Release 2.19q
Nyare uppdateringar
Hemsida
11. Okt 2024 21:46 BST
Bulletin
8. Okt 2024 19:02 BST
Nationella AV resultat
7. Okt 2024 13:59 BST
Arkiverat
5. Okt 2024 08:31 BST
Dry Martinis
28. Sep 2024 18:26 BST
0 0 0 0 0 0
Pages viewed in 2024
Bulletin

♠   ♣ 

Det behövs minst fyra par till till klubbarnas nationella simultanmästerskap lördagen den 12.10. kl. 12, för att vi skall kunna arrangera en deltävling på Annegatan. Mera om tävlingen här på hemsidan och i Kalenderns More Info. Sista anmälningsdagen är den 10.10.

7.10./ct

♠   ♣ 

Höstens kaffelista finns ovanför Kalendern med många tomma turer. Anmäl i WhatsAppen eller till Helena vilken tur som passar er.

10.9./ct

♠   ♣ 

 

 

Klubbens WhatsApp

WhatsApp-grupperna "Bridge-AVH" och "AVH-Trivsel" är bridgeklubbens forum för aktuell information och partnerservice. Meddela Carola per sms om du vill vara med i någondera gruppen. Kontaktuppgifterna finns under "Styrelsen".

*Anmälningar*

En asterisk (*) efter evenemanget betyder obligatorisk anmälning. Om ej annat meddelas skall man anmäla sig via klubbens WhatsAppar eller per Carolas e-post (kontaktuppgifterna finns under fliken "Styrelsen"). Anmälningar via övriga  kanaler kan försvinna i mängden av annan information.

3.9.24/ct

Historia & Historik
Mästare
Mästare

Memme Aranko fick under Hangö bridgevecka emotta Finlands Bridgeförbunds utnämning till Mästare. (100 MP)

Grattis Memme!

Mästare
Mästare

AV har två nya mästare (100 MP), Gabriella Ahlvik och Fred Sundwall. De fick under Hangö Bridgevecka emotta Finlands Bridgeförbunds utnämning till Mästare.
GRATTIS!

Martin Arle valdes till klubbens hedersmedlem 30 maj 2022
Martin Arle valdes till klubbens hedersmedlem 30 maj 2022

Martin spelade sin första bridgetävling 1965. 

Fyra unga studenter grundade Finlands Bridgeförbunds tidning ”Bridgelehti” år 1968. Martin var en av dem.

Sedan dess har Martin skrivit regelbundet artiklar i tidningen. (54 år)

1971 – 2006 skrev Martin Bridgeartikeln i Hufvudstadsbladet.

Idag har Martin spelat ihop 941,71 MP.
Han har 38 FM medaljer: 19 guld, 12 silver och 7 brons.

Martin har vunnit Finska Cupen tre gånger och å
tta gånger har han spelat i landslaget.

AV och annan tävlingsledarverksamhet

  • Tävlingsledare 1999-2019 AV måndagar
  • Tog MP-tävlingsledarlicens 2002.
  • Martin utökade AVs MP-tävlingar från endast en till tre. 
  • Införde tävlingsformen Board a Match i Finland
  • Frågesport på julfesten.
  • Dry Martini på AVs hemsida
  • Martin avslutade sina år som tävlingsledare på AV med en ”Nostalgitävling” i april 2019.
Skottävling och trivselskott 29.02.2020

Vi ordnade på skottårsdagen 2020 en bridgetävling för vår egen AV grupp. Många hade klätt sig i skottårets tecken. En del hade rutiga byxor och rutig fluga. Där fanns många skotska kiltar. Stämningen var avslappnad och glad. Agneta var vår tävlingsledare. Hon var initiativrik och motiverande och fick Arbisgruppens elever att delta i evenemanget. Carola hade anskaffat priser för vinnarna efter varje rond. Programmet räckte nästan hela dagen. Den inleddes kl. 11:00 på förmiddagen med kaffe och bulla. Totalt var vi 13 par dvs sex och ett halvt bord med 30 brickor.  

I mitten av spelet fick vi lunch som hämtades från den kinesiska restaurangen i nedersta våningen av vår byggnad. Vi blev bjudna på köttgryta, fiskgryta och panerad höna. Kaffe ingick i lunchen. Många njöt av ett glas vin. 

Efter lunchen fortsatte turneringen fram till sena eftermiddagen. Resultaten var följande:

  • Vinnarna: Marianne och Johan Lindstedt
  • Andra plats: Gabriella Ahlvik och Martin Arle
  • Tredje plats: Peter Wikström och Carola Tengström.

“Trivselbridge-gruppen” hade sina egna 15 brickor. Denna grupp bestod av 4 par och spelformen var Board a Match. Första plats var delad: Camilla Schubert och Peter Söderström samt Ghita Jäntti och Karin Seitz – Valtonen.

Dagen var lyckad och alla trivdes i det trevliga sällskapet med god speliver och sammanhållning.

 In fidem Susanne Paul/01.03.2020

Bilderna är tagna av Kaj Backas

Skottävling och trivselskott 29.02.2020
Agneta blev stormästare!

Hon har tagit ett flertal medaljer vid dam FM, hon har vunnit guld vid FM för mixed par och lag och hon har representerat Finland i World Bridge Games och i två Europamästerskap. Detta är bara några av de fantastiska prestationer Agneta Berglund under årens lopp har åstadkommit vid bridgeborden.

Finlands bridgeförbund delar årligen ut märken och titlar åt framgångsrika bridgespelare. För att bli tilldelad dessa behöver man ha spelat ihop ett visst antal mästarpoäng. Titeln stormästare blir man tilldelad då man sammanlagt har spelat ihop 300 mästarpoäng. Den gränsen överskred Agneta den 6.12.2019 efter att hon tillsammans med partnern Maria Nordgren tog en andraplats i Harald Nordbergs minnestävling.

Stort grattis till Agneta!

Martins Nostalgitävling
Martins Nostalgitävling

Efter lagmästerskapet år 1999 tog Martin över tävlingsledarskapet på AV, efter att dåvarande tävlingsledaren Ole Jansson meddelat att hans tid som tävlingsledare var över. Nu efter 20 år med uppgiften har Martin valt att i sin tur lämna över ansvaret.

Som ett avslut spelades Martins nostalgitävling den 29.4. Temat för kvällen var 1965, det år Martin för första gången spelade en tävling. I glad stämning samlades 40 medlemmar runt bridgeborden stiligt klädda i 50,60,70-tals tema. Det bjöds på skumpa och tilltugg. Martin avtackades även för sin fina insats av bridgeklubbens ordförande Tom Schubert.

Tävlingen spelades som en Mitchel med skilda resultat för Nord-Syd och Öst-West. Varken guidekort eller bridge mates användes, budlådor var inte ens uppfunna 1965 så några sådana syntes inte heller till. Korten blandades vid varje bord före tävlingens början. Brickorna var som Martin sade ”inte årets modell” och det var inte korten heller.

Precis som förr, då tävlingsledaren kom med resultatlistan till tävlingen veckan därpå, fick även vi vänta. Nu finns resultaten publicerade under Resultat/Kalender

Vilken minnesvärd kväll det blev! Stort tack till Martin och Agneta!

Bilder från kvällen hittar ni HÄR

Hedersordförande Waldemar Kovanko 90 år
Hedersordförande Waldemar Kovanko 90 år

Måndagen den 9 april 2018 inleddes spelkvällen i festliga tecken, då vi fick besök av vår hedersordförande Waldemar Kovanko, som strax före påsk fyllt 90 år. Ordförande Tom Schubert överräckte en bubblande present till jubilaren, som fick varma applåder av spelarna.

Waldemar Kovanko har gjort en gedigen insats för bridgeklubben och har suttit över 30 år på olika poster i klubbens styrelse. Walle valdes första gången till ordförande år 1965, men på grund av arbetsförhinder ledde han klubben då endast ett år. År 1985 valdes han på nytt och var ordförande ända till 1993. Samma år valdes Walle till hedersordförande.  

Hjärtliga gratulationer!

Bridgeklubben AV 70 år 22.2.2016
Bridgeklubben AV 70 år 22.2.2016

Ordförande Kerstin Ehnholms anförande vid klubbens 70-årsfest, som firades 15.2.2016

En yngling slö till själ och kropp
fann livet bli en börda.
Då fann en annan yngling opp
att tiden meddels kortspel mörda.

Månne det hände sig så, att en del medlemmar i AV Huvudföreningen hade läst sin Anna Maria Lenngren (1754-1817), när man först efter långa diskussioner beslöt att godkänna förslaget om en ny krets inom AV just efter kriget.

Vi har AVs styrelsemedlem Edit Rahkonen att tacka för att kretsen ändå godkändes och fick ett startbidrag om 50 mark. Den pengen räckte inte långt, varvid man beslöt att starta danssoaréer för att täcka kostnaderna. Överskottet donerades sedan till huvudföreningen.

En annons i Hufvudstadsbladet om en bridgekurs lockade 14 deltagare, som samlades den 22 februari 1946. Samtidigt konstituerade kretsen sig och valde sin första styrelse under ledning av ordförande Gunvor Nybom. Två toppar inom Finlands bridge ledde kursen, dvs. Inge Fagerman och Lorenzo Runeberg.

För tillfället har bridgeklubben sin 13 ordförande. Fritiof Westling var ordförande i två repriser i sammanlagt 26 år. Waldemar Kovanko och Kurt Graeffe har lett klubben i 9 respektive 10 år.

Det är inte bara ordförandena som arbetar för klubbens bästa. Styrelsemedlemmarna har alla egna viktiga funktioner, fungerar som sekreterare, håller reda på inkomster och utgifter, sköter om informationen, ordnar med servering vid våra gemensamma träffar, upprätthåller register, står för researrangemang osv.  Vi har en fullständig statistik över resultat, tävlingsresor, styrelser och intressant nog antal deltagande par per olika tävlingar. Materialet finns i tryckt form fram till 1996. Efter detta finns materialet på cd.

Bridgen är naturligtvis helt beroende av sina tävlingsledare, utan vilka klubbens tävlingsverksamhet inte skulle utvecklas. Vi har den speciella turen, att våra tävlingsledare ställer upp utan ersättning, något som vi alla skall vara tacksamma för. Vi för tillfället två tävlingsledare Martin Arle och Fred Sundwall med Agneta Berglund och Maria Nordgren som hjälpledare. En annan viktig aspekt utgörs av spelarkurserna. Birgit Bärlund startade nybörjarkurser 1989 i AVs lokaliteter. Agneta Berglunds kurser ordnas i samarbete med Helsingfors Arbis.  Av våra sju olika tävlingsformer har fyra tagits in i programmet under 2000-talet.

Partävlingar sedan 1948 -, Lagtävlingar 1951 -, Mixedtävlingar 1954 -, Äggbarometern 2005 -, Procenttävlingar 2007 -, Individuella tävlingar 2009 -, Handikapptävlingar 2010 -.

Från de 14 ursprungliga deltagarna har klubbens medlemstal småningom vuxit till 160-180 personer, varav ca 100 deltar på mer eller mindre regelbunden basis.  Klubben ordnar runt 80 speltillfällen per år med i snitt 6-7 bord per gång. Många av medlemmarna deltar dessutom i andra bridgetävlingar och flera av våra medlemmar är och har varit framgångsrika på nationell och delvis internationell nivå. Den statistiken skall utarbetas.

Bridgekampen mellan AV och Ekenäs startade så tidigt som 1953 och ordnas fortfarande (64 år i år). Lagtävlingen mot SLAM i Tammerfors startade 1998. Bridgeresorna till grannländerna har hört på programmet sedan 1959. Klubben har rest flitigt till Norge, Sverige, Estland och Ryssland. De senaste resorna har i stort sett varit kryssningsresor med partävlingar inom klubben. Idag är klubben en av de största och aktivaste kretsarna inom AV Huvudföreningen.  Klubben är den enda svenskspråkiga bridgeklubben i Helsingfors, som är medlem i Finlands Bridgeförbund, som för övrigt firar sina 80 år den 21 maj 2016.

Under de senaste tio åren har klubben genomgått en genomgripande förändring, fått nya tävlingsformer och ny teknisk apparatur.  Med ekonomiskt stöd av AV Huvudföreningen har vi kunnat införskaffa modern speluppföljningsteknik. Hemsidan är utmärkt redigerad, faktiskt en av de bästa sidorna inom bridgen i Finland.

**************************************

STATISTIK - AV BRIDGE  1946-2016

Ordföranden

1946                Gunvor Nybom
1946-1949        Edit Rahkonen
1949-1952        Johan-Ludvig Lagus
1953                Holger Wilkman
1954-1956        Elbin Eklund
1957-1958        Reiner Hagelin
1958-1964        Fritiof Westling
1965                Waldemar Kovanko
1966-1984        Fritiof Westling
1985-1992        Waldemar Kovanko
1993-1994        Tapio Wagello
1995-2001        Max Molin
2002-2003        Edgar Lindquist
2004-2013        Kurt Graeffe
2014-               Kerstin Ehnholm

Hedersordföranden

Fritiof Westling, 1986
Waldemar Kovanko, 1993

Hedersmedlemmar

Nr 1 Britt-Marie Packalen, 1993
Nr 2 Marita Helsingius, 2009
Nr 3 Kurt Graeffe, 2015

Tävlingsledare

1946                 Inge Fagerman, Lorenzo Runeberg
1946-1948         Doris Rothe
1948-1981         Harald Nordberg
1981-1988         Sven-Erik Ehrnstén
1989-1991         Harald Nyman
1993–1998         Ole Jansson
1995–1997         Siv Lindén
1999-                Martin Arle, Fred Sundwall
2012                 Agneta Berglund

Till Harald Nordbergs ära spelas en minnespartävling varje år den 6 december


Bridgeklubbens verksamhet under 70 år, värt att minnas:

  • 1948 Paret R Juselius-H Wilkman vann det första parmästerskapet
  • 1951 Började man spela även på onsdagar, första lagmästerskapet vanns av G Enberg, G Junnelius, H Nordberg och P Shoultz
  • 1953 Kampen AV - Ekenäs bridgeklubb spelades första gången. Därefter har den spelats varje år.
  • 1954 Första mixedtävlingen, segrare E Eklund – B Söderholm
  • 1959 Bridgeresa till Bergen i Norge, värdar klubben Klövertre, sammanlagt 6 spelgånger, sista matchen 1973.
  • 1964 Största antalet medlemmar hittills, 180 medlemmar i klubben
  • 1965 Den första tävlingen mot SET spelades i Stockholm. Mot dem tävlade AV nästan varje år, turvis i Stockholm och Helsingfors, ända till 1998 då samarbetet tyvärr upphörde
  • 1978 Spelades en tävling mot Hägerstens BK, Sverige i Helsingfors.
  • Medlemsantalet 102 personer. Den lägsta siffran sedan 1950
  • 1987 Kampen SET – AV på Gripsholms Slott, mycket festligt
  • 1988 Rökningsförbud på måndagarna, onsdagarna fortfarande fritt fram
  • 1989 Birgit Bärlund startade nybörjarkurser i föreningens lokaler
  • 1990 Inleddes triangelkampen SET – TBK (Tallina bridgekerho) – AV i Helsingfors. Tävlingen spelades årligen i H:fors, Tallinn eller Stockholm, sista gången 1998
  • 1998 Lagtävlingen AV – SLAM spelades i Tammerfors. Efter det har vi mött dem varje år.
  • 2004 Medlemsantalet 183 personer, nytt rekord.
  • 2005 Äggbarometern startade, bridgekryssning till St. Petersburg
  • 2006 Bridgekryssning till Tallinn
  • 2007 Procenttävlingen startade, bridgekryssning till Tallinn
  • 2008 Bridgekryssning till TallinnAnkkuri
  • 2009 Individuella tävlingen startade, bridgekryssning till Tallinn
  • 2010 Handikapptävlingen startade, bridgekryssning till St. Petersburg
  • 2011 Förnyande av klubbens hemsida, bridgekryssning till Åland, värdar Mariehamns bridgeklubb
  • 2012 Bidrag om 3500 euro från Huvudföreningen för inskaffande av bridgemates, Agnetas och Carolas 110-årspartytävling, bridgekryssning till Tallinn, besök med AV Huvudföreningen på herrgården Kolga
  • 2013 Bidrag om 2500 euro från Huvudföreningen för inskaffande av kortutdelningsmaskin, nya stadgar för klubben, Arbiskurserna i bridge under ledning av Agneta Berglund startar, bridgekryssning till Tallinn, besök på spionmuséet i hotell Viru
  • 2014 i snitt 27 spelare per kväll, sammanlagt 2030 spelare under året, deltagande i förbundets simultantävlingar startar, eftermiddagsbridge för seniorer startar, bridgekryssning till Tallinn
  • 2015 bridgekryssning till Stockholm, Agneta Berglund och Maria Nordgren kvalificerade sig för finska landslaget i bridge, Martin Arle har samlat 817,15 MP (1) , Birgit Bärlund 440,85 MP (2) och Agneta Berglund 202,35 MP (3), inom klubben har Peter Wikström på 2010-talet fått de flesta vinstpoängen, i snitt 178,7 poäng, god tvåa är Fred med 114 poäng
     

 

 

Bridgeklubben fyller 65 år
Bridgeklubben fyller 65 år

I år fyller Bridgeklubben inom AV 65 år. Nedan en historisk översikt, som sammanställdes av vår ordförande Kurt Graeffe till 60-årsdagen 22.2.2006.

Den 22 februari 1946 betraktas som Bridgeklubbens födelsedatum. Det var då 14 personer samlades till en bridgekurs på AV.  Kursen leddes av Inge Fagerman och Lorenzo Runeberg, en av de absoluta topparna inom Finlands Bridge. Vid samma tillfälle passade man på att organisera sig och valde en styrelse där Gunvor Nybom blev ordförande, Harald Sveholm viceordförande, Bertil Rask sekreterare och Linda Weckström kassör. I slutet av maj hade medlemsantalet stigit till 20 personer.

Kursen fortsatte på hösten men då med fru Doris Rothe som ledarinna. Hon fortsatte som ”dragare” ända till början av år 1948, tills klubbens egna medlemmar kunde träda till. För att kunna bekosta kursledarna arrangerade klubben danssoaréer som blev mycket populära.

Redan våren 1946 avgick Nybom som ordförande och efterträddes av Edit Rahkonen. Hon var den verkliga eldsjälen och organisatören. Det var hon som föreslagit och drivit igenom beslutet att bilda Bridklubben i Huvudföreningens styrelse. På den tiden ansågs kortspel opassande och inte kulturfrämjande, så det behövdes en hel del övertalningsförmåga att övertyga styrelsen om att bridge inte är ett påhitt av Hin Onde.

År 1949 blev Johan Ludvig Lagus ordförande (1949 – 1952) och därefter Holger Wilkman 1953, Elbin Eklund 1954 -1956, Reiner Hagelin 1957-1958 samt Fritiof Westling 1958-1964 och 1966-1984.

Det var framförallt under Fritiof Westlings 26 år som ordförande och 4 år som viceordförande klubben utvecklades. AV bridge blev allmänt känt, många nya medlemmar kom med och det blev t.o.m. trängsel i kretsarnas sal. Man var ofta tvungen att placera bord i hallen och i köket för att alla skulle rymmas med. 1964 hade antalet medlemmar ökat till 180 personer.

1965 valdes Waldemar Kovanko första gången till ordförande, men på grund av arbetsförhinder ledde han klubben då endast ett år. År 1985 valdes han på nytt och var ordförande ända till 1993 då Tapio Wagello som suttit 5 år i styrelsen övertog ordförandeskapet. Waldemar har arbetat mycket aktivt inom bridgeklubben, han satt sammanlagt 31 år på olika poster i bridgeklubbens styrelse. Waldemar Kovanko valdes 1993 till hedersordförande.

Tapio Wagello ledde bridgeklubben 1993-1994, Max Molin 1995-2001, Edgar Lindquist 2002-2003 och därefter Kurt Graeffe. Edgar var medlem av styrelsen i sammanlagt 16 år.

Att vara medlem i styrelsen är ingen sinekur. De flesta har i allmänhet suttit på sina poster endast ett fåtal år. Men det finns undantag.

Carl Ljungqvist var sammanlagt 21 år (1956-1976) medlem i styrelsen, bl.a. 11 år som viceordförande.
- Harry Bredenberg var 10 år viceordförande (1953-1962).
- Elis Pettersson (styrelsemedlem 1947-9153) var bra på att organisera fester och tillställningar. För att samla in pengar för en Norgeresa ordnade Elis danssoaréer som blev mycket populära.
- Birgit v. Hertzen arbetad 31 år som kassör och sekreterare (1970-2000).
- Britt-Marie Packalén var 11 år ordförande för festkommittén (1982-1993).

Och så har vi raden av kassörer: G Lindgren 6 år, H Holländer 10 år, A Lindfors 11 år, Åke Sjölund 15 år och Marita Helsingius 10 år.

Den största arbetsbördan har enligt mitt tycke ändå tävlingsledarna. Utan dem skulle inte klubben kunna existera. Under de första spelåren var det kursledarna som skötte jobbet men år 1948 blev legenden Harald Nordberg tävlingsledare. 

Som spelledare skötte han resultaträkningen och egentligen allt som hörde till det löpande arbetet för en spelkväll. Om någon var osäker om något, hette det alltid ”fråga Harald”. Bridge var hela hans liv. Han fungerade som tävlingsledare i 33 år, ända till år 1981, då han plötsligt avled.

Till Harald Nordbergs ära spelas varje år en minnespartävling den 6 december.

1981 blev Sven Erik Ehrnstén tävlingsledare. Till sin hjälp hade han Axel Lerche som skötte resultaträkningen. Sven Erik skötte ledarskapet med bravur i 8 år. Sedan följde Harald Nyman 1989 - 91; Ole Jansson 1993 – 98; Siv Lindén 1995 – 97 och
Martin Arle och Fred  Sundwall från år 1999.


När man ser på aktiviteterna i tidsperspektiv under de 60 år klubben har existerat finner man att:
- Paret Juselius/H wilkman vann det första parmästerskapet.
- 1951 Började man spela även på onsdagar
- Första lagmästerskapet vanns av G Enberg, G Junnelius, H Nordberg och P Shoultz.
1953 Kampen AV - Ekenäs bridgeklubb spelades första gången. Därefter har den spelats varje år.
- 1954 Första mixedtävlingen. Segrare E Eklund – B Söderholm
- 1959 AV-bridge reste till Bergen/Norge och spelade mot klubben Klövertre. Mot dem spelades sammanlagt 6 gånger, sista matchen 1973.
- 1964 Det finns 180 medlemmar i klubben. Antalet är det största hittills, men under de följande åren sjunker antalet.
- 1965 Den första tävlingen mot SET spelades i Stockholm. Mot dem tävlade AV nästan varje år, turvis i Stockholm och Helsingfors, ända till 1998 då samarbetet tyvärr upphörde.
- 1978 Spelades en tävling mot Hägerstens BK/Sverige i Helsingfors.
- Medlemsantalet 102 personer. Den lägsta siffran sedan 1950.
- 1987 Kampen SET – AV gick av stapel på Gripsholms Slott, mycket festligt.
- 1990 Inleddes triangelkampen SET – TBK (Tallina bridgekerho) – AV i Helsingfors. Tävlingen spelades årligen i H:fors, Tallinn eller Stockholm. Sista gången spelades det 1998.
- 1998 Lagtävlingen AV – SLAM spelades i Tammerfors. Efter det har vi mött dem varje år.
2004 Medlemsantalet 183 personer. Nytt rekord.
2005 Bridgekryssning till St. Petersburg.