

30     A1063        
East   AK98         
None   104          
       AQ5          
K954          Q7    
10            Q7543 
AK9832        QJ75  
K2            J7    
       J82          
       J62          
       6            
       1098643      
W    N     E    S
-    -    pas    pas
1D    dble    1H    pas
2D    dble    3D    kp

Lähdin ruutua, pv otti toisen ruutukierroksen, pataa rouvalle ja pikkuhertta pöydästä. Nyt olis ollut Maran juhlahetki työntää tiskiin J ja mutta kun ei niin juutuin jatkuvasti kiinni emmekä saaneet kuin 3 tikkiä.
       
-------------------------------------------------------------------

31     J98765                          32     K54          
South  82                              West   Q9           
N-S    1072                            E-W    K42          
       64                                     KQ1086       
K10           AQ42                     QJ962         A73   
AJ63          10975                    J85           A107632
KQ3           AJ9                      3             85    
10953         J8                       AJ94          72    
       3                                      108          
       KQ4                                    K4           
       8654                                   AQJ10976     
       AKQ72                                  53           

31:     Jälleen huono meedeli, ei mitään tehtävissä.
32:   
W    N     E    S
pas    1C    2H    3D
3H    pas    pas    4D
pas    5D    kp
Maran käden voima oli vähän arvoitus, joten nostin varmuuden vuoksi. Vaikka vastustajilla seisoo 4H, tulos oli pisteissä surkea.
---------------------------------------------------------------------------------

33     K82          
North  4            
None   K82          
       AJ6532       
QJ754         103   
1052          AK98  
J5            A1073 
K97           Q108  
       A96          
       QJ763        
       Q964         
       4            

W    N     E    S
-    1C    dble    1H
1S    2C    pas    2D
pas    pas    pas
Hyvä tarjoussarja ja ok pelinvienti ja mukavasti pisteitä---------------------------------------------------------------

34     102                            35     KQ983        
East   1098                           South  AJ           
N-S    KJ10                           E-W    A854         
       AJ873                                 65           
J8            K9754                   J52           104   
AK743         62                      1065432       Q     
Q8            A9654                   Q7            K1092 
KQ64          9                       K10           AQ9432
       AQ63                                  A76          
       QJ5                                   K987         
       732                                   J63          
       1052                                  J87          
34:
W    N     E    S
-    -    2H    pas
2S    kp
Puolalainen avaus toi paljon pisteitä

35: Osamerkintä melko yksimielinen meedeli
 
-----------------------------------------------------------------------------

36     A1083        
West   732          
All    862          
       Q105         
Q954          J72   
Q4            A86   
Q43           KJ105 
9842          K73   
       K6           
       KJ1095       
       A97          
       AJ6          

W    N     E    S
pas    pas    1D    1H
1S    2H    2S    3H
kp
Tarjoussarja ei ollut systemmin mukainen mutta saimme silti meedelin -----------------------

37     AQJ3                           38     83           
North  K1073                          East   KJ           
N-S    Q3                             E-W    QJ974        
       J86                                   10753        
K986          102                     KJ            A952  
J95           AQ6                     A106          7542  
10985         K42                     10653         K2    
Q4            AK1093                  QJ42          AK9   
       754                                   Q10764       
       842                                   Q983         
       AJ76                                  A8           
       752                                   86           

37: Sain 5C 2H laihoin pistetuloksin.
38:
W    N     E    S
-    -    1H    pas
2C    pas    2NT kp
Tarkka tarjoaminen tuotti pisteitä 19/30
 
 
---------------------------------------------------------------------------------

39     J652         
South  74           
All    J4           
       AKQ96        
Q843          K107  
KQJ109        A862  
Q9            10765 
105           72    
       A9           
       53           
       AK832        
       J843         

W    N     E    S
-    -    -    1D
1H    D    2H    3D
3H    D    pas     4C
kp
oudon tarjoussarjan jälkeen vastustajat löysivät optimisitoumuksen, eli heikko meedeli meille.          

------------------------------------------------------------

40     K4                              41     63           
West   KQJ                             North  8752         
None   A62                             E-W    K10872       
       J8543                                  75           
87            10965                    KQ10975       AJ842 
A1074         965                      A9            K6    
KJ98          Q54                      AJ3           96    
AQ10          762                      K3            10642 
       AQJ32                                  ---          
       832                                    QJ1043       
       1073                                   Q54          
       K9                                     AQJ98        

Vastassa kilpailua johtavat Arle-Paganus
40: En arvannut lähteä ristiä, joten vastustaja keräsi 8 tikkiä sangissaan.
41:
W    N     E    S
-    pas    pas    1H
dble    3H    4S     5C
5S     kp
Melko reipas hyppyni 4S:an innoitti kunnon tarjouskilpailuun. Helpot 11 tikkiä ja meedeli+   


---------------------------------------------------------------------------------

42     102          
East   AJ52         
All    K8543        
       Q6           
A6            KQJ95 
KQ10874       93    
---           AJ106 
AK743         J9    
       8743         
       6            
       Q972         
       10852        

W    N     E    S
-    -    1S    pas
2H    pas    2S    pas
3C    pas    3NT     kp
Onneksi en tehnyt 3H Maran 3C:in, joten vältyimme3 slammilta. Arle lähti ruutu-2:lla, ässän jälkeen herttaa K:lle ja A:lle ja ruutua Q:lle. 10 tikkiä oli kasassa ja muhkeat pisteet.

------------------------------------------------------------------

43     KQJ                             44     Q1053        
South  J7                              West   107          
None   3                               N-S    A5           
       KQ108754                               AQ763        
987643        102                      6             AKJ97 
A108          K2                       AK532         J984  
A92           KQ1054                   QJ84          632   
9             A632                     J92           10    
       A5                                     842          
       Q96543                                 Q6           
       J876                                   K1097        
       J                                      K854         
43: Mara avasi multilla, kilpailumme ajoi vastustajat 4C:in -1, josta ei pisteitä herunut.
44: Vastustaja otti ruutuässän  ruutua K:lle ja ruutukuppi ja säälipisteet meille.
---------------------------------------------------------------------------------

45     AJ852        
North  32           
All    J109         
       K62          
K1043         Q976  
Q1054         K7    
A5            862   
943           AQJ5  
       ---          
       AJ986        
       KQ743        
       1087         

32:
W    N     E    S
-    pas    1C    1H
1S    1nt    2S    3D
kp

Vastustaja huusi taas hyvän sitoumuksen ja säälipisteita tuloksena meille.


 

46     10973                            47     AK10943      
East   QJ9432                           South  4            
None   2                                N-S    A7           
       92                                      10643        
42            J865                      Q52           86    
K             A6                        KJ108763      Q92   
QJ109         A8763                     K103          J9865 
AKQ1075       43                        ---           852   
       AKQ                                     J7           
       10875                                   A5           
       K54                                     Q42          
       J86                                     AKQJ97       
46:
W    N     E    S
-    -    2S*    dble
3C    3H    kp
* 4 kortin pata ja pidempi muu väri
Tämä herttapeli antoi lähes topin

47:
W    N     E    S
-    -    -    1NT
2H    4S    kp
Tässä ei ollut parhatia ratkaisuja avaus eikä 4S tarjous.Tuloksen aheikompi meedeli.
-----------------------------------------------------------------------------

48     K3           
West   QJ98         
E-W    K852         
       Q92          
Q74           AJ9862
42            A107  
10743         Q6    
A873          K5    
       105          
       K653         
       AJ9          
       J1064        

3S joka antoi tasan meedelin


Seppo veti 3-väriskviisin
Tiistaina päädyimme "vain" 5:n  kun tempaisin sen suoraan Sakun 1 avaukseen.
Seppo lähti valttia, joka näytti ikävältä sillä siinä näytti menevän kolmastoista tikki kun 1 varkaus on otettavissa vähemmän. Saku pähkäili aikansa, jolloin aloin aavistella, että sakausongelmia heti ensimmäisessä tikissä. Jos Saku sakaa esim. ristin otan 4 ristivarkautta jolloin viides ristini nousee. Samoin käy muissakin väreissä, aina menee tikki.

Kolmiväri-kiristys ensimmäisessä tikissä ja vielä partneri kiristyksessä  -  ei aivan tavallista herkkua!

 
Krokotiili haukkasi rouvan
Tiistai näytti jälleen kääntyvän voiton puolelle, mutta viimeisellä kierroksella vastaan tulivat Matti ja Timppa.
Eka jaossa Timppa kiipesi suorin vedoin 6:an ottaen kaikki tikit. Muut olivat jääneet jonnekin vaatimattomampiin sitoumuksiin. Siis nolla meille. Jaossa 23 vastustaja jälleen tarjoili 3:in asti. Aivan sama menikö kotiin tai tuliko monta pietiä tulos joka tapauksessa tasan meedeli.

Tilanne oli nyt, että olimme pari prosenttia Seppoa ja Raimoa takana, joilla oli lepo, joten vain toppi saattoi pelastaa illan.

Matilta 5 lähtö  -9 - J - K. 4  8:lle onnistui ja vei Timpalta ässän. Voitin patajatkon ja hertta K:lle ja hertta takaisin Matin Q:lle, jonka jälkeen Matti jatkoi pataa. Otin vielä pari patakierrosta ja vahvan hertan. Tilanne oli
   9  
     
   84  
   4  
     
     
 AQ    K95
 Q8    2
     
     
   J  
   A97  
 
Pelasin pata-ysin, Matilta risti ja pöydästä "huolimattomasti" ruutuJ ja Timppa kunnostautui sakaamalla A:n!
Laskeskelin että Timpalle mahtuu K ja pelasin 4:n tarvoitteena saada Timppa kääntämään ristiä pöydän hahloon, mutta myös Matti oli myös  laskeskellut ja todennut että Timpalle mahtuu Q ja eikä yrittänyt ottaa tikkiä 5:lla tai 9:llä vaan otti K:n, johon Timpan Q tippui alle, ja loput ruudut. 

Matin puolustus tunnetaan Krokotiili-Cupin nimellä , siinä siis Matin K ikääänkuin haukkaa partnerin ison kortin krotiilin tavoin.
Hieno puolustus molemmilta!

PS Partneri ihmetteli, etten sitten ottanut A:ta ollenkaan ...
Prosenttimme olisi noussut ristiässä banaalisti ottamalla 64,06:en, jolla olisi tullut hopeaa, nyt jäimme toisiksi,  10.llä tikillä olisimme voittaneet. :)

PPS Hauska juttu, että jos mun ruudut olis ollu esim. 104 ja J8, peli olis mennyt 10 tikissä. Kun ne oli J10 ja 84 sain vaan 8 tikkiä.

PPPS Jos joku ihmettelee, miksei puolustus kahminut ruutuja pois heti kättelyssä, johtui se siitä että jos mulla olisi ollut 3 kortin ruutu, olisin voinut yrittää kupata kolmas ruutuni pöytään. Pelaamalla joka välissä valttia puolustus ehtii pelata 3 kierrosta valttia varmistaen, ettei kuppia pääse tulemaan. Siinäkin mielessä tarkka puolustus.


 

 
Kuusankosken harmeja, itse kullekin
Vaikka pelit eivät kulkeneet toivotulla tavalla, päästiin joissain jaoissa vastustajia kurittamaan.

Hurvittelijoita vastassa

Eräs vastustaja katsoi, että 13 ap ja viiden kortin hertta on sopiva tarjota pata-avaukseeni.

65        7542         
North     3            
None      9732         
          QJ106        
A3              KJ1096
KQ10842         A     
86              AK10  
984             7532  
           Q8           
           J9765        
           QJ54         
           AK           


pas  1S   2H   pas
pas  Dble pas pas
pas

5 pietiä eli -1100 oli taksa. Joku toinenkin oli tarjonnut 2H samoin seuraamuksin. Mara oli pudota tuolilta hämmästyksestä kun jossain vaiheessa otin herttaässän.


Eräs toinen tarjosi partnerini ruutuavauksen jälkeen pari kertaa ylävärejään vieläpä vaaravyöhykkeissä:

93        103          
North     4            
All       AK10763      
          9876         
AJ876             Q9    
10986             J732  
4                 85    
AQ10              J5432 
           K542         
           AKQ5         
           QJ92         
           K            

pas pas 1D 1S
2D pas pas 2H
3D 3H Dble pas
pas pas

Savun hävettyä naputeltiin 5 pietiä eli -1400.


Tulevat mestarit vastassa

Voittajaparikin ”voitettiin”, Kauko avasi pohjoisena 8+ kädellään
pas 1H pas 1NT
pas 2D pas  pas  pas

48        K98          
West      108732       
E-W       AJ762        
          ---          
QJ53              1062  
Q94               AKJ6  
Q108              95    
Q65               A974  
           A74          
           5            
           K43          
           KJ10832    

Olin lähtemässä ja herttakuppien estämiseksi ruutua tiskiin ja herttakakkonen, jolloin Mara otti hertta-6:ni yli 9:llään siltä varalta, ettei mulla ole enää valttia. Lisää valttia jätti Kaukon 8 tikkiin, josta meille muhkeat pisteet, kun ruutu oli kaikissa muissa pöydissä mennyt kolmessa ja jopa neljässä.


Lisää mitalisteja

Toista mitaliparia vedin retkuun seuraavasti
1C  pas 1D   pas
1S   pas 3D   pas
3H  pas 3NT pas
pas pas

Lähtökortti oli herttahakku- 9 - Q –A ja peli näytti selvältä 9 tikiltä ilman lisämahdollisuuksia. Lisätikkejä voi tulla vain ruudusta, täytyi siis ”opastaa” puolustusta sakaamaan ruutua.
Herttaässän jälkeen otin 5 kierrosta ristiä joille ristien jälkeen sakasin 2 isoa ruutuhakkua. Viimeiselle ristille oli westillä jäljellä
AK
K8
Jxx
-

Ruutuhakun sakaaminen näytti vaarattomalta sakauksieni jälkeen, mutta kun jako oli kokonaisuudessaan


79        2                      
South     A10                       
N-S       AK87642               
          754                    
AK7              Q9643     
KQ83             76542      
J53              Q9       
982              3        
          J1085                   
          J9                    
          10                      
          AKQJ106      
         
tippui AK ruuduille vastustajien kaikki ruudut ja sain 11 tikkiä (sakasin myös kolmannen ruutuhakun, kun toivoin, että VPV:kin uskoisi, ettei ruutuja kannata säilytellä). Ylitikit olivat tarpeen, sillä 5C oli mennyt useasti kuudessa.

Tosi hölmöilyjä

Alku meni perinteiseen tapaan aivan pieleen, mutta luottavaisin mielin vain jatkettiin, kunnes tuli tarpeettomia takapakkeja tavallisten hölmöilyjen lisäksi, mm

51        KQ4          
South     A10965       
E-W       Q65          
          97           
J532             A1087 
---              J872  
103              AK2   
AKQJ852          106   
          96           
          KQ43         
          J9874        
          43           

pas pas 1C 1H
dble 3H 4S pas
6S  pas pas pas

Mara hyppäsi 4:än kun olin luvannut 4 kortin padan kahdennuksellani ja nostin kutoseen kun Maralla tarjousten perusteella ei ole yhtään herttaa, jolloin arvokorttini täytyy olla toimivat.
Herttalähtö, Mara kuppasi, pata kympille joka sai, pataässä ja nyt Mara totesi huojentuneena, että kotipeli oli selvä, kun pata oli 3-2,  koska vain pata menee.Tämän ajatuksen juoksun jatkumona Maralta kuitenkin lipsahti ääneen tuo "pata" ja puolustus otti 3 pietiä kotipelin sijaan.


Jossain vaiheessa jo tympi, kun samalla kierroksella jouduin kahdesti 5-2 valtiin, joka istui siten että takana oli myös 5.  Lasulla oli takana vain 4 mutta 800 meni siinä.

Laiffia viedään

Seuraavassa pääsin kuittaamaan:

57   A1063
North AQ10
E-W J3
6542
K542 J98
864 J753
654 KQ1082
A107 8
Q7
 K92
A97
KQJ93

1C pas  2C*  pas
2NT pas 3NT pas
pas pas

*) käännetty av-korotus

Lasse lähti isolla ruudulla ja ryömin huolellisesti J3:stani Artsin pelatessa 6. Lasse pelkäsi, että minulla on Jxx eikä uskaltanut jatkaa vaan käänsi pataa, joten ehdin rauhassa kasvattamaan ristin. Etelän kädestä oli tullut patalähtöjä, jolloin aina on 10 tikkiä, iso ruutulähdöllä muut eivät saaneet ylitikkiä
- Samaa kauraa laiffienkin puuroissa.


Lopussa kunnon peliä

Viimeisessä pöydässä päästiin jakamaan mitalisijoja:
pas 1S 3C 3H
pas 4H pas pas pas

103      KJ6          

South    7            
All      54           
         KQ109754     
A75432           Q9    
AJ3              Q10652
---              AK732 
AJ82             3     
          108          
          K984         
          QJ10986      
          6            

Mara etelänä lähti singeliristillään. Johan otti pöydän ässän,  pataässän ja pelasi padan jonka otin K:lla Johanin tunnustaessa Q:lla. CK:n Johan kuppasi näyttävästi rouvalla, mutta Mara ei mennyt ansaan kuppaamalla kuninkaalla yli vaan sakasi ruudun. Jos Mara olisi kupannut yli, olisi pöydän pata voitu nostaa ja hakeavaltilla, mutta nyt Maralla säilyi valttikontrolli ja pitkien tuumaustaukojen säestämänä lopulta kirjattiin 1 pieti, joka pudotti Linden-Arlen pois pronssisijalta. Ehkäisy vaarassa oli joillekin tullut kalliiksi (-800), mutta tällä kertaa hyppy kannatti, kun vastustaja päätyi ehkä juuri sen vuoksi hertta- eikä patapeliin, jonka pelinviennissä ei ole ongelmia.

Sekalaista seurakuntaa

Pelaajien taso vaihteli kisoissa kovasti, jopa Savon näköpiiristä katsottuna.

Esim eräs pelinviejä 3NT:ssa sai pata-7 lähdön. Pöydässä oli Kx ja kädessä Jxxx. Väristä voi saada enintään yhden tikin, joten oikein on pelata pieni pöydästä. Noviisimainen K ja puolustus otti saman tien 4 patatikkiä ja kun lisäksi saimme 3 muuta tikkiä, toppia ei voinut välttää.

Eräs toinen pari käsitteli 6NT:ssa patavärin 4 kortin lopputilanteessa

     Axxx

 x         Jxxx

     KQ10x

 tietäen , että VPV:llä oli vielä herttaa jäljellä pelinviejä ei kuitenkaan ottanut ensin kuningasta vaan  pataässän ja pieni K:lle, joten saimme ilmaisen tikin.  


Pöytä vahvaksi kun siellä on tikkejä
Tiistain jako 24 tuotti vaikeuksia lähes kaikissa pöydissä. Herttapeleihin oli tullut iso ♦  lähtö tai valttilähtö. Jos tulee valttilähtö tai kaksi kierrosta valttia otetaan pöytään ja jatketaan iso ruutu. Jos nyt tulee
a) ristiä, otetaan A ja valtilla pöytää ja iso ruutu jolle sakataan pata pois. jatkossa ruuduille lentää padat kädestä ja pata-2 kupataan lopuksi viimeisellä valtilla.
b) valttia, jatketaan pöydästä isot ruudut patasakauksin, kuten edellä.

Jaa että vain 9 tikkiäkö? Kyllä vaan, lähdössä otetaan iso ruutu ja pelataan pikkuruutu. Jos pelinviejä jatkaa nyt ison hertan pöydästä otetaan ässä ja jatketaan pikkuruutu jonka partneri kuppaa kympillä ja pelinviejälle jää vielä patamenevä.
Ehkei tuollainen puolustus tule monellekaan heti mieleen ...:)
Imps...siis ylitikeistä viis ...
Partnerin kahdennus kertoi patavärin ja yli 6 ap. Kun molemmissa yläväreissa on ilmeisesti tuplapito niin 3NT pitää olla näytösluontoisesti kotona.
East  lähtee herttaa ja saat Q:lla tikin.

Pv-suunnitelma?
Kasassa on nyt 1♠ 2 2 ja 4♣ - tikkiä  jos (= kun)  arvaat ristin väärin.
Haluat kuitenkin ottaa pientä riskiä jotta saat ylitikkejä... siispä ruutua K:lle ja pieni pata ♠J:lle, sillä
jos Westin tarjous oli rehellinen, kai patamaski käy. Jos se ei käy estetään Eastin kiinnipääsy.
Nooh, se kävi ja on vuoro arvata risti. Eastilla saattaa olla ylävärit 16, joten alavärejä jää 6 joten maskataan siis rouvaa sieltä.
Väärin arvattu, kuten jo alussa päätettiin ja West käänsi ♦Q:n.
Miten paikkaat väärän ristiarvauksesi?

Vetelet ristit pohjaan ja lopputilanteessa on Westillä jäljellä ennen herttaässää
♠K10 J10. Ruutuskauksen jälkeen pelataan ruutu ja pataa tulee mukavasti
kombinoituun haarukkaan ...

Voitimme 0,7 IMPillä, mutta jos olisimme saaneet vain kymmenen tikkiä olisimme olleet toisina 0,4 IMPpiä jäljessä.
Ylitikit on aina poikaa ...

Kuten tarkkaavainen lukija heti huomaa olisi OPV:n pitänyt sakata ruutunsa isot pois, koska partnerilla oli 9
Terassipeliä sisätiloissa
Ankara takatalvi ajoi sisään, mutta pelaajien lukumäärää se vain lisäsi ...

Rohkea rokan syö

jako 14 E/none

A1085
-
A10954
QJ92

avaat 1D, valitettavasti väärällä vuorolla ja avausvuoro palautuu vasemmalle, joka avaa 1H, partnerilla on pakko-pas ja oikealta 4H.
Mitäs teet, kun on muistettava että partnerin on passattava myös seuraavalla vuorollaan?

Kari teki miehekkäästi rohkean 4S,  joka kahdennettiin ja pöytään partneri levitti
KJ763
A754
-
10743

Vaikka pata istui 4-0, ei pelinviennissä ollut vaikeuksia, pari herttakuppia pöytään ja 10 tikkiä …


Hienostelua nollan edestä ..

jako 6 E/EW

(jako käännetty)


AKJ82

Q6

762

A98
Q965
743
953
107
QJ9
1043
762
K10543

10

AKJ842

AK85

QJ

Herttapeliin tuli vasemmalta pata5 lähtö, annoin sen tulla 10:lle, jolloin oli 12 tikkiä, 3S+6H+2D+1C,  näkyvissä.
Hertta rouvalle ja patakuppi olisi nostanut padan mutta voi 13 tikkiä saada vaikeamminkin, kuten huomaamme.
Niinpä hertat pohjaan, koska patauhka oli oikein, eli Q:n jälkeen. OPV pyysi ristiä ja koska tällöin ristiuhkakin on oikein on 2-puolisen kiristyksen edellytykset.


AKJ8

-


7

A
Q96
7
-

-
QJ9
1043
-

K10

-


-


AK85

QJ

6 kortin lopputilanteessa mennään pöytään ristiässälle, jolloin VPV joutuu luopumaan joko padasta tai ruudusta. Padasta ei  voi luopua joten ruutu on sakattava.


KJ8

-


7

-

Q9
-
-

-
QJ
1043
-

K

-


-


AK8

Q

Seuraavaksi kiristetään OPV ottamalla 2 pataa  jolloin OPV joutuu myös luopumaan ruudusta. Käden ristirouva on tehtävänsä tehnyt ja saa mennä, ja ruutu-8 ottaa viimeisen tikin.
(Nolla tuli tietysti siitä, kun jäi kuutonen tarjoamatta ...)

Selvät merkinnannot puolustuksen kivijalka
Puolustaminen ei aina ole helppoa mutta ei se pitäisi aina olla vaikeatakaan. Jostain syystä 4 oli mennyt joka kerran kotiin viereisessä jaossa.
Etelä lähtee tässä jaossa K:lla. Partneri näyttää pituutta 10:llä, osoittaen parittoman määrän. Pelinviejällä on siis 2 ruutua, partnerilla 3. Jos pelinviejällä on Qx ei ole heti syytä nostaa pöydän J:tä vaan katsotaan mitä partneri näyttää ♠A:än. Partneri näyttää J:llä ettei sitä kannata jatkaa, varsinkaan kun pelinviejä pelaa K:n.  Otetaan nyt A ja kun partneri pelaa siihen 6:n eli pienemmän ruutunsa se pyytää ristiä, 9 olis näyttänyt että annapa tulla pataa kupille.
Pelinviejä saa J:lle ja ♠Q:lle 2 ristiään pois mutta puolustukselle jää 1 pietitikiksi.


Peruslisätikki
Vasemmalta lähtö kortti on K. Pikalaskenta osoittaa että 12 tikkiä on valmiina. Mistä kolmastoista?

Patamaski tulee ensimmäisenä mieleen, mutta toisaalta skviisiä ajatellen on tiedossa, että herttauhka on oikein toisin sanoen hertta J on Q:n jälkeen. Jos vasemmalla on enintään 2 ruutukorttia, on kaksipuolisen kiristyksen peruskaavio taas kasassa. VPV:n on säilytettävä herttarouva ja OPV:n ruutukortti joten kumpikaan ei  voi säilyttää 2 kortin pataa.

  ♠ J  
  J  
  -
 
  ♣ 5
 
 ♠ ? ?
   ♠ ? ?
  Q
    -
 
    J
 ♣    ♣
  ♠ A2  
  ♥   
  6  
   

Patakakkosella siis otetaan viimeinen tikki ...
Kreikkalainen lahja
Niukasta avauskädestä johtuen tarjosin hertankin, ilmaisten vähäisen kinnostuksen mahdollisia rankaisukahdennuksia kohtaan.
Imppilaskenta ja lähtökortti eastilta ♠3, miten pelaat?
Tehtävä on kuin suoraan alkeiskurssikirjasta. Valitettavasti en ole sitä pitkään aikaan lukenut.
Tikkejähän on nyt noin 3♠ + 6 + 4♣ ja toisaalta meneviä max 3 hertassa ja ristiässä.

Päästitkö sinäkin padan kätesi haarukoihin? Hienoa, sait jopa 8:lla tikin.
Pieni risti siis J:lle jolla sai ...hetkinen milläs ristit päästään hakemaankaan ...
Onneksi meidän pöydässä VPV otti toisen ristikierroksen joten meni enää 3 herttatikkiä.
Jos VPV olisi ryöminyt toisenkin ristin, olisi käynyt kuten parissa muussa tuloksena pieti.
Siis oikein tietenkin on ottaa annetun lahjan sijaan heti pataässä pöydästä ja pelata ristiä, jolloin ♠K jää yhteydeksi ristien hakuun.


Shut up!
Joskus on onni olla hiljaa.  Sunnuntain swiss impeissä "normaalin" 3NT löysi vain 1 pari. Aina joskus esiintyy jakoja joissa samaa väriä pelataan molemmissa suunnissa. Tässä jaossa pelattiin sekä pataa  että ruutua molemmissa suunnissa, mikä ei liene aivan tavallista.
Southin kädestä 3:un oli tullut pieti ♠A ja patakuppi alun jälkeen. Southin 4♠:a oli west epäillyt, 500 EW:lle ja 2♠ eastin kädestä oli myös 3 pietiä, kahdentamattomana tosin. Herttaa ei jostain syystä pelattu NS suunnassa lainkaan ... 
Meidän pöydässä west avasi 2♠ epäedullisissa zoneissa, pata+alaväri, passasin, eastilta toiveikas 3♣, Maralta pas ja 3:un ei kukaan keksinyt mitään tarjottavaa. Ajattelin suojella patatikkejäni ja lähdin A:llä ja jatkoin 10:n jonka Mara antoi mennä pelinviejän J:lle. Sitten vain istuttiin ja todettiin lopulta, että oli tullut 9 tikkiä ja 500 sisään.
Vastustajille mahdollisuus ...
Vastustajan 3♥ välitarjous antaa viitteitä, että sekä valtti on vinossa, että ruudut huonosti. East lähtee K:lla. Miten ajattelet selvitä tästä?
Pelinviejällä on tikkejä 5+1+2+1 eli 9. puuttuvan tikin saa ottamalla jonkin kupin pöytään. 
Koska tuntuu siltä, ettei sen ottamisella ole kiire, voidaan rauhassa miettiä myös ruudun nostamista. 
Jos ruutu on 4-2 ja valtti 4-1 ei  ruutua saada noudettua mitenkään. mutta jos valtti olisikin 3-1, tilanne olisi helpompi, eli jos annetaan lähtökortille tikki, opv kuppaa seuraavan herttakierroksen. Emme näin menetä varsinaisesti tikkiä, jos joudumme ottamaan ristikuppeja, se onnistuu edelleenkin.
Siis annetaan K:lle tikki ja toivotaan että puolustus osaa ottaa varkauden. Sen jälkeen tulee risti, joka otetaan ässällä, ruutua ässälle, ruutukuppi, iso pata ja pataa pöytään, toinen ruutukuppi ja viimeinenkin valtti pois ja  nautitaan pöydän isot ruudut. 
Suoralla kuppivariantillakin olisi ainakin 10 tikkiä pitänyt kehitellä, joten yleisin tulos 9 tikkiä oli aika vaatimaton.. Siis herttaässä, A ja K ruutua,  ristiä (Q väliin) ässälle ja lisää ristiä. Sen jälkeen vaan kupataan risti pöytään pienellä tai hertta isolla. 
  
Klassikko, aina niin tehokas ...
Tarjoussarjassa ei ole juurikaan kehumista, 2 oli multi, 2♠ pyysi passaamaan /korjaamaan, ehkä
 vain Topin passit eastina olivat oikein ...

Lähdit Eastina ♠10:llä, peitto ja partnerin K sai tikin. West toivoi singeltonia ja kokeili ässää. pelinviejä kuppasi ja meni hertalla pöytään ja pelasi kolmannen kierroksen pataa sakaten ruudun, varastat 3:lla mutta mitäpä jatkat Eastin korteista?
Ilmeisesti pelinviejä yrittää kuumeisesti päästä ruutumenevistä eroon, joten ruutua on käännettävä ...
Totuus oli kuitenkin toisenlainen, pelinviejä harhautti luulemaan juuri noin. Tuloksena nyt kun hertat olivat jäljellä 1-1, ne tippuivat A:n alle ja pelinviejän molemmat ristit lensivät vahvoille padoille ja ristiässän voi hiljaa työntää muiden mukana tarpeettomana brikkaan ....

Slammi-ilta kerholla
Harvoin pelataan kahdeksassa jaossa slammia samana iltana. Tarkemmin katsottuna kuitenkin monet slammit olivat huonoja, hyviä olivat vain kolmessa jaossa olevat pikkuslammit. Slammeja tarjottiin yhteensä 18 kertaa. Näistä 2 oli huonoja isoslammeja, 1 hyvä ehkäisy. Peräti 7 kertaa tarjottiin slammi, josta on 2 pintamenevää (näistä 3 ykköspöydässä). Hyviä slammeja oli 8 , joista yhdessä pelinvienti lipsahti ja kaksi meni pietiin kun kumpikaan punainen maski ei käynyt (eli n.75%)
Kehitettävää siis löytyy . . .

Huono slammi ei välttämättä anna nollaa, kuten kuuluisi. Illan voittajia vastaan oltiin taas kerran huonossa kahden pintamenevän slammissa, mutta onnekkaita huonosta pelinviennistä huolimatta:
Etelän patatarjouksesta johtuen Itä lähti tarjoamatonta väriä eli ruutua, jota jatkoin saman tien 2 kierrosta sakaten patakuvat. Tikkejä on alun perin 4 ristiä+ 3 ruutua + 3 herttaa = 10 , kuppeja pitää saada, joten valttiin ei ole kiire koskea.
Harmillisesti joudun ensin kuppaamaan käteen jossa on isommat valtit, mutta yritettävä on. Siis patakuppi 8:llä, 3 kierrosta herttaa, joista sain 2 lännen kupatessa kolmannen ♣2:lla. Länsi jatkoi ♠A:n,   jonka kuppasin ♣J:llä. Tilanne oli nyt

♠ -

9 3 2

-

A Q
♠ A 9 8
 ♠ -
-
J 8
-
10
4 3
♣ 10 7

♠  -


-

5

K 9 6 5


herttakuppi  ♣9:llä patakuppi ♣Q:lla, valttiässä pois ja hertta kupaten 6:lla, jolla sai ♣K:n voittaessa viimeisen tikin. Tällä pelinviennillä idällä pitää olla  10-7 ristiä tai lännellä 7-2, joten onnea oli tavallista enemmän. Oikein olisi ollut ottaa valttiässä aikaisemmin kattamaan myös lännen 10-2:n.
Paljon parempi pelinvienti olisi ollut tulla patakupin sijaan valtilla käteen, pieni hertta kupaten pienellä, toinen valttikierros käteen ja toinen pieni kuppi kuninkaalla. Patakupilla lopuksi käteen, joka on vahva. Kotipeli noin jos risti on 3-2 ja hertta saa olla 4-3 tai 5-2. Jos risti on 1-4 eli idällä 4, on hertan oltava 4-3 ja ei oteta toista herttakuppia vaan pelataan vahvoja herttoja.
Noilla tavoilla 13 tikkiä ...

Menneitä pisteitä
Seniori-kilpailujen taso oli mielestäni kovempi kuin avointen. Vastassa on melkein vain vuosikymmeniä pelanneita, ja mitä tahansa voi sattua milloin tahansa. 

 

 

66

6


East

Q876543


N-S

J6594


K73


AQJ1095

KJ


2

Q73


K82

AQJ83


1076


842A109A1094K52


 

Avasin multilla idän kädellä, Maran 2NT kysyi ,   3 lupasi ”kymmenkunta” ja hyvän patavärin ja Maran 4 pelattiin. Lähtökortti oli 5. Seppäsen Jorma etelänä puolusti tarkasti ja otti A:n, ja A:n ennen kuin jatkoi ristiä. Saimme vain 4/28 pistettä noiden ässien oton vuoksi. ”eksperttipelaajahan” laittaa 9:n eka tikkiin jottei ässä haukkaa tyhjää, tuloksena 12 tikkiä.

 

 

 

 

 

73

K83


North

65


E-W

A852AKJ9


A1062


54

84


QJ1032

J10764


K

87


Q10642


QJ97AK97Q9353


 

 

 

3NT :ssa N kädestä sain Q- lähdön  otin ässän ja ilman kattavaa suunnitelmaa pelasin patarouvan, ässä otti ja jatkoi 8:n, yritin ysillä,  10 voitti mutta sitä ei tullut takaisin vaan iso hertta. Voitin ja kun OVP:lta tuli 8 jatkoin herttaa 10<.lle. VPV käänsi pienen padan, jonka päästin käden K:lle. Kokeilin tippuisko Q. Harmi harmi, ei tippunut, ja OPV sakasi ruudun.

Tilanne oli tämmöinen:

 

73

8


North

 ---


E-W

A8J


106


 ---

 ---


32

J106


K

 ---


Q4


J99Q9 ---


 

Päivänselvä tilanne, eli pelataan pata J:lle, otetaan 9 ja istutetaan länsi kiinni padalla käätämään ruutua.  Kiinni-istutus onnistui täydellisesti mutta kun länsi pelasi ruudun itä kahmikin loput tuloksena 2 pietiä kotipelin sijaan. Vain vähän lohduttaa se, että pari muuta oli saanut 3 pietiä samaan sitoumukseen.

 


Slammeja kotiin ja ulos

Slammit muodostuivat kompastuskiveksi tällä kertaa

Ensimmäinen slammijako oli helppo

11

9


South

AKJ87


None

AKQJ74Q


J10732


Q8

9432


65

83


962

72


J109853


AK654Q10105AK64


 

 

Onneksi sangissa voi oll 5:n kortin yläväri, joten kun Mara avasi 1NT jäi vain 2 asiaa selvitettäväksi: Onko 2 ässää ja herttarouva. Niinpä siirto 2D-2H ja nyt 4NT johon 5S joka lupasi 2 ässä ja herttarouvan joten 7Nt ja kortit suoraan taskuun pöytään levittämättä. Vain puolet oli löytänyt 7Nt joten pisteitä peräti 21/28
K9


South

AJ96


N-S

9787652


AQJ762


853

432


K10

A10


KQJ32

KJ


AQ3


104Q87586541094


 

Vastustajat W-E tarjosivat tehokkaasti Cue-bidsejään

1S                        2NT

3S                        4C

4D                        4H

5C                        5D

6S

Jälkikäteen ajatellen olisi ehkä ollut RKCB ollut poikaa …

 

 

Yritys pitää vastustajat ulkona tilanteesta johti ensimmäiseen slammikatastrofiin

 

60

K75


West

10


N-S

Q732AKQ64


9842


Q1063

8742


J93

K1054


A98

9


1082


AJAKQ65J6J753


 

 

Avasin 1C, Maralta  1H, johon joukkismaisesti 2C ja Maralta 4C. Suora nosto 6C:in ei ollut hyvä kun ”luhvi” otti ruutuässän ja jatkoi ruutua. Joku toinenkin oli yrittänyt ja saanut patalähdöllä kotiin ...

 

 

Seuraava lähes nolla tuli myös liiasta optimismista. Itä avasi 1H, Mara kahdensi etelän korteilla. Länsi passasi ja arvioni siitä, että 6D on hyvä sitoumus oli sinänsä oikea, mutta Marasta näytti että 7D on vielä parempi.   Ei ollut …

 

 

74

---


East

---


All

K10987543K9742


852


QJ763

J97643


KQ1052

62


AJ

J8


5


AK1094A8QAQ1063


 

 

 

Katastrof-sarja jatkuu

 

 

79

Q1042


South

10652


N-S

AKJ63---


96


AK8753

KJ93


AQ

Q102


8

AK76


QJ98


J8749754105432


 

 

1C                        D                          RD                       1D

1H                        2D                        3D                        p

3NT                     p                          4C                        p

5C                        p                          6C

 

Epätavallista, että AK8753 pataa jäi tarjoamatta kokonaan. Erinomainen slammi jos valtti ei olisi ollut 5-0 vastassa. Lisäksi jos etelällä olisi ollut 2 patakorttia, olisi slammi ollut pelattavissa kotiin myös 5-0 valttia vastaan ( 2+3+4+3 kuppitikkiä)

 

 

 

Ja heti perään …

 

81

2


North

10963


None

Q1086AQJ2


A10863


KQJ54

Q72


AKJ4

KJ92


A3

3


97


9785754K108654


 

Nyt avasin idän korteilla 1S ja Mara teki suoraan 4S, sinänsä aivan oikein, muta nyt hankala koska olisi  tarvittu cue-tarjouksia. Toivoin, että löytyisi 2 ässää, mutta kun löytyi vain 1 en halunnut toista kertaa olla slammissa, josta otetaan 2 tikkiä kannelta joten tyydyin 5S:an eli jälleen väärin.

Ristinkäsittelyn peruskurssi
Seniorieiden SM-kisoissa  Jukka Pesonen opetti, miten ristiväri käsitellään

31

Q109


South

K8


N-S

Q64Q10632


KJ5


A762

953


42

AJ1085


K92

54


AJ98


843AQJ107673K7


 

Etelän multiavauksen jälkeen West pelasi 3D. Otin K:n ja jatkoin herttaa Maran 10:lle. Mara käänsi pataa pöydän ässälle, nyt pieni risti pöydästä ja Mara otti K: ja lisää pataa jonka Pesonen  otti K:lla, J ja 10 saivat  kiertää, mikä jälkeen ristimaski J:llä , ♣A:lle  ♠J pois, patakupilla käteen ja valtilla pöytään heittämään ´vahvalle padalle hertta pois. 2/28 pistettä

Happamina seuraavaan pöytään jossa pääsin heti näyttämään nopeaa oppimiskykyä

35

A95


South

763


E-W

AK82863


108632


KJ7

K10952


A84

105


Q97

K


Q1094


Q4QJJ643AJ752


 

Avasin 3:ssa kädessä  1lla pohjoisen kädestä arvaten, että harmia seuraa. Itä kahdensi, Maralta redble, länneltä 1S ja Mara kilpaili ruudussa 3 tasolle saakkka. ♠7 tielle, rouvalla tikki ja pieni risti pöydästä. Länsi otti K:aan, herttaa ässälle ristikupin toivossa, mutta partneri jatkoikin herttaa, jatkossa otin patakäännön ja AK-ruutua ja maskasin vuorostani risti rouvan ja kuoppasin ristin vahvaksi saaden pelin kotiin. 28/28 pistettä.


Periaatteiden törmäyskurssi
Lauantain jako 11  oli ennätysluontoinen, 11 eri sitoumusta. Oli pelattu pata-, hertta- ja ruutupelejä ja sangia eri tasoilla, kahdennettuna tai ei. Vain 2NT oli pelattu kahdesti.
Etelän kädellä yleensä avataan joko suoraan tai multin kautta 2NT ja pohjoisen käsi on arvossaan vain ruutupelissä. Monellakaan ei ole systeemiä, jolla pääsisi ruutupeliin osamerkintätasolla. Suora hyppy 2NT:stä 5:un on stoppari, jos olisi jotain voimaa sinne kimurteltaisiin ylävärikyselyjen tms kautta. Toisaalta parikilpailussa ei pelata 5 tason alaväripelejä kun 3NT:kin on olemassa ja kun "nolla on tulossa joka tapauksessa", etelä nosti 6:un.
Mara lähti herttaässällä ja nähtyään mun J:n älysi että se on singelton, antoi kupin tuloksena 1 pieti, kun K ei enää saanut tikkiä. Mustilla lähdöillä (tai ristikäännöllä A:n jälkeen) puolustus saa 3 tikkiä joten 5:akaan ei mene välttämättä kotiin
Epäonnea (?) vastustajissa
Suku on pahin, yleensä vain vastapäätä, nyt vasemmallakin. Yleinen lähtökortti oli  ♣Q , mutta nyt vastustaja lähti kuuliaisesti partnerinsa väriä eli  5:llä. Voitin 9:n K:lla ja pelasin ♠Q, jonka Joke otti A:llä ja jatkoi hertan. Otin ässän ja koska en voi ottaa valtteja pois ennen ruudun kasvatusta, koska menettäisin 2 ristiä,  pelasin ruudun rouvalle ja A:lle . Ristirouvan Pipa otti yli A:llä, otti herttarouvan ja antoi herttakupin joten  sitoumukseen tuli pieti, kun se yleensä oli mennyt 4:ssä ♣Q-lähdöllä. Luulisi että ruutukuppi olisi silläkin lähdöllä löydettävissä.
Ei siis pisteen  pistettä.
Epäonnea (?) pelinviennissä
Viikon kerhokilpailussa jako 17 oli oheinen 4 joka useimmiten varmaankin tarjottiin 1NT-2♣  2- 4.
Kaikissa iso patalähtö, jonka jälkeen vain 1 sai pelin kotiin.
Lasketaanpa tikit. Saamme 4 herttatikkiä, 3 ruututikkiä,  yhden padan ja rististä voi tulla tikki lisää. Jos poistamme kaikki valtit 3:lla kierroksella, saamme vain yhden varkaustikin pöytään. Näin ollen emme saa pelata valtteja vaan on yritettävä kahta varkaustikkiä, joista ensimmäinen pitää saada pienellä valtilla, joten ...
Yhteyksien ylläpitämiseksi laistetaan ensimmäinen pata, mutta jos OPV pelasi kuninkaan rouvan päälle, otetaan ässä siltä varalta, että K olisi singelton.
Otetaan siis pataässä ja ruutua ässälle ja ruutua K ja Q jolle sakataan pata pöydästä. Koska pidempi pata näyttää olevan vasemmalla, on luultavasti pidempi ruutu oikealla, joten pelataan ruutu kohti pöytää ja kun VPV sakaa jotain saamme pienellä hertalla varkaustikin. Jos ensimmäinen pata oli otettu heti, pelataan pöydän pata ja jos tulee herttaa takaisin, otamme käteen ja seuraavaksi patakupin rouvalla. Nyt on herttayhteys käteen K:lle ja J:lle ja jäljellä on pöydässä vain ♣ KJ7  ja kädessä 4 ♣95. Voimme vielä arvailla ristiä ylitikin toivossa oikein. Molemmat istuivat tällä kertaa takana mutta kotipelistä olisi jo saanut jaetun topin.


Epäonnea (?) puolustuksessa
Tiistain jako 22 oli mielenkiintoinen monella tapaa. Ainoa NS, joka oli oikeassa sitoumuksessa sai tietenkin nollan. 2NT ja 3NT puolustukset menivät kaikilta pieleen vaikka tarjoussarja lienee suunnilleen samantapainen joka pöydässä 1- 1, 2♣ - 2NT. Normaalisysteemeillä pelattaessa 2NT:ssa ruutupito on liian heikko, joten pitäisi tarjota 2NT:n sijaan 3♣.
Ruutulähtö on tullut ja itä ottaa ässän ja jatkaa, ei J:a vaan pienen. Itä pystyy näkemään lähtökortista, että lännellä on tasan 4 korttia ruutua. Jos pelinviejällä on Q10x , on syytä laittaa tämä arvaamaan, pelatako kymppi vai rouva. Jos itä pelaa J:n toiseen tikkiin, antaa se ymmärtää, että se on pelattu 3:sta kortista, pieni osoittaa käännön tulleen neljästä. Pelinviejä peittää J:n Q:lla ja nyt länsi ei tiedä onko etelällä alunperin ollutkin Q9xx, joten ei uskalla ottaa kymppiään, koska se kasvattaisi pv:n ysin.
Yhdessä pöydässä syntyi revokkitilanne, kun etelä ei tunnustanutkaan kolmannelle ruututikille vaan sakasi padan ja sai sitten ruutuysillä tikin neljännellä kierroksella. Lain mukaan yksi tikki siirtyy nyt rikkoneelta osapuolelta pois. Pelinviejä sai 9 tikkiä joten tulos on 8 korjaamisen jälkeen.
Tuomiota pidettiin huonona, koska pelinviejä nyt sai tempon, jota hän muuten ei olisi saanut. Tosiasiassa kun itä pelasi ruutu-J:n toiseen tikkiin, peli oli menetetty, koska länsi ei  voi kääntää pataa. Idän ruutuhakut ovat niin pieniä, ettei itä pääse niillä kiinni vaikka pelattaisiin aivan normaalisti.
Oikea puolustus menee siis ruutua ässälle, pieni ruutu lännen kympille, ruutukuningas ja ruutu jätkälle. Nyt kun itä kääntää pata-J,  puolustus saa 6 tikkiä.

Peruskuvio
Viimeisen jaon tarjoussarjassa 3 kertoi ruutupidon, 3 oli tuki, 3♠ kysyi patapitoa, 4♣ kielsi sen ja partnerin luotto korkealla hyppyväriin, kun nosti singelillään 4:n sijasta. VPV lähti ♠A ja jatkoi ♠Q:n joka varastettiin ja otettiin AK ristiä . Kun rouva ei tippunut lisää ristiä ja vpv oli jälleen kiinni jatkaen ♠J:n. Miten kerätään 11 tikkiä?
Vpv on näyttänyt AQJ padassa ja ♣Q:n mutta ei avannut eikä tarjonnut mitään avaukseen, joten loput kuvakortit täytyy sijoittaa opv:lle. Noillakin pisteillä 4432 jaolla vpv olisi voinut tehdä passanneen käden  ilmaisukahdennuksen, joten ruutumaski ei varmasti käy, eikä ehkä vpv:llä ole herttapituutta. 
Herttarouvan maskaaminen onnistuu hyvin jos rouva on opv:llä enintään kolmantena - pieni hertta pöytään - J takaisinpäin - kolmas herttakierros ja ruutuässällä hakemaan. Mutta jos rouva onkin neljäntenä eikä opv peitä, emme pääse ruutumenevästä minnekään.
Lasketaanpa tikit:  2 annettu ja 6♣+2+1=9 , joten kiristys ei suoraan ole mahdollinen. Pitääkin nyt mennä ruutuässällä pöytään ja herttamaskilla 9:lle takaisin käteen. Nyt kortteja on 1 enemmän kuin tikkejä tarvitaan, joten tempo on oikea. Valtit vaan pohjaan ja viimeistä pelattaessa on tilanne:  

♠ -

AJ10

10

  -

♠ 2

♠ -

8

Q65

♦ 86

♦  K

♣ -

♣ -

♠ -

K2

♦  J

♣ 8

Pöydästä sakataan viimeiselle ristille ruutu ja opv joutuu luopumaan joko ruutukuninkaasta tai herttarouvan jalasta. 
Eli yksinkertaisen kiristyksen peruskuvio.

Lisämahdollisuus
Monte Carloa vastaan ensimmäisessä jaossa avautui yllättävä lisämahdollisuus. VPV lähti AK ristiä ja yritin vakuuttaa 9Q:llani että mulla on duppelton ja ettei kuppia tule. Ristijatkoon OPV kuitenkin tunnusti ja olin yllättäen pöydässä kiinni. Koska vpv näytti 7 ap:tä jo ristissä, on todennäköisesti patakustaa opv:llä joten ei hyvältä näytä. Mikäs se lisämahdollisuus onkaan?
Mihinkään kiinni-istutukseen tms:en ei  ole entryjä, mutta koska pataa voi viimeisenä keinona pelata rouvalle, voi sitä ennen katsoa mitä tapahtuu jos pelaa pikkuruudun pöydästä. Jos opv:llä on K10, ei tapahdu mitään mutta jos on A tai AK ilman kymppiä, ja opv tyrkkää kuvan väliin saan kasvatettua kymmenennen tikin ruudusta. Nyt opv pelasi ässän, olinhan näyttänyt n 7 herttaa ja 3 ristiä joten montaa ruutua ei mulla ole, K-singeli pelotti kai eniten toisaalta jos mulla on 10-singeli voi A:n maskata valttia vastaan. Kuppasin ässän, otin herttarouvan ja hertalla pöytään ja pelasin  ison ruudun sakaten padan kädestäni. Toisen patamenevä lensi kasvaneelle ruutuJ:lle, kun herttaentry oli pöytään tallella.
Pettymyksekseni patakustaa oli vpv:llä joten koko kikkailu oli aivan turhaa.
Puolustelua
Partneri, etelä, lähtee pataysillä, voitat J:n Q:lla ja käännät 10:n jonka pelinviejä ottaa ässällä. Pelinviejä pelaa ruudun pöydän ässälle, partnerilta vitonen,  ja jatkaa J:n partnerin ässälle. Partneri ottaa ristikuninkaan, johon pelinviejältä tulee nelonen ja jatkaa ristirouvan. Kenellä on J, mitä väliä sillä on ja  miten puolustat?
Sijoitetaan pelinviejälle tapahtumien perusteella kuvakortit, A ja Q jaK. Koska nuo tekee jo 9 ja mahdollinen J yhteensä 10 ap:tä, ei  pelinviejällä ole Q:a.

Tarkistetaan jakautumat: Pataa on 2 sekä partnerilla että pelinviejällä, koska partneri lähti isolla. Jos partnerilla olisi singelton pelattaisiin ehkä 2 pataa. Koska partnerin pelaama ruutu ei ollut rouva, on partnerilla 2 ruutua. Koska pv tarjosi ruutua, ei hertta voi olla pidempi joten pelinviejällä on myös 4 k hertta.

Pelinviejän käsi on siten xx - KQxx - 10xxx -AJx. J sijoittautui pelinviejälle koska jos se olisi ollut partnerilla tällä olisi ollut 12 ap:ta, jolloin hän olisi varmasti avannut. Partnerilla on siis 9x - Axxx -Qx - KQxxx.

Yksinkertaista eikö totta ...

1 pietihän tulee varmasti mutta saamme toisen kun varastamme partnerin vahvan Q:n 4:lla, otamme A:n ja annamme patakupin kakkosella pyytäen ristiä partnerin rouvalle ja kun tulee risti partnerilta, saamme uppercutin J:llä. 

Mahdollisuutta toiseen pietiin ei tietysti olisi syntynyt jos pelinviejä olisi pelannut toisen kierroksen valttia, mutta tällaiset tilanteet on hyödynnettävä.
Hereillä?
Lauantai-illan loppujaoissa hämäykset purivat. Lähtö oli risti K (kuten muuten kaikissa muissakin pöydissä. sitoumukset vaihtelivat 2 - 4).  Mara otti heti ässän ja jatkoi patakakkosen. Itä otti heti ässänsä ja jatkoi AQ herttaa, johon Mara salamana pelasi 7:n ja J:n.  OPV jatkoi ristiä ja länsi yritti nyt ottaa kolmannen ristin, jonka Mara kuppasi - otti ruutuässän, pataJ:llä pöytään ja isolle ruudulle lensi herttakakkonen. Vastustajan mietteliäs kommentti oli "...kele, mä nukuin .."
Jos pv olisi ottanut vasta toisen ristin, olisi peli edelleen pietissä, itä ottaa pataässän -  isot hertat -  länsi ottaa rouvan yli kuninkaalla ja antaa herttakupin.
Tuohon kellonaikaan olisi kertalaisto ehkä ollut parempi.
Hereillä? osa 2
Avaus 2 lupasi kaksivärikäden joista toinen on pata. Arvelin, että toinen on ristiväri ja toivoin tietysti, että partnerilla olisi edes 3 herttakorttia. No ei ollut, mutta näillä yritetään. Lähtökortti oli J ja otin toisenkin padan ja kuppasin 7:n pöytään VPV sakasi ristin. 9 kiertämään, ja sillä sai. Tulin A:lla  käteen ja otin A:n johon OPV pelasi J:n ja jatkoin valttirouvalla, jonka VPV otti kuninkaallaan etelän pyytäessä ristiä. Ristikymppi tulikin johon nopea "pieni kortti" yllätti OPV:n, joka myös pelasi pienen ehtimättä tajuta, että partneri oli patakuppia vailla, jolloin olisi vaan pitänyt pelata K ja antaa kuppi, puolustushan saa aina lisäksi vielä ruudun, joka olisi ollut pietitikki. Seuraavan ristin pääsin kuppaamaan ja poistamaan viimeisen valtin ja peli oli kotona.
- Peitä kuva kuvalla - ei aina olekaan oikein ... :)
Agressiivista työskentelyä
    1053     
South AK98
N-S ---
AKJ632
KQJ972 A84
QJ7 5
A75 Q8632
8 10974
6
106432
KJ1094
Q5
Epäedullisessa vyöhykkeessä ei etelän kädellä avata 2 padalla vaan passataan. Länsi avaa 1 multa 2, idältä 2 , pas, pas ja nyt sain halvalla tarjota 3,  jonka partneri nosti 4:än. Länsi teki vielä 4 ja itse tein 5, tasan kotiin ja hyvä merkintä. Timppa ja Vesa tarjosivat east-westeinä 1-2-2-pas 4(!) ja pohjoisen olikin jo mahdoton tulla enää mukaan. Tulos -1 oli  myös tosi hyvä merkintä.


    87      
South 8643
E-W KQJ96
76
AKJ654 10932
Q2 KJ105
A75 3
A9 10832
Q
A97
10842
KQJ54
Tässä tarjoiltiin
1  dble  1  dble
2  4   5  dble
3 pietiä antoi ulos 500  jolla saimme kuitenkin mukavasti pisteitä

Jannea ja Pekkaa (EW:ssä) vastaan tarjoussarja alkoi 1 dble 2 ja nyt kun kysyttiin mitä 2 tarkoittaa, niiin mestaripelaajat kehtasivat selittää, että se on  vahvempi kuin 1 vaikka systeemilapuissa luki weak jump shifts .. Ei kovin kunniakasta :(


Muistaa, ei muista, muistaako ...
Onnettomuuksia Areenalla SM-parikilpailussa

Kannattaa muistaa ja selittää konventiot oikein. Kahdennus oli suction - siis ristiväri tai punaiset värit. Mara selitti minulla oleva ristivärin tai ylävärit. Lasse jäi odottelemaan patavärinsä kanssa jos mulla olisikin ylävärit ja kun tarjosin 2
Mara edelleen selitti että ylävärit on. Tähän Lasse valitsi sitten 3, jota pelattiin. Jaon jälkeen havaittiin, että selitys oli virheellinen ja asia vietiin kilpailunjohtajan päätettäväksi. Tämä korjasi tulokseksi 3 +1.
Jos Mara olisi muistanut ja selittänyt oikein, ei vastustaja olisi pelannut patapeliä vaan me ruutupeliä. Vastustaja olisi ehkä tarjonnut 4
saakka, mutta tähän Mara olisi varmasti tehnyt 5, joka on vain herttarouvan löytämisestä kiinni. Olisin sen varmasti löytänyt sangiavaajalta, joten todennäköisesti menetimme paljon pisteitä. 5 oli tarjottu vain kahdesti. Myös 5 menee kotiin.


Eka kierroksella tuli myös suctiontilanne kun OPV avasi 1NT 10-12ap ja kahden passin jälkeen partneri kahdensi, joka systeemimme mukaan tarkoitti 15+ pisteitä. Tein 10 pisteellä 3NT kun arvelin, että 1NTx antaisi vain 500. No Mara ei muistanut tätä poikkeustilannetta heikon sangin osalta vaan tarkoitti tarjouksen ristiväriksi. Zonissa 4 pietiä eli -400, mutta onneksi vastustajilla oli myös 5
korteissaan joten saimme joitain hajapisteitä. Jos partneri olisi passannut, olisimme lähes nollan sijaan saaneet jakamattoman topin koska vastustaja oli aivan väärässä sitoumuksessa.

Suction on hyvä sangipuolustus kun sitä käyttää harkiten, niin ja muistaa ...


Onnea pitää olla, kun muisti pätkii... Mulla oli ♠AQJ62 K754 A ♣A76 ja avasin 1♠,  partnerilta 1NT ja nyt meillä on konventionaalinen 2NT, johon pd normaalisti tarjoaa 3♣ kysyen millainen käsi avaajalla on. No tietysti partneri tarjosi 3♠, joka lupasi meidän systeemissämme 6 kortin ruudun! Onneksi korttini sopivat 3NT tarjoukseen, vaikka vuorenvarmaa oli, että pd oli unohtanut missä mennään. Alertoin 3♠ ja kysyttäessä tarjoussarjan jälkeen totesin että se on 6 kortin ruutu, muttei Mara muista sitä.  Ilmeisesti mahdollisuus siihen kuitenkin pelotti, eikä ruutulähtöä tullut. Maralla oli   ♠1043 A1086 942 ♣K98. Iso hertta lähdöllä pv sai 5+3+2+1 eli 11 tikkiä, mikä antoi kerran jaetun topin. Yläväripeleissä saa myöskin 11 tikkiä kun hertta on 4-1.


Serkkuja vastassa ja avasin 1 kädellä ♠AK10 AJ54 Q985 ♣63. Partneri tarjosi 1 johon tein 1NT. Pelaamme XY-NT konventiota jolloin nyt 2 on TPV jonka jatkot on luonnollisia. Tarjosin siihen 2 johon Mara 2 jonka nostin kolmeen odotellen cue-bidseja slammia varten. Maran pas tuli täysin yllättäen ja pyytämättä. Vastustaja kysyi mitä 2 on, jonka selitin olevan TPV, johon Maran kommentti oli, ettei se ole kahdennuksen jälkeen ... Siis minkä? En ollut huomannut VPV:n 1NT:n kahdennusta ja niin osuimme parhaaseen sitoumukseemme. Taitolaji :)


Vielä yksi suction: kädellä ♠KQ864 A942 A3 ♣96 yhden sangin päälle 2♣ joka on joko ruutuväri tai ylävärit. Maralla ♠A1052 85 J8542 ♣KQ. Systeemin mukainen tarjous kädellä on 2, joka kertoo 9-11 ap, patavärin ja hyvän ruututuen,  jos mulla sattuisikin olemaan ruutuväri. Onneksi Mara unohti oikean tarjouksen ja pelasimme vain kahta pataa. Koska pata istuu 3-1 ja ruutu 4-2, 4 pataa on puolustettavissa pietiksi. Nyt onneksi puolustus niputti ruutukuvat, sakasikin vielä yhden ja Mara keräsi peräti 11 tikkiä.


Olin länsi kädellä ♠Q754 J1073 KJ86 ♣6. Pohjoinen avasi 1 , partneri ilmaisukahdensi, pas ja tarjosin 1 . Pohjoiselta 2, johon partnerilta 3  osoittaen puolet pakan arvokorteista. OPV kahdensi ja koska mulla oli aivan maksimit (8-9 pisteellähän jo hypätään 2 pataan) tarjosin cuen 4 . Partneri innostui kysymään ässiä 4NT:llä jonka OPV kahdensi. Nyt tuli oikosulku enkä muistanut että ROPI on käytössä joten tarjosin 5. Koska käteeni ei mahdu 2 ässää, jonka tarjous lupasi (reduppelt =0, pas=1 5c=2 jne) partneri veti jarrua 5:lla kuvitellen, että jotain  on nyt pahasti pielessä. Väärin kuviteltu, joten seisova slammi jäi tarjoamatta. Partneri levitti pöytään ♠AJ1098 AQ10 ♣AKJ42. Patamaski kävi ja risti 4-3 merkitsi 13 tikkiä. Onneksi oli muitakin slammin makaajia ...


Viimeisellä kierroksella vastustaja oli suctionimme kanssa aivan pihalla.

W - N - E - S

1NT-2-X- 2

X - pas - ?

kädellä ♠96 K94 852 ♣Q10752  E nyt päätteli, että partneri on ilmaisukahdentanut yläväreillä ja pitkän harkinnan jälkeen valitsi 2, johon kaikki olivat tyytyväisiä, varsinkin me, kun Maralla oli niitä 5 kpl ja mullakin AJ ja kahmittiin 300 sisään.

103      J7
South    AJ
All      AJ10764
         K86   
KQ4                96 
Q63                K94 
KQ93               852 
A93                Q10752
         A108532
         108752
  
      ---   
         J4    

Tässähän Mara ei voi tarjota heti yläväriä, koska se lupaisi ruututuen. Jos itä olisi passannut kahdennukseen olisi Mara tietenkin tarjonnut joko redble tai 2, jossa saa 8-9 tikkiä. 


Jannen ja Pekan yksi hauskimpia jakoja oli kun Janne avasi kädellään ♠AK10654 A Q102 ♣K106  1 (15+) - pas - Pekalta negatiivinen 1. Vastustaja epäedullisessa vyöhykkeissä tuikkasi väliin 1! - pas - pas  ja ilmaisukahdennus Pekalta , pas - pas - 1NT, joka kahdennettiin ja sisään tulvi 800. Välitarjoajalla oli  ♠Q9872 92 K65 ♣QJ4. Jatkossa kyseinen maajoukkuepelaaja varmaan kunnioittaa enemmän noita vyöhykkeitä.Vastustaja arvioi seuraavassa kätensä hyväksi zoneista riippumatta

21   Q9653     
North A1064
N-S K7
J4
AK87 J4
9 J852
Q1043 A965
K832 Q107
102
KQ73
J82
A965

Pohjoisen avaus oli ekren 2 , joka lupasi väh 4-4 ylävärit, ja pisteitä max 10. Maralta pas, etelältä 2, jonka ilmaisukahdensin toivoen alaväritarjousta Maralta. Tämä kuitenkin passasi ja hieman huolestuneena työnsin hertta-9:n liikkeelle mahdollisia pata- ym kuppeja estääkseni. Savun hälvettyä todettiin ettei se mennytkään kotiin vaan tuli 500 sisään, jakamaton toppi. Huoleni oli kaiketi kuitenkin aiheellinen sillä herttapelissä oli saatu pari kertaa 8 tikkiä, ei tosin etelän kädestä ja huonoin lähtökorttivalinnoin. Yksikin pieti olisi ollut toiseksi paras merkintä.Nousun alku
SM-parikilpailun alku meni lievästi sanottuna mönkään. 11 kierroksen eli 33 jaon jälkeen sijoitus oli 32 ja % 42,7, joten ei hyvältä näyttänyt. Sitten tuli vastaan viime vuoden hopeapari ja saatiin nousu alkuun. Avaus 1♣ oli luonnollinen, kahdennukseen Maran 2oli tp-inviitti ruutuvärissä. Tarjosin 4♣ cuen, Mara odotteli 4.lla. Jatkoin cuella, johon Maran 5 kielsi patakontrollin. Oli mahdollista että yksi ruutukuva puuttui, mutta koska patamaski todennäköisesti käy, niin nostin slammiin.
Lähtökortti ♣A varastetaan pöytään ja kierrätetään Q  kuninkaalle. Etelän HerttaQ otetaan ässällä, miten jatketaan?
Poistetaan valtti, otetaan K ja varastetaan hertta käteen. Isot ristit pois ja kun pelataan valtit pohjaan on viimeistä pelatessa tilanne

   975  
     
     
   J  
 AQ6    1083
 8    
     3
     
   KJ  
   J  
     
   10  
 
Pöydästä sakataan hertta ja patamaskiin putoaa KJ edestä. Pitämällä herttauhka pöydässä saamme pelin kotiin vaikka etelällä olisi alunperin ollut KJx tai Kxx pataa (pohjoisella tällöin Jx), koska joutuu sakaamaan yhden padan pois säilyttäessään herttaJ:tä.
Jostain syystä kaikki muut olivat  patapelissä. Kerran on yritetty 6 pataa, mutta huonolla menestyksellä. Sitoumuksena pataslammi on paljon huonompi kuin ruutuslammi koska pataslammissa pitää olla pata juuri KJ duppeltonissa, eikä sekään riitä sillä lisäksi ristitikki pitäisi saada koska herttaa ei voi kupata pöytään ja entryt loppuu kesken, ellei etelä yritä kaapata ristiässää ...
Slammi on parempi tarjotessa kuin miltä nyt näyttää, sillä jos partnerin ristikuvista toinenkin on ylävärissä, slammi käytännössä seisoo, mutta vastustajat olivat silti ymmärrettävästi vähän happamia ...

Tästä jaosta lähtien kilpailun loppuun, 72 jakoa, oli prosenttimme 59,6. Hitusen parempi oli vain voittajaparilla, joten alkukankeudessa taisi mennä mitalit. Pitkä lauantai oli meille eduksi: loppupäivä meni n. 63% vauhdilla. Samoin sunnuntain loppupuoli meni yli 61%:sesti, kun aamupäivä pysyi 50%:n tuntumassa. Väsymys näkyi monien suorituksissa, mm jaossa 104 3:ssa pöydässä oli valttia QJ109 ja kädessä A8xx. ja tuli valttilähtö, pöydästä 9, kuningas väliin ja pieni kädestä ... vasta herttajatkon jälkeen pv huomasi, että olisi kannattanut ottaa eka tikki A:lla.
Pieleen ...
Kaikki voi mennä tarjotessa pieleen mutta aina voisi parantaa myös pelinviennissä. Tyypillinen nolla saatiin taas kun tarjoukset ei aivan sattuneet. 2D oli multi ja ...
3C lupasi maksimit  mutta nyt vaan oli minimit
3S lupasi kontrollin padassa, mutta ei sattunut olemaan
5D 1 ässä, oikein olisi ollut 5NT kertoen 1 ässä ja renonssi
6D lupasi valttirouvan ja ruutukuninkaan, totta toinen puoli ...
7NT 12 tikkiä näkyvissä ja 1 tikkihän saadaan aina hyvällä pelinviennillä ...

miten saadaan paikattua nuo pienet epätarkkuudet ja kerätään 13 tikkiä kun lähtökortti on ruutu?
Sakataan pöydästä  2 ristiä ja 1 pata ruuduille. Otetaan AK pataa ja lipitellään hertat
Lopussa on pöydässä 10 ja 9 ja kädessä AQ. Idällä on Q ja K joten voimme topata K:n alas.
Koska en osannut nolla tuli ansion mukaan :) Mukava nähdä että 6NT olisi jo ollut toppi ...
Maestron näytös
Fantoni näytti miksi on ykkösenä maailmanlistalla. Ei näytä kummoiselta mutta vaikuttava, koska tämän tason pelaajat eivät pelaa todennäköisyyksien vastaisesti.
Tarjouksista redble näytti voimaa ja 2NT H ja C- pidon ja 3NT ei näytä kummalliselta sitoumukselta. Hertta-3 lähdöllä miten tehdään 9 tikkiä LHO:n pelatessa 9:n ?


Otetaan varmaan K:lla tikki ja lasketaan tikit. 2 yläväritikkiä ja 5 ruututikkiä + 1 ristitikki = vasta 8, joten rististä tarvitaan ainakin 2. Ruutu pitää hoitaa jossain vaiheessa, mutta kannattaa ensin tutkia risti. Siis pieni risti pöytää kohti ja K ottaa vasemmalta. Hetkeäkään epäröimättä puolustus kahmii välittämästi hertat pois, QJ10 oli oikealla, onneksi se oli tasan ja lopuksi tulee pata K vasemmalta. Oikealta pieni pata joka näyttää pituutta parittoman määrän Miten jatketaan?

Testataan risti. Se ole tasan miten ruutu lopulta käsitellään?

Ruutuhan on suosiollisesti joko Qx vasemmalla tai Qxx oikealla. Vasemmalla on näkynyt 4 korttia herttaa ja tod.näk. 4 korttia pataa sekä 3 ristiä joten siellä on kaksi ruutua. Mutta onko siellä Q?
Käsi on kahdentanut ja näyttää siltä, että siellä on 12 ap ilman ruuturouvaa ja 14 ruuturouvan kanssa. Molemmat siis mahdollisia.
Fantoni pelasi pienen ruudun pöydän ässälle ja pienen kättä kohti. Tähän asti oli tullut vain pieniä ruutuja. K pudotti Q ja kotipeli!

Mutta miksi? Sen tietää vain Fantoni, mutta epäilykset ovat osittain puolustuksen kaksoishuijauksen suuntaan. On tunnettua että jos oikealla on 10xx, niistä pelataan toiseen ruutuun 10 antaen  vaikutelman että kädessä olisi Q10x, ns. automaattihuijaus. Nyt kun ei pelata 10:ä syntyy vaikutelma, että 10 olisi vasemmalla, joten maski J:llä olisi oikein.
Kummallakin osapuolella oli aikaa keksiä hämäyksensä. Luottiko Fantoni siihen että puolustaja hämäsi vai vain siihen 14 ap:n kahdennukseen? Miettiminen kesti 15 minuuttia, joten ihan levitys ei ollut :)
Kaikkiko tikit?

Viime tiistain mielenkiintoisin jako oli nr 23, jossa oli pelattu sangipelejä eri tasoilla.

7NT:ssä  pelinviejällä esim herttalähdöllä on 3♠, 3, 2 ja 3♣ -tikkiä eli 2 puuttuu. Ne voidaan saada heti ruudusta, jos Q on toisena. Toinen vaihtoehto on risti 3-3 ja padasta 4 tikkiä ja kolmas mahdollisuus on kiristysvaihtoehdot.

Mitä yritetään kun E lähtee  J:llä?


Ehkä oikea tapa edetä on tarkastaa ensin risti, ts. 3 kierrosta ristiä ja sitten A ja K ruutua. Jos nyt Q oli singelinä tai duppeltonina, on tikit kasassa. Ellei ollut, on yritettävä kiristystä. Siihenhän tarvitaan 3 asiaa:

1.     Pikatikkejä on yksi vähemmän kuin kortteja – nyt on 1♣,  0 , 2 3♠ eli 6 ja kortteja jäljellä 7  eli  OK

2.     Vähintään yksi uhkakortti on vastustajan pidon takana. Nyt osoittautui, että ruudut ovat oikealla, voimme säilyttää uhkakortin ruudussa kädessä joten OK

3.     Yhteydet pitää olla kunnossa. Säilyttämällä yhteydet padassa homma järjestyy.


Otamme kortteja yllämainittu huomioiden järjestyksessä ensin vahva risti,  padalla käteen ja K ja Q.

Nyt paljastuukin että oikealla oli vain 2 herttakorttia ja voimme vaatia loput tikit kaksipuoleisella kiristyksellä …

On sama kenellä on patasotamies, sillä vasemmanpuoleisella vastustajalla ei voi olla kolmessa kortissaan 3 kortin pataa ja herttaa eikä oikeanpuoleisella 3 kortin pataa ja ruuturouvaa. Pitää muistaa vaan laskea kaikki hertat vasemman puoleiselta vastustajalta, ettemme vahingossa jätä vahvaa herttahakkuamme käyttämättä.


Neljän kortin lopputilanne kun kädestä pelataan  ♥Q (Jako käännetty 180 astetta)


   AQ10  
     
   3  
     
 87    J95
 108    
     Q
     
   3  
   Q4  
   J  
     Näin ”helposti” siis 13 tikkiä ..

Jaa että miksi minä sain vain 12? Noh siksi, että olinkin vain 6NT:ssä ja sehän on aivan eri peli. Jos ottaa ensin ristit, voi ollakin että kasvattaa suotta vastustajille ristitikin ja menettää näin ollen ristin ja ruudun. 6NT  menee varmimmin kotiin ottamalla ensin ruudut ja jos ruutu on 3-2 on heti 12 tikkiä ja nyt kun oli Q109x oikella saadaan kasvatettua ruutu-J tikiksi pelaamalla ruutua J:tä kohti.

Jos testataan risti isojen ruutujen jälkeen ja se on 4-2 ei enää ensimmäinen pääehto täytykään, sillä meillä on 2 pikatikkiä vähemmän kuin kortteja, joten kiristystä ei todennäköisesti ole (Tuurilla voisi olla jompikumpi 3-värikiristyksessä, mutta se on erittäin harvinainen). Testasin siis vain kahdella ristikierroksella, olisiko J10 duppeltonissa. No ei ollut joten pelasin sitten ruutua J:lle ja otin varmat 12 tikkiä.

Tuttuja vastassa ...

Lasse kahdensi ajatellen, että voimamme on aivan rajamailla ja että päävärimme istuu huonosti. 3NT:tä en uskaltanut jättää sisään heikon ristin vuoksi ja hain mahdollista ruutupeliä. Pelinvientisuunnitelmaa, kun Lasse lähtee hertta-5:llä, pöydästä -10  Maralta -J ja voitat ässällä?

Menossa näyttäisi olevan ainakin 2 pataa, hertta ja risti. Jos valtti istuisi onnekkaasti siten että välissä olisi kuva singeli, voisi yrittää A:n jälkeen sakailla ruudulle hertat pöydästä.
Toinen ajatus on saada punaiset värit pelatuksi pois ja toivoa että Lasse joutuisi kääntämään ristiä tai valttia haarukoihin.

 Ensin tutkimaan pataa, eli ruutu-Q:lla pöytään ja pieni pata, Maralla ei ollut joten 9 Lassen Q:lle.Tuli hertta-2 ja pöydän 8 vei oikealta K:n. Koska lähtö näytti duppeltonilta, jatkoi Mara hertan jolle lensi kädestä risti. Nyt päästiin ottamaan risti-A ja ristikuppi käteen ja ruutu-A, jonka jälkeen tilanne oli seuraava


    A107  
     
    K10
 
     
      K865
  6
   
  J97
   
  10
    K
    J4
 
     
     
    987
 

Ruutu-K:n Lasse kuppasi pienellä. Kuppasin yli J:llä ja tulin uudella ristikupilla käteen pelaamaan viimeisen ruudun. Lasse kuppasi, mutta joutui nyt pelaamaan käteni A-10 haarukkaan, joten mukavat 590 kirjattiin tauluun.


9 tikkiä?
Suomen Cupissa taas ja tällä puoliskolla 2300 MP vastassa.
partneri lähtee J:llä , pelinviejä pelaa pienen pöydästä. Päätät ottaa kuninkaalla tikin. Mitä
jatkat ja miksi?
Automaattisesti herttaa takaisin? Voi toimiakin jos partneri lähti 4 kortin hertasta. Pelinviejällä on kuitenkin todennäköisesti 1-2 pataa joten 3 korttia herttaa mahtuu hyvin. Partneri lähtee usein tarjoamattomasta yläväristä, joten lähtö voi olla J10x:sta  tai jopa Jx:sta.
Varmaa on, että rouva on pelinviejällä ja jos se on kolmantena on pelinviejällä 8 tikkiä valmiina jos pääsee käteen kiinni ja ♣K:kin on puolustuksen kannalta väärin.
Jottei pv pääse käteen ja kerää  9 tikkiä on partnerilla oltava molemmat alaväriässät. On ilmeistä, että pelinviejällä on jokin ruutukuva joten meidän on satsattava ristiin ja toivoa partnerille AQxx ristiin, silloin saamme 3 ristiä ja A:n jo naattimamme K:n lisäksi.
Jos jatkamme herttaa pelinviejä pelaa J:n pöydästä ja saa väistämättä 9 tai jopa 10 tikkiä.
Kuten tästäkin näkyy, on joukkuekilpailussa puolustaminen aivan eri asia kuin parikilpailussa, vain pieti merkitsee jotaikin.
Kaikki valtit niskassa?
Suomen Cuppia ja pöydässä vastassa tavanomaiset n 900 MP:tä ...
Neljäs jako ja kädet vähän vielä tärisevät, mutta kun kerran pelaamaan on tultu niin 4♠ tuli tarjotuksi.
Partnerin kahdennus kertoi tasan 3 korttia pataa ja 8-10, yli 10p ja patatuella olis tarjonnut kai 3♥.
VPV kahdensi melko nopeasti  ja OPV mietti ennen passiaan (siitä otsikko).
Pelinvientisuunnitelmasi, kun VPV lähtee
8:lla?
Näyttää helpolta, kupataan pari herttaa pöytään ja vedetään ristimaski eli menee pari ruutua ja pata, vai?
Eli tarkemmin, otetaan herttässä ja herttakuppi - ja sitten mitä?
Pataässällä käteen ja toinen herttakuppi, valitettavasti OPV ei tunnusta padalle alkuunkaan.
Kun 900 MP:tä kahdentaa, pata on 4-0, joten siihen pitää varautua. Otetaankin heti ristimaski toiseen tikkiin ja aletaan kasvattaa ristiä, siis ässä ja kuppi. Risti olikin mukavasti 3-3 joten nyt otetaan ensimmäinen herttakuppi ja kun pelataan (vahva) risti pöydästä eikä OPV kuppaa, voidaan rauhassa heittää menevä ruutu pois. VPV kuppaa siinä valttitikkinsä ja koska vielä voidaan kupata jatkossa toinen  hertta,  tulokseksi kirjataan mukavat 790  ...

Arto sakausvaikeuksissa ...
Tiistai-illan terassin näkymien ihailun katkaisi jako 21, jossa luulin jo että nyt ollaan taas aivan liian korkealla. Käsi oli sangikäden "luonteinen" ja kun oli muutenkin maksimit, hyppäsin 3NT:in toivoen partnerilta ristiässää ja vähän jotain lisäksi. Kun partneri piti 6 ruutua parempana, pelkäsin että pari pataa menee kannelta, joten korjasin sitoumukseksi 6NT. Topi tunki ruutuhakun tiskiin ja mitkäs ovat nyt mahdollisuudet? 
Mahdollisuudet näyttivät kohtuullisilta, jos risti on tasan. Otin A:n käteen ja testasin heti ristin: A:lle oli kaikilla ja K:lle Topi sakasi padan, joten sitoumus oli pahasti vaarassa kaatua. Paremman puutteessa otin nyt loput ruudut ja Arton sakaukset hidastuivat kohti viimeistä. Päätin yrittää selvitä noin yhdellä pietillä ottamalla ♥K:n , ♣Q:n ja menemällä ♥:lla pöytään ja pelaamalla Topin kiinni viimeisellä hertalla, jolloin vielä voisin saada patatikin kuninkaalla.
Yllättäen kuitenkin pöydän hertat olivatkin vahvoja ja selityskin löytyi: Arto oli kolmivärikiristyksessä, koska ei  voinut 6 kortin lopputilanteessa säilyttää ♠AQ, QJ10 ja ♣Jx. Jos hän luopuu padasta, pv pelaa pataa kohden kuningasta ja kiristää edelleen ristissä ja hertassa,  ristisakauksen jälkeen pelinviejä pelaa vahvat ristinsä saaden 13 tikkiä. Herttasakaus taasen nosti pöydän hertat.
Joku olisi kahdentanut Arton korteilla 6NT kun itsellä on 10 ap ja partneri on tarjonnut väliin. :)
Puijon kisoista
Olet joutunut tiukkaan pikkuslammiin. Mitkä ovat mahdollisuutesi, kun E lähtee pikku valtilla? 
Aluksi otetaan valtit pois ja voidaan hämäyksen vuoksi ottaa muutama valttikierros lisää, minkä jälkeen otetaan kolme kierrosta ruutua varastaen viimeinen sekä kaksi ristikierrosta  joten tullaan lopputilanteeseen pohjoisen ollessa kiinni:


  ♠ 10  
  A82  
    --  
  ♣ --  
 ♠ --    ♠
 K6    
    Q1073
  J    
 ♣Q    ♣ 
   ♠ Q
 
   J95  
     
   ♣


Pelinviejällä on useita mahdollisuuksia selvitä yhdellä menevällä:
1. Jos toinen herttakuva on duppeltonissa westillä, pelaamalla ässän ja pienen hertan. Jos  eastillä on Kx tai Qx, on tämän osattava sakata kuvansa pois kun pelinviejä pelaa ässänsä, jolloin westin Q10 tai K10 saa 2 tikkiä.  ♠ 10  
  A82  
    --  
  ♣ --  
 ♠ --    ♠
 1073     KQ6
  J    
 ♣    ♣  Q
   ♠ Q
 
   J95  
     
   ♣

2.Jos molemmat herttakuvat ovat eastillä, pelaamalla pieni hertta ässän alta east joutuu kääntämään kombinoituun haarukkaan tai kaksoisrenonssiin, seurauksena kotipeli.


  ♠ 10  
  A82  
    --  
  ♣ --  
 ♠ --    ♠
 KQ6     1073
  J    
 ♣    ♣Q 
   ♠ Q
 
   J95  
     
   ♣
3. Myös jos molemmat herttakuvat ovat westillä, saa pelinviejä pelin kotiin jos eastillä on ♥10.  Pelaamalla pieni hertta 9:lle west joutuu kääntämään kombinoituun haarukkaan tai kaksoisrenonssiin.

Vaikka Ässän pelaaminen on oikein myös silloin kun kuva on singelinä lopputilanteessa, on paras vaihtoehto pelata pieni kohden 9:ä, kuten puolet torstain pelinviejistä oli tehnytkin.  
Jos pelataan etelän kädestä ja tulee K lähtö, ei saa ryömiä ja toivoa herttajatkoa vaan on otettava heti ässä ja lopputilanteessa maskattava 10 idältä.
BBO-torstai-joukkiksen satoa ...
Olet ajautunut selvästi liian korkealle joukkiksessasi. 4 punaista olisi menossa kannelta. Onko toivoa kun VPV aloittaa pata-J:llä ja mitä, jos on?
Ristiä pitää hyödyntää. Toivoa voi jompaa kumpaa: etuoikealla on lyhyempi risti tai takavasemmalla ei ole pientä. Siis isoja ristejä kolme pataässän jälkeen ja jos OPV kuppaa isolla, heitetään ruutu pois ja jos pienellä niin kupataan yli ja mennään patakupilla takaisin pöytään ja lisää ristiä. Jos OPV ei kuppaa, taas ruutu pois ja kotipeli varmistui. Jos OPV kuppaa taas pienellä, kupataan yli ja jos VPV ei kuppaa mennään taas patakupillla pöytään pelaamaan ristiä.

Samaa sarjaa ...
Systeemilappumme bbo:n conv card kertoi, että 2 olisi ollut "Invitational". Sitähän se ei ollut vaan ystävällinen kehotus partnerille vaieta loppujaon ajaksi. Lähtökortiksi tuli ruutu A, K ja pieni perään. Miten jatketaan?

Sama tilanne toistui kyseisessä BBO-ottelussa, nyt pääsin pelinviejänä pelaamaan kuten Mara edellisessä ... (jako käännetty)
Varastetaan kolmas ruutu ja pelataan 3 isoa ristiä molempien tunnustaessa. Neljännelle ristille jos OPV pelaa ison valtin, sakaamme toisen hertan ja menetämme enää hertan ja valtin. Jos OPV sakaa, niin mekin ja vastustajille jää 2-2 valtti ja menetämme vain hertan ja valtin. OPV:n tuleekin kupata pienellä saadakseen pietin aikaiseksi. Ei aivan helppo nähdä ...
KuBk:n tehtävänratkaisijamestaruusjako
Matti antoi päättäjäisissä pelinvientitehtävän. Pelaat 6 , ja lähtökortti westiltä on 9.
Jako muuten oli muistaakseni ylläolevan kaltainen. Ismolle homma oli selvä heti ja Risto keksi
sen seuraavaksi.
Ratkaise, ennen kuin katsot vastauksen ...
 
Et siis osannut ratkaista, koska luet vastausta .. Älä välitä, en minäkään osannut.
Lisävinkit auttanevat, vastustajilla ei ole mikään väri singeli eikä renonssi. Eli aloita alusta :)

Toinen vinkki jos ei edellisellä auennut on että muista että tarvitset vain 12 tikkiä
Skånebridgeä
Golfia Skånessa antoi mahdollisuuden tutustua myös paikalliseen bridgetoimintaan. Keskiviikko tuntui olevan huono pelipäivä, ilmeisesti varattu jonkin liigan tai kurssin peli-illaksi. Lähistöltä (55 km) löytyi onneksi trivsel-bridgeilta, jossa periaate oli että kaikilla piti olla mukavaa halvalla ts kilpailumaksu oli 20 SEK eli pari euroa. Jos halusi murkinoida tauolla, piti ottaa omat eväät mukaan. Pelipaikalle ilmaantui 27 paria, joiden keskuudessa painimme selvästi juniorisarjassa. Pelaajia oli ainakin kuudesta lähistöllä (?) sijaitsevasta kerhosta. Koska pääasia oli viihtyä, pelattiin vain 20 jakoa. Pelissä ei nipotettu, eräskin rouva tullessamme pöytään oli jo ottanut kortit käteensä ja järjestellyt ne, kun huomasimme että se käsi kuuluikin Maralle. No ei tuollaiseen TD:tä tarvinnut kutsua, kortit vaan oikeille omistajille ja siittä jatkettiin.
Kuten usein käy, bridgematet tökkivät ja paperiprodikset jaettiin mutta 15 minuutin puhelun jälkeen tävlingsledare ilmoittikin, että matet taas toimivat. Tulokset loppujen lopuksi ilmestyivät nettiin vasta seuraavana iltana ja jotain mätää niissä oli varsinkin kun meitä ei  näkynyt listalla lainkaan. Ehkä SBF:n pelinumeroiden puuttuminen aiheutti, että meidät korvattiin pelaajilla, joilla on pelaajanumero. Lopputulos salanimillä oli "siedettävä" 3/27
JK: Sain TD:ltä emailin kun kysyin nimiongelmasta, tämä totesi mm, että arvelin aivan oikein ja että "
Ingrid och Anders är medvetna om detta, och tackar naturligtvis för bronspoängen."  :)

Torstain saimme pelata "oikeaa" bridgeä. Kerholla oli oma pelihuoneisto jossa oli yksi noin 14 pöydän ja kaksi kuuden pöydän pelisalia, huone TD:lle ja keittiö. Kilpailumuoto oli täysbarometri, jaot valmiiksi tehdyt. Joka toisen jaon jälkeen TD julkisti kierroksen 3 parasta ja laittoi tuloset seinälle ennen seuraavan kierroksen alkua. Vaikuttavaa oli, että joka pöydälle oli oma brikkasettinsä monistettuna, siis ainakin 12 settiä. En älynnyt kysyä millainen kone heillä oli käytettävissään, mutta monistustyö, vähintään 26x8+18x4=280 brikkaa, tavallisen kerhoillan tarpeisiin suhteutettuna on todella mittava.
Kilpailumaksu oli 50 SEK eli 5 euroa, johon sisältyi kahvi ja juustomakkarakurkkuvoileipä. Mukana oli pelaajia Tanskan puolelta, jotka kuitenkin olivat paikallisen kerhon jäseniä. Pelit toteutettiin kahdessa ryhmässä, kokeneempien ryhmään kertyi 16 paria ja aloittelijoiden ryhmään 7. Molemmissa pelattiin samat jaot, A-ryhmässä 26 jakoa ja B-ryhmässä 18. Kolme kierrosvoittoa 13:sta ei riittänyt kun menestys kaatui samaan kuin golfkentilläkin, avaukset menivät metsään. Muistaakseni kuudessa jaossa meni tikki lähtökortissa ja muutenkin vähän väsytti. Kaksi nollaa päätti illan ja laski prosentin tyydyttävästä 56,00:sta 51,65:in jolla asetuttiin tuloslistan puoleenväliin.

Kumpikin ilta sujui nopeasti vaikka puoliajalla oli 20 minuutin kahvitauko. Johtuikohan siitä, ettei prosenttijuomia ollut tyrkyllä vai siitä, etten havainnut kenenkään käyvän tupakilla ....

Poikkeus lähtökorttityrimisestä

Millä siis lähdetään?


Vastustajien väristä, kun reverse ilmeisesti osoitti myös 5 kortin ruudun, ei houkutellut lähteä.
Toisaalta pv ei ollut tarjonnut herttaa eikä tukenut partneriaan, joten tällä oli ilmeisesti ristiväri. Jäljelle jäi siis vain hertta. Entäs koko? Kuningas houkuttelee, mutta menee usein kombinoituun hahloon, eikä ole mukava jos ässä on singeltonina. Vastaavasti
8 lähtökorttina jättää värin helposti blokkiin.
Niinpä lähdin kympillä. Pelinviejä peitti
J:llä ja ryömi luonnollisesti (?) Q:n, joten väri ei jäänyt blokkiin ja Mara päästyään kiinni ruuturouvalla pääsi naattimaan loput hertat.
Jos olisin lähtenyt
K:lla, olisi pv ryöminyt ja jos jatkan 10:llä nousee pv:n 9 vahvaksi ja 8 jatkolla värin menee blokkiin.
Jos olisin lähtenyt
8:lla olisi väri mennyt blokkiin suorin vedoin.
Pelinvienti kohdallaan, puolustus ei, vai päinvastoin?

3♣ oli tiukan näköinen kontrahti, menossa  ainakin 2 pataa, 1 ruutu ja 1-2 ristiä. Lähtökortti oli
Q. Ajattelin tutkia vähän korttien sijainteja pelaamalla pöydästä ♠2, OPV otti K:lla ja käänsi ♣2, johon pelasin pienen ja ♣J takaa voitti tikin. Paremman puutteessa(?) VPV jatkoi J, joka varastettiin pöytään. Pienelle ristille OPV tunnusti 10:llä.  Mites jatketaan?
OPV oli näyttänyt joko KQ tai AK padassa, joten jos ruutukuvat ovat jakautuneet, ei ♣K enää sinne mahdu. VPV voitti ensimmäisen ristikäännön J:llä joten ehkä 9 kuitenkin on OPV:llä 10-hämäyksestä huolimatta. Niinpä A:lle kolahti K "var så god"-säestyksellä ... 
Unohtu konventio
Tarjousarja ensimmäiset selitykset
1NT 15-17
2♣ kysyi ylävärejä
24+ korttia
3
slammi-inviitti ruudussa
3NT ei ruututukea
4
silti ruutuslammi kiinnostaa
4
herttakontrolli
4
patakontrolli
5
  kielsi ristikontrollin

Pika-analyysi menee 2
♣ kannelta, joten pakko passata

Tarjousarja toiset selitykset
1NT 15-17
2♣ kysyi ylävärejä
24+ korttia
3
slammi-inviitti ruudussa
3NT ei ruututukea
4
  ruutuslammi kiinnostaa, kysyy ässiä ruutuvalttina
4
0 tai 3 ässää
4
 kysyy ruuturouvaa
5
  ei ruuturouvaa

 Kuin se nyt siihen passas vaikka mulla oli 3 ässää ...

Vastustajat opettivat ystävällisesti, ettei parikilpailuissa koskaan pidä pelata 5♦ , varsinkaan kun 7NT seisoo
Unohdus konventio
Konventiot ovat hyödyllisiä. Niiden avulla selvitellään monia kiperiä tarjoustilanteita. Niiden käyttö edellyttää vain yhtä oleellista asiaa ...  ne pitää muistaa.

Oheisessa tarjoussarjassa 3NT kertoi systeemissämme 5 korttia   ja 4 korttia . Alertoin sen ja partneri tuntui hätkähtävän, oli siis unohtanut kyseisen konvention. (Oikein olisi ollut tarjota tasaisella kädellä alun perin 2NT 6-8 tasainen ja kun sen unohti, tässä tilanteessa 2NT:in 3, joka on ylivienti 3NT:in ja passata siihen. Jatkotarjoukset olisi sitten olleet erilaisia slammi-inviittejä)

Nooh, koska mulla on 3k pataa tarjosin 4, koska tiesin että vaikka partneri on ehkä unohtanut konvention, meilläpä on varakonventio unohtamisen varalle. (Enhän myöskään saa vetää mitään johtopäätöksiä partnerin kehonkielestä luvattomana tietona...) Kun tällaisessa tilanteeessa 3NT:in tulee yllättäen 4 ja heikon käden pitäisi huomata tarjonneensa väärin, on meillä sopimus että 4NT kertoo, että on unohtanut systeemin, jolloin pelataan 4NT loppusitoumusta. 
Älykästä, eikö totta,  huonomuistisia ajatellen?

Harmi vaan että partneri unohti tämän Unohdus-konventionkin ja passasi 4
:n toivoen että mulla olisi 4k pataa.
No ei nyt ollut, vaan pelasin 3-3 valtilla. Herttalähdön ja epäonnistuneen patamaskin jälkeen tuli iso ruutu, jonka otin heti sen oloisena kuin olisin toivonut sitä ja seuraavat 3 ristikierrosta lyhensi pidemmän vastustajan tasoihin muiden kanssa. Sitten puolustus otti ruudun, mutta kun ruutu oli blokissa oli pakko käätää herttaa (tai valttia), jolloin poistin valtit ja otin ristit eli 10 tikkiä.  :)

 
  

Cup-jako
Tarjotaanko vielä 4H, 620 houkuttelee ...
Tässä pätee vanha parikilpailusääntö: jos olet saamassa 3:sta padasta +170, älä tee 4 pataa, kun vastustajilla on 5C dble -1 josta saa vain +100. Nyt käy vielä huonommin kun Kyllikin tarjoama 5C menee aina kotiin ja kun se pitää vielä jostain syystä kahdentaa ... ts -150  muuttui -550:ksi.
Jako 17 2010-03-09

Jako 17 oli tosi swingikäsi, harmi (siis onni) ettei itse päässyt pelaamaan kun oli lepo :(

Eräässä pöydässä tarjoukset etenivät yllä olevan mukaisesti ja TD kutsuttiin koska 2NT oli alertoitu ja selitetty "alimmat tarjoamattomat". Kun olikin "ylimmät tarjoamattomat" ja peli meni vielä kotiin, on ymmärrettävää, ettei tulokseen olla tyytyväisiä ja vaaditaan korjausta
Kun tilannetta tarkastellaan bridgelain puitteissa, oleellista on, onko tarjouksen merkitys selitetty oikein vastustajille. Systeemin mukaisesti tarjous on alimmat tarjoamattomat värit ja näin on myös selitetty. Tätä tukee myös 2Nt tarjoajan partnerin tarjoukset, sillä muutenhan tämä olisi tarjonnut heti herttaa eikä ristiä. Näin siis sekä selitys että toiminta olivat systeemin mukaisia.
Väärin saa tarjota, mutta ei selittää.
TD ei voi estää huonoja/vääriä tarjouksia, eikä pelkästään niiden perusteella hyvittää kärsivää osapuolta.
Näin ollen tulos jää voimaan eikä 6-6-1 jaoissa ei ole mitään oikeudenmukaista :) Ilonpilaaja QJ

Tammisimultaani
Jako 1/N/none

Ismo arvasi lähtökortiksi 2. Pelinvientisuunnitelma oli, että saan 7+2+2 ja sitten 1 tulee kun heitän Ismon kiinni 3 kortin lopputilanteessa, jossa N:lla on KAJ   ja Ismolla AK8.
Pelasin siten Q:n jälkeen 7 kierrosta ristiä sakaten 2 ruutua, hertan ja padan. Nyt oli ruutujen vuoro, siis K johon tipahti Q ja 10 A:lle johon tuli J. Näin 9 kasvoi tikiksi ja pilasi koko hienon suunnitelman. Sainkin nyt yllättäen 7+3+2 eikä skviisiä 13.:sta ollut kun Matti pystyi pitämään pöydän 8 Q:lla kun N ja E sakaavat isot padat.

QJ ruudussa pilasi myös Ismon mahdollisuuden loistaa. Vaikka hän ensin yritti sakata niin että olisin kuvitellut hänellä olevan ruutukuvan singeltonina vei QJ häneltä toisenkin mahdollisuuden nimittäin sakata herttahakku aikaisessa vaiheessa ja jättää lopussa käteen AxK. Jos olisin joutunut suunnitelman mukaiseen pelinvientiin olisi ollut nyt arvattava oliko Ismolla alunperin jako 8320 vai 7420.

Teinkin pelinvientivirheen perinteisesti heti eka tikissä. Jos otan tikin J:llä, Ismon on vaikeampi jättää K singeltoniksi, Q:lla otettuani Matilla saattaa olla alunperin J10xxx.
Ismon ja Matin valtakunnanvoitto meni tässä ja seuraavassa jaossa, missä olimme 2:ssa eri suunnasta kuin muut ja herttalähdön löytäminen on vaikeaa. Matti lähti vahvemmasta punaisestaan eli 8643:sta kun hertassa oli vain 8532 ...

Luhvi asialla

MP-swiss
Jako 26/E/All

Kuten kuvasta näkyy Luhvi (W) vedätti kahdennukset ja ylitikillä kotiin ..
2oli +av ja 2NT jokin vaatimus, mitä ei uskottu hetkeäkään, 4NT etsi muka alaväriä, joten mitäpä muutakaan seurasi kuin -1050. Ilmeisesti kaikki PAS-lappuset olivat minulta hukkuneet ...