SpadeHeart 
Porvoon Bridgekerho
 DiamondClub
Release 2.19q
0 0 0 0 0 0
Sivuilla käyntiä 2024
Perustaitoja
Ei ole hoppu hyväksi

Kerholiigan ottelussa kolmessa pöydässä pelattiin neljää herttaa lännen pelaamana ja yhdessä kolmea sangia idän pelaamana. Kaikki saivat kaksitoista tikkiä.

Neljää herttaa vastaan oli kahdesti lähdetty padalla ja kerran ristillä. Sangipeliä vastaan etelä oli lähtenyt ruudulla, ja nytkään kahdentoista tikin ottaminen ei ole ongelma. Pelinviejä saa pelattua herttaässän alas ja sen jälkeen hänellä on loput tikit. Patalähdölläkin pelinviejä voi saada kymmenen tikkiä. Pelinviejän pitää laistaa pataässäänsä kaksi kertaa ja ottaa kolmas patakierros. Kun pelinviejä nyt otettuaan pataässän pelaa herttaa, niin etelällä ei ole enää pataa mitä pelata, ja näin peliviejä saa loput tikit.

Herttapeli on turvallisempi ja kuuteen herttaan tulisi pieti ainoastaan, jos risti istuisi vinossa ja puolustus onnistuisi järjestämään itselleen varkauden. Nyt näin ei tapahdu ristin istuessa tasan. Herttaslammin löytäminen on kuitenkin haastavaa, kun pohjoinen avaa kahdella padalla.

Herttapelissä pelinvienti ei tuota ongelmia. Mahdollinen patalähtö voitetaan ässällä pöytään ja sitten pelataan herttarouva. Etelä voittaa ässän ja jatkaa pataa, mutta länsi varastaa ja poistaa puolustuksen valtit.  Näin hänellä on neljä herttatikkiä, viisi ristiä, kaksi ruutua ja pataässä, eli kaksitoista.

Yllä olevassa esimerkkitarjoussarjassa lännen kolme herttaa lupaa vähintään viiden kortin värin. Tällöin itä voi nostaa kolmen kortin tuellaan neljään.Tässä jaossa Pirjo ja Esa olivat päätyneet kolmeen sangiin, johon Lissu ja Milli löysivät patalähdön. Nyt pelinviejä ei ilmeisesti ollut malttanut laistaa pataa kaksi kertaa, ja näin puolustus pääsi ottamaan pietin padoillaan.

Älä saata meitä kiusaukseen

Kerholiigassa pelattiin kolmessa pöydässä herttatäyspeliä itä-lännen korteilla ja kerran pohjoinen oli päätynyt pelaamaan neljää pataa kahdennettuna.  Herttapeliin tuli kahdesti yksitoista tikkiä ja kerran kaksitoista, kun pohjoinen yritti ovelasti pientä ristiä ässänsä alta.

Vaikka etelällä onkin sopiva jakauma epätavallisen kahden sangin tarjoamiseen, hänellä ei ole riittävästi voimaa tulla mukaan vaaravyöhykkeessä.  Jos pohjoinen uskaltautuu mukaan neljällä padalla, joutuu hän maksamaan kovan hinnan. Tuloksena on kolme pietiä, joka kahdennettuna maksaa 800. Herttapelissä puolustus saa pata- ja ristiässät (jos he ottavat ne ajoissa; jos puolustus ei patalähdön jälkeen ota ristiässää, niin idän ristit häviävät lännen korkeille ruuduille).

Tässä jaossan Pirjo ja Esa olivat päätyneet viiteen herttaan jota vastaan etelän korteista lähdettiin patanelosella. Pelinviejä oli saanut yksitoista tikkiään. Tulos oli siis sama, mitä kerholiigassa oli normaalisti saatu.

27.2. - jako 26 (1)

Tässä jaossa etelä avaa vahvalla kädellään yhdellä padalla. Länsi tarjoaa väliin kaksi ristiä. Vaikka pohjoisella on vain 8 arvopistettä, hänellä on hyvä väri, kolmen kortin tuki partnerin pataväriin ja singelton. Tämän vuoksi hän voi yliarvostaa korttinsa ja tarjota kaksi herttaa. Vaikka etelällä on kolmen kortin herttatuki, niin hänellä on niin vahvat kortit, että hän tekee täyspelivaatimuksen tarjoamalla kolme ruutua. Nyt pohjoinen preferoi pataan kolmen kortin tuellaan. Etelällä on nyt ongelma. Hänellä on vahvat kortit, muttei niin paljon voimaa että voisi tarjota slammin olin konein. Nyt neljä herttaa vaikuttaisi olevan oikein. Se näyttää 5-3-4-1 jakauman ja 17 - 19 arvopistettä. Pohjoinen minimiarvoillaan ei yritä korkeammalle.

Nyt on herttapelissä otettavissa 12 tikkiä, kun valtti istuu tasan. 

27.2 - jako 27 (2)

Tässä jaossa itä - lännen ongelmana on surkea yhteensopivuus. Kummallakin on renonssi partnerin päävärissä. Huolimatta siitä, että itä-lännellä on yhteensä 25 arvopistettä, kolmen sangia on vaarassa patalähdöllä. Patakymppilähtöön pöytä pelaa sotilaan ja etelä voittaa ässän. Länsi sakaa ruudun. Nyt etelän pitää jatkaa herttasotilas, jonka pelinviejä laistaa. Nyt etelä jatkaa pataa pohjoisen rouvalle, ja pelinviejän on edelleen laistettava. Patajatkon pohjoinen voittaa kuninkaalla ja jatkaa ristiässän ja -rouvan. Pohjoinen saa tikin kuninkaallaan mutta hänellä ei ole enää pataa jatkaa ja kun puolustuksen risti istuu 4-4 ja ruuturouva on pohjoisella, pelinviejä saa patakuninkaan, herttaässän, neljä ristitikkiä ja kolme ruututikkiä (puolustushan on jo ottanut kaksi pataa, hertan ja ristikuninkaan).

27.2. - jako 28 (3)

Kun herttarouva ja pataässä istuvat oikein, pohjois-etelällä on kaksi tikkiä padassa, neljä hertassa ja kolme ruudussa, eli yhteensä yhdeksän tikkiä. Pelinviejä voittaa ruutulähdön käteen ja pelaa hertan sotilaalle. Sitten pelataan pöydästä pata kuninkaalle ja jatketaan hertta ässälle. Seuraavaan pataan itä pelaa ässän ja jatkaa ruudun, jonka pelinviejä voittaa käteen. Nyt pelinviejä saa kaksi herttaansa, padan ja ruudun, mutta joutuu sitten pelaamaan ristin kädestään. Näin puolustus saa loput.

27.2 - jako 29 (4)

Jaossa 29 itä-lännen patapeliin lipsahtaa helposti 10 tikkiä. Pohjoisen luonnollinen lähtö on iso hertta, ja sen jälkeen puolustus jää vain kolmeen tikkiin.

27.2. - jako 30 (5)

Tässä jaossa pohjois-etelä voivat helposti päätyä liian korkealle. Tasaisilla käsillä ilman hyvää yhteensopivuutta yksi sangi on riittävän korkea taso. Tosin jaossa on kahdeksankin tikkkiä otettavissa.

Lännen todennäköinen lähtö on hertta. Pelinviejä laistaa kerran ja voittaa toisen kierroksen pöytään. Sitten pelataan pieni ruutu kohti käden rouva-sotilaskombinaatiota. Itä todennäköisesti laistaa ensimmäisellä kerralla. Nyt etelä koittaa patakymppiä, rouva, kuningas ja ässä. Idällä ei ole enää herttaa, joten hän jatkaa padan pelinviejän yhdeksikölle. Jos pelinviejä nyt jatkaa padan ässälle ja sitten ruudun kohti rouvaa, itä ottaa kuninkaan, ottaa sitten vahvan patansa ja jatkaa ristin. Näin pelinviejän resurssit riittävät vain kahteen pataan, kolmeen ruutuun, kahteen herttaan ja yhteen ristiin. 

Valitse väri

Kolmea pataa vastaan pohjoinen aloittaa ruutukuninkaalla.  Voitat tikin pöydän ässällä ja ollessasi (ehkä viimeistä kertaa) kiinni pöydässä testaat valttia pelaamalla patasotilaan. Etelä peittää kuninkaalla ja voitat tikin ässällä. Molemmat puolustajat tunnustavat rouvalle ja kympille.

Sinulla näyttäisi olevan kuusi pataa, ruutuässä ja kolme ristiä, eli yhteensä kymmenen tikkiä. Puolustus tosin saattaa ottaa kaksi herttaa ja kaksi ristiä sitä ennen. Uhkaako sitoumustasi jokin vaara? Miten ajattelit jatkaa?

Valtin istuessa tasan sinulla on vielä kolminkertainen ruutupito tallella. Saat siis päästää puolustuksen kiinni vielä kolmesti. Sinulla on mahdollisuus ylitikkiin, jos  pääset pelaamaan ristiä pöydästä.

Yrität siis saada yhteyden pöytään pelaamalla hertan kohti pöytää. Pohjoisen pelatessa pienen määräät pöydästä sotilaan, jonka etelä voittaa rouvalla. Etelä kääntää ruudun, jonka varastat. Nyt olet tienhaarassa.

Yleinen sääntö on, että pelataan kohti kuvia. Nyt sinulla ei ole enää varaa sellaiseen, vaan sinun on pelattava risti kädestä. Minkä ristin pelaat?

Oikein on pelata kuningas. Jos risti istuu tasan, menetät aina kaksi ristitikkiä, pelaat miten tahansa. Samoin käy, jos jommalla kummalla vastustajalla on ässä singelinä tai molemmat kuvat kolmantena. Mutta jos puolustuksen singelton on rouva, niin silloin menetät vain yhden tikin pelaamalla kuninkaan. 

Nykyisellä istunnolla menetät kaksi ristitikkiä, mutta saat kuitenkin kaksi ristitikkiä, eli kotipelin. Ja jos puolustus ei huomaa kiirehtiä herttaässänsä kanssa voi tuloksena olla ylitikki.

Näille sivuille on tarkoitus lisätä materiaalia liittyen perustaitoihin. Sivut on tarkoitettu peruskurssia käyville tai juuri sen päättäneille.