Release 2.19q
Nyare uppdateringar
Hemsida
3. Jun 2024 06:46 BST
Nationella AV resultat
2. Jun 2024 16:42 BST
Bulletin
2. Jun 2024 09:33 BST
Arkiverat
29. Maj 2024 10:17 BST
Program
29. Maj 2024 10:15 BST
0 0 0 0 0 0
Pages viewed in 2024
Bulletin

 

♠   ♣ 

Varje månad presenterar Marc Smith åtta kluriga bridgeproblem. Klarar ni av att lösa problemen? Ni kan delta i tävlingen genom att skicka in era svar. I slutet av månaden presenteras resultaten och då har ni möjlighet att ta del av analyser gjorda av världsstjärnor. 

Länken finns under Aha-upplevelser. 

♠   ♣ 

Klubbens WhatsApp

WhatsApp-grupperna "Bridge-AVH" och "AVH-Trivsel" är bridgeklubbens forum för aktuell information och partnerservice. Meddela Carola per sms om du vill vara med i någondera gruppen. Kontaktuppgifterna finns under "Styrelsen".

Dry Martinis
serverade av Martin Arle

En mixed hemlighet

Hur klarar ni av att hålla ihop äktenskapet efter allt tjat, prat och gnat vid bridgebordet?

- Tja, vi säger go´natt före tävlingen börjar....     - 28.5.2024 - 

 

I dessa mixedtider

Tillbaka till början av 1970-talet då det inte spelades tillnärmelsevis lika mycket mixedtävlingar i landet som nu: 

Någon ville veta vad som är skillnaden mellan en tävling för mixed par och en vanlig partävling? Frågeställaren fick följande svar:

- Jo ser du, i spelsalongen finns det mindre svettlukt och mera doft av billig parfym och rakvatten…  - 28.4.2024 - 

Fortsättning från januari

Liksom januarimånads lottomiljonär fick Terence Reese en gång mitt i spelet ett telefonsamtal. Det var värden på Crockford´s Club, som kom till bridgebordet och meddelade att det lät mycket angeläget.

Året var 1969 och Reese hade varit en inbiten ungkarl. Nu i en ålder av 56 hade han funnit den stora kärleken, hans fästmö var betydligt yngre. När Reese kom till tamburen visade det sig att det var hon som var i andra ändan av telefontråden och storgråtande bad om fästmannens stöd. Telefonsamtalet gällde ett uppblossat gräl mellan fästmön och hennes föräldrar. Föräldrarna motsatte sig bestämt dotterns giftermålsplaner. Reese harklade sig och uttalade sin klassiska replik:

-Not now darling, I’m in the middle of a hand

P.s. Liksom i alla vackra sagor gifte sig paret och enligt vanligtvis tillförlitliga källor varade äktenskapet fram till Reese’s död 1996     - 28.3.2024 - 

Saukko

Lag Gurka deltog en gång för länge sedan i Finska Cupen och mötte det helt finskspråkiga laget Utter från Jyväskylä. När man satte sig för att börja spelet vid det ena bordet frågade motståndarna vad gurka betyder? AV:s numera bortgångna Heikki Loikkanen svarade varefter han frågade vad utter betyder? Den frågan kunde ingendera motståndaren ge svar på!

Den här anekdoten fick två av AV:s medlemmar, båda födda och uppvuxna i Västra Nyland, höra under sportlovsveckan då man passerade en vägskylt på vilken det stod Jyväskylä. Båda damerna skrattade gott varefter de i tur och ordning ombads tala om hur utter översätts till finska. Bägge två svarade ”utteri”.  - 28.2.2024 - 

Kort (galen + huggen)

Landets lottogeneral ringde till en ny miljonär för att delge den glada nyheten. I stället för det normala glädjetjutet kom ett buttert: ”Jaha, var det något annat?” Generalen undrade om vinnaren inte blev glad?

-Jovisst, men jag sitter just och kämpar med ett dubblat kontrakt!     - 28.1.2024 - 

TD-nytt inför 2024

Spelföraren spelade en klöver och ingendera motståndaren bekände, men då bägge några stick senare hade klöver tillkallades tävlingsedaren. TD visste nog hur en revoke skulle bestraffas, men två i samma stick kunde inte ens lagboken ge besked om. I brist på bättre dömde TD två sticks bestraffning, en per revoke, ett domslut som samtliga fyra vid bordet var nöjda med.   - 28.12.2023 - 

Madeiraepisod

De flesta i AV:s duktiga tävlingsledarstab deltog i årets bridgevecka på Madeira. I den dagliga bulletinen fick våra TD njuta av följande:

Budgivningen var överstökad och den blivande träkarlen meddelade att han måste göra ett toalettbesök, steg upp och överräckte sina kort åt partnern-spelföraren för vidare behandling. Spelföraren tog emot korten och började ordna dem för att läggas på bordet. Medan detta pågick blev det utspel från fel hand och TD tillkallades. TD tyckte att eftersom spelföraren sett 26 kort kunde detta gynna honom när det gällde att välja bland bestraffningsalternativen. Därför gick han för att diskutera fallet med sina domarkolleger.

Spelarna gjorde nu det som man aldrig skall göra, d.v.s. dömde själva för att vinna tid, och utspelet från fel hand godkändes enhälligt……. Vilket ledde till att spelföraren fick lägga sina egna kort med bildsidan uppåt på bordet. Vilket i sin tur ledde till att man var tvungen att sitta och vänta på att den nya spelföraren skulle återvända.  - 28.11.2023 - 

Kvitt eller dubbelt?

Jag upplevde en gång att motståndarna bjöd 7NT och jag satt som utspelshand med ett äss och ”glömde” att dubbla.

Det där var en åsnebrygga till följande berättelse från en gammal bridgetidning: Min partner och jag åkte till Skåne för att deltaga i en lokal tävling. Mot ett äkta par från trakten fick vi fina kort och efter ässfråga sade min partner: ”Jag tömmer lådan!”

Damen till vänster undrade vad detta betydde? Min partner svarade kaxigt:” Sju sang förstås!” Efter tre pass undrade damen vems utspel det var? När hon fick veta att det var hennes tog hon raskt de sex första sticken med en tät ruterfärg.

Min partner skämdes över sin feltolkning av mitt svar på hans ässfråga och undrade varför hon inte dubblat?

”Det är min princip att inte dubbla frivilligt bjudna kontrakt” svarade hon.   -28.10.2023- 

 

Nu har löven börjat falla…..

Den 28 maj ställdes frågan i följande stycke under rubriken ”Snart e sommaren här i…” I dag när våra kryssningsglada medlemmar återvänder nyktra och glada från Stockholm passar det bra att avslöja svaret. Täck över sista stycket och försök en gång till, kanske tankarna klarnat under sommarens lopp. Det är faktiskt bara två medlemmar som avgett rätt svar.

Vad är det för märkvärdigt med talet 1 549 067 328 ?   Eftersom ni säkert anser att det var en idiotisk fråga skall ni få en vink: I anglosaxiska länder skrivs talet 8,549,176,320.  Inga idéer? Nåväl, en vink till: Finnarnas motsvarighet är 8 236 407 591.

​​              §¨©ª​

Nåja, i talet 1549067328 kommer siffrorna i alfabetisk ordning. Det gör de också i de två andra talen, på engelska respektive finska.

- 28.9.2023 -

Fruktkompott

Sommaren lider mot sitt slut och det gör också bärplockningen. I stället bjuds det på fruktsallad med/från Madeira.

What do you call the convention where the bidding goes:

West              North           East             South
1 grape         1 plum         1 apple          1 banana*

*Fourth Fruit Forcing             - 28.8.2023 - 

Efter Hangö bridgevecka

Vi kör med engelska:

- Doctor, Doctor, I feel like a pack of cards!
- I’ll deal with you later.                           - 28.7.2023 - 

Madeira

Årligen ordnas en bridgevecka i början av november på Madeira. Arrangemangen är utmärkta, bl.a. utges dagligen en bulletin innehållande resultat, intressanta spel, analyser etc.

Denna sommar serveras dry martini i form av madeira 2022. Här kommer det första smakprovet, som är en ny version av temat dammig flaska:

En bridgespelare gned en dammig flaska och poff hoppade en ande ut. Anden utropade glatt:”Tack! Du får önska dig något”. Bridgespelaren tog fram en hopvikt världskarta och sade: ”Låt alla människor i samtliga dessa länder få leva i fred och harmoni”.

Anden svarade: ” Driver du med mig? Jag är bara en ande”.

Bridgespelaren funderade en stund varefter han föreslog:” Nåja, alternativt ber jag att du gör en framgångsrik bridgespelare av mig”.

” Hmm... Får jag titta på den där kartan en gång till....”        - 28.6.2023 - 

 

Snart e sommarn här i…..

Och i september börjar sommaren övergå till höst och då avslöjas svaret på följande:

Vad är det för märkvärdigt med talet 1 549 067 328 ?   Eftersom ni säkert anser att det var en idiotisk fråga  skall ni få en vink: I anglosaxiska länder skrivs talet 8,549,176,320.  Inga idéer? Nåväl, en vink till: Finnarnas motsvarighet är 8 236 407 591.       - 28.5.2023 - 

Sällskapslifvets grundregler

Saxat från Lefnadsvett i umgängeslifvets särskilda förhållanden af professor J. G. Wenzel

- Vid spelbordet vare man undseende med fruntimren, och låte dem hellre vinna än förlora.
- Man måste se på den, med hvilken man vexlar ord, och af höflighet visa sjelve pratmakaren uppmärksamhet.
- Tonen i umgänget med fruntimmer bör vara öppen, hjertlig, vänskaplig, grannlaga och blygsam.    - 28.4.2023 - 

Kursavslutning

Dagarna blir längre och ett annat vårtecken är att bridgekurserna lider mot sitt slut. En av kurserna hade sangbudgivning som avslutande tema denna månad. Läraren ansåg att högfärgsfrågan 2 klöver skulle vara en värdig avslutning för temat.

Efter teorigenomgång var det dags att pröva lärdomarna i praktiken. Fru Syd plockade upp följande kort:

♠  K Q 6

♥ K J 4

 A 6 3 2

 K 6 4

Efter att ha adderat ihop sina poäng grävde hon i budlådan och fiskade upp budet 2 ruter. Läraren tillkallades för att reda upp den oklara situationen. Fru Syd förklarade:

”Jag räknade ut att ifall Nord på min sangöppning bjuder 2 klöver så blir ju mitt svarsbud 2 ruter eftersom jag inte har någon högfärg. På det här sättet blir det mycket enklare!”       

- 28.3.2023 - 

Omvänd Fishbein

Vid det här laget känner de flesta till konventionen omvänt Anderson cuebid. Den som inte gör det kan scrolla nedåt till den 28 maj 2019 där omvända bridgetermer förklaras.

Mats Nilsland har kompletterat samlingen med den konvention som återfinns i dagens rubrik. Låt oss emellertid inleda med att i korthet berätta vad den ursprungliga konventionen Fishbein innebär:

Motståndaren till höger öppnar med ett spärrbud på tretricksnivån. Om du dubblar har du en hand, som lämpar sig för straffdubbling. Partnern har all rätt att lämna in dubblingen. Är det så att du har en hand som motsvarar kraven på en upplysningsdubbling så bjuder du följande lediga färgbud. Antag t.ex. att motståndaren till höger öppnade med 3 ruter. När du nu bjuder 3 hjärter betyder det inte att du nödvändigtvis har en massa hjärter utan snarare att alla färger utom ruter passar dig.

Nåväl, tillbaka till Nilsland: Omvänd Fishbein betyder att om du i exemplet ovan dubblar 3 ruter så är det upplysningsdubbling. Bjuder du 3 hjärter betyder det straffdubbling av 3 ruter. – Att någon besserwisser påpekar att det tåget redan har gått, det kan man strunta i.    -  2.3.2023 - 

Gammalmodig?....SKÄMS!

Det har blivit allt vanligare med överföringsbud i olika lägen. Bjuder man t.ex. 2 hjärter på partnerns sangöppning och budet inte alerteras får sangöppnaren i lindrigaste fall ett långt ögonkast. När budet sedan passas ner kommer frågan: ”Var det inte.....?” eller ” Vad är nu det här för någonting?” eller ”Vad är det för system ni har?” eller helt enkelt ” Vad betydde 2 hjärter?”

Så om ni vill bjuda naturligt, men ändå inte verka hopplöst omodern, kan ni förklara att budet visar färgen ovanför den färg som ligger under den färg som partnern bjöd.   
- 28.1.2023 - 

”Tävlingsledaren!”

Amerikanaren Sidney Lazards favorithistoria går tillbaka till den gamla goda tiden när det var tillåtet att röka vid bridgebordet:

Ivan Erdos spelade med Bill Hanna. Den hetlevrade Erdos fick ett utbrott och kastade ett paket cigarretter på sin partner. Hanna kallade på tävlingsledaren och berättade vad han blivit utsatt för. TD ställde en enda fråga:” Vanliga eller King-size?” varefter han omedelbart avlägsnade sig.     - 28.12.2022 - 

Tillbaka till Västra Nyland

Limerickserien började i Ingå så det passar bra att avsluta den i samma kommun:

En bridgespelande dam ifrån Innanbäck,

hon åka till Håfors med sitt gepäck

Där hitta hon en vän,

en fager ungersven

Så hon stanna fem nätter i sträck             - 28.11.2022 - 

Icke Zia

Senaste månads limerick blev högt uppskattad så vi kör med en till. Följande kunde ha tillägnats Kitty Kivilehto, nordisk mästare i damklass 1971 (Finlands första internationella mästerskap). Kitty älskade nämligen att maska, med varierande resultat.

En bridgespelare född i Pakistan,

med maskar blivit så van.

Så hon blev inte glader,

då hon fick tretton spader:

”Jag kan ju ej maska för f-n!”   -28.10.2022

Hbl 9.7.2022

En av våra medlemmar skrev i allmänhetens spalt om kontakter och service i banken förr och nu, vilket gav upphov till följande limerick:

En insändarskribent från en västnyländsk by,

fattade pennan och sade ”fy!”

Ifall du är pank,

gå ej till din bank,

där finns blott en IT-parveny.                                  - 28.9.2022 - 

Kaplan i raman, avsl.

”Nu, när han är uppe på sextricksnivån, vet han inte mer än han gjorde för ett bra tag sedan, men nu är det mindre budutrymme kvar för misstag”.  - 28.8.2022 - 

Kaplan i raman forts.

” Västs 3 ruter visade singelruter. När han nu bjuder 4 ruter bekräftar han att han har singelruter”.    - 28.7.2022 - 

Kaplan

Amerikanaren Edgar Kaplan var i 30 års tid chefredaktör och ansvarig utgivare för Bridge World. Utöver sina journalistiska talanger var han en erkänd toppspelare i USA. Mindre känt är att han var en efterfrågad ramakommentator vid internationella mästerskap. Denna avdelnings sommartema 2022 är Kaplans fyndiga kommentarer i raman. Här kommer den första: ”Han kan bjuda och han kan låta bli. Jag tror att det täcker alla möjligheter”.       - 28.6.2022 - 

Studentbridge i Uppsala

För tillfället pågår Nordiska Mästerskapen i Kuopio. Tre spelare från AV deltager. På 60-talet hade Akademiska Bridgeförbundet ett givande utbyte med studenter från Uppsala. Bland de svenska studenterna fanns svenska mästare och blivande nordiska mästare och europamästare. Sune Fager, Tommy Gullberg och Pontus Svinhufvud för att nu nämna några.

Resan företogs med färja med destination Kapellskär. En av våra spelare blev stoppad av tullen.

- Var snäll och öppna väskan.
- Jaså, jaha , sådärja.
- Vad är det jag ser? Här är EN FLASKA FÖR MYCKET!
- Oj då, förlåt nu är det på det viset att jag är på väg till Uppsala och spela
bridge....
- Aj jaså, till Uppsala. Då är här en flaska FÖR LITE....            - 28.5.2022 - 

Cupens första omgång

Terence Reese står och studerar det färska spelschemat för Gold Cup i slutet av 60-talet:

-Lagen Smith och Wilson har haft en otrolig tur i lottningen.

-Jaså, vem ska dom möta?

-Varandra.            - 28.4.2022 - 

Den tänkta tanken

X, Y och Z blev kvar efter att de övrigadeltagarna försvunnit efter kvällens partävling. Z skötte om att brickor, guidekort och budlådor städades undan. Makarna X och Y fortsatte sitt gräl, som börjat när sista brickan spelades. Grälet fick ett sorgligt slut och Y måste föras med ambulans till polikliniken.

Följande scen i dramat ägde rum i tingsrätten.

Domaren:

- Men vad tänkte ni på när ni inte ingrep och förhindrade det häftiga uppträdet mellan makarna?

Vittnet:

-Jag tänkte: Tacka Gud för att du är ungkarl Z.   -28.3.2022-

KGB och Rit-Ola

Vår medlem Peter Fagerman är också aktiv inom KGB (Kaunis Grani Bridge). Där förekom en kväll resultatet 4600 i protokollet. Man tror förstås att någon spelat 3NT i ofarlig zon och gjort fem trick samt i misstag satt en extra nolla efter det korrekta 460. Ack nej, visst verkar 4600 fejkat, men det stämde faktiskt. Kontraktet var 3 klöver redubbelt i riskzonen. Spelföraren lyckades få ett enda stick. Det betydde åtta straffar = 4600.

Förutom denna rapport skickade Peter också en skämtteckning av Dagens Nyheters legendariska tidningstecknare Rit-Ola, vars riktiga namn var Jan-Erik Garland. Signaturen hade han antagit för att hedra långdistanslöparen Ville Ritola, sexfaldig medaljör ( 4 guld, två silver ) i olympiska spelen i Paris 1924.

Genom att klicka på länken https://www.bridgewebs.com/avbridge/Order232.pdf här får du fram Mississippigiven. Det kan möjligen vara Rit-Olas enda teckning som handlar om bridge.      - 28.2.2022 - 

Gåta

EN BRIDGETOKIG COWBOY RED OMKRING I VILDA VÄSTERN. FREDAG KVÄLL KOM HAN TILL EN STAD DÄR HAN KÄNDE TILL EN SALOON SOM HADE NÅGRA BORD FÖR ROBBERTBRIDGE.HAN STANNADE TRE DYGN, NJÖT AV BRIDGEN OCH RED VIDARE PÅ FREDAG.HUR ÄR DETTA MÖJLIGT?

När du funderat färdigt kan du kolla på länken:

Lösning                                  
                                                    - 28.1.2022 - 

Önsketänkande

Bakgrund: På 60-talet började det i London dyka upp barer där man kunde äta (njuta av hade varit en överdrift) en portion mat vid disken eller, om man så önskade, ta med sig matportionen i en liten ask och äta annorstädes.

På anrika Crockford’s Club spelades det robbertbridge med hög poäng:

W          N           E           S
1C        1NT        DBL        ?

S hade:

♠ 4 3 2
 6 5 4
 7 6 5
♣ 5 4 3 2

S ( förhoppningsfullt ) :”Is it for take out?”
W: ”No, it is for eating here!”                       - 28.12.2021 - 

En julsaga

Den här berättelsen förekom i min bridgespalt i Husis för flera decennier sedan. Nu kommer den igen i modifierad och något förkortad form.

Bridgeklubbens julfest föregicks av glada skratt och skrän när deltagarna värmde upp med glögg i festsalens foajé. En enda sorgsen nuna skiljde sig från de andra i människohopen. Det var en skrynklig äldre damspelare, som stod och lutade sig mot fönsterbrädet. Ingen ville spela med henne eftersom hon inte hade en enda vinstpoäng. Någon minut före tävlingen körde i gång dök en ung man upp för att återlämna en bridgebok, som han lånat från bridgeklubbens bibliotek. Tävlingsledaren Sund Fredwall gick fram till ynglingen och viskade något i hans öra. Ynglingen nickade vilket betydde att den gamla damen hade fått en partner. Med lite skicklighet och mycket tur hände det som inte kunde hända; paret vann den korta tävlingen och belönades med ett pris under den efterföljande julmiddagen.

På natten drömde den unge mannen att den gamla damen hade blivit ung och vacker och talade till honom bakom ett coronavisir: ”Mitt namn är Bridgitta och jag är bridgens gudinna. Du har varit god och jag vill belöna dig. Önska dig någonting. Men tänk noga efter, ty du får inte tre utan endast en önskan”. Efter en stund svarade han: ”Jag vill bli en toppspelare!” Bridgitta skakade på huvudet och svarade: ”Det står inte i min makt att förvandla dig, men jag kan hjälpa dig. Närhelst du är i klistret dyker jag upp för din inre syn och hjälper dig”. Sedan svepte hon sin långa kappa tätt omkring sig och försvann.

Hon höll sitt löfte och allting var frid och fröjd. Så en dag dök följande upp:

   K J 6 4
   A 9 5 3

Kontraktet var 6 ruter och trumffärgen såg ut som ovan; kung, knekt fjärde på bordet till äss fjärde på handen. Motståndarna skulle ha för ett sidoäss, så det gällde att klara trumfen utan stickförlust. ”Jaha”, resonerade ynglingen ”Bridgitta ger inte ifrån sig något livstecken, så det är väl bara att tuta och köra. Ruteräss och sedan mask med knekten. Men, men, men. Vad hjälper det mig om Östs dam kommer trillande när jag lättar på ässet? Väst skall ändå ha ett stick med ◊ 10 8 7 2. Alltså kan jag lika gärna börja med rutertrean till knekten. Det blir en extra straff om Öst har singeldam. Men om det är Väst, som har damen singelton så går det hur enkelt som helst att efter kung och knekt maska ut tian fjärde hos Öst och få hem slammen. Alltså, tassarna bort från ruteräss och dit med rutertrean i stället”. Och hast du mir gesehen, kom inte damen dansande från Väst!

På natten uppenbarade sig Bridgitta suddigt i vår hjältes drömvärld. Han ställde frågan: ”Varför kom du inte? Jag var på vippen att köra i diket!” ”Du klarade dig fint på egen hand, du behöver mig inte mera, farväl min kära toppspelare” sade gudinnan och visade upp ett skruttigt ansikte i ett kort ljussken. Vår hjälte kunde konstatera att hon åter hade blivit den gamla damen.   

   - 28.11.2021 - 

Stalin och Gustav V

De flesta har hört historien om hur det gick till när Stalin spelade bridge: Motståndarna bjöd elegant storslam i sang. Man väntade på Stalins avslutande pass. Det kom aldrig, i stället bjöd han 1 klöver. Det kontraktet fick han spela och det gick jämnt hem!

Betydligt färre har hört hur det var när Gustav V var spelförare i ett spaderkontrakt. Spadern var fördelad 4-4-4-1. Monarken trumfade ut och meddelade därefter majestätiskt:

- Och nu är hjärter trumf!           - 28.10.2021 - 

Nystart

Fru Snabelström blev jätteglad när hon hörde att klubben slagit upp sina dörrar efter pandemin. Hon ringde genast till sin partner och föreslog spel följande kväll. Det behövdes ingen operation övertalning och damerna infann sig på utsatt tid och kunde konstatera att klientelet något föryngrats. Det kändes också ovant att sitta med riktiga spelkort, budlåda och bridgemate framför sig.
Genast på första brickan gjorde fru S. som Syd bort sig totalt och fick två straff i ett bombsäkert kontrakt. " Jag ber om ursäkt partner, efter en sådan här prestation vill jag ingenting hellre än dö! Väst, en ny medlem gjorde något för finska förhållanden ovanligt, han steg upp och presenterade sig:” Mitt namn är Mononen" sade han och sträckte fram handen" tillåt mig att ge er mitt visitkort. "Snabelström" sade Syd, tittade förvånat på mannen och stack ner kortet i sin handväska. Väl hemkommen tittade hon närmare på visitkortet och konstaterade att det under namnet stod:

Begravningsentreprenör.                               -  28.9.2021 -

Nine eleven

I början av år 2007 kom ett telefonsamtal från Hbl. I samtalet meddelades helt kort att man efter en läsarundersökning beslutat att upphöra med både bridge- och schackspalten. Trots protester från bridgespelare försvann deras spalt, den sista publicerades i februari eller mars samma år. Schackspelarna hade antagligen haft mera att säga till om eller varit högljuddare i största allmänhet, ty deras älskade ruta försvann först i juli i år. Till minnet av schackrutan och det faktum att det om två veckor har gått jämnt 20 år sedan attentatet i New York återges här en Dry Martini från Husis hösten 2001.

- Varför förlorar USA mot Afghanistan i schack?
- ????
- Det är alltid svårt att klara sig när man har förlorat två torn                         -  28.8.2021 - 

Samma tema som i juni

Till de mest tillfredsställande dragen man kan göra vid bridgebordet hör att näpsa till en motståndare, som tar sig en stekt fundering. Scenen är denna:

 

♠A

    -

 K J 9

♣ -

♠5

                        N

♠6

  -

W                                              E

  -

 Q 8 6

                        S  

 5

♣ -

♣Q 5

♠9

  -

 A 10 4

♣ -


Partävlingsspecialisten Bob Rowlands var som Syd spelförare i 3NT. När han i det läget diagrammet visar, alltså i tionde sticket, tog ut spaderäss och bägge motståndarna bekände fick han på basis av de nio tidigare sticken reda på att ruterfärgen var fördelad 3-1 med längden hos Väst..

Han bad om ruterknekt från bordet och när Öst satte pannan i djupa veck och dröjde med att bekänna frågade Rowlands:

- Sitter du och funderar på vilkendera halvan av din singelton du skall lägga?      - 28.7.2021 - 

Vem har damen?

Stekta funderingar förekommer tyvärr. Den vanligaste och kanske fulaste är att en försvarsspelare tar sig en fundering med bara hackor när spelföraren spelar mot bordets styrka. 

Kontraktet var 7NT och efter de tio första sticken var tre färger slut på alla händer och spelföraren hade sakat en hacka i den sista färgen klöver.

          ​​​♣ A 8 6

♣ 9 7 3​​​​​​          ♣ Q 5 4

          ​​​♣ K J 10

Syd spelade klöverknekt och efter en lång fundering bekände Väst. Syd satte i sexan och Öst lade fyran. 

Efter att Syd tagit de två sista sticken följde denna diskussion:

- Varför tog du inte stick för din klöverdam?

Jag trodde att du hade den så länge som du funderade!       - 28.6.2021 - 

Nätspel på FBF:s högsta nivå

Finlands Bridgeförbunds ordförande och viceordförande spelar bridge på nätet. Ordförandes partner må förbli helt anonym och viceordförandes partner får uppträda under det adliga täcknamnet des CARTENs. Sistnämnda par bjuder 4 hjärter och des CARTENs tar 12 stick.

Ordf.(elakt): ”Man brukar bjuda en slam, som står”. Viceordf.: ” Nåja, slammen hängde på en mask (no, se slammi oli maskin takana)”. Ordf.:” Jaså, en slam kan ha en mask?” desCARTENs: ” Javisst! En Coronamask!”          - 28.5.2021 - 

Mera Hallén

Lag 90 B handlar om förseelser som bestraffas. Moment 3 förbjuder:

Diskussion om budgivningen, spelet eller resultatet på brickan, så att det kan höras vid ett annat bord.

Vid ett bord tycker man sig höra hur de pratar vid bordet intill och en spelare säger: ”Tala inte så högt”. Svar: ”Men vi talar inte om bridge”. ” Visst, jag hörde sägas knekt tredje”. ”Nej, jag sade att jag knäckt ett revben”.           - 28.4.2021 - 

Riksstämma anno 1996

FBF:s årsmöte går i allmänhet raskt undan, max en timme tar det och hälften av tiden går åt till att granska bristfälligt skrivna fullmakter. Annat är det i vårt västra grannland, där mötet pågår i dagarna tre och kallas Riksstämma. Man börjar under lättsamma former fredag kväll och slutstrecket dras senast kl. 12.00 på söndag. Dessa uppgifter gällde för Riksstämman 1996 och även om svenskarna fortfarande älskar att sitta och prata på möten kan det hända att det på 25 år skett förändringar. I år kan det rent av bli aktuellt med en virtuell stämma.

Alltnog, mot slutet av 1996 års Riksstämma ber Hans-Olof Hallén, känd av många även i vårt land, om ordet. Han undrar varför Tävlingskommittén inte lagt ett strå i kors för att intressera sig för Neubergs formel. Ingen i salongen har hört talas om Gerard Neuberg och tystnad följer ända tills en delegat från Visby räcker upp handen:

- Herr ordförande, jag önskar att Hallén förklarar hur man bär sig åt när man lägger ETT strå i kors......                           - 28.3.2021 -

Kära Rakel

I den kolorerade veckopressen finns ofta s.k. postlådor för känsliga frågor. Följande är ett typiskt exempel:

Kära RAKEL!

Jag är en ungkarl på 30 vårar. Jag har två bröder. Båda sysslar med tvätt. Den yngre tvättar mc-klubbens pengar, som flutit in genom synnerligen vinstgivande amfetaminförsäljning. Den äldre sysslade med samma verksamhet, men en tjallare satte dit honom. Nu har brorsan ett två års ”arbetskontrakt” på centralfängelset, där han tvättar personalens och sina medfångars arbetskläder.

Mina två systrar går på gatan. Den ena är fruktansvärt ful och plockar upp skräp på dagen. Den andra ser bra ut och plockar upp, nåja man kan också kalla det skräp i hennes fall, tvåbent sådant, på natten. Tillsammans försörjer systrarna vår arbetslösa, svårt alkoholiserade pappa. 

Min mamma spelar bridge. De två, tre kvällar i veckan, som hon inte gör det, brukar hon hjälpa vår granne, som är nybliven änkling. Hon kommer hem därifrån med rufsigt hår och ett saligt leende på sina läppar.

För en tid sedan träffade jag Viola, världens underbaraste kvinna. Jag tänker fria till henne och hoppas innerligt att hon skall svara ja. Mitt dilemma är: Skall jag täckas berätta för Viola att mamma spelar bridge? Ge mig ett uppriktigt svar (O)RAKEL!
 

                                                                                         Förtvivlad prenumerant             - 28.2.2021 - 

Ej för de kyska

Både Dansk Bridge och Svensk Bridge har publicerat följande engelska berättelse:

A cleaning woman was applying for a new job.

Asked why she left her former employment she explained:

They paid well, but it was the most ridiculous place I have ever seen. A game called Bridge was played there and a lot of people were present. As I was about to bring in refreshments, I heard a man say, ”Lay down and let’s see what you have got!”

Another man said: ”I have got strength but no length!” and still another man said to the lady, ”Take your hand off my trick!” I pretty near dropped dead when the lady replied: ”You jumped me twice when you didn’t have strength for even one raise!”

Another lady was talking about protecting her honour, and two other ladies were talking when I heard them say: ”Now it is time for me to play with your husband, and you can play with mine!”         

Well I hurried to get my hat and coat on and as I was leaving I hope to die if one of them didn’t say, ”Well we better go home now. This was the last rubber!”          - 28.1.2021 - 

Lösning till julpristävlingen

Problemet var mycket svårt, men inte omöjligt att lösa. Kanske du, som inte klarade den vill göra ett nytt försök med hjälp av originaltexten:

”Thus to have a retentive memory, and to proceed by "the book," are points commonly regarded as the sum total of good playing. But it is in matters beyond the limits of mere rule that the skill of the analyst is evinced. He makes, in silence, a host of observations and inferences. So, perhaps, do his companions; and the difference in the extent of the information obtained, lies not so much in the validity of the inference as in the quality of the observation. The necessary knowledge is that of what to observe. Our player confines himself not at all; nor, because the game is the object, does he reject deductions from things external to the game. He examines the countenance of his partner, comparing it carefully with that of each of his opponents. He considers the mode of assorting the cards in each hand; often counting trump by trump, and honor by honor, through the glances bestowed by their holders upon each. He notes every variation of face as the play progresses, gathering a fund of thought from the differences in the expression of certainty, of surprise, of triumph, or of chagrin. From the manner of gathering up a trick he judges whether the person taking it can make another in the suit. He recognises what is played through feint, by the air with which it is thrown upon the table. A casual or inadvertent word; the accidental dropping or turning of a card, with the accompanying anxiety or carelessness in regard to its concealment; the counting of the tricks, with the order of their

arrangement; embarrassment, hesitation, eagerness or trepidation --all afford, to his apparently intuitive perception, indications of the true state of affairs. The first two or three rounds having been played, he is in full possession of the contents of each hand, and thenceforward puts down his cards with as absolute a precision of purpose as if the rest of the party had turned outward the faces of their own. The analytical power should not be confounded with simple ingenuity; for while the analyst is necessarily ingenious, the ingenious man is often remarkably incapable of analysis. The constructive or combining power, by which ingenuity is usually manifested, and to which the phrenologists (I believe erroneously) have assigned a separate organ, supposing it a primitive faculty, has been so frequently seen in those whose intellect bordered otherwise upon idiocy, as to have attracted general observation among writers on morals. Between ingenuity and the analytic ability there exists a difference far greater, indeed, than that between the fancy and the imagination, but of a character very strictly analogous. It will be found, in fact, that the ingenious are always fanciful, and the truly imaginative never otherwise than analytic”.

--------------◊-----------------

Blev det lättare? Så här skrev en av deltagarna:

Hej,

Började först söka i Conan Doyles verk men tji fick jag. Var säker på att det inte var Christie. Men det var ju förstås en av Edgar Allan Poes noveller, närmare bestämt: The Murders in the Rue Morgue som publicerades 1841. Det är ju lite komiskt att morden gjordes av en Orang-Utan från Borneo. Berättaren analyserar först schack och sedan checkers och till sist whist som han ju anser att kräver mera analys än schack: Beyond doubt there is nothing of a similar nature so greatly tasking the faculty of analysis. Conan Doyle var influerad av Poe och Dupin som löser den här gåtan är nog en förtida Sherlock.


Rätt svar är alltså Edgar Allan Poe.

--------------◊-----------------

Det var glädjande många som deltog, dock färre än normalt då vi kör med 20 frågor på bridgeklubbens julfest. En femtedel av deltagarna hade svarat rätt. Årets vinnare, som får sitt pris i Kretsarnas sal i sinom tid, är en av våra tävlingsledare, nämligen Fred Sundwall. Stort grattis! Sund var också den som hade letat fram originaltexten ovan. Han konstaterar helt riktigt att det handlade om whist, Edgar Allan Poe dog 40 år gammal 1849 och bridge började spelas långt senare.          -  28.12.2020 - 

Det var en bra fråga

Det är knappt fyra veckor kvar till julafton, men i år lär det inte bli någon julfest i bridgeklubbens regi. Därmed uteblir också den sedvanliga frågesporten. I fjol gick tävlingen ut på citat från olika tider i olika länder. I år blir det en enda, men desto knepigare fråga. Läs och begrunda:

---------” Att ha ett gott minne och spela efter boken anses också vara det viktigaste för en god spelare. Men det är i situationer som ligger utanför reglerna som analytikerns skarpsinne kommer till sin rätt. Han gör i tysthet en mängd iakttagelser och drar sina slutsatser. Motståndaren kanske gör likadant och skillnaden ligger inte i slutsatsernas art utan i sättet att iaktta. Det viktigaste är att veta vad man skall iaktta------------Han ger akt på hur de andra ordnar sina kort och kan ofta räkna trumf och honnörer med ledning av de blickar varmed deras ägare följer dem. Han lägger märke till minsta skiftning i ansiktsuttrycket under spelets gång – självsäkerhet, överraskning, triumf eller förargelse - och samlar därigenom en fond av vetande. ------------Ett tillfälligt eller tanklöst ord, ett tappat eller visat kort och ivern, respektive likgiltigheten hos spelaren att dölja ett sådant missöde, sättet att räkna och ordna sticken, varje uttryck för osäkerhet, tvekan, iver eller oro - allt ger honom en intuitiv inblick i den verkliga situationen. ---------- Det visar sig i verkligheten att den högintellektuella alltid är fantasirik och att den verkligt fantasirika aldrig saknar analytisk förmåga”.

Er uppgift blir nu att lista ut vem det är som citeras. Svar till redaktionen senast fjärde söndagen i advent
Bland samtliga som kommit med rätt svar utlottas ett pris. Rätt svar och namnet på vinnaren delges 28.12.       

- 28.11.2020 - 

Olympiskt motto

Vid millenniumskiftet ägde en animerad debatt om tillåtna konventioner rum. Samtidigt pågick en intensiv lobbning för att bridge skulle ingå som en gren i olympiska spelen. Huvudpersonerna i sistnämnda drama var OS-generalen Juan Antonio Samaranch och WBF:s diktator José Damiani. Det hela slutade snöpligt när Islandsfödda amerikanskan Hjördis Eythorsdottir vägrade att låta sig dopingtestas. Efter denna vägran kunde Damiani begrava sitt storslagna projekt.

Emellertid fortsatte debatten om systemen och konventionerna och med jämna mellanrum kunde man i ett flertal nationella bridgetidningar läsa känsloladdade insändare om artifiella system vs. naturlig budgivning. En av dem som fastnat i minnet innehöll följande förslag.

Förbjud alla färgbud som visar något annat än att man faktiskt har ifrågavarande färg. Budgivningarna blir kortare och man sparar en massa tid eftersom inga bud behöver alerteras eller förklaras. Dessutom minskar intresset för att bjuda överhuvudtaget ty chanserna att komma i rätt kontrakt blir sämre. Matchtiderna reduceras med flera timmar och spelarna kunde tillbringa större delen av dagen på badstranden. Det olympiska mottot ”citius, altius, fortius” skulle för bridgens del ersättas av: ”Reddemus in lectum et stragulum super capitem trahemus” fritt översatt ”Låt oss återvända till sängen och dra täcket över huvudet”.              - 28.10.2020 - 

Bergen

Skaran av femkortshögfärgare i Finland har under senare år ökat lavinartat. En, som bidragit till den stora populariteten är amerikanaren Marty Bergen, som utvecklat budgivningen med diverse finurligheter. Martys tillnamn får en att associera till följande:

För cirka 40 år sedan publicerades en lista över världens tråkigaste städer. På tredje plats kom Oslo. Följande anekdot från den tiden visar att Norges näststörsta stad inte kom långt efter: En svensk handelsresande återvände efter en ansträngande arbetsdag i Bergen till sitt hotell. Efter att ha duschat och läst Expressen började han känna sig hungrig och gick till hotellets restaurang. När han ätit förrätt, varmrätt och dessert samt druckit Farris, Linieakvavit, vin, kaffe och cognac tittade han på klockan och konstaterade att hon just slagit nio.

För tidigt att gå lägga sig tänkte han, gick efter sin ytterrock och begav sig ut på stan. Till sin förvåning märkte han att ingen var ute och att det var mörkt i så gott som vartenda fönster. Den första levande varelse han såg var en uniformerad polis, som traskade omkring på torget. Han gick fram till lagens väktare och frågade försynt: ”Ursäkta mig, min gode konstapel, men har ni då inget nattliv i den här staden?”

Polisen tittade förvånat på honom innan han svarade: ”Nei, vi hade seneste uge, men nå har hun dragit til Haugesund”.   - 28.9.2020 - 

Fire pjoltere

Snart är sommaren slut och därmed också serien med norska anekdoter. Här kommer den sista: ”Selv verdens beste bridgespiller kunne ikke ha unngått å pådra seg diverse beter i et forsøk på å gjøre storeslem i grand, og husets frue hadde is i stemmen da hun så op på sin gemal og makker og sa:” Jeg hadde fire ess og tre konger. Hva i all verden hadde du å melde 7 grand på?” Han svarte, ikke helt støtt: ”To damer, to knekter og fire poltere.”

Glossarium: grand=sang, melde=bjuda, fire pjoltere=fyra groggar              - 28.8.2020 - 

Bridge och politik

Den norska sommaren fortsätter: ”Bridge har også vaert i det politiske søkelys. I Sovjetunionen mistet man sine borgerrettigheter, blant annet medlemskap i kommunistpartiet, dersom man ble grepet i bridgespilling. I 1972 ble bridge forbudt sammen med kvinnefotball og bodybuilding. Offisielt fordi disse aktiviteter var uskjønne, men en anekdote hevdet noet annet:

I sjakk spiller to intellektuelle mot hverandre i syv timer. Så går de hjem og analyserer. I bridge møter to intellektuelle to nye intellektuelle hvert kvarter, og de taler sammen. Livsfarlig for det kommunistiske system”.   -28.7.2020- 

Kanske störst

Vem är nr.1 i bridgevärlden? Det finns förstås inget riktigt svar. Däremot finns det massor med förslag. En del av dessa får endast en röst. Flest röster skulle troligen Charles H. Goren få.

Utöver ett världsmästerskap och ett decenniums dominans i USA ägde han pedagogiska egenskaper utöver det normala. Hans böcker och bridgespalter var oslagbara. Ett citat från en norsk bridgetidning:

”Goren blandet pedagogikk og humor med bilder leserne aldri glemte, som når han skulle illustrere hvorfor man ikke måtte melde dumdristig: En ku sto midt i et jernbanespor i det ville vesten da toget kom brasende. Tross fløyten ville kuen ikke flytte seg, så toget moset den in i evigheten og kjørte videre. En pasasjer var imponert over kuen: ”Hvor tapper den var!” ”Ja” sa konduktøren, ”men den var meget dum!”              - 28.6.2020 - 

Stängt tillsvidare

- du sade att du är lättad över att bridgeklubben är stängd. varför det?

- där finns så många motbjudande spelare!    - 28.5.2020 - 

Dålig undanflykt

Nord hade bjudit ruter och Öst dubblade Syds kontrakt 3NT för att få ruterutspel. När Väst inte var med på noterna utan startade från Q J 10 9 i spader blev Öst gredelin i ansiktet, öste ur sig ord som inte är lämpliga att återges och slängde alla sina tretton kort i ansiktet på Väst. Syd tillkallade tävlingsledaren, redogjorde för händelseförloppet och yrkade på disciplinära åtgärder. Tävlingsledaren behöll sitt lugn och frågade Öst om det stämde att han kastat sina kort på sin partner.

- O, nej, det var någon som öppnade ytterdörren så att korsdrag uppstod och korten bara flög iväg.       - 28.4.2020 - 

Zia som ung

En av de största stjärnorna i dagens bridgevärld är pakistanaren Zia Mahmood, numera bosatt i USA. Mest känd är han för sin livliga fantasi, framförallt som spelförare. Förutom bridge är han intresserad av olika slags hasardspel. I sin bok Bridge My Way skriver han om hur han som ung skickades till London för att skaffa sig praktik på en bokföringsbyrå. Som den bohem han var ville han varken klä sig eller uppföra sig som man bör i City. Dessutom hade han långt hår. En dag blev han kallad till sin chef, som uppmanade honom att gå klippa sig.

Följande förmiddag kom han klippt, men mycket försenad till jobbet och blev inkallad till chefen. Som orsak till förseningen uppgav han att han varit hos barberaren.

- Varför gjorde du det under arbetstid?
- Håret har blivit långt under arbetstid.......
- Det har inte vuxit enbart under arbetstid!
- Jag lät inte klippa bort allt heller!

Det dröjde inte länge förrän Zia uppmanades lämna byrån via kassan där hans slutlikvid väntade på att utkvitteras.          - 28.3.2020 - 

Den äldres råd

Dr. Watson läste högt ur grevinnan Winnicotts dagbok:

  “Rummet var fullt av rök. Alla stirrade på damen som låg på bordet”.
  “Självklart”, sade kommissarie Brown, “det är fråga om mord”.
 “Dumheter”, sade Sherlock Holmes. “De spelade förstås bridge.”       - 28.2.2020 -

Virrvarr 5,7,8,13

Bridgeläraren satt och jobbade på ett dokument med ovanstående namn. Hon hade bråttom, ty det handlade om samma dags kursmaterial. Först skulle kortsitsen skapas, sedan texten, därefter följde korrekturläsning, redigering, färgläggning och duplicering.

Brickorna 5 och 7 blev färdiga i rasande fart, men bricka 8 tog mera tid än normalt och nu skulle den sista brickan göras i ett huj. Bridgeläraren ställde i förbifarten några frågor till sin partner, som halvsov i soffan framför TV-apparaten.

- Är Nord-Syd i zonen på bricka 13?
- Ja

Efter en stund är allting färdigt utom att bricka 13 ännu skall läggas och läraren tar fram brickan av hårdplast.

- Du sade att på bricka 13 är Nord-Syd i zonen. Här ligger nu brickan framför mig och alla är i zonen!
- Javisst, alla inklusive Nord-Syd           - 28.1.2020 - 

Årets sista konvention

I klubbens individuella mästerskapstävling fanns en intressant budgivning:

Bricka 4 Väst giv, alla i riskzon

Väst             Nord            Öst            Syd
pass              1               2 ♣            2  
pass     Stopp 3  

Öst var barmhärtig och bad Nord ändra sitt bud till det som Nord tänkt bjuda, nämligen 4 hjärter. En mindre vänlig Östspelare hade antingen a) passat efter lagenliga 10 sekunder eller b) tillkallat TD. I vartdera fallet skulle 3 hjärter ha fått gälla som bud och Syd hade inte fått ta hänsyn till det ogiltiga stoppkortet och i det aktuella fallet varit tvungen att passa. Märk väl att ifall Nord själv genast upptäckt sitt misstag och omedelbart korrigerat sitt bud till 4 hjärter skulle budet ha godkänts.

Den här incidenten gav idén till en ny ”konvention”. Säg att budgivningen gått t.ex.:

   Syd          Väst         Nord          Öst
   1            2 ♣           2             3  
     ?

Syd har sådana kort att han gärna skulle invitera till utgång, men nu saknas budutrymme. 3 hjärter i detta läge är för de flesta endast ett tävlande bud. Den nya ”konventionen” löser problemet. Syd sätter en STOP-lapp på bordet och tar omedelbart bort den med ett snabbt ”ursäkta” varefter han bjuder 3 hjärter. Alternativt bjuder han 3 hjärter utan stopplapp. I det förra fallet har han endast tävlat, medan han i det senare har inviterat till utgång. Felet med konventionen är att den inte kan användas alltför ofta, egentligen endast en gång på samma klubb.
GOTT SLUT PÅ ÅRET och glöm ovanstående. Det var ingen bridgekonvention, det var dry martini författat efter några Dry Martinis, very dry.                                                                                                                                                                                                     - 28.12.2019 - 

Advokatyr

Sommaren 2018 gick här en serie om det alltid besvärliga momentet utspel. Här kommer ett exempel från praktiskt spel:
Öst spelade ut fastän det var Syd som var spelförare. Syd, som kände till MacLaghlins lag (”godkänn alltid ett utspel från fel hand, ty en spelare som inte kan hålla reda på vems utspel det är, är knappast heller kapabel att hitta det bästa utspelet”) godkände utspelet och kontraktet gick hem.
Emellertid tyckte Öst att motståndarna givit felaktiga upplysningar om sina konventionella bud vilka sedan ledde till ett misslyckat utspel. Därför krävde hon justerad poäng. TD:”Jamen snälla damen, ni spelade ju ut från fel hand”. Öst:”Ja, men jag skulle ha valt ett annat utspel från fel hand!”  - 28.11.2019 - 

Artighetsfråga

Klubbens ivrigaste spelare var S. Resultatmässigt höll han en hyfsad nivå utan att riktigt höra till toppskiktet. Ibland hände det att han blev tillfrågad om han kunde ställa upp som TD eller assisterande TD på främmande ort. Hans fru var totalt ointresserad av allt vad bridge hette, så för henne kvittade det om gubben spelade eller skipade rättvisa i salongerna.

S ansåg att toppen på hans TD-karriär hade kommit när han ombads ta hand om grannkommunens jubileumsbarometer. Trots lite nervositet i början löpte allting som smort och S sken som en sol när han kom hem. Detta noterades av makan och för att ytterligare förgylla stämningen frågade hon artigt: ” Nå, hur gick det? ” Med en nöjd nick svarade S: ” Verkligen fint, jag ledde tävlingen från början till slut! ”  - 28.10.2019 - 

Robbert

Danskarna är duktiga när det gäller att hitta på smarta konventioner. Vi känner till XY, Trelde, Forsinket kald, Bekkasin, Marionett etc., etc. Frågan är dock om inte Roskildekonventionen tar priset när det gäller utstuderad lömskhet vid bridgebordet.

Konventionen kan endast användas när man spelar robbertbridge med sin ordinarie partner. Man har nämligen på förhand kommit överens om att om man har mindre än tre (3) honnörspoäng så håller man korten i högra handen. Det händer ibland att båda två har korten i högra handen, alltså har motståndarna troligen storslam. Då utbrister den ena: ”Jag har 14 kort!” Och partnern sekunderar: ”Och jag har tolv!” I samma ögonblick slänger båda sina kort huller om buller mitt på bordet. Om motståndarna befinner sig i riskzonen och insatsen är en krona (1 DKK) har ni just undgått en utbetalning på c. 2400 danska kronor.        - 28.9.2019 - 

Inför mixed-FM

Om några dagar avgörs mixed-FM. Enligt gammal kutym börjar man på lördag med partävling för att avsluta dagen därpå med lagtävling.

För en del år sedan hade herrarna A och B bjudit upp damerna C och D till lagtävlingen. Lördag förmiddag fick herr A ett samtal från sin arbetsgivare. Det var strul med ett projekt i Ouagadougou och A uppmanades att sätta sig på första bästa flyg.

Herr B och fru C var redan på Arenan när A delgav dem de dåliga nyheterna. Efter ett par minuters överläggning beslöt de att försöka få den försynta herr E att hoppa in. E hade egentligen tänkt deltaga i filatelistklubbens årliga svamputflykt, men snäll och hjälpsam som han var lovade han ställa upp.

När fru D seglade in på Arenan en minut före kl. 11 gick E försiktigt fram till henne: ”A har blivit tvungen att ta flyget till Burkina Faso, så nu har det liksom blivit tänkt att du och jag skall spela tillsammans i morgon. Om det liksom passar dig?” Fru D gav honom en iskall blick och svarade:

”Vi skall nu se, nog skall det väl gå, jag menar alltså förutsatt att jag inte får tag på någon bättre!”          - 28.8.2019 - 

Kort om sport

Hela juli har bridgeklubben varit stängd och tävlingsledaren Sund Fredwall har kunnat ägna sig åt andra aktiviteter.

En kväll ställde han upp som målvakt i en oldboysmatch i fotboll. När matchen stod och vägde kom motståndarna upp i ett hyperfarligt kontringsanfall, som avslutades med en rökare från närhåll. Sund slängde reflexmässigt upp vänstra handen och lyckades tippa skottet till hörna. Det var dock mera än vad handleden tålde och efter första hjälp bakom nätmaskorna bar det av till sjukhus där handen röntgades och sattes i paket.

Följande dag ringde en gammal kompis, som fick en beskrivning av händelseförloppet. Kommentaren var: ”Hemska saker, tur att det var vänstra handen, men huh-huh, det finns åtta ben i handleden”. Sund svarade med ett stänk av ironi i rösten: ”Nå, hur många finns det i högra handen då?” – ” Jag vet inte, jag har bara andra hands uppgifter!” blev svaret. Till saken hör att samtalet fördes på finska, vilket gav slutrepliken en extra krydda.      - 28.7.2019 - 

En hög repriser

För fem-sex decennier sedan var sommaren den värsta årstiden för den hängivna biobesökaren. Biograferna erbjöd inga nya filmer utan körde med repriser i tre månaders tid. Och filmfreaken hade förstås sett hela repertoaren när filmerna var färska.

Inledningsstycket får utgöra åsnebrygga till sommarens Dry Martinis. Den 28 maj startade en fyra-fem månaders serie med skåpmat antingen från Hbl, Bridgelehti eller klubbens hemsida. Junireprisen ser ut som följer:

Inom en kort tid hade tre av bridgeklubbens medlemmar avlidit. Nu helt nyligen kom turen till klubbens äldsta medlem, den hjärtegoda Frideborg. Klubbens tävlingsledare, den alltid jäktade Sund Fredwall hann inte komma till jordfästningen, men kunde slita sig så att han bara var en halv timme försenad till minnesstunden. I trappan mötte han en annan stressad medlem, som var på väg ut. Efter utväxling av sedvanliga artigheter suckade den utgående: ” Jaa, så fick då Frideborg komma till sina bridgevänner däruppe, de var antagligen överförtjusta när hon kom och de kunde återuppta sitt spel”. Sund nickade med allvarlig min och svarade: ” Säkert är de nöjda och glada alla fyra. Jag hoppas bara att de inte behöver en tävlingsledare på en tid ännu”.    - 28.6.2019 -

Omnämnd som omvänd

Omvänd Flannery, omvänd Drury, omvända lågfärgshöjningar, omvända svar på ässfrågebud och överföringsbud mm. omvända konventioner är vardagsmat för dagens bridgespelare. För några decennier sedan lanserade en motståndare till alla dessa konstigheter en konvention som fick namnet omvänd Anderson.

Låt oss närma oss begreppet via det som på deklarationskorten går under namnet gambling 3NT och alltså innebär ett öppningsbud baserat på en genomgående minst sju korts lågfärg.

Följande steg är att med den genomgående färgen bjuda 3 NT efter att motståndarna öppnat budgivningen. Det förutsätter att man har håll i öppningsfärgen. När det är partnern som har hållet missar man den upplagda 3sangaren.

Det är nu vi kommer till det som heter Anderson cue-bid. En amerikansk spelare med det nämnda svenskklingande efternamnet hittade nämligen på att om motståndaren till höger öppnar med t.ex. 1 hjärter så bjuder man 3 hjärter för att tala om för partnern att man har en gående lågfärg och samtidigt ber man honom bjuda 3NT om han har hjärterhåll. Genialiskt, inte sant?

  •  Vad är då omvänd Anderson? Jo, det är samma budgivning, men nu betyder 3 hjärter:
     Partner, jag har hjärterhåll, har du en genomgående lågfärg?!     - 28.5.2019 - 
Överföringar

Överföringsbud har förekommit i c. 60 års tid, men aldrig i lika hög grad som nu. På en del klubbar förekommer mera överföringar än normala bud. Egentligen är det bara buden pass och 7NT, som aldrig kan vara överföring till någonting. 

                                                     ❤

Man spelar robbertbridge, en ny robbert skall börja och den obegåvade tafatta spelaren drar experten. Med högaktning och allvar frågar stackaren:"Använder vi överföringar, partner?"
 

Expertens svar kommer blixtsnabbt:"Om jag öppnar med 1NT - ja. Om du öppnar med 1NT - nej".   - 28.4.2019 - 

Vem är du, vem är jag

I slutet av 60-talet och i början av 70-talet spelade jag mest med Harry Swanljung. Jag tog också mina första stapplande steg som bridgeskribent under de åren. På den tiden spelades de flesta FM- och MP-tävlingarna på adressen Södra Kajen 10, 10tr.
En gång stirrade en dam på mig i hissen på väg uppåt. Ungefär när hissen passerade sjunde våningen till hälften väste, till hälften viskade hon:
”Är det ni som är Swanljung?” Fan flög i mig för med gravallvarlig min nickade jag och svarade: ” Javisst!”

”Det var bra det”, sade hon, ”jag trodde ett tag att ni var den där killen, som skrev de där idiotiska bridgespalterna”.   - 28.3.2019 - 

Är du från vettet käring?

Den passionerade bridgespelaren kom hem från klubben högljutt klagande:

”Vilken kväll! Min partner struntade i mina markeringar. Han höjde till utgång trots att jag avböjde hans inviter. För att ”kompensera” detta passade han på följande bricka på ett kravbud. Dessutom spelade han bet i ett kontrakt, som stod som ett segel. Det var något fruktansvärt från början till slut!”
 

”Strunta i det älskling” sade hans icke bridgekunniga fru ”det är ju bara ett spel när allt kommer omkring, vi kan ju göra något annat tillsammans i stället om en vecka”.

”Vad säger du? Borde jag frivilligt avstå från mitt favoritnöje?!”  - 28.2.2019 - 

För c. 50 år sedan

Gissa om ni ej vet vilket språk: Een bridgespeler tegen zijn partner:”Kijk ze hebben iets nieuws uitgewonden, biddingboxen”. Det är holländska och betyder: En bridgespelare säger åt sin partner:”Titta en ny uppfinning, budlådor”. Fortsättningen får ni direkt på svenska: ”Det är någonting för dig. Du sticker på måfå ner handen i lådan och drar ut ett kort. Jag är säker på att din budgivning kommer att bli bättre”. - 28.1.2019 -

Michaels bud

Två damer som just genomgått grundkurs prövade sina vingar i klubbens torsdagstävling. Den ena öppnade som Syd med 1 hjärter, Väst bjöd 2 hjärter som Öst alerterade och Nord frågade vad 2 hjärter var för ett bud? ”Det är Michael´s” sade Öst, ”han har fem korts spader och fem kort i någondera lågfärgen”.

När brickan spelats och det blev byte till nästa rond sade Nord till Väst: ”Tack skall du ha Michael och lycka till”. - 29.12.2018 - 

Proteströrelse(r)

Under vår kära förenings 127-åriga historia har vi inte förrän nu upplevt att ett bridgedomslut förorsakat protest. För att vara bättre förberedd inför kommande protestvågor har tävlingskommittén utarbetat juryinstruktioner. I detta sammanhang är det bra att repetera hela proceduren vid regelbrott:

  1. Tillkalla tävlingsledaren
  2. Om du är missnöjd med TD:s beslut sätt in protest, som en jury behandlar
  3. TD är skyldig att delge dig juryns beslut
  4. Är du missnöjd med 3) kan du överklaga till bridgeklubbens styrelse
  5. Ifall styrelsens beslut inte tillfredsställer dig kan du skicka klagomål till FBF:s lagutskott
  6. Kanske  beskedet från 5) inte heller tilfredsställer dig. Försök med EBU
  7. Om du får negativt besked även från 6) finns ännu WBF

Om du efter 1-7 ovan enbart fått otillfredsställande besked kan du söka sympati hos Mick Jagger. Denna solist i rockgruppen The Rolling Stones sjöng redan på 60-talet: ”I CAN’T GET NO.......SATISFACTION.  - 2.12.2018 -

Friderobridge

Det kommer knappast som någon överraskning att man på seniorhemmet Fridero använder gammaldags markeringar, ett högt kort är alltså uppmuntrande.

Kontraktet var 5 ruter och Claes-Anton som väst spelade ut klöveräss. Bordet dök upp med  tre hackor, öst lade klövertian och syd en lanka. Claes-Anton fortsatte med klöverkung, tvåan från partnern och ny lanka från syd. Nu skiftade Claes-Anton till hjärter och syd visade sina kort och gjorde anspråk på resten.

- Snälla Claes-Anton, jag högmarkerade i klöver, varför bytte du till hjärter, en tredje klöver hade straffat kontraktet.

- Si du, jag såg nog din tvåa på kungen, men jag kunde omöjligt komma ihåg vad du hade lagt på ässet... - 16.11.2018 -

Lew Mathe

Den amerikanska stjärnan Lew Mathe var inkallad som vittne i en rättegång där en bridgespelare anklagades för fusk. Försvarsadvokaten ifrågasatte Mathes bridgekunnighet och fick som svar höra honom läsa upp hela sin meritlista med åtskilliga amerikanska och internationella mästerskap.

"Det låter som om ni var USA:s bästa bridgespelare", sade advokaten ironiskt. "Ni har fullkomligt rätt!" svarade Mathe. "Kanske ni rentav är världens bästa spelare?" Svaret blev ett oblygt medgivande. Efter att Mathe kommit ner från vittnesskranket viskade hans fru: "Hur täcks du stå och skrävla på det där viset inför alla dessa människor?" "Vad skulle jag göra?" försvarade Mathe sig, "jag hade ju gått ed på att tala sanning!" - 23.10.2018 - 

På seniorhemmet

Dagens referat kommer från en stilla Robbert på  seniorhemmet Fridero: På hemmet rådde förbud mot hasardspel, men samtliga fyra spelare var överens om att bridge i första hand byggde på skicklighet och därför hade man i smyg kommit överens om en liten insats. För att göra det hela intressantare så att säga.

Väst öppnade med 1 ruter och Syd blev spelförare i 4 spader. Försvaret hade kunnat ta fyra stick, men när Syd spelade sin singelhjärter fumlade Väst en god stund innan han lade en hacka. Syd begärde hjärterkung från bordet och när den fick sticket var kontraktet hemma. Efter spelet undrade Öst varför Väst inte tagit beten med hjärteräss? Väst svarade: "Ser du Claes-Anton, det var så att när jag öppnade budgivningen hade jag hjärteräss, men sen när Syd spelade hjärter så kunde jag inte hitta det". - 30.9.2018 -

Den nakna sanningen

Sällan är ditt supersmarta utspel poänggivande. Alltsomoftast  är det det tråkiga utspelet som är det bästa. 
Ack ja, här tog sommarens filosofiska utspelsregler slut. Det där sista trista torde ha myntats av amerikaisraelen Matt Granovetter. - 7.9.2018 -

Utspel forts.

”Spela inte ut min färg om jag inte bjudit den minst tre gånger!” utropade Ron Andersen i Vanderbilt 1969. Huruvida partnern vägrat spela ut Rons två gånger bjudna färg eller spelat ut den med ödesdigert resultat förmäler inte historien. - 12.8.2018 -

Det där med utspel

Att det där med utspel är känsligt vet vi alla. De flesta har hört Jan Wohlins utslitna: ”Spela inte ut!”. Eller var det slå aldrig ut? Nej, sistnämnda gäller mera i tennis och andra bollsporter där man använder racket eller klubba eller varför inte sällträ. Efter denna inledning kan vi kanske konstatera att om du och din partner i en partävling hittar det bästa utspelet varje gång ni sitter i försvaret vinner ni antagligen tävlingen.

Nåväl, varje spelare har sin egen filosofi. En del har märkligt svårt att inte bry sig om någonting annat än att titta på sina egna kort. Då är det bättre att lyssna på den kände amerikanaren Alfred Sheinwold: ”Om din partner inte spelar ut den färg du har bjudit är han antingen renons i den eller också har han just avlidit”. - 19.6.2018 -

C.H.G.

Visst är det motbjudande när det sitter en spelare vid bordet som inte kan bete sig. Dagens exempel handlar om självaste Charles H. Goren och hans ordinarie partner Helen Sobel.

I en intervju uttryckte sig Goren ungefär så här: Jag är världens lyckligaste människa, jag har en förtjusande kvinna som partner och hon råkar också vara världens bästa kvinnliga spelare. Jag har bara en sak emot Helen och det är att hon har så svårt att hålla god min vid bordet. Vi deltog nyligen i en tävling i Philadelphia och motståndarna kom i 4 hjärter. Jag spelade ut klöverknekt och märkte genast på Helen att utspelet inte ”var bra”.

Jag kom in i andra sticket och fortsatte med klövertian. Helen vred sig på sin stol och såg ännu olyckligare ut. När jag nästa gång kom in spelade jag klövernian och Helen började gråta.

En tillrättavisning var av nöden: ”Kära Helen, jag tycker inte om att du gör miner och kråmar dig vid bridgebordet när jag spelar ut – och förresten har jag ingen ruter!”  - 29.5.2018 -

3 x pass

Shortun(t)easy

Läsåret 2017-2018 är över när det gäller nybörjarkurser och nu får adepterna pröva sina vingar utan att läraren står bakom med pekstickan. Till tävlingen Shortun(t)easy kom fyra nya spelare och gänget slog sig ner vid samma bord. På tävlingens första bricka hände följande:

Nord   Öst    Syd   Väst
pass   pass   pass

Med en djup suck lade Väst tillbaka sina kort i brickan. Nord och Syd konstaterade att de hade 3 resp. 4 honnörspoäng. Öst kom upp till hela 7 hp och alla tre utbrast vända västerut: ”Du måste ju sitta med en j-vla pråm, varför öppnade du inte?” Väst tittade oförstående på sina kurskamrater och svarade: ”Kommer ni inte ihåg att ungefär det första vi lärde oss på kursen var att  budgivningen är slut när det har kommit tre pass i följd?!”  - 18.4.2018 -

NFB

Kommer någon ännu ihåg hur det var när man med sin bankbok marscherade till sin egen bank och tog ut vad man behövde? 
I stora salen på Nordiska Föreningsbankens huvudkontor på Alexandersgatan jobbade två bridgeintresserade kassafröknar. Via fräckhet, list och intriger lyckades damerna ordna så att de fick sina kassor bredvid varandra. När det uppstod en paus i arbetet kunde de sålunda analysera intressanta givar eller diskutera gårdagens tävling.
En helt vanlig bankdag var man inne på en besvärlig bricka, som den ena damen råkat ut för kvällen innan. En äldre kvinna kom fram med sin bankbok för att ta ut 200 mk. Kassafröken fortsatte med bridgepratet medan hon skrev i boken och sade till sin kollega: ”Menar du verkligen att det var så där budgivningen gick?” Hon fortsatte att skriva och prata: ”Och sedan kom det förstås en dubbling?” Nu var hon färdig med bankboken och räckte den åt damen tillsammans med en hundralapp. ”Jamen, det var 200” påpekade tanten stillsamt. ”Jaså, var det i zonen?” sade kassafröken tankspritt. - 18.3.2018 -

Nya och gamla vär(l)den

En av dem som ansetts vara världens bästa spelare var amerikanaren Howard Schenken. Hans favorithistoria handlade  om en miljonär, som var helt tagen av bridge. Eftersom inte ens USA kunde erbjuda honom tillräckligt med tävlingar slank han ofta på eftermiddagarna in på olika robbertbridgeklubbar där man spelade med hög poäng. Han var inte speciellt bra och förlorade i allmänhet. Därför var han mycket välkommen var han än dök upp. Så här lät Schenkens historia: Han hade lyckats göra första utgång och trasslade sedan till det och landade i ett helt vansinnigt kontrakt. När det blev dubblat tyckte han att han skulle förhöja stämningen och spänningen, alltså redubblade han. Resultatet var fem redubblade straff till taxa 2200 och en förtvivlad partner. Själv sade han bara glatt: ”Vilken tur att att det inte var tävlingsbridge!”

Man kan föreställa sig vad kommentaren hade varit om detta inträffat i en partävling på klubben i England. Då skulle nog den skyldiges ord ha fallit: ” Lyckligtvis var det inte robbert!” - 23.1.2018 -

Let’s make a deal

I en av USA:s största lagtävlingar möttes två förhandsfavoriter från New York respektive San Francisco. I det slutna rummet satt New York N-S. På den sista brickan haltade Syds spelföring betänkligt och Västs försvarsspel var under all kritik. Detta ledde till höjda ögonbryn av Nord och huvudskakningar av Öst. När man lagt korten tillbaka in i brickan sade Syd till Väst: "Kan vi göra följande överenskommelse: Du berättar ingenting på västkusten om min spelföring och på östkusten håller jag tyst om ditt försvar ?!" - 19.12.2017 - 

Strong Pass

Det legendariska finska paret bröderna Kalevi och Keijo Sorri använde ett budsystem, som satte myror i huvudet på motståndarna. Systemets grundpelare var att man i första eller andra hand i ozon sade pass om man hade öppningshand. Huruvida de humoristiska bröderna hade uppfunnit systemet själva är inte säkert, men högst troligt.

Småningom började liknande system dyka upp i andra länder. Speciellt i Polen var det på 70-talet populärt med Strong Pass och i Sverige fanns det rent av landslagspar på 80-talet, som körde system där pass betydde något annat än pass.

Ända till USA spred sig detta i mångas tycke avskyvärda ogräs. I en viktig lagtävling kontaktade en sektoriell tävlingsledare huvudtävlingsledaren Harry Goldwater och sade att spelet gick fruktansvärt långsamt vid ett av sektorns bord. Det hade gått 32 minuter och man hade endast avverkat tre brickor trots att det blivit rundpass på två av dem! Harry tackade för informationen och gick för att undersöka saken.

Efter en stund kom han tillbaka och kunde berätta följande: Båda paren använde ett på Strong Pass baserat invecklat system och vartenda pass hade alerterats och på begäran förklarats synnerligen ingående!

Harrys berättelse verkar tämligen trovärdig, men man frågar sig varför det fjärde passet måste alerteras och förklaras?! - 16.11.2017 -

Conrad Pinéus

För 70-80 år sedan var stadsmatcher stora händelser. I Sverige var det matchen Stockholm - Göteborg som var årets höjdpunkt.

Kock - Werner och Fals - Sandgren representerade Stockholm 1936 och hade hemmaplansfavör. Matchen spelades på gamla hotell Continental.

Stordispaschören Conrad Pinéus stod vid sina drömmars mål, han hade med sina tre lagkamrater vunnit uttagningarna i Göteborg. På Continental spelade han den sista halvleken mot Fals - Sandgren, tyvärr inför väldigt få åskådare. Paret Kock - Werner var på toppen av sin karriär och storpubliken trängdes vid deras bord.

Inemot midnatt kom en elegant dam intrippande. Det var den firade skådespelerskan Karin Kavli som anlände i sällskap med Karl Gerhard. Båda var Pinéus’ trofasta vänner och gick direkt fram till hans bord. Karin hälsade med hög röst: ”Hej Conrad, du tycks inte vara särskilt publikdragande som det ser ut!”

Conrads svar kom blixtsnabbt: ”Nej kära du, jag är faktiskt bridgens Karin Kavli!”   - 3.10.2017 -

En rosenblomma

Oftast har världsbridgeförbundets ordförande varit europé. Ett undantag är amerikanaren Julius Rosenblum 1970-1976. Under dessa år besökte han tillsammans med sin fru Natalie hela 63 av WBF:s medlemsländer. Och märk väl; på egen bekostnad!

Under bridgeolympiaden 1976 i Monte Carlo drabbades Rosenblum av en hjärtattack och blev intagen på sjukhus. Han och Natalie beslöt att återvända till USA för att få bästa tänkbara vård på ett sjukhus i New York. En god vän till Rosenblum, en bridgespelande engelsk läkare, erbjöd sig att flyga med eftersom det var viktigt att det fanns en läkare till hands på planet. När Rosenblum fick höra detta frågade han:”Vem blir fjärde man?”  - 12.9.2017 -

Meromar

Senaste månad handlade det om Michel Demitri Chalhoub alias Omar Sharif och nu blir det mer Omar, därav rubriken.

Under casinoekonomins blomstringsperiod ordnades varje år en populär tävling i Reykjavik, i vilken förutom skandinaver också en hel del världsstjärnor deltog tack vare generösa sponsorer. Åtminstone en gång blev filmstjärnan, som spelat doktor Zjivago övertalad att ställa upp.

En halv dag av tävlingsveckan ägnades åt sightseeing. En av sevärdheterna var en berömd badhuspark. Huvudredaktören för tidningen Dansk Bridge, Ib Lundby och Omar strövade på tu man hand omkring och diskuterade gårdagskvällens givar. En ivrig diskussion pågick också mellan två sköna isländskor, som satt i bekväma vilstolar. Omar, som trodde att man talade samma språk i alla nordiska länder frågade Ib vad skönheterna pratade om? Med gravallvarlig min svarade Ib: ”De undrar vem den okända mannen är, som slagit sig i slang med den berömda danska bridgeredaktören?!”  - 6.8.2017 -

Vad man förlorar på gungorna...

Den, som väntar sig ett gott skratt kan sluta läsa här.

För ca ett år sedan fanns en artikel i finska bridgetidningen (Bl 1/2016, s. 20) där Michel Demitri Chalhoub (1932-2015) figurerade. Ingen som kommer ihåg det? Om man säger att personen var mera känd under namnet Omar Sharif kanske lamporna börjar blinka. Han fanns nämligen med i tidningen på samma fotografi som vår hedersmedlem Britt-Marie Packalén. Tyvärr avled Britt-Marie just när tidningen gick i tryck.

Alltnog, för de flesta är Omar Sharif lika med huvudrollsinnehavaren i filmen Doktor Zjivago, baserad på Boris Pasternaks roman. En annan stor roll hade han i filmen Funny girl där han spelade mot Barbra Streisand. Han spelade hasardspelare, så i sin roll kunde han faktiskt vara sig själv. Förutom skyhöga insatser i robbertbridge gillade han nämligen att bevista både casinon och hästkapplöpningar.

På engelska kanalens franska sida finns en stad som heter Trouville och där fanns ett av Omars favoritcasinon. Följande händelseförlopp har refererats i en gammal nordisk bridgetidning: Efter inspelningen av Funny girl flög Omar Sharif till Trouville. Vid casinots baccaratbord förlorade han hela den miljon som han hade fått för sin roll. Liksom varje annan megaförlorare skulle göra, begav han sig till baren för att dränka sina sorger. Hur det hela hade slutat om han inte i baren träffat en annan gambler får vi aldrig veta. Efter att ha beklagat den berömda filmstjärnans otur sade gamblern att om Omar hade några stålar kvar, så borde han investera dem i silver. Omar tackade för tipset, ordnade ett lån, ringde sin bridgekumpan Alan Courtney ”Ace” Greenberg i New York och bad honom sköta resten. Mycket snart gick silvervärdet upp i skyarna och Omar satt plötsligt med 3 miljoner dollar i fickan. - 2.7.2017 -

Mills-Payne 5NT revised

Detta har hänt: Se förra månadens text.

Mills-Payne 5NT godkändes inte av brittiska bridgeförbundets konventionsutskott, trots att konventionen i gubbarnas tycke inte var ett dugg sämre än allt nonsens, som folk plitade ner på sina systemlappar. Som protest beslutade Mills och Payne att ta en paus från allt vad bridge hette.

Efter en tid flyttade Andrew Mills till ett land med bättre klimat, men när några år gått tyckte han att det där med klimat inte längre var så viktigt. Dessutom saknade han ”the English way of life” så han återvände till sitt trots namnet gamla Newcastle.

Väl hemkommen gick det inte många dagar förrän han träffade Tim Payne på gatan. Kumpanerna  kom överens om att gå spela och naturligtvis använda sitt fina reläsystem. Det fanns dock den avigsidan att båda vid det här laget var ganska vilsekomna när det gällde att komma ihåg vad alla reläbud frågade efter.

Lyckligtvis kom ”den perfekta konventionen” till undsättning. Kort och gott var idén den här: Närhelst någondera spelaren bjöd ett reläbud blev svaret som normalt sett varit steg 1 nu steg 2. Steg 2 blev steg 3, steg 3 blev steg 4 och så vidare bortåt. På det sättet blev steg 1 ledigt. Det ( alltså steg 1 ) använde paret till budskapet:” Partner, jag kan inte komma ihåg svaren i denna budgivningssekvens, var snäll och övergå till naturlig budgivning”.

Denna nya konvention visade sig vara superb och antalet lyckade slutbud mer än fördubblades. - 7.6.2017 -

Mills-Payne 5NT

En äldre herreman vid namn Andrew Mills, född och uppvuxen i Newcastle  började för länge sedan spela tävlingsbridge med jämnåriga Timothy Payne. En dag fick gubbarna höra att någon uppfunnit ett reläsystem där man kunde fråga partnern om allt möjligt.

Herrarna satte sig ner för att studera uppfinningen och mycket snart hade de utvecklat ett eget frågesystem.

Systemet blev ganska invecklat och det blev svårt att komma ihåg vad alla bud betydde. Så en dag kom Andy och Tim på att i många budsekvenser hade budet 5NT ingen speciell betydelse. På det viset uppkom det som kom att kallas Mills-Payne 5NT. Egentligen var det väldigt enkelt; om frågaren bjöd 5NT så betydde det: Partner, hur säker är du på att du kommit ihåg systemet så här långt?

Svaren var lika enkla:

6♣: Jag har ingen aning om vad jag visat.

6♦: Jag tror möjligen att jag svarat rätt på några ställen.

6♥: Jag tror att jag har fått det mesta rätt.

6♠: Jag har koll på allt i minsta detalj.

Hur gick det sedan? Hur högt bar vingarna? Bar de någonstans alls? Smaka på Dry Martini även nästa månad!  - 14.5.2017 -

I sportaffären

- Jaha?

- Goddag

- Goddag, goddag, vad får det lov att vara?

- Jag skulle vilja köpa benskydd

- Vilken bollsport gäller det?

- Ingen alls, men jag spelar bridge med min kärr....jag menar med min fru. - 16.4.2017 -
 

Mera utspel från fel hand

Hon hade hållit på länge. Gått på kurser. T.o.m. tagit privatlektioner. Läst varenda en bridgebok som skrivits. Satsat mycket pengar och all sin fritid. Varit lycklig när hon märkt att hon gjort små framsteg. Salig varje gång hon vunnit en tävling. Nu hade den stora dagen kommit. Självaste Zia hade fått upp ögonen för hennes begåvning. Tänk, den store Zia hade bjudit upp henne till en tävling för mixed par!

Givetvis stod åskådarna i dubbla led bakom deras bord. Motståndarna var hypernervösa och ett tydligt tecken därpå var att mot ett av hennes stenhårt bjudna utgångskontrakt spelade mannen ut från fel hand. Den tillkallade tävlingsledaren rabblade rutinerat upp de fem alternativ hon kunde välja emellan. Precis som varje annan spelare på jordklotet skulle ha gjort, valde hon att lägga sina egna kort på bordet med bildsidan uppåt och med en generös handrörelse teckna åt sin berömda partner att han fick ta hand om kontraktet.

Alla har vi våra mörka stunder, så ock Zia, och på den aktuella brickan betydde det att ett hägrande övertrick förvandlades till en straff och en rund nolla i protokollet. Detta föranledde en av åskådarna att viska: ”Nästa gång väljer hon nog att spela själv”. - 12.3.2017 -

Utspel

Ni känner väl till Mac Laghlins lag: Acceptera alltid ett utspel från fel hand, ty en spelare som inte kan hålla reda på vems utspel det är, är sällan heller kapabel att hitta det bästa utspelet.

Efter att Öst-Väst frågat vad vartenda ett av Nord-Syds bud betydde spelade Öst ut från fel hand. Syd, som kände till Mac Laghlins lag accepterade genast utspelet. Efter att kontraktet, som borde ha gått bet gått hem frågade Väst sin partner varför denne valt ett rent ut sagt idiotiskt utspel? Och dessutom från fel hand! Öst svarade att hans utspel var en följd av att han fått fel information om motståndarnas bud. "Och vad skulle du ha gjort om du hade fått rätt information?" sporde Väst en aning upprörd. "Då skulle jag ha spelat ut något annat från fel hand" svarade Öst.

Konventionellt

Herr Högman var en gammal räv vid det gröna bordet och beslöt en dag att lära sin n:te fru bridge så att de kunde bli ett par också på den lokala klubben.

Efter några månaders övningar hemma prövade man sina vingar i klubbens dagstävling och efter cirka ett halvt år kom man första gången över medel. Det var efter denna tävling som H fattade beslutet att man varje vecka skulle ta i bruk en ny konvention. Först kom Stayman och efter det pratade man i en veckas tid om Blackwood.

Genast i början av tävlingen bjöd paret:
Herr H.            Fru H.
2 klöver          2 ruter
4 NT               pass

Motståndaren som satt efter fru H sade nu vänligt: "Hm, jag tror att du inte får passa, det är ett s.k. hrrm frågebud..." Fru H avvärjde vidare förmaningar med: "Jag vet nog vad han frågar, men jag har ingenting att visa!" ♣ - 11.1.2017 -

Bud utom tur

Hildings fru Elvira (79) berättar för sin väninna: "För någon vecka sedan deltog vi med Hilding i en mp-tävling i Tammerfors. Mot slutet av tävlingen fick vi sitta och vänta en god stund innan två raffiga unga damer anlände till bordet ivrigt diskuterande den bricka de just spelat. När diskussionen inte ville ta slut harklade sig Hilding och sade på sitt chevalereska sätt: "Det är du som skall bjuda sötnos". Utan att tveka ett ögonblick öppnade jag budgivningen...  Utom tur... - 15.12.2016 -

Jourdain kom ner på jorden

Liksom senast har Wales' Patrick Jourdain huvudrollen. Han gick efter kvällens sista match ut för att äta på en guldkrog med sina yngre lagkamrater. Ungdomarna beställde frejdigt hummer och gudomliga möra biffar medan Patrick nöjde sig med en soppa och en sallad. När han fick sin nota var summan 30 pund.
- Det här kan inte stämma! 30 pund för en soppa och en sallad!
- Beklagar, det är 30 ni skall betala.
- Det är omöjligt!
- Nej, det är det inte alls, vi har en minimumgräns på 30 pund!  - 3.11.2016 -

Sorry

Från Wroclawbulletinen kommer följande episod med bridgejournalisterna Patrick Jourdain (Wales) och Ib Lundby (Danmark) i rollerna.

Herrarna satt för länge sedan  i pressrummet vid ett EM och Ib hade en splitterny skinande laptop (det var på den tiden de kostade en förmögenhet) som han ömt, nästan smekande skrev på med högra handen medan han höll sin kaffekopp i vänstra handen. Hans walesiska kollega, som satt till vänster om honom reste sig plötsligt och stötte till Ibs armbåge med den påföljd att  kaffet strömmade ut över tangenterna.

Den förtvivlade Ib utbrast: "Vad tar du dig till?"
"Sorry" sade Patrick.

"Sorry? Titta vad du har ställt till med!" kved Ib.
"All right, all right, lugna ner dig nu" sade Patrick."Jag går och köper en ny kopp kaffe åt dig".

Hur var namnet?

Det är möjligt att dagens drink låter bekant, men eftersom två av klubbens spelare som bäst deltar i World Games (tidigare bridgeolympiaden) i Wroclaw, Polen smakar vi på den en gång till.
Det polska bridgeproffset och världsmästaren Jacek Pszcola deltog i en av de stora årliga turneringarna i USA. I det digra programmet fanns en dag, som var fri från elittävlingar och golf samt sightseeingturer erbjöds till förmånligt pris. Pszcola var totalt ointresserad av bägge alternativen. Eftersom han inte ville hänga på hotellet heller beslöt han sig för att söka sig till bridgecentret där en individuell tävling stod på programmet.
Efter att han köat en stund var han framme vid anmälningsdisken och överräckte en 50$ sedel åt funktionären:
- Hur var namnet?
- Psczola
- Förlåt?
- Psczola
- Hur skrivs det?
- Med P förstås!           - 7.9.2016 -

 

Undanflykter

Narcissism

En toppspelare begår inga misstag, ibland kan han ”kanske ha fel synsätt på saken”.

En expert kan någon gång erkänna ”en för mig högst  ovanlig vurpa”.

En duktig spelare säger att han på den här given råkade ”välja fel variant”.

En mindre duktig spelare (palooka) kvitterar grova, för att inte säga helt horribla, tabbar med ”det hade ingen som helst inverkan på resultatet”. - 10.8.2016 -

Lögn eller vals?

Speciellt i början av bridgekarriären händer det att man bjudit mera eller mindre (oftast mera) än man har styrka till och sedan försöker rätta till sitt ”misstag” genom att dra en ny vals. Den stackars partnern begriper förstås ingenting och trasslar ytterligare till det hela. Slutbudet blir kanske 5NT när man skulle spela 7 klöver eller 6 klöver på 4-2 i trumf när det fanns 19 stick i 7NT. Och så vidare bortåt.
Det kan också hända att man avger ett helt onödigt bud, man vet t.ex. att man efter partnerns sangöppning skall spela 3NT, men i stället för att bjuda det genast sätter man igång frågemaskineriet och förlänger budgivningen med ett par ronder och ronden med ett par minuter i värsta fall. Följande diskussion ägde en gång för länge sedan rum på Richard’s Pub efter en ligakväll:

- På bricka 27 öppnade jag med 1 hjärter och min partner svarade 2 hjärter.
- Jag vet brickan. Nå? Inledningen är ju inte särskilt märkvärdig.
- Nej, det tycker inte jag heller. Men jag hade ju en jättepråm, speciellt efter att jag fått hjärterstöd, så jag bjöd 5NT.
- 5NT?
- Ja, jag hade ju alla äss, så jag frågade efter kungar.
- Vanligtvis betyder 5NT någonting annat.
- Vanligtvis hit och vanligtvis dit, vad spelar det för roll? Min partner visste mycket väl vad det handlade om och visade sina tre kungar med 6 spader. Men borde hon inte ha ljugit en kung när hon visste  att jag ville spela 6 hjärter?
- Tja, hur kunde hon nu veta det då?
- Nå det är väl nu helt självklart, jag hade ju öppnat med 1 hjärter och inte med kravbudet 2 klöver!
- Sakta i backarna nu. Hon hade faktiskt bara höjt till 2 hjärter. Det behöver inte innebära en enda kung. Nu har hon tre kungar mera än vad hon behövt ha. Kan det verkligen  vara fel att visa dem?
- Du är då en jävla besserwisser. Int’ kan man diskutera nåt vettigt med dej. Man har väl rätt att tänka lite själv, va? Gå och beställ mera drinkar nu, dom stänger när som helst. Vi kom ju hit för att dricka fast du antagligen tyckte att det var viktigare att kritisera andras budgivningar!
 - 28.6.2016 -

 

Gammeldansk

En hilsen til ex-aveiten Martin Buch:
- Kors, min makker spiller som en braekket arm!
- Men jeg trodde da han var en stor talent?
- Ja, det skall nog passe for allerede som junior opnåede han det niveau, han befinder sig på i dag. - 23.5.2016 -

AV-Lagmästerskap 2016

De två paren, som vid var sitt bord kämpat sig igenom 10 brickor samlas vid Nord-Syd parets bord. Suckar, harklingar, frågande blickar. Nå? Axelryckningar, huvudskakningar. Känns det igen? Man sätter sig ner och de två, som fört protokoll tar fram var sin passlapp ur budlådan och täcker över resultaten. Sedan börjar det:

150 ut - 120 in, dom får en etta
420 in - 420 ut, likabricka
660 in - 600 ut, dom var i 5 klöver, en tvåa åt oss.

Så här fortsätter det. Ytterst sporadiskt kan det komma en kort kommentar typ ”bra bjudet”. Eller ”vi glömde att dubbla dom”.

Efter bricka 9 är ställningen 19-17. Bricka 10, djup suck: 
600 ut - Va?
Vi släppte hem 3 sang. Och ni?
90 in. Vi tog ett överstick i 1 klöver.
1 klöver!? Det är inte möjligt. Hur gick budgivningen?
- 5.4.2016 -
♣ 

Till flydda tider

Två korrespondentstudenter i Svenska Handelshögskolan på 60-talet tyckte det såg ut att vara ett intressant kortspel som dagligen pågick i Blå hallen. Och så var det så många trevliga unga män som satt där från morgon till kväll i stället för att gå på föreläsningar i företagsadministration, handelsrätt och nationalekonomi.

För att sätta sig in i spelets mysterier beslöt sig damerna för söka sig till Arbis där en nybörjarkurs ingick i studieprogrammet. Efter kursen ville de genast pröva sina vingar och ställde upp i KY:s partävling.

Efter några ronder plockade den ena unga damen upp en balanserad hand med 16 poäng. Hon kom ihåg att med 16-19 poäng bjöd man sang. Till sin fasa hörde hon sin partner säga (budlådan var inte ännu uppfunnen) 1 sang. Vad skulle hon göra nu? Ja, det måste väl bli 2 sang då, tänkte hon och bjöd det med darrande röst. Ingen hade någonting att tillägga och efter en mindre lyckad spelföring gick 2NT hem precis = plus 120.

När resultaten räknades visade det sig vara en odelad topp för nybörjarna för vid alla andra bord hade man spelat 6 sang med en straff = minus 100.   - 9.3.2016 -

De gamla partävlingsprotokollen

Liksom när det gäller fotbollsdomare finns det tävlingsledare som är är speciellt sakkunniga. Av dem som nu är aktiva kan nämnas portugisen Rui Marques. Tidigare stora namn har varit Harry Goldwater (USA), Harold Franklin (Storbritannien), Roman F. Skoroupo (Finland), Jo van den Borre (Belgien), ”Läder-Johan” Johansson (Sverige) och kanske framför allt Maury Braunstein (USA).

Sistnämnda blev en gång efter en tävling ryckt i ärmen av en upprörd dam, som viftande med sitt privatprotokoll undrade: ”Hur kan det vara möjligt att vi på bricka 23 hade rundpass och fick 11 poäng, medan min granne Dorothy, som också hade rundpass på brickan, fick 13 poäng. Det måste ju vara fel räknat!” Maury tog damens privatprotokoll och lovade återkomma. Brickans (23) protokoll gav vid handen att Dorothy suttit Nord-Syd på brickan medan den upprörda damen varit Öst-Väst. Han återvände till damen och förklarade: ” Det berodde på att Dorothys resultat på brickan var plus 0 poäng, medan ni hade minus 0 poäng!” - 2.2.2016 -

Too Tall Tex

Liksom senast får Eddie Kantar stå för underhållningen. Han berättar om en person med öknamnet Too Tall Tex, som gärna tittar  på motståndarnas kort från sin höga höjd och vet var honnörerna ligger redan  före budgivningen ens har börjat. TTT spelar mycket Robbertbridge och bjöd en gång 7 spader med A Q J 10 9 8 i trumf eftersom han ”råkat” se att motståndaren till vänster hade kung singel. Efter utspelet lade han ner spaderäss, men ingen kung syntes till eftersom MTV, som kände TTT, hade gömt sin spaderhacka bland klöverhackorna. Utom sig av ilska steg TTT upp från bordet och meddelade att han inte tänker fortsätta spela mot sådana som fuskar! ♠ - 2.1.2016 -

Let me alone

För några år sedan berättades här hur det gick till när fru Antoinette Högman spelade hemmabridge med sina väninnor. Amerikanaren Edwin B. Kantar (bridgelärare, toppspelare och bridgejournalist) berättar en liknande historia om fyra damer som tog privatlektioner av honom. Märk väl att detta är Amerika, något motsvarande skulle nog inte förekomma här hos oss. Nu över till Eddie: ”De tog lektioner av mig för att kunna tortera varandra. De lyckligaste ögonblicken var när någon kom på ett fel som en av de andra begått, det spelade ingen roll om den skyldiga var motståndare eller partner. Och vad man fick höra! Jag fick inte ett ord med i laget förrän käbblet var slut. Så jag lyssnade.....................:
- Molla mig inte utan lämna mig i fred. Det var inte jag som vände med tvåan, det var DU!
- Så tusan heller, JAG hade inte ens någon tvåa. Och du vet vad han har sagt om att vända med tvåor.
- Jag ger blanka fan i vad han säger om tvåor, du vände med tvåan. Lämna mig i fred nu.
- Schh, nu kommer han. Han kommer att analysera och förklara hela given. Låt oss lyssna och se vem som hade tvåan och nu lämnar DU MIG I FRED (let me alone). - 1.12.2015 -

Även med dåliga kort

  Det här hände före Gösta Nordenson uppfann budlådan:Öst var långt ifrån begeistrad när han i Robbertbridge med alla i riskzonen plockade upp följande kort: ♠ 6 4 2, 8, ♦ 9 7 6 3 2, ♣ 9 6 4 3. Nord före honom öppnade med 1sp och Syd efter honom höjde till 3 sp. Det lät inte bra i Östs öron. Men dramatik var på kommande. Nord röt 4 nt och en förskräckt Syd svarade: "5 hjärter, jag menar 5 ruter". Väst sade: "dubbelt, jag menar dubbelt” och Nord sade 5 spader. Nu vaknade öst upp ur sin tillfälliga dvala och tyckte att hans Yarborough hade fått ett helt nytt anlete. Han sade: "dubbelt", alla passade varefter Öst spelade ut sin singelton hjärter till partnerns äss, fick i följande stick sin stöld, ruter till partnerns äss och ny hjärterstöld betydde två dubblade betar = 500. - 8.11.2015 -  

NPC

Ute i stora världen har många lag en s.k. non-playing captain. I vårt land är detta ett tämligen okänt begrepp även om damlandslaget ibland förunnats denna lyx. Inte heller i våra grannländer är npc på nationell nivå speciellt vanligt. I ett av dessa länder ställde en något sämre spelare upp som npc för sin klubbs elitlag. I landets lagmästerskapstävling gick det fint i distriktskvalet och i semifinalskedet lite sämre men med darr på ribban klarade man sig vidare till åttalagsfinalen. Efter segern i distriktskvalet gick man ut på krog och mitt i firandet försvann kaptenen för att hinna med sista tåget. De övriga i sällskapet delade sedan på notan..... När man reste till semifinalen på annan ort ”glömde” kaptenen att deltaga i bensinkostnaderna. Detta föranledde en av lagmedlemmarna att försynt föreslå: ”När du nästa gång anmäler oss till någon tävling skall du efter ditt eget namn skriva non-paying captain!” - 10.10.2015 -

Frågebud

Ofta är det svårt att få en vettig inledning på budgivningen och ännu oftare är det svårt att efter en vettig inledning få bromsarna på i tid. Här är ett extremt olycksfall i arbetet:

Bricka 1, Nord giv, ingen i riskzon

Syd                Nord
                     1 klöver
1 ruter           1 hjärter
1 spader        1 sang

Efter denna trevande, men i och för sig vettiga inledning gick budgivningen upp i höga varv:

4 sang            5 hjärter
5 sang            6 ruter
6 sang            7 klöver
7 sang            pass

Resultat: 1 straff. Syd: ”Varför passade du inte på 6NT?” Nord: ”Jag trodde att du frågade efter damer med 6NT!” Undrar om Nord trott att 7NT frågat efter knektar om inte skalan tagit slut?! - 8.9.2015 -

TD är VD

Det råkade vara så att när brickan kom till sista bordet så hade Syd 14 kort och Väst 12. Ingen märkte någonting förrän Syd som var spelförare i 3NT, i stick 14 klämde klövertvåan i bordet. Givetvis kunde ingen bekänna och N-S, som kämpade om segern, gladde sig stort över att det blev ett övertrick. Ö-V som låg mycket bra till på sin led kallade på TD, som satt Nord vid ett angränsande bord, och protesterade högljutt. N-S protesterade över motståndarnas protest och kallade dem dåliga förlorare m.m.

Stämningen var minst sagt inflammerad när TD till slut avgav sitt domslut: Både N-S och Ö-V fick 40 % för underlåtenhet att räkna sina kort. Som ett resultat blev han (alltså TD) segrare på N-S! - 4.8.2015 - ♣ 

Hennes Majestät, forts.

Detta har hänt: Läs Londonreferatet nedan.

Varifrån kan de förlösande orden ”Hennes majestät var ute i förtid” ha kommit?

Efter Abdullahs pass på 3NT spelade Väst ut klöverdamen trots att budgivningen inte ännu var över. Ghulam Rahim tittade än en gång på sina kort och fruktade att 3NT inte skulle bli någon större succé med det utspelet. Därför beslöt han att inte passa. Eftersom Zalmay inte visat något intresse för högfärgerna kunde man anta att ruter var hans färg. Därav den inspirerade flykten till 4♦.  - 8.7.2015 -
♣ 

Hennes Majestät var ute i förtid

Under det glada 60-talet spelades massvis med robbertbridge på Hamilton Bridge Club vid Knightsbridge i London. En kväll i veckan spelade man partävling och då kunde även spelare, som inte var medlemmar vara med. Från ingenstans dök fyra pakistanare upp en partävlingskväll och satte sig vid samma bord, alltså spelade de första ronden mot varandra.

Som Syd öppnade Ghulam Rahim med en svag sang  (12-14) med följande kort:
♠ K Q 9 2,  A J 4, K 9 7 5, ♣ 8 4. Väst passade, Nord, Zalmay Shafik höjde till 3NT, Öst, Abdullah Jalil sade pass och Syd bjöd 4 ruter som blev slutbud. Kontraktet gick hem precis och visade sig resultera i ensamtopp för Nord - Syd. När tävlingen var slut och resultaten uträknade visade det sig att Ghulam - Zalmay vunnit och paret erhöll 17 shilling och 6 pence per man, vilket var mycket pengar på den tiden. Den första brickan hade dock gett anledning till många höjda ögonbryn, eftersom varenda anteckning utom det pakistanska bordets var 3NT av Syd med en straff.

Det gick så långt att man gav i uppdrag åt klubbens disciplinsutskott att undersöka omständigheterna. Pakistanarna talade inte engelska, enbart baluchiska men redan det första förhöret gav vid handen att något inträffat mellan Östs pass och Syds kufiska 4
. Längre kom man inte i utskottet, så klubbens styrelse kontaktade privatdetektiv Shermes Hollock på adressen 221A Baker Street. Hollock lyckades med hjälp av ett gammalt urdu-engelskt lexikon få till stånd ett improviserat samtal med Rahim. Samtalet utmynnade i att man fick till stånd meningen: Hennes majestät var ute i förtid. ”Aha” sade Hollock och klottade ner några pilar och symboler på baksidan av en cigarrettask. Ghulam nickade varefter Hollock lyfte telefonluren och ringde till klubbens ordförande. ”Ni kan avskriva pakistanarfusket, allt har gott lagligt till”.

VAD var det som hänt på brickan i första ronden? Läs den dramatiska lösningen om ca två veckor. - 25.6.2015 -

 

Sr och Jr

- Pappa, du är en gammal man och ditt hår har blivit helt vitt. Ändå står du åtminstone varannan dag på huvudet. Tror du att det är fiffigt med tanke på din höga ålder? - Min son, jag tänker nog fortsätta med det. I unga år fruktade jag att det kunde skada hjärnan. Men efter att jag började med bridge insåg jag snabbt att jag inte har någon. (Fritt efter Lewis Carrols "Father William").   - 31.5.2015 -

Lightner

Britten Ian McCalls motståndare bjöd efter en livlig budgivning 6 spader. McCall var renons i hjärter och hans partner skulle spela ut, alltså DUBBELT. Partnern spelade lydigt ut hjärter, enda felet var att McCall var renons även i trumf! ♠  - 10.5.2015

California here I come

Följande incident är från Sacramento Bridge Club: Mitt i nionde ronden bad tävlingsledaren om tystnad i salongen. Därefter meddelade han att han hittat ett litet silverfärgat föremål på golvet. "Det liknar ett batteri, troligen ett batteri från en hörapparat". Efter en andhämtningspaus fortsatte han: "Så den som inte hörde det här är troligen batteriets ägare". Taket höll på att komma ner när skrattet bröt ut. Det var bara en spelare som bekymrat frågade: "Va sa han?"  - 05.2015 -

The land of a thousand lakes

Mrs. Pamela Aubrey-Smith, en 65 år gammal änka från Sheffield hade två favorithobbyn. Den ena var bridge och den andra att besöka nya huvudstäder. Medan hennes man levde hade man en gång i Torremolinos träffat några medelmåttiga finska bridgespelare från Helsingfors. Dessa hade försökt locka paret till Finland. Mannen hade emellertid vägrat resa till ett land där isbjörnarna rörde sig fritt på gatorna och dit ryssen när som helst kunde få för sig att låta pansarvagnarna rulla in. Som änka fanns det ingen att ta hänsyn till och i januari var återseendet ett faktum.  Med språket var det nu som förra gången lite si och så, men med hjälp av gester, miner och en blandning av finska, engelska och lite svenska gick allting bra. En gång blev Pamela bjuden på laksoppa med krossad dill och gräslök. Det var förstås en ny smakupplevelse för henne och hon frågade: ”What fish is this?” Finnarna rådgjorde en stund, varefter den modigaste svarade: ”Vi tink it is called lake;  made in Finland”. ♠ - 11.2.2015 -

Bridge i skolan

Efter att bridge införts på lågstadiets läsordning (Bridge 4/2014 s. 32) låter det så här i klass I: 
Läraren:”Kan någon räkna till tio?”

Eleven: ”1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.”
Läraren: ”Bravo! Kanske du kan räkna ännu längre?”
Eleven: ”Javisst; knekt, dam, kung, äss!”
- 27.1.2015 -

Utvidgad Stenberg

Från samma källa som nedanstående exempel: Vad kallar man en person, som bara passar, i tid såväl som otid? Han kallas för passimist. - 13.1.2015 -

Stenberg

För sisådär 50 år sedan gjorde Alvar Stenbergs trumfstödsvisande 2NT sitt intåg på deklarationskorten i Sverige. Förutom systemuppfinnare, landslagsspelare, bridgeredaktör m.m var den gode Alvar också en stor humorist vilket följande är bevis på: 

Fråga: Vad kallar man en person som hoppar i budgivningen utan minsta anledning?

Svar: Enligt svenska bridgeförnuftets kompensationslexikon kallar man ett sådant exemplar för en hopptimist. - 16.12.2014 -

The End!

- Jag tror att jag skall sluta spela bridge. - Det vore bättre om du började i stället!  - 25.11.2014 - 

Tröst för ett tigerhjärta

Under bridgeveckan i Las Palmas råkade väst ut för ett besvärligt budläge, som han valde att lösa genom att bjuda ett falskt reversebud; 2 spader, trots att han bara hade tre kort, kungen, knekten och nian i färgen. Öst var inte sen att höja till 4 spader, visserligen hade även han bara tre kort i färgen, men de fick duga eftersom de utgjordes av äss, dam och tia.

Det visade sig att 4 spader på 3-3 i trumf var det enda utgångskontraktet som gick hem och väst fick ett överstick i och med att han i tillägg till sina fem toppstick fick för samtliga sex trumfkort.

Nord matade in resultatet på bridgematen och konstaterade att nord-syd fick 0% varefter han med självanklagande röst sade åt sin partner: "Om jag hittar på att spela ut trumf går han bara hem i fyra!" - 4.11.2014 - ♠

Var en bra lyssnare

Denna episod kommer från tiden före budlådans intåg i bridgesalongerna. Syd hörde att Öst utan att darra på stämman öppnade med 7 ruter i riskzonen. Eftersom han hade en tät spaderfärg och var renons i ruter tyckte Syd att det var värt att i ofarlig zon ta ut en försäkring. Han bjöd 7 spader som dubblades till taxa 1100.

När röken hade skingrats vände sig Syd till Öst och frågade: "Får jag se med vilka kort man öppnar med 7 ruter?" "Jag öppnade med 1 ruter" svarade Öst. - 25.9.2014 -

 

Begränsat urval...

Rubriken, en direkt översättning av engelskans restricted choice, är ibland vägledande när det gäller att ta ställning till om man skall maska eller toppa. 
Handelsresande X, som i verkligheten är döpt till Carl-Theodor, gästspelade här under stilla veckan. Några veckor senare åkte hans lag ut ur finska cupen. Matchen avgjordes när Carl-Theodor var spelförare i en storslam och skulle behandla trumfärgen med K 10 8 6  till A 9 7 4 3. Han inledde med kungen på vilken följde hacka, hacka och damen. Sedan följde sexan, hacka, äss och en sidofärgshacka; en bet.

I eftersnacket ställde en av lagkamraterna frågan om Carl-Theodor visste vad begränsat urval var? ”Klart det” svarade Carl-Theodor, som var måttligt intresserad av bridgeteori, ”om det sitter endast en dam kvar i baren vid stängningsdags så följer jag henne hem”. - 1.9.2014 -
 

Lyssna inte på experterna

Syd               Väst              Nord             Öst
1NT              pass               2NT              pass
pass             pass.
Det satt bra, men det blev en oundviklig straff. Syd: "Varför i all fridens dar gick du och höjde till 2 sang, du hade ju bara tre honnörspoäng?" Nord: "Eftersom experterna säger att 1NT är bridgens svåraste kontrakt!"

Den man älskar...

För ca ett år sedan återgavs en belevad diskussion mellan Johan Herrgård och hans mixedpartner. Alltid har det inte gått lika schysst till, speciellt vissa äkta par kunde förr i världen ha mycket skarpa ordväxlingar. Sista meningen i ett affekterat replikskifte på 70-talet har fastnat i minnet: ”Du är den #*¤£§©:ste karl som suttit mitt emot mig och våga bara titta på mig en gång till med den där tonen!” - 22.4.2014 -

Glad påsk!

Handelsresande X ansåg sig vara landets skickligaste spelare och brukade under sina arbetsresor besöka olika bridgeklubbar på landsorten. I början av stilla veckan kom han till en klubb där man varje år spelade "lottade par" denna dag.
Det råkade bli så att fru Y, som var klubbens sämsta spelare drog X. Till råga på allt hade X sin verkligt dåliga dag och paret slutade som klar jumbo. När det hela var över sade X till Y: "Jag är verkligen ledsen, jag har aldrig spelat så uselt som jag gjorde i kväll". Fru Y satte upp en förvånad min och svarade: "Aj, har du spelat förut?" - 16.4.2014 - ♣

Parodi

Landets  numera avlidna skvisexpert hade vissa återkommande favorituttryck. De oftast förekommande finner man i följande ca 20 år gamla nidcocktail. Räkna hur många gröna oliver ni hittar.
Det afrikanska öppna lagmästerskapet spelades i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. I finalen föll Senegals Agbo Oke, Moussa Diaww, Abate Fantanye och Doudou Diallo mot en kombination från Ghana, Zaire och Gabon, som bestod av Luemba Baza, Ngindu Za, Muanga Mizele och Milanga Kabisi. Det gick länge och väl hyfsat för Senegal, men när matchuret visade fulltid var Abate Fantanye gråtfärdig, ty i stället för att visa bra table-presence i en udda lågfärgsutgång hade han gått in för en upprepad materialskvis utan tempo och saken hade förvarit. - 2.4.2014 -

Genväg

Syd: ”2 klöver”. Nord: ”2 spader”. Syd: ”5 klöver”. Nord: ”pass”.
Resultat: Fyra straff. 6 spader står som ett hus.
Syd: ”Varför passade du på 5 klöver, det är ju Gerber?”
Nord: ”Nej, nej det är 4 klöver som är Gerber!”
Syd: ”Jamen, jag hade själv alla äss, så 5 klöver frågade efter kungar!” - 11.2.2014 - ♣

En vit lögn

Bill Gates uppträdde i fredags i norsk Fjernsyn. Programmet sågs också i TV5 hos oss. Det som inte kom fram var att intervjuobjektet är en stor bridgevän (har bl.a. deltagit i VM för mixed par) och utan minsta tvekan världens rikaste bridgespelare. Världens näst rikaste bridgespelare är en 75 år gammal amerikanare. Härförleden kom han glädjestrålande in på sin bridgeklubb och beställde obegränsade mängder champagne åt samtliga närvarande.

Som motiv kungjorde han att han var världens lyckligaste man och att han just gift sig med en 25 år gammal helt förtjusande dam. En av medlemmarna dristade sig att undra hur en 25-åring kunde gå med på att säga ja åt ett så gammalt skrälle? "Jag ljög att jag var 85" var förklaringen. - 28.1.2014 -

Det ena ger det andra

Bridge ger en mycket glädje när man blir äldre. Bridge bidrar också i hög grad till att man snabbt gör det. - 31.12.2013 -

Lånta fjädrar

En bridgespelare som också är författare m.m. serverar följande: Jag upplevde en "dry martini" i dag. Efter ett inkliv höll min tillfälliga partner upp det röda kortet med ett "x" och frågade: "Är det här en så'n där upplysningsdubbling?" - 15.12.2013 -

 

Dansk visdom

I årets bridgevecka i Las Palmas deltog mest svenskar och finnar, men även en och annan norrman och dansk hade sökt sig till värmen. Från danskarnas bord kom följande nyttiga tips inför kommande lagtävlingar: Hvis man vil have spillet ved begge borden betaler det sig normalt ikke at vaelge samme trumffarve. - 29.11.2013 -

 

 

Att lita på sin partner

Hört från bordet bredvid: "Sorry partner, det var helt och hållet mitt fel. Jag trodde att du hade vad du bjudit". - 2.11.2013 -

Man bör aldrig säga aldrig

Det är partävling med tre brickor per rond. På den första brickan blir det rundpass. Syd grälar på Nord för att han inte öppnade. Nord: "Jag skulle aldrig öppna i första hand med dom korten". Den andra brickan är en steril tresangare där det alltid finns exakt tio stick. Man övergår till den tredje brickan. Nord öppnar med 1 spader. Öst påpekar: "Det var den här brickan vi hade rundpass på". Sens moral: var god se rubriken. - 1.10.2013 -

I mixed tider

I en dansk mixedtävling fick den äldre herremannen höra följande från sin något yngre makker: "Herr Mogensen, de har fortalt att de spiller mindre godt for hver dag som gar, men i dag spillte de faktisk som i overmorgen!" - 27.8.2013 -

Elvaregeln

Johan Herrgård deltog härförleden med en icke-Aveit i en MP-tävling för mixed par. Mot slutet av tävlingen landade motståndarna i 4 spader med jämn hemgång. Det visade sig att kontraktet hade gått bet ifall Johans partner skulle ha börjat med sin singelton ruter. "Varför spelade du inte ut din singelton?" undrade Johan. "Vi har kommit överens om att spela ut enligt 11-regeln" blev svaret. - 7.8.2013 -

Nivåsänkning

Liksom förra gången (se nedan) är dagens drink från en svensk bridgetidning. Det mesta, framför allt det hackiga språket, tyder dock på att den är hämtad från USA. Ytterligare nivåsänkning kommer hoppeligen att kunna undvikas i framtiden.

Ett kvinnligt bridgeproffs erbjöd generöst sina tjänster till en välgörenhetstävling. Hennes partner blev en trevlig man, men för att tala klarspråk var bridge inte hans spel. Under en kortare paus mot slutet av tävlingen ursäktade sig mannen och bad om att få gå på toaletten. Under tiden passade värdinnan på att fråga det kvinnliga bridgeproffset hur det gick i tävlingen. - Min partner är en charmerande gentleman, men för att vara helt ärlig, är det när han är på toaletten, som jag för första gången under kvällen med säkerhet vet vad han håller i sin hand! -29.6.2013-

Från en gammal bridgetidning

I England är allt tillåtet som inte är förbjudet. I Tyskland är allt förbjudet som inte är uttryckligen tillåtet. I Frankrike är allt tillåtet även om det officiellt är förbjudet. I Ryssland är allt förbjudet även om det officiellt är tillåtet. I Kina är allt förbjudet som inte är obligatoriskt. I Sverige tillsätts en kommitté. - 15.5.2013

Att bo i höghus

- Det var ett förfärligt liv hos er i natt!
- Jaså,... jo,.. hm, visst tusan,... förlåt, jag grälade på hunden.
- Stackars hund, jag hörde när du skrek att du aldrig mera skulle spela bridge med den! - 23.4.2013 -

Öppningshand

Från vårt grannland Sverige kommer följande (fritt ur minnet): Ett svenskt juniorlag anlände i god tid till EM och använde den lediga tiden före allvaret började till att koppla av. En av spelarna vars namn har fallit i glömska (låt oss kalla honom Urban) ville öppna en burk med ananas. När ingenting lämpligare fanns att tillgå tog Urban fram den vassaste kniv han kunde hitta. Alla som försökt öppna en konservburk med kniv vet att det kan sluta på två sätt: 1) kniven går av, 2) kniven slinter och mellan tummen och pekfingret blir det ett snitt ur vilket blodet forsar. Den här gången blev det alternativ 2.

Med en näsduk över vänstra handen sprang Urban ner till receptionen och fick ett provisoriskt förband varefter det bar iväg till närmaste klinik. Lokalbedövning, fem stygn och ett stort bandage + några piller stod man till tjänst med för en hundralapp vartill kom några tior för taxi.

Väl tillbaka på hotellet fann Urban sina lagkamrater på terrassen med skummande stop framför sig. De första ord som yttrades var:

"Hej Urban! Vad öppnar du på med följande hand?" - 6.4.2013 -

Zero Tolerance

I USA hade man redan för över tio år sedan infört Zero Tolerance vid samtliga tävlingar under ACBL:s beskydd. I korthet gick det ut på att det var varje bridgespelares skyldighet att vara artig och trevlig både mot sina motståndare och sin partner. Det som från början var ett experiment visade sig bära frukt och hela retoriken vid bridgeborden förändrades. En amerikafinne på besök i sitt gamla hemland berättade att han samma vecka på sin klubb hört Mr. Stevenson säga till Mrs. Stevenson: "Från och med nu måste ditt spel förbättras. Om det gör det lovar jag dig skjuts hem".

Ja, ja. Tänk på vilket trevligt sätt man kan säga mindre trevliga saker. Borde vi i Finland ha hakat på projektet? Kanske det inte är för sent ännu? - 24.3.2013 -

 

 

Språkgeni(alitet)

Ett finskt par åkte på 50-talet utomlands för att pröva sina vingar. Systemet var hederlig gammaldags Culbertson, med undantaget att 4 klöver var ässfråga ifall det inte kunde tolkas som ett inviterande eller tävlande bud med klöver som trumf. Genast på första brickan uppstod det problem efter inledningen: nord 1 spader, syd 2 klöver, nord 3 klöver. Syd ville fråga efter äss, men fruktade att hans 4 klöver skulle tolkas som inviterande och passas ner. Eftersom budlådorna inte ännu var uppfunna löste syd det hela elegant och bjöd FOUR NO CLUBS.  -   24.2.2013 -

Läkarbesök

Patienten besökte sin hälsovårdscentral för att genomgå en rutinundersökning. Läkaren frågade bekymrat: "Får ni alls någon motion?". "Bara de kvällar jag sitter öst-väst" blev svaret. - 31.1.2013 -

Du hörde visst inte att jag bjöd...

Alfred "Freddy" Sheinwold (nån som hört talas om Kaplan-Sheinwold?) lär ha sagt något i stil med: ”Det finns två godtagbara orsaker att inte spela ut partnerns bjudna färg. Antingen är man renons i den eller också har man just avlidit. – 13.1.2013 - 

Las Palmas 2012

Pikke Bärlund ställde frågan: ”Vem av följande fyra hör inte till "gänget"?
1. Fantomen, 2. Tarzan, 3. Den klantiga bridgespelaren, 4. Den kompetenta bridgespelaren?
Rätt svar finns längre ner.

.ert .rn vitanretla rä ravs ttäR
= Rätt svar är alternativ nr tre. Det är den enda som finns i verkligheten. De övriga är påhittade figurer.
- 21.12.2012. -

Snorkigt svar åt den snorkige

Senaste gång presenterades en konvention som uppfunnits av den amerikanska elitspelaren Ron Andersen. För cirka 30 år sedan deltog han i distriktsmästerskapet i Arlington, Texas. Hans partner gjorde ett hoppande inkliv med budet 2 spader och följande man dubblade. Andersen väntade en stund innan han sade: ”På de klubbar där jag spelar alerterar vi negativa dubblingar”. Motståndaren till vänster, alltså öppningshanden replikerade: ”På de klubbar där jag spelar använder vi inte negativa dubblingar”. Det blev 3 straff till taxa 800. - 25.11.2012 -

Omvänt Andersen Cue Bid

Under årets Hangövecka förekom Andersen Cue Bid i två tävlingar. Vad är det? Det är en konvention där man genom ett hopp till 3-tricks nivån i motståndarnas öppningsfärg ber partnern bjuda 3NT med håll i färgen. Man berättar samtidigt att man har en lång genomgående lågfärg. En hand som passar utmärkt för konventionen är t.ex. 3 2, A 2, A K Q J 6 4 2, A2. Motståndaren till höger öppnar med 1 spader, man bjuder 3 spader och partnern med Q J 2 i spader avslutar budgivningen med 3NT.

En del spelare tycker inte att det där är bra utan föredrar en konvention som heter Omvänt Andersen Cue Bid. Motståndaren till höger öppnar med 1 spader och man bjuder 3 spader. Det betyder: Jag har spaderhåll, har du en genomgående lågfärg? - 6.11.2012 -

Ladies Bridge in the USA

Jo Ann var en jäktad hemmafru med en fordrande man, fem ungar och ett stort hus att ta hand om. Jo Anns enda möjlighet till avkoppling var bridge med sju väninnor två gånger per vecka. Tyvärr älskade Jo Ann att dra skabrösa historier som väninnorna var allt annat än förtjusta i.

För att ge Jo Ann en näpst beslutade damerna att nästa gång helt enkelt tåga ut och lämna henne ensam hela kvällen och gotta sig åt sin historia.

Som väntat började den följande bridgeträffen med att Jo Ann ivrigt berättade: "Vet ni vad flickor, det går ett rykte på stan att i morgon bitti far en busslast med prostituerade iväg till Alaska där man tror sig ha hittat en ny guldgruva och där en massa guldgrävare...". Hon hann inte avsluta meningen förrän de övriga sju sökt sig till ytterdörren.  

Jo Ann var helt perplex men fann sig snabbt: "Hej flickor vänta, stanna, det är gott om tid, bussen avgår först i morgon!" - 2.10.2012 -

Tacka vet jag 60-talet

För att ingen skall behöva spekulera över vem som är vem tas dagens chauvinistiska referat från dam-FM på 60-talet:

Ett par som t.o.m. figurerade i landslaget satt Nord-Syd och landade i kontraktet 2 NT. Till saken hör att nio stick var patiens, men Syd som var spelförare lyckades trassla till det för sig så att hon redan hade spelat bort kontraktet.

När nöden är som störst är hjälpen som närmast och i nästsista sticket gjorde Öst-Väst en verklig tavla och kontraktet gick hem precis.

Medan man stoppade korten in i brickan utspann sig följande diskussion:
Nord: "Jag tänkte höja till 3 sang, det var ju tur att jag passade".
Syd: "Aj, jo, int' får du gå å höja".
Nord (öppnar protokollet för att skriva in 120): "Men vad är det här, alla andra har bjudit och fått hem 3 sang??!"
Syd: "Jamen DET MÅSTE HA VARIT DÅLIGT FÖRSVAR!"

Varefter alla fyra vid bordet var helt nöjda. - 7.6.2012 -

Nedtrampad

Nybörjarkurserna läsåret 2011-2012 är slut och eleverna har fått pröva sina vingar i hetluften, d.v.s. på klubbarna. Det gäller att ha skinn på näsan, gamla stötar är inte lika angenäma som kurskamraterna. Snuvar man en stöt på de poäng han anser sig ha rätt att erövra kan det höras gnissel såsom nybörjartur, kvinnlig logik, kingspelare, Palooka, Alexander Lukas etc. Ännu värre kan det bli om man som får en dylik stöt till partner t.ex. i en individuell tävling. Då kan det låta så här:
- Oj nej! Sorry partner... en bet.
- Otroligt! Du skall ducka utspelet förstås och sedan spela på reverse dummy så går kontraktet hem hur lätt som helst.
- Jag varnade ju dej, jag är novis och har just lärt mig grunderna.
- Du sa att du var nybörjare ja...men inte att du var en komplett idiot! *#
¤  - 22.5.2012 -

Vilda västern är ej som förut

Hör ni till dem som tycker att 5 äss Blackwood är jättehejsan? Kanske följande runskrift på en gravvård i Kansas får er att ändra åsikt:
Här hvilar
C
huck Morrison
*18.7.1835+13.6.1868
Denne man spelade med fem äss,
nu spelar han på harpa. 
-
  27.4.2012-

Vicken qvinna, va!

- Min make har sagt att jag får välja mellan bridge och honom. - Hemskt! Vad kommer du att göra? - Jag kommer att sakna honom. – 12.4.2012.

Alert

För drygt ett decennium sedan kom den blåa lappen "Alert" till budlådorna. Två äldre herrar tyckte att de skulle modernisera sitt onekligen föråldrade system. Man diskuterade ivrigt olika möjligheter. - Vad tycker du annars, borde vi införa det där nya budet Alert, som ideligen förekommer? - Vet du vad det betyder? - Nej, och varje gång jag frågar får jag en ny förklaring!  - 31.3.2012 -

God natt i god tid

- Jag har kommit på hur livet kan gå vidare också om jag spelar bridge med min hustru. - Jaså, hurdå? - Vi säger "god natt, sov gott" före spelet börjar.  – 21.3.2012.

Mazurka eller polska

För cirka 10 år sedan vann polackerna Jacek Pszczola och Piotr Gawrys prestigefyllda Life Master Pairs i USA. När paret anmälde sig frågade funktionären Pszczola hur han stavar sitt namn? "Med P förstås" blev svaret. - 3.3.2012 -

Felfri?

Första gången jag spelade med Baccus (Jouko Paganus) var i juniorklassen (25 år eller yngre) 1971. Senast spelade vi 4.-5.2. i seniorklassen (60 åreller äldre). Under dessa drygt 40 år har han inte sett mig göra ett enda fel i spelföringen. Jag undrar vart han försvinner varje gång han blir träkarl...? –16.2.2012 –

7 NT, pass, pass, och sedan?

Mittuppslaget i Hbl för någon tid sedan (24.1.) upptogs av Lasse Pöysti. Många av hans stora roller nämndes, dock inte Stalin, som för cirka ett decennium sedan var aktuell på repertoaren i Helsingfors. I det sammanhanget nämnde Husis' bridgeredaktör att den gode Josef Vissarionovitj även spelade bridge och följande anekdot fanns återgiven:

Motståndarna hade tack vare sitt perfekta system kommit till det stående kontraktet 7 sang och efter två pass väntade man på det avslutande passet från Stalin. Det kom dock aldrig, han bjöd i stället 1 klöver! Det spelades och det gick hem! – 6.2.2012 -

 


Roskildekonventionen

Den som ämnar åka till Danmark och spela Robbertbridge bör känna till Roskildekonventionen. Om insatsen är 10 öre kan okunskap härvidlag innebära att man går miste om över 400 Dkr.

Konventionen bygger på utstuderat fusk i bästa Reese- och Shapirostil. Man spelar alltså Robbertbridge med sin ordinarie partner, med vilken man kommit överens om att ifall man har mindre än 3 honnörspoäng så håller man sina kort i högra handen. Nu och då händer det att båda sitter med korten i höger hand, alltså har motståndarna ganska säkert storslam. Efter detta snabba konstaterande säger man: "Oj, jag har 12 kort", partnern fyller i med: "och jag har 14". Bråkdelen av en sekund senare ligger alla 26 kort i en hög på bordet och det blir omdelning. – 24.2.2012. -

Hälften av en singel

Hör ni till dem som avskyr TT-bridge? Vad är det? Uttrycket lanserades i Sverige på 60-talet. TT betyder inte Tidningarnas Telegrambyrå utan tvekan och tonfall. En hel del TT-bridge försvann lyckligtvis när budlådorna gjorde entré. Tyvärr har man inte lyckats hitta på några lådor för själva spelet och en mängd tveksamt tänkande lär man nog aldrig kunna rensa bort.

Bob Rowlands, en framstående britt, satt en gång på 70-talet som Väst och var spelförare med följande tre korts slutläge. Det gällde ett sangkontrakt, Väst var inne och låt oss säga att färgen var klöver:
 ♣      K J10                   A 3 2                               

Rowlands hade 100 % korträkning och visste att Nords fördelning från början varit 5-4-3-1, d.v.s. han hade singelton klöver. Eftersom Nord hörde till den tvekande kategorin ville Rowlands ha lite roligt på hans bekostnad och spelade därför klöverknekten. Nord stirrade en god stund på kortet varvid Rowlands frågade: "Försöker du bestämma dig för vilken halva av din singelton du skall spela?" - 12.1.2012 -

Sämre och sämre

Vin lär bli bättre med åren. Samma gäller goda minnen (t.ex. en sjunde plats förädlas till en fjärde plats, en nionde till en femte).  Hur är det med bridgespelare? Blir de bättre eller sämre?
Citat från 80-talet:
"Jag vet nog att du vet att du spelar sämre och sämre för varje dag som går, men så eländigt som du spelade i dag hade du inte lov till förrän någon gång nästa månad!" - 3.1.2012 -

En svag misstanke

- Kan du tänka dig att redan på 1800-talet fanns det ett spel som väldigt mycket påminde om bridge?
- Hm, det måste vara det min hustru håller på med!  -23.12.2011-

Surcontre

Ib Lundby och Svend Novrup befann sig i Paris och sökte sig till en bridgeklubb för att bekanta sig med lokal bridge. Ib delade ut korten och öppnade med 1 coeur. Fransmannen till vänster sade dubbelt (contre) och Svend sade recontre, som prompt rättades av näste man till surcontre. Budgivningen hade alltså gått:

Ib            Jean       Svend         Pierre
1 coeur    contre     recontre     surcontre

Ställd inför en sådan enorm styrka passade Ib skyndsamt.  - 11.12.2011. -

Dam-FM

Följande situation från dam-FM på 60-talet har stannat kvar i minnet: Syd som är spelförare tänker febrilt på vad hon skall göra i 7:nde sticket. Nord trummar otåligt med fingrarna och säger: ”Du är inne på bordet”. Syd nickar och fortsätter att fundera. Tävlingsledaren slår några lovar runt bordet och hans kroppsspråk berättar att det skulle vara all orsak att skynda på. Efter ytterligare en stund säger Nord: ”Kom ihåg att du är inne på bordet”. Tävlingsledaren går fram till mikrofonen för att meddela att det är dags för byte till nästa rond. Äntligen har Syd funderat färdigt och spelar FRÅN HANDEN. Öst ropar på tävlingsledaren och medan man väntar på denne fräser Nord: ”Jag sade, t.o.m. två gånger, att du var inne på bordet”. Syd svarar en aning förnärmad: ”O, var det det du sade, jag trodde du sade att jag var så vacker i håret!”  - 14.11.2011 -

Privatprotokoll är privata

Ett finskt par som vill förbli anonymt deltog i bridveckan på Gran Canaria. Det gick upp och ner, mest ner; och sista dagen gick det direkt uruselt. På den sista brickan blev den ena finnen spelförare varvid hans partner ursäktade sig med orden: "Om jag inte får en dubbel cognac nu så dör jag!" Sedan försvann han ner till baren där han som storkund hade en egen pigg. Efter att han tagit några lugnande klunkar dök hans partner upp:
- Här är ditt privatprotokoll, du glömde det på bordet.

- Tog du min plånbok också?

- Nej, den lämnade jag kvar, men jag visste hur arg du skulle ha blivit om någon tjuvtittat i privatprotokollet och fått se våra resultat.

Återbud

Kvällen före FM-parfinalen ringde Y till sin partner Z:
- Hörru Z, ja’ måst’ skippa FM i morron.
-
Nä hör du, så där kan man bara int’ gå å göra,va f-n menar du?
-
Joo, sorry nu bara, men käringen braka tvårevben.
-
Va i h-ls-ke har din kärings revben med vårt FM-spel att göra, hon kan.....(censurerat)
- Skrik int’ snälla Z, de e int’ käringens revben, de e mina! – 31.10.2011 -

Högt blodtryck

Man spelar sällskapsbridge hemma hos T. Efter en god middag återupptas spelet och T frågarom gästerna vill ha kaffe? T:s partner U: ”Tack gärna”. V: ”Nej tack”.  X: ”Har du högt blodtryck?”  V: ”Ja, alltid när jag spelar med dej”. - 18.10.2011-

Glädjedödare

Det var vanlig partävling på klubben och någraronder före tävlingens slut sade den entusiastiska R till sin partner S: ”Jagtror att vi ligger bra till!”  S svaradeutan att blinka: ”Du har varit spelförare på alltför många brickor i kväll föratt vi skulle kunna ligga bra till!” – 10.10.2011 -

Dbl

På nybörjarkursen undervisar den entusiastiska lärarinnan i det känsliga ämnet dubbelt: "När du dubblar är det ungefär detsamma som att avge misstroendevotum. Emellertid kan man inte dubbla sin partners bud hur mycket man än ogillar det!" - 3.10.2011 -

Med kurs mot kurs

Hösten är nybörjarkursernas gyllene årstid överallt i världen. Här kommer ett exempel på hur en kursarrangör marknadsför sig i världens största bridgeland, USA:

"Last year Joe Mulligan took our bridge classes and now he can beat his wife". - 25.9.2011 -

Par-FM

Den olycksalige O försökte med sin partner P nå FM-finalen ifjol, men åkte ut i distriktskvalet så det visslade om det.
Senaste vecka ringde O till P: - Vi gör väl ett nytt försök i par-FM i år? -Tack för erbjudandet, men jag föredrar faktiskt att spela med Q.
I går ringde P till O: - Jag tänkte ju spela par-FM med Q i år. Du vet säkert att han är musiker och nu vill det sig inte bättre än att han har keikka på lördag. Så vi kan nog göra ett nytt försök i år, du och jag. - Tack för erbjudandet, men jag föredrar faktiskt att gå och lyssna när Q spelar. –23.9.2011. -

Mixed lag-FM

J, K, L och M hade kommit överens om att spela FM-lagmixed i söndags. Lördagmorgon fick emellertid herr M order från sin arbetsgivare att ta första bästa plan till Frankfurt söndag morgon och sedan byta till Lufthansas nonstopflyg till Nairobi för att kunna vara i tjänst genast efter soluppgången måndag morgon.

J och K fick höra de dåliga nyheterna och höll ett improviserat krismöte i arenans foajé kl. 10.30 på lördag. Man beslöt att ersätta M med den försynte herr N.

N hade egentligen tänkt delta i filatelistföreningens årliga svamputflykt, men snäll som han var lovade han på stående fot att ställa upp.

När fru L några minuter före kl. 11 seglade in på arenan gick N försiktigt framtill henne, harklade sig och sade: "Jo, du skulle ju spela med M i morgon, men nu måste han åka till Kenya, så man har liksom tänkt att du och jag....liksom.... skulle spela... om det alltså passar dig?" Fru L gav honom en iskall blick och svarade: "Kanske, vi ska nu se, nu ska de väl gå, om jag nu inte kan få tag i någon bättre". -30.8.2011-

Mixed FM

Fru A och fru B hatade varandra. Häromdagen stötte de på varandra på ett icke helt okänt varuhus’ delikatessavdelning.
- Nämen hej, skall du spela FM-mixed?
- Javisst.
- Med vem då?
- Med C
- Hur har du lyckats få en så bra partner?

Fru D och fru E var ordinarie partners, även om de nog inte var allra bästa vänner. Helt överraskande befann sig båda på Ekbergs café en augustimorgon.
- Kan du tänka dig att jag skall spela FM-mixed med F?
- Vad är det för märkvärdigt med det?
- Förstår du inte hur det känns att för en gångs skull få spela med en som är bättre än man själv!?

Fru G och fru H var ordinarie partners, även om de nog inte var allra bästa vänner.
Helt överraskande befann sig båda i Fazers kupolsal en augustimorgon.
- Kan du tänka dig att jag skall spela FM-mixedmed I?
- Vad är det för märkvärdigt med det?
- Förstår du inte hur det känns att för engångs skull få spela med en som är bättre än man själv!?
- Nä för det har jag aldrig varit med om! - 9.8.2011 -
♥ 

Ingen Russinoff

På 80-talet deltog en hel del rikssvenskar i Hangöveckan. Då ett svenskt par mötte Heikki Loikkanen med partner blev det hjärterdam ut mot svenskarnas 3NT. Spelföraren tittade länge på utspelskortet och frågade sedan Heikki: "Har ni Russinoff?" (egentligen Rusinow, men det uttalas så). Heikkis svar kom blixtsnabbt: "Nej, här har vi bara Sinebrychoff!" 27.7.2011

Nyttigt råd

Nyttigt råd för en bridgespelare som har en bilägare till partner: Om din partner öppnar budgivningen med 2 klöver och följande spelare passar gör du klokt i att inte passa ifall du inte känner någon annan som kan köra dig hem. - 22.6.2011.-

Nyttig regel

Nyttig regel för långsamma spelare: Ett kort bör spelas samma dag som det delats ut. Ovanstående får en att tänka på den legendariska amerikanska tävlingsledaren Maury Braunstein, då han observerade att två präster som satt N-S vid bord 7 konstant var förstenade. Nu hade E-W bjudit 3NT och utspelskortet dröjde och dröjde och dröjde ……. Maury som i likhet med en finsk tävlingsledare inte ville ge average gick fram till mikrofonen och sade: ”Fathers who are at seven, hurried be thy game”! - 1.6.2011. -

Återuppbyggnad

Fru Antoinette Högman brukade ägna torsdag förmiddag åt att spela bridge med tre väninnor. När det sista kortet spelats och räkenskapens tid var förbi övergick man till lunch, som ofta bestod av kall fågel med glacerade vindruvor. Både spelet och lunchen ackompanjerades av ett kontinuerligt pladdrande, som för det mesta handlade om societetsskvaller.

Senaste torsdag eftermiddag ringde direktör Högmans tjänstetelefon:
- Högman
- De e från Johanssons bilservice go'middag. Er fru har just kört in iverkstaden med er stora bil. Jag undrar vem som skall stå för kostnaderna?
- Jag är upptagen just nu. Var god reparera bilen och skicka räkningen åt mig.
- Ursäkta direktörn, de e int bilen det gäller, de e verkstadens återuppbyggnadskostnader! -18.5.2011 -

Hur lång tid?

"Hur lång tid tog det för din fru att lära sig spela bridge?"

"På onsdag nästa vecka blir det exakt tio år". - 5.5.2011 -

Världsstjärnor

Före finanskrisen och askmolnen ordnades årligen i januari en högklassig tävling i Reykjavik. Tack vare generösa sponsorer deltog förutom islänningar och skandinaver även världsstjärnor såsom Giorgio Belladonna, Zia Mahmood, Omar Sharif m.fl. I tävlingsavgiften ingick sociala evenemang och utflykter.

Den förträfflige danske bridgeredaktören Ib Lundby deltog i en av utflykterna där ett besök till en utomhusbadanstalt var det stora dragplåstret. Ib strövade omkring på poolområdet med Omar Sharif och de passerade en jacuzzi där två isländskor tjattrade. Omar, som trodde att alla nordbor förstod varandras språk frågade vad damerna diskuterade. Eftersom isländska är ungefär lika svårbegripligt som finska hade Ib inte en aning vad det handlade om, men utan att blinka svarade han: ”Jo de undrade vem den där mannen var som gick omkring med den danske bridgeredaktören!” - 26.4.2011 -

Hade inte kungen..

Öst- Väst är ett nybörjarpar och Syd är spelförare i 4 spader. Väst spelar ut klöver äss och när Nord lägger upp sina kort vänder sig Syd mot Öst och frågar: "Vad spelar ni ut från äss - kung?" "Ingen aning, men jag har inte kungen, så om du inte har den själv så är svaret ässet!" sade den uppriktige Öst. - 14.4.2011 -

En salig röra

När många nationaliteter sitter vid samma bord och stämningen mot slutet av kvällen blir alltmer uppsluppen samtidigt som rösterna blir sluddrigare och sluddrigare kan det låta så här: 

-Spelar du fyra eller fem äss Blackwood?
-Javischt, är du gift då?

-De facto är jag nog fast vi separerade för 3 år sedan.

-Jaha, jaha, hur många 4NT har du? - 6.4.2011-

Att trumfa ut..

Ett säkert tecken på att du ligger verkligt illa till: Fienden skyndar sig att trumfa ut… och det är DU som är spelförare. - 26.3.2011 -

Honnörspoäng

Hört i tamburen (med dramatisk röst): Jag hade bara en honnörspoäng, och det var en knekt… - 18.3.2011 -

Slutbud

I dag skall vi behandla spelarnas rätt att få budgivningen repeterad eller rätt att få veta slutbudet under själva spelets gång. När jag för jätte, jätte länge sedan lärde mig tävlingsbridge i Hankens kårlokal gällde regeln att om man var så omtöcknad att man inte visste vad kontraktet var så fick man skylla sig själv.

Numera är man inte lika sträng, lagboken ger spelarna rättighet att få veta slutbudet, däremot får man inte budgivningen repeterad. Eller som jourhavande poliskonstapeln sade åt mannen som uppträdde högljutt i finkan och ville veta var han var och vad han hade gjort: ”Ni har rätt att få veta var ni befinnerer, men inte hur ni kommit hit!” - 11.3.2011 -

En bra partner

En bra partner är en som står vid din sida och stöder dig när det har gått dåligt,vilket det inte hade gjort om han inte skulle ha varit din partner. - 3.3.2011-

I can't get no..

För någon vecka sedan spelades en tävling som gick under namnet Öppna Swiss-IMP FM-Par.Trots tävlingens skönt klingande namn blev det rena farsen eftersom datasystemet pajade genast i början.

Det var inte första gången en dylik fadäs inträffade. Bland annat gick Agneta och jag miste om en FM-medalj 2008 efter motsvarande strul. Redan år 1937, trots att datamaskinen ännu inte var uppfunnen, kröntes fel par till mästare efter bristfällig resultatuträkning. Paret Henrik Furuhjelm - Lorenzo Runeberg borde ha vunnit, men tävlingsledaren Roman F. Skoroupo beslöt att de där unga pojkarna kan vara mer än nöjda med silver. På förbundshåll såg man inte att det fanns tillräcklig anledning att ändra beslutet och eventuellt stöta sig med diktatorn.

Ovanstående fick mig osökt att tänka på följande, vid det här laget något utslitna favorit:

Då du anser dig ha lidit oförrätt så tillkalla tävlingsledaren. Ifall du inte är tillfreds med hans domslut kan du sätta in en protest, som behandlas av tävlingens jury. Blir det avslag kan du gå vidare till tävlingsutskottet, förbundets styrelse, årsmötet, EBU och WBF. Om inte heller dessa organs beslut tillfredsställer dig så kan du kontakta Mick Jagger för att få lite medlidande. Denne solist i rockgruppen the Rolling Stones sjöng redan på 60-talet något i stil med: ”I Can’t Get No......Satisfaction”. - 22.2.2011.-

Utspel

Godkänn alltid ett utspel från fel hand, ty en spelare som inte kan hålla reda på vem som skall spela ut är knappast heller kapabel att hitta det bästa utspelet. -15.2.2011-

Stayman

Visste ni vilka de två överlägset mest använda bridgekonventionerna i världen är?

Den ena tangerades för en vecka sedan, nämligen Blackwood. Den andra är Stayman, uppkallad efter sin skapare Samuel Stayman. Det gäller alltså högfärgsfrågan 2 klöver på ett öppningsbud i sang.

I sitt hemland USA var Stayman en berömd toppspelare med bl.a. flera världsmästerskap på sin meritlista. Vad som är mindre känt är att han vid sidan av bridgebordet hade börjat med två tomma händer och byggt upp en enorm förmögenhet, som han ägnade det mesta av sin tid åt att förvalta och förstora. Bridge var enligt honom själv bara ett utmärkt sätt att koppla av från den stressiga finansvärlden.

En gång bjöd han hem en bridgespelare för att diskutera system och taktik inför en större tävling. Partnern infann sig på utsatt tid och höll på att svimma när han upptäckte att Stayman bodde i en skyskrapas översta våning med takterrass. Utsikten över Manhattan var fantastik och gästen var bokstavligt talat stum av beundran. Till slut fick han ändå fram en knappt hörbar viskning: ”o du min skapare, det måste ju kosta något fruktansvärt hemskt förskräckligt mycket att bo här”. Stayman svarade: ”Egentligen inte eftersom jag äger hela huset!” -8.2.2011 -

Blackwood

I Husis bridgespalt öppnades i november 1994 en ny avdelning, som fick namnet..... just det, ni gissade helt rätt: Dry Martini. Jag kommer ännu ihåg den första drinken jag blandade: "Om Easley Blackwood (det var han som uppfann ässfrågan 4NT) fått en cent i royalty för varje gång hans konvention använts på rätt sätt hade han blivit en rik man. Skulle han ha fått en cent för varje gång den missbrukats hade han blivit multimiljonär". - 3.2.2011 -

Två tyska bridgespelare

Två tyska bridgespelare möttes av en händelse på Manhattan, närmare bestämt 5th Avenue. För att fira återseendet beslutade man att gå in på närmaste bar.

Bartendern: Yeah?

Tysk nr.1: Martini bitte.

Bartendern: Dry?

Tysk nr.2: Nein, zwei!