Release 2.19q
Viimeisin päivitys
Etusivu
26. Maalis 2024 20:22 EET
Joukkuemestaruudet
25. Maalis 2024 20:33 EET
Yhteys / Contact
18. Maalis 2024 17:28 EET
Uusi alertointisääntö
26. Tammi 2024 10:04 EET
0 0 0 0 0 0
Sivuilla käyntiä 2024
Tutustu bridgeen pelaamalla MiniBridgeä
MiniBridge on helpompi versio pelistä ja pelataksesi tarvitset vain korttipakan...

Lue julkaisu tästä:

Kerhon historiaa
Historiikkiä
Itsenäisyyspäivänä 1958 Kouvolan Sanomissa olleen ilmoituksen ja virastotalon ilmoitustaululla olleen julisteen innoittamina kokoontui 11 bridgen ystävää tiistaina 9.12.1958 Kymen Kartanon Pähkinäkabinettiin tarkoituksella saada aikaan puolivirallinen kerho, jonka puitteissa voitaisiin jat-kuvasti pelata ja opiskella kulttuuripeli bridgeä. Sellainen päätettiinkin perustaa ja alun paperisodan jälkeen kerhon virallinen perustava kokous pidettiin Kouvolan Kauppakerholla 11.5.1959. Kokouk-sessa oli läsnä 25 henkilöä. Kokouksessa hyväksyttiin kerhon säännöt ja päätettiin liittyä jäseneksi Suomen Bridgeliittoon.

Kerhon pelitoiminta alkoi kuitenkin jo 30.12.1958, jolloin pelattiin ensimmäinen parikilpailu (3 pöytää). Aluksi lainattiin pöytäkortit Karhulan Bridgekerholta. Ensimmäiset brikkapussit saatiin käyttöön vuoden 1959 alussa. Pelitoiminta oli alussa vilkasta; pöytämäärä oli alussa 5-7 pöytää. Ihmisten paikkakunnalta poismuuton vuoksi toiminta pikkuhiljaa näivettyi, koska uusia pelaajia ei saatu tilalle. Pelaajamäärä alkoi vähetä syksyllä 1967. Heikoin oli tilanne vuonna 1974, jolloin saatiin aikaan vain 10 peli-iltaa, joissa pelaajia oli enemmän kuin 2,5 pöytää. Alkeiskurssien avulla tilanne saatiin käännetyksi vähäksi aikaa kunnes vuonna 1988 oli edessä taas tilanne, jossa keskimääräinen pelaajamäärä oli vain 2,5 pöytää illassa. Nykyisin pelaajamäärät ovat keskimäärin 4-5 pöytää illassa, mutta vähenevä suuntaus on auttamatta edessä, jollei jotain tehdä kiinnostuksen parantamiseksi.

Jo alusta alkaen Kouvolan Bridgekerho ry:llä on ollut kiinteät siteet Kymen mestarikerhoon. Kummassakin kerhossa on pelannut samoja pelaajia ja alkuvuosina järjestettiinkin vuosittaisia kerho-otteluja seutukunnan bridgeherruuden ratkaisemiseksi. Kerhon papereista ei kuitenkaan löydy mer-kintää siitä, kumpi kerho oli niskanpäällä. Tavasta on 1980-luvun loppupuolella luovuttu. Myös muihin naapurikerhoihin on KBK:lla aina ollut hyvät suhteet etenkin Karhulan-Kotkan suuntaan.

Yhdistys on kuitenkin kasvoton, jollei huomioida niitä ihmisiä, jotka ovat olleet toiminnan takana. Yli 50-vuotiseen taipaleeseen mahtuu monta toimijaa, joista osan alkuvaiheen toimijoista nykypäivän pelaajat tietävät vain nimeltä.

Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin di Erkki Huhtanen ja muiksi johtokunnan jäseniksi rouva Kaarina Kosonen, di Jaakko Tuomala, di R Seessalmi ja herra R Sormunen. Varajäseniksi valittiin opettaja Turunen ja herra O Kalke.

Kerhon puheenjohtaja vaihtui vuoden 1962 alussa Erkki Huhtasen muuttaessa muualle. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin poliisitarkastaja Olli Asteljoki. Hän toimi tässä tehtävässä vuoteen 1969, jonka jälkeen hän kieltäytyi jatkamasta puheenjohtajana, mutta toimi edelleen johtokunnan jäsenenä. Hänen jälkeensä puheenjohtajana toimi johtaja Keijo Vahter vuoteen 1975 asti. Vuonna 1976 puheenjohtajana toimi Roger Davis, jonka kausi jäi vain vuoden mittaiseksi paikkakunnalta pois-muuton vuoksi. Vuosina 1977-1981 puheenjohtajana toimi Raimo Sormunen. Vuosina 1982-1985 puheenjohtajan nuijaa heilutti Pekka Pulkkinen. Tämän jälkeen kerhon innovatiivisuus näyttää kadonneen, koska vuodesta 1986 lähtien kerhon puheenjohtajaksi on aina valittu Erkki Becker vuoteen 2010 asti. Häntä seurasi Mikko Kekki vv 2010-2011 ja sen jälkeen Janne Tauriainen v 2012.

Puheenjohtajien lisäksi on ehdottomasti mainittava kerhon pitkäaikainen sihteeri ja rahastonhoitaja Eino ”Kalle” Maaranen, joka kerhon alusta asti aina vuonna 1977 tapahtuneeseen poismenoonsa asti toimi kerhon sihteerinä ja rahastonhoitajana. Hänen jälkeensä kerhossa ei laadittu enää toimin-takertomustakaan ennen kuin vuonna 1988 tapa otettiin jälleen käyttöön. Toinen merkittävä toimija oli edesmennyt Ralf Grön, joka toimi ansiokkaasti piirimme alueella MP-kilpailujohtajana ja samalla kerhokilpailujemme johtajana ja kurssinvetäjänä.

Nykyisistä kerhon jäsenistä kannattaa lisäksi nostaa esille Koskivaaran Risto, joka vuosikausia on toiminut bridgetoimintaa edistävästi järjestämällä kulmakunnan yhteisiä bridgematkoja Viroon ja useammankin kerran koonnut porukat kotiinsa pääsiäisbridgeä pelaamaan. ”Tavallisista” kerhopelaajista, jos sellaista termiä nyt uskaltaa käyttää, kannattaa tässä yhteydessä kiinnittää huomiota Terttu Skyttään. Hän on aloittanut pelaamaan kerhossamme vuonna 1983 ja sen jälkeen vuodesta vuoteen ollut ”uskollisin pelaaja” –kisassa voittajana tai ainakin kärkisijoilla. Hän on lisäksi vuosia ollut johtokunnan jäsen.

Ensimmäinen alkeiskurssi järjestettiin 1974 Altti Talon toimiessa kurssin vetäjänä. Myös Roope Davis järjesti täällä oloaikanaan kurssin, jolta jäi muutamia pelaajia aktiivipelaajien joukkoon kuten Ralf Grön, Riitta Loikala (nyk. Grön) ja Brita Perälä. 1983 pidetyltä kurssilta jäivät pelaamaan Terttu Skyttä ja Erkki Mäntynen. Syksyn 1988 kurssilta jäi sitten jo suuri määrä pelaajia eli 8 kpl kuten Launteet, Esa Holmberg, Sulo Markkanen, Risto Koskivaara ja Matti Hellbom sekä Raimo Itävainio ja Markku Hautamäki. Myös myöhemmin on järjestetty kursseja yhteistyössä mestarikerhon kanssa.

Kerhon pelipaikkana oli alussa osin Kauppakerho ja osin Kymin Pirtti Kuusankoskella. Sittemmin pelattiin kerran kuussa Asemaravintolassa ja muina viikkoina koskiklubilla. Pelipäivä oli aluksi perjantai. Vuonna 1969 peli-illat muutettiin torstaiksi ja 1980 alussa keskiviikoksi joka on säilynyt kerhon pelipäivänä. Vuonna 2010 kokeiltiin vuoden ajan torstaita pelipäivänä, mutta kokeilu ei vas-tannut tavoitteita.

Upseerikerholle siirryttiin pelaamaan vuonna 1976. Ravintoloitsijan vaihtumisen vuoksi siirryttiin pelaamaan ravintola Anrien tiloihin vuonna 2002 ja sieltä nykyiseen pelipaikkaan ravintola Kantri Pubiin vuonna 2006. Välillä pelattiin pari vuotta Kymin Kerhon tiloissa Kuusankoskella kunnes siirryttiin takaisin Kantri Pubiin syksyllä 2011.

Kerhon vuosikilpailun voitosta on pelattu vuodesta 1963 lähtien ja voittajien nimet on kaiverrettu komeaan kiertopalkintoon. Alun perin palkinnon kierron oli tarkoitus katketa viiteen voittoon ja näin tapahtuikin Unto Kvistin voittaessa palkinnon viidennen kerran vuonna 1981. Hänen kuolemansa jälkeen perikunta lahjoitti palkinnon takaisin kerholle vuonna 1988. Nimiluetteloon mahtuu seuraavia nimiä: Erkki Becker 16 voittoa, Unto Kvist 5, Janne Tauriainen 4, Bertil Grundvall ja Lippo Niemelä 3 kpl. 2 voittoa ovat saavuttaneet Keijo Vahter,  R. Hölsä, Pekka Pulkkinen ja Aulis Koikkalainen. 1 voiton ovat saavuttaneet Raimo Sormunen, Kalle Paasikoski, Markku Kaistakorpi ja Kaarina Kosonen.