Nyare uppdateringar
Hemsida
10. Aug 2020 13:29 BST
Program
1. Aug 2020 14:30 BST
Tävlingsstatistik
1. Aug 2020 14:29 BST
Dry Martinis
1. Aug 2020 14:25 BST
Arkiverat
1. Aug 2020 14:25 BST
0 0 0 0 0 0
Pages viewed in 2020
WhatsApp-gruppen Bridge-AVH

WhatsApp-gruppen Bridge-AVH är ett forum för bridgeklubbens partnerservice och aktuell information. Meddela Carola per sms (050 5880382) om du vill vara med i gruppen.

Hemsida
Vår bridgeklubb
Vår bridgeklubb

Bridgeklubben inom AV Huvudföreningen grundades år 1946 och firade därmed sitt 70-årsjubileum i februari 2016.

Bridgeklubben AV är medlem av Finlands Bridgeförbund.

Vi spelar under vår- och höstterminen varje måndag och torsdag, med undantag av helgdagar som påskmåndagen, i Arbetets Vänners lokaliteter på Annegatan 26 i centrala Helsingfors. Spellokal är Kretsarnas sal i femte våningen. Spelet börjar kl 18.00 på måndagarna och kl. 17.30 på torsdagarna. (obs ny tid)

I spelavgift uppbärs 4 euro per spelare. Juniorer <26 år spelar gratis.

Våra tävlingsledare är Martin Arle (MP- och FM-nivå) samt Fred Sundwall, Carola Tengström, Agneta Berglund och Maria Nordgren (klubbnivå).  

AV-BBO- AUGUSTI-LAGTÄVLING 3.-31.8.2020

Elva lag har anmälts till Augusti-lagtävlingen. Sex lag spelar i a-serien och fem lag spelar  i b-serien.  Vänligen kolla att alla användarnamnen och kontaktuppgifterna stämmer. I matcherna spelas 16 brickor, alla mot samma motståndarpar (inga byten efter 8 brickor). Preliminär speltid är MÅNDAGAR kl 18  men lagkaptenerna kan sinsemellan komma överens om andra speldagar/tider vid behov. Kontakta alorac eller någon annan BBO-nörd (understreckade spelare) om ni behöver hjälp med att starta tävlingen.

Efter spelad match meddelar båda lagens kaptener resultatet i WApp-gruppen "Lagkaptener". Mera detaljer om vinstpoäng och tävlingsavgift meddelas senare. Vinnaren i B-serien stiger till A-serien medan det sista laget i A-serien sjunker till B-serien. Lycka till allesammans och ha trevliga spel tillsammans/Carola

SPELPLAN: 
A-serien

1)må 3.8   
10G - Flamingo      Gurka - AkvaVit        Hemulen - Cardiganes
2)må 10.8 
10G - Cardiganes   Gurka - Hemulen      AkvaVit - Flamingo
3)må 17.8 
10G - Hemulen      Gurka - Flamingo      AkvaVit - Cardiganes
4)må 24.8 
10G - AkvaVit        Gurka - Cardignes     Hemulen - Flamingo
5)må 31.8 
10G - Gurka          AkvaVit - Hemulen    Cardiganes - Flamingo

B-serien                                                               FRIROND

1)må 3.8    Linolja - Stenberg    Ågeli - 2klöver            Gillet
2)må 10.8  Gillet - 2klöver       
 Linolja - Ågeli             Stenberg
3)må 17.8  Gillet - Ågeli             Stenberg - 2klöver     
Linolja
4)må 24.8  Gillet - Stenberg       
Linolja - 2klöver         Ågeli
5)må 31.8  Gillet -
Linolja          Stenberg - Ågeli          2klöver

Lagsammansättningarna:
 a-serien

10G: alorac, KuikkaLom, F555633, kgb10a8, mnordgren
Kontaktperson Carola (Wapp/0505880382)

Gurka: btb, waltsu, lasscar, leiferik
Kontaktperson Lefa (0405322025)
AkvaVit: agnetab, elranitram, GabiA96, cu1962
Kontaktperson Gabriella (Wapp/0405778536)

Hemulen: ulf1406, chreks, marlop, anitsirk, kirsukka
Kontaktperson Ulla (Wapp/0505995248)

Cardiganes: marnar, Veronica41, India227, Schubbe
Kontaktperson Schubbe (Wapp/0405278909)

Flamingo: Maba20, Vippan, kurgra, Folkern
Kontaktperson Maba (Wapp/0400504247)

b-serien
Gillet: bjarnewin, arskasalo, ToreBack, KurBer
Kontaktperson Bjarne (Wapp/0400422816)

Linolja: Enduser, Illeroh, Lindbfol, Hoxu
Kontaktperson Mary (Wapp/0405682320)

Stenberg: MStenbrink, HStenbrink, kabeli, Kraxalina
Kontaktperson Katy (Wapp/0453593813)

Ågeli: 07pk, k3nn3th8, MissiF55, Pegkar
Kontaktperson Paula (Wapp/0405853400)

2klöver: Erkki oF, sarahauki, Hiltsu, tittiAV
Kontaktperson Erkki (Wapp/0456714596)

AV-BBO KLUBBKVÄLL on 12.8.2020 kl 17:30 TD Kati Sandström (tdbbofin).

TD Kati Sandström (tdbbofin). OBS logga inte in på finbbo-tävlingen som börjar samma klockslag! Förhandsanmälning till Carola senast ti 11.8. kl. 21. Den preliminära listan läggs på hemsidan någon dag före dead line. Den slutgiltiga deltagarlistan läggs på hemsidan när anmälningstiden gått ut. Spelavgiften är 3€ och samlas in senare. Vinstpoäng utdelas enligt sedvanligt system.

Direktiv för AV tävlingen på nätet: 

1. Tävlingen börjar 17:30, logga in i god tid.
2. Tävlingen hittar ni på BBO. Sök på TDBBOFIN.
3. Klicka på den. Den ena partnern bjuder in den andra d.v.s. sätter in den andra partnerns bbonamn, båda måste vara inloggade. Programmet meddelar ifall det lyckades. Ifall det inte går så meddela genast åt Fred eller Carola.
4. Sedan är det bara att vänta till kl. 17:30 då korten dyker upp på bordet. Nere till vänster finns en chat där man kan välja mottagare. Man väljer bordet och säger hej och presenterar sitt system i korthet. T.ex. 5532, 11 regeln, första sak ital.
5. Sedan börjar budgivningen. Man alerterar sina egna bud. Motståndarna öppnar 1 H - du vill bjuda Michaels 2 H för att visa 5 spader och 5 i en annan färg - före ditt bud skriver du på alert raden: 5 i S och en annan färg - sedan bjuder du 2 H.
6. När budgivningen är slut börjar spelet. Systemet tillåter dig inte att göra revoke och inte heller att bjuda ett otillräckligt bud.
7. Ifall du tryckt på ett bud i misstag eller av bara farten kan du återkalla det genom att genast trycka på undo knappen. Ifall det sker genast måste alla godkänna det. (frågan dyker upp på de andra spelarnas sida: godkänner du undo?)
8. Ifall man ser att man tar resten av sticken t.ex. bara höga kort eller trumf kvar kan man trycka på den blå knappen: levitys och trycka sedan en gång till. Motståndarna godkänner ifall de ser att det är rätt, men låter bli att godkänna ifall de är av annan åsikt.
9. Fråga via chatten om det är något oklart antingen av de som sitter vid bordet eller direkt av Kati som också finns bland chatalternativen.

10. Ifall någon under tävlingens lopp vill kalla på tävlingsledaren sker det genom att trycka på knappen ”kalla på tävlingsledaren” som finns under samma tre streck som ”undo” knappen. Tävlingsledaren kommer då till bordet via chatten.

 

LÅNGSAMT SPEL PÅ BBO

Pandemin har kastat en skugga över våra liv sedan medlet av mars. Den påverkar också våra hobbyn i en stor utsträckning. Arbetets Vänner och Bridgeförbundet beslöt båda att ta en paus i verksamheten tills det är tryggt att träffas igen. Som tur behövde vi inte sluta helt. En del av spelen kunde flyttas till nätet. Bridgeförbundet ordnar spel varje dag och en del klubbar ordnar egna spel på nätet en gång i veckan. AV har varit en förebild, våra ”klubbkvällar” och lagtävling har varit exempel på hur man kan ordna gemensamma aktiviteter och ”träffas” trots pandemin. Detta har noterats på förbundet!

Nätspelandet är förstås inte samma sak som att träffas och spela på Annegatan. På nätet kan man inte ordna tävlingar där alla spelar mot alla (plattformen är ursprungligen gjord för spel med över 100 deltagande par). Partävlingarna kan ordnas i Mitchell format där Nord-Syd paren spelar mot Öst-Väst paren och man får en vinnare på Nord-Syd och en vinnare på Öst-Väst. Genom Bofors omgångar (vissa ronder spelar Nord-Syd som Öst-Väst och tvärtom) kan man få ett resultat istället för två. Mitchell förutsätter att vi har minst 16 deltagare i tävlingen, helst mera.

Finbbo -tävlingarna är Barometer tävlingar. Alla spelar samma brickor och de par som ligger på samma poäng (eller närmast varandra) spelar efter första omgången mot varandra. Man kan följa med hur man ligger till i tävlingen genom att kolla sitt bordnummer. Det här har en olägenhet, man kan möta samma par flera gånger under tävlingen. Jag tror att min partner och jag mötte Gabi och Karri fyra gånger under ett spel. En annan olägenhet i nätspelen (både Mitchell och Barometer) är att en ny omgång måste börja samtidigt för alla. Nätspelet har visat sig vara långsammare än ett spel vid bridgebordet. Finbbo -tävlingarna reserverar 8 minuter/omgång, en ny omgång startar genast när alla spelat färdigt trots att det finns tid kvar på klockan. I tävlingarna spelas ofta 3 brickor/rond. Den sammanlagda rondtiden är alltså 24 minuter. Snabba spelare kan klara av brickorna på 10–15 minuter och måste tyvärr vänta 10–15 minuter på nästa rond. Ifall spelet går långsamt kommer tävlingsledaren till bordet och skyndar på spelandet. Tävlingsledaren kan också avbryta spelet ifall bordet blivit mycket efter, resultatet för brickan blir då oftast 50 % (medel).  

Pandemin har gjort att BBO fått tiotusentals nya spelare. Plattformen har uppdaterats men klarar ändå inte av trycket. Därför kan inte Finbbo spelen startas mellan klockan 17 och 24. Systemet avbryter också tävlingar med många deltagare som startas mellan 16 och 17. Det här är orsaken till att Finbbo -tävlingarna måste startas senast kl. 16. Det stora antalet spelare gör systemet långsammare och de tekniska felen har ökat. Det händer att systemet kastar ut en spelare mitt under ronden eller att spelet vid ett bord hakar upp sig. Då är det bara att logga ut sig och logga in igen. Nätet i Finland är inte lika fungerande på alla ställen i landet och kan strula till spelet för enskilda spelare. De här omständigheterna kan fördröja spelet för alla deltagare. Ibland kallar spelarna på tävlingsledaren – vilket också kan fördröja spelet. Vid strul kan tävlingsledaren ge mera tid för ronden, vilket i sin tur leder till längre väntetider för de som klarat sig utan strul och varit snabba.

Finbbo -tävlingarna har deltagare ur alla kategorier från finska mästare till nybörjare och från vana till ovana nätspelare. Ifall vi vill spela bridge under pandemitider skall vi försöka ha överseende med den för många aningen långsamma takten. Pauserna kan utnyttjas till att gå ett par varv runt stolen (för att få bättre tur) eller för annan pausgymnastik. Man hinner ta en kaffe eller gå till kylskåpet. Man kan också kolla hur man själv och hur de övriga spelat de tidigare brickorna. Det här sker genom att trycka på knappen historia.

Ha tålamod! Pandemin tar slut senast när vi får ett vaccin och då kan vi alla ses på Annegatan igen. Tills dess får vi vara nöjda med att vi kan fortsätta med vår hobby, trots begränsningarna i samhället. Många hobbyn och sportgrenar har fått lägga ner all sin verksamhet.

Klubbtävlingarna fortsätter på onsdagarna och vi planerar en fortsättning på lagtävlingen med en övre och nedre slutserie. Ha också överseende med långsamma spelare i lagtävlingen.

 Bridge skall vara roligt!

 

Fred

HUR SKAPA EN LAGMATCH PÅ BBO?

Du måste ha spelat på BBO en längre tid för att få rättighet skapa en match. Om det inte lyckas, så be om hjälp av BBO-nördarna (alorac, GabiA96, mnordgren, agnetab).
Se till att båda lagens alla spelare är inloggade på BBO när du skapar lagmatchen. Det gör du lättast genom att följa eller vara vän med de spelare som deltar i matchen (se nedan).

Gå till TÄVLING/LAGMATCHER/Skapa lagmatch (blå ruta nere under pågående lagmatcher).
1) Identifikation Namnge matchen, (Beskrivningen kan ni hoppa över) och namnge Lag1 och Lag2
2) Alternativ: TÄVLINGSFORM: IMP, ANTAL BRICKOR: 16, GIVKÄLLA: Använd slumpade givar,
ALTERNATIV: Tillåt bakspelare (rekommenderas) , Tillåt inte bakspelare att chatta med spelare (oblig), Tillåtet att ångra sig (oblig), Barometer (om ni vill se resultatet i båda borden under spelets gång)

3) Reservera platser: (obligatorisk i AV-BBO-lagtävlingen) Fyll i spelarnas BBO-användarnamn, NS/EW i Lag1 i platserna för Lag1 och NS/EW i Lag 2 i platserna för Lag 2 (BBO kan då
placera er rätt vid spelborden).

Tryck på Skapa Lagmatch (Senast i det här skedet skall alla vara på plats!) Det går lättast att se situationen om den som skapar lagmatchen följer eller är vän med alla spelare som skall delta. Då kan du kolla, att alla är på plats (MÄNNISKOR). Krux i rutan för ”Är det säkert att du vill skapa lagmatchen ”och tryck på Ja. Nu skickas inbjudan till deltagarna, som genast (!) skall godkänna inbjudan. Om någon är för långsam, eller om det är något strul på linjerna inhiberas tävlingen. Du kan upprepa inbjudan, men kolla först att du har rätta användarnamn och att alla verkligen är på plats. LYCKA TILL

HUR FÖLJA/BLI VÄN MED BBO-SPELARE?
Gå till MÄNNISKOR/Sök: bbo-användarnamnet, tryck på Sök/en lista på namn i alfabetisk ordning kommer fram. Tryck på det aktuella namnet så får du fram spelarens profil/ Vid Relation (vanligen Neutral) skall du ta fram Följ. Om personen redan följer dig blir ni dessutom vänner. På MÄNNISKOR/Vänner finns det en lista på dina vänner (blå) och dem du följer (grå).

NÅGRA VINKAR FÖR SPELANDE PÅ BBO:

- Under HISTORIA hittar du det egna bordets spelade brickor och resultat. På samma ställe ser du hur det spelats i det ”andra bordet”, om tävlingen är uppsatt i ”barometer”-modell.
Så fort båda borden har spelat brickan kan du jämföra hur det gick. BBO räknar resultatet automatiskt. Som i alla LAGSPEL med IMP beräkning är det viktigt att bjuda upp ett kontrakt till utgång/slam om det finns i korten (Ex: du spelar 4S hem i zon = 620 medan motståndarna i det andra bordet bara bjudit 3S+1 = 170. Ni får 620-170 = 450 som tar in 10 IMP). Det är inte heller någon idé att riskera en utgång för att få ett överstick (4S = 620 istället för 4S+1= 650 skillnaden 30 är bara 1 IMP). Om du går bet på en utgång kan det bli dyrt om det andra laget spelat hem utgången (4S-1 = -100 motståndarna i det andra laget har fått hem 4S = 620 och får sammanlagt 720, och du ger ut 12 IMP åt motståndarna). ”Tumregeln äratt bjuda friskt* men spela safety”. (*inte dumdristigt/Agneta)

- ALERTERA egna bud i budboxen. Alertdiskussion på bordet är förbjudet under budgivningen (nu när vi övar håller vi inte så hårt på den här regeln). Du kan alertera budet i ett senare skede om du glömt göra det genast. Klicka då på ditt eget bud och skriv in det du vill alertera. Endast motståndarna kan se dina altereringar under budgivningen. Bara motståndarna kan se dina altereringar under budgivningen.

- UNDO finns i den blåa rutan med tre vågräta vita streck, bredvid eller på spelbordet (gröna området med korten ). Förväxla inte med de ”tre vågräta strecken” som är någonstans i yttre panelen för att Logga ut! Båda motståndarna får en förfrågan som de skall godkänna. 
Det är kutym på BBO att acceptera UNDO om det kommer strax efter budet. Vi vet alla hur lätt man klickar fel (mc=missclick).

- Du kan alltid under spelets gång kolla hur BUDGIVNINGEN gick genom att klicka på rutan vid spelbordet där det står vilket kontrakt ni kommit till.

Länkar

Här är länkar som FBF skickat om kommande tävlingar:

BBO Finland program: 
https://calendar.google.com/calendar/embed?src=tj3i99uu8scovor85lqn2e0tuo@group.calendar.google.com&ctz=Europe/Helsinki&gsessionid=OK


Hur spela på BBO?
http://www.bridgefinland.fi/bilbo/info.php?id=1915

BBO-finland tävlingar, veckoprogram 
http://www.bridgefinland.fi/bilbo/news.php?id=1911

Suomen Bridgeliitto järjestää BBO:ssa pelitoimintaa Koronaepidemian aikana. Kaikki uudet tiedotteet ja uutiset linkataan alasivuiksi tähän uutiseen. Katso uutisen alaosa!  http://www.bridgefinland.fi/bilbo/news.php?id=1909

Instruktioner för nya spelare på BBO och BBOFinland
  1. Registrera dig först på BBO (https://www.bridgebase.com). Bilda ett användarnamn (mitt är ”alorac”) och ett lösenord (lämna ACBL numret tomt). På BBO, som är en internationell plattform, kan du följa med eller spela med din partner eller med robotar eller med andra spelare över hela världen. Det lönar sig att göra en enkel profil, så att andra spelare vet vilket system du följer. (Vi spelar ofta 4 card openings, 15-17 NT, transfer (to Majors), 2Cl strong. Blackwood eller RKCB. 11-lead udca (=liten begär/låg hög jämn)

  1. Du bör dessutom vara medlem i  BBOFinland för att få delta i tävlingar som ordnas av ”finbbo”. Betala 2€ på FBF:s konto FI11 1548 3000 1004 96 ref 68204 dessutom skall du skicka ett e-mail till lasse.utter@kolumbus.fi och toimistosihteeri@bridgefinland.com med uppgifter om att ni betalat in er och ert användarnamn.  Denna betalning är en engångsföreteelse. För varje spelat spel debiteras dessutom 2€ som bridgeförbundet fakturerar med några månaders mellanrum. Om man inte betalar i tid, blir man utesluten från ”finbbo”.

När ni har ovanstående klart och vill hitta en finbbo-tävling så är proceduren följande. Logga in på BBO med ert användarnamn och lösenord  / Kliv in (sisään) / Välj gruppen Kilpailuhenkinen / välj Ilmaiskilpailut / välj en finbbo-tävling.

Observera att tävlingarna läggs på nätet 90 minuter före de börjar och att de kommer i den ordningen som de skall starta (från >1min till 90 min). Detta syns på ”minutraden”. När du hittar rätt tävling anmäler du dig och din partner (användarnamnen) genom att klicka på tävlingen. OBS: din partner måste också vara inloggad på BBO. Partnern får ett meddelande och när hen accepterar är ni anmälda till tävlingen. Sen är det bara att hållas på BBO och ni ”dras in i ” tävlingen när den börjar. LYCKA TILL!

VIKTIGT MEDDELANDE!!

Hej

Föreningens Arbets- och Ekonomiutskott har beslutat att föreningens verksamhet inhiberas fram till 19.4 för att minska smittspridningen.

Detta gäller för alla kretsar, grupper, kurser och annan verksamhet. Alla mötestider är avbokade. De kretsar och grupper som behöver hålla möten ska göra så på distans till exempel kan gruppsamtal göras per telefon och med Whatsapp eller andra motsvarande appar.

Coronaviruset, covid-19, sprids runt om i världen och världshälsoorganisationen WHO har klassat coronavirusepidemin som en pandemi. För att förhindra att viruset sprids rekommenderar nu även de finländska myndigheter att undvika att delta i sammankomster och fritidsaktiviteter.

Arbetets Vänner Huvudföreningen rf följer myndigheternas rekommendationer och följer med myndigheternas anvisningar. I vår förening har vi många som av olika orsaker hör till riskgrupperna och vi vill att alla medlemmar ska känna sig trygga då de deltar i vår verksamhet. Det finns inte orsak till panik och jag rekommenderar att alla bekantar sig med den information som Institutet för hälsa och välfärd ger på sin hemsida:

https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19

Jag svarar på eventuella frågor som gäller föreningen. Vänligen vidarebefordra meddelandet till medlemmarna i era kretsar och grupper. Infon postas också på hemsidan och i föreningshuset.

Hälsningar

Niki Hamro

Verksamhetsledare

--

info@arbetetsvanner.fi

0447664101

Skottävling och trivselskott 29.02.2020

Vi ordnade på skottårsdagen 2020 en bridgetävling för vår egen AV grupp. Många hade klätt sig i skottårets tecken. En del hade rutiga byxor och rutig fluga. Där fanns många skotska kiltar. Stämningen var avslappnad och glad. Agneta var vår tävlingsledare. Hon var initiativrik och motiverande och fick Arbisgruppens elever att delta i evenemanget. Carola hade anskaffat priser för vinnarna efter varje rond. Programmet räckte nästan hela dagen. Den inleddes kl. 11:00 på förmiddagen med kaffe och bulla. Totalt var vi 13 par dvs sex och ett halvt bord med 30 brickor.  

I mitten av spelet fick vi lunch som hämtades från den kinesiska restaurangen i nedersta våningen av vår byggnad. Vi blev bjudna på köttgryta, fiskgryta och panerad höna. Kaffe ingick i lunchen. Många njöt av ett glas vin. 

Efter lunchen fortsatte turneringen fram till sena eftermiddagen. Resultaten var följande:

  • Vinnarna: Marianne och Johan Lindstedt
  • Andra plats: Gabriella Ahlvik och Martin Arle
  • Tredje plats: Peter Wikström och Carola Tengström.

“Trivselbridge-gruppen” hade sina egna 15 brickor. Denna grupp bestod av 4 par och spelformen var Board a Match. Första plats var delad: Camilla Schubert och Peter Söderström samt Ghita Jäntti och Karin Seitz – Valtonen.

Dagen var lyckad och alla trivdes i det trevliga sällskapet med god speliver och sammanhållning.

 In fidem Susanne Paul/01.03.2020

Bilderna är tagna av Kaj Backas

Skottävling och trivselskott 29.02.2020
Vårmöte 2020

Bridgeklubben AV  höll sitt vårmöte måndagen den 27.1.2020. Ordförande Tom Schubert öppnade mötet och valdes till mötesordförande. Kaj Backas valdes till sekreterare. Marianne Nars och Veronica Wiklund valdes till protokoll justerare.

Tillsammans med Folke Lindberg som gjort Power Point dokumenten presenterade Tom verksamhetsberättelsen och Folke  bokslutet för 2019.

 

PROGRAM 1.8.2020 -->

Pga COVID-19 situationen ordnar AV-bridgeklubben tillsvidare sina tävlingar på BBO enligt programalternativ b)

Kalender
12. Augusti 2020
BBO AV Klubbkväll
19. Augusti 2020
BBO AV Klubbkväll
26. Augusti 2020
BBO AV Klubbkväll
2. September 2020
BBO AV Klubbkväll
9. September 2020
BBO AV Klubbkväll
16. September 2020
BBO AV Klubbkväll
23. September 2020
AV-BBO-PARMÄSTERSKAP DEL I
Resultat
BBO AV Klubbkväll
Director: Kati Sandström
BBO AV Klubbkväll
Director: Kati Sandström
BBO AV Klubbkväll
Director: Kati Sandström
BBO AV Klubbkväll
Director: Kati Sandström
BBO AV Klubbkväll korrigerat resultat
Director: Kati Sandström