SpadeHeart 
Porvoon Bridgekerho
 DiamondClub
Release 2.19q
0 0 0 0 0 0
Sivuilla käyntiä 2024
Menneen talven lumia
Paholaismaista menoa

Jaossa 2 olivat kaikki parit neljässä hertassa. Itse sain idän korteista ruutulähdön ja pöydästä pelatun pienen pohjoinen voitti rouvalla ja jatkoi sitten ässän. Kolmanteen tikkiin pohjoinen pelasi pienen ristin, jonka voitin ässällä. Tämän jälkeen otin tylsästi kaksi korkeaa herttaa, sakasin padan ruutukuninkaalle ja ristikuninkaan ja kahden korkean padan jälkeen varastin ristit pöytään ja ruudun ja padan käteen. Puolustus sai vielä korkean herttansa, joten tuloksena oli kymmenen tikkiä. Peliin olisi kuitenkin saatavissa ylitikki. Keksitkö miten?

Kun olin kiinni ristikuninkaalla, minun olisi pitänyt jatkaa pata ässälle. Sitten otetaan ruutukuningas, jolle sakataan pata. Sitten pataässä ja pata varastetaan käteen. Ristikuninkaalle sakataan pöydästä pata ja varastetaan risti pöytään pienellä valtilla. Tähän asti molemmat vastustajat ovat tunnustaneet väriä. Tilanne on nyt seuraava:

♠ -               ♠  -
 K107         A98
 8                -
♣ -               ♣9
 

Kun nyt pelaan ruudun pöydästä, pohjoisella on ongelma. Jos hän sakaa ristin tai varastaa pienellä, varastan kahdeksikolla ja jatkan ristiyhdeksikön. Tämän jälkeen ongelma siirtyy etelälle, jolla on enää kolme valttia jäljellä. Jos hän pelaa pienen valtin, pöytä varastaa yli seiskalla ja pohjoisen on pakko tunnustaa väriä. Nyt pöydän valttikuningas ja käden ässä ottavat loput tikit. Jos hän taas varastaa kuvalla, niin varastan yli kuninkaalla ja pelaan herttaseiskan ysille. Ässä ottaa sitten viimeisen tikin. Tuloksena on siis 11 tikkiä.

Jos pohjoinen taas pelaa ruudulle valttikuvan, niin varastan yli ässällä ja leikkaan toista kuvaa etelältä. Jälleen tuloksena 11 tikkiä.

Tässä jaossa puolustuksella on viisi valttia mukaanlukien rouva ja sotilas, mutta he eivät saa niillä ainoatakaan tikkiä. Tällä kertaa  ainoastaan Pekka ja Martti olivat saaneet jaossa 11 tikkiä, muut olivat tyytyneet kymmeneen tikkiin.

Mikä kortti

Olet päätynyt kolmeen sangiin avattuasi urheilullisesti yhdellä padalla idän korteilla. Etelä lähtee herttasotilaalla, joka saa pitää tikin pelattuasi pöydästä pienen. Etelän jatkamalle herttakympille pelaat ässän pohjoisen tunnustaessa pienellä. Jatkat ristiässällä, jolle sakaat pienen padan molempien vastustajien tunnustaessa. Jatkat ristirouvalla, jonka pohjoinen voittaa kuninkaalla etelän tunnustaessa yhdeksiköllä. Kädestä sakaat pienen ruudun. Pohjoinen jatkaa pienen padan. Mitä pelaat tähän tikkiin? Kyseessä on puhdas arvaus, vai onko?

On totta, että pohjoinen olisi voinut pelata padan ässän alta siinä toivossa, että pelinviejä leikkaa rouvalla ja etelä voittaa tikin ässällä. Katsotaanpa kuitenkin tilannetta pohjoisen kannalta. Hänellä oli ristikuningas ja näyttäisi olevan herttakuningas. Jos hänellä on lisäksi pataässä, niin hän näkee omassa kädessään ja pöydässä yhteensä 26 pistettä. Neljätoista on siis muualla. Jos pelinviejällä on avaustarjouksen lupaama kaksitoista, niin silloin etelälle jää korkeintaan kaksi, joista hän on jo näyttänyt herttasotilaan. Pelaamalla pienen padan ässän alta pohjoinen riskeeraisi sen, että pelinviejä ottaisi neljä ristiä, neljä ruutua, yhden padan ja yhden hertan, eli yhteensä kymmenen tikkiä. Tällöin hän luultavammin jatkaisi passiivisesti joko ristiä tai ruutua. On siis todennäköistä, että pataässä on etelällä, ja tällöin on oikein pelata kädestä sotilas.

Valtin käsittely

Toisessakin tämän viikon ongelmassa meidän tulee löytää oikea tapa käsitellä väri, jossa pöydässä on renonssi. Miten käsittelet valtin neljässä hertassa varastettuasi idän ruutuässälähdön?

Jos valtti istuu 3-3, on yhdentekevää, miten pelaat; menetät aina vain kaksi valttitikkiä. Samoin, jos jommallakummalla puolustajalla on hertassa KJ9x et voi välttää kolmen herttatikin menetystä. Ratkaisevat jakaumat ovat siis ne, joissa jommalla kummalla puolustajalla on 9x, Jx tai Kx. Miten tämä vaikuttaa valtin käsittelyyn?

Jos jommalla kummalla puolustajalla on joko 9x tai Jx, silloin oikein on pelata ensin ässä ja sitten jatkaa rouvalla. Kun yhdeksikkö tai sotilas putoaa rouvan alle, niin kiinni tultuasi jatkat kympillä ja mahdollisesti uudelleen kiinni tultuasi kahdeksikolla. Tällöin annat tikit vain valttikuninkaalle ja joko sotilaalle tai yhdeksikölle.

Jos taas jommalla kummalla puolustajalla on joko Kx tai Jx, silloin on oikein pelata ensin ässä ja sitten jatkaa pienellä hertalla. Tultuasi uudelleen kiinni jatkat herttarouvan ja jälleen kiinni päästyäsi poistat viimeisen valtin kympillä. 

Kumpikin vaihtoehto kattaa kaksi jakaumaa kolmesta, eli vievät pelin kotiin samalla todennäköisyydellä. Ehkä rouvan pelaaminen on kuitenkin jonkin verran parempi. Pelaaja, jolla on kahden kortin valtti on todennäköisemmin länsi. Hänellä vaikuttaisi olevan ruudussa KQ, ja mahdollisesti J. Jos hänellä on lisäksi herttakuningas, niin silloin hänellä olisi 8 - 9 pistettä punaisissa väreissä. Jos hänellä vielä olisi patarouva, niin silloin hänellä olisi 10 -11 pistettä, joilla hän olisi saattanut avata yhdellä ruudulla kahden sijaan. Eli jos lännellä on herttakuningas toisena, niin silloin pataleikkaus todennäköisesti onnistuu. 

Nyt lännellä oli sotilas toisena hertassa, joten molemmat pelitavat olisivat onnistuneet. Parasta puolustusta vastaan on pelinviejän kuitenkin oltava tarkkana. Oletetaan, että pohjoinen pelaa herttaässän jälkeen pienen hertan lännen sotilaalle. Jos länsi nyt jatkaa ristin, niin tämä voitetaan käteen ässällä ja jatketaan valttirouva, jonka itä voittaa kuninkaalla ja jatkaa ristin. Tämä voitetaan pöytään kuninkaalla. Sitten pohjoinen tulee käteen varastamalla ruudun ja poistaa puolustuksen viimeisen valtin kympillä. Nyt pelataan kädestä patakymppi, joka saa juosta lännen rouvalle. Koska lännellä ei ole ristiä jäljellä, hän jatkaa ruudun, jonka pohjoinen varastaa viimeisellä valtillaan. Sen jälkeen pöydän pataässä, -kuningas ja -sotamies ottavat viimeiset tikit.

Jos taas länsi jatkaa ruudun ollessaan kiinni valttisotilaalla, pohjoinen varastaa pienellä ja jatkaa valttirouvan. Kun itä jatkaa padan, niin tämä pitää voittaa pöytään ässällä (muuten länsi saa tikin rouvalla ja jatkaa ruudun, jolloin idän valttiyhdeksikkö kasvaa tikiksi). Sitten pohjoinen tulee käteen ristiässällä, postaa valtin herttakympillä ja juoksuttaa patakympin rouvalle.

Puolustus saa tällä pelinviennillä vain kaksi valttitikkiä ja patarouvan. Tämä näytti olevan vaikea löytää, koska kukaan ei ollut saanut herttapelissä kymmentä tikkiä.

Hyväksyäkö vai eikö hyväksyä

Pelaat vahvaa ristisysteemiä, jossa partnerin 1♣ -avaus lupasi vähintään 17 pistettä ja vastauksesi 1  0 - 7 pistettä. Partnerin patatarjous ei ollut vaatimus ja olisit voinut passata kolmella pisteellä. yksinkertainen korotus lupasi 4 - 6 pistettä. Partnerin kolme ristiä on positiivinen inviittitarjous, joka pyytää tarjoamaan neljä pataa maksimilla ja/tai ristiarvoilla. Miten suhtaudumme partnerin pyyntöön?

Kättämme voi tuskin pitää maksimina, viisi pistettä rouvissa ja sotilaissa, huonoin mahdollinen jako eikä mitään ristissä. Toisaalta, patarouva ei voi olla huono arvo. Herttarouvan tai ruutusotilaan arvosta emme tiedä mitään. Siis kolme pataa?

Ei kannata hätäillä. Voimme tehdä siirtotarjouksen (eli siirtää ongelman partnerille). Meillä ei ole mitään ristissä, mutta ehkä herttarouvasta on apua. Jos tarjoamme kolme herttaa, niin partneri voi arvioida hertta- ja ruutuarvojaan ja päättää jäädäkö kolmeen pataan vai tarjotako neljä.

Itse tarjosin pelissä kolmeen ristiin kolme pataa, mikä ei tällä kertaa ollut menestys kun patapelissä oli lähes suorin vedoin kymmenen tikkiä.

Parikilpailun taakka

Pelaat parikilpailua ja vahvan ristisysteemin mukaisen tarjoussarjan jälkeen päädyit kolmeen sangiin, jota vastaan pohjoinen lähtee patasotilaalla. Pelaat pöydästä ässän, etelä tunnustaa kuutosella ja kädestä pelaat kakkosen. Miten suunnittelet pelinviennin.

Valtaosa pareista on luultavasti neljässä hertassa. Jos hertta istuu tasan, siihen on tulossa joko kymmenen tai yksitoista tikkiä riippuen siitä käykö ruutuleikkaus vai ei. Sinun pitäisi saada vähintään sama tikkimäärä, muuten pisteitä on tulossa niukalti. Jos ruutukuningas on pohjoisella, on sekä neljässä hertassa että kolmessa sangissa kymmenen tikkiä. Onko sinulla mitään mahdollisuutta, jos kuningas on etelällä?

Hertta on kasvatettava, joten jatkat pöydästä pienen hertan yhdeksikölle, jonka pohjoinen voittaa kuninkaalla. Hän jatkaa sitten patasotilaan ja etelä tunnustaa kuninkaalle viitosella. Pöydästä pelaamasi herttarouvaan etelä pelaa pienen ja pohjoinen voittaa ässällä ja jatkaa kolmannen hertan. Koska nyt on aika katsoa miten ruutu istuu, voitat tikin kympillä pöytään (etelä sakaa ristin) ja jatkat ruutusotilaan, jonka etelä peittää kuninkaalla. Voitat ässällä pohjoisen pelatessa kakkosen. Entä nyt?

Ensimmäisistä tikeistä päätellen pohjoisella oli alunperin neljän kortin pata. Jos hänellä on myös ruutukymppi, hänelle tulee sakausvaikeuksia kun pelaat hertat ja ristit pohjaan. Toisaalta, jos ruutukymppi on etelällä, sinun pitää leikata ruutua uudestaan yhdeksiköllä.

Herttojen ja ristien pelaminen ei maksa mitään, joten otat herttasotilaan, ristiässän ja jatkat ristin pöydän kuninkaalle.   Nyt otat patarouvan (molemmat vastustajat tunnustavat), jolle sakaat kädestä ruutukahdeksikon. Sitten pelaat ristirouvan, jolle etelä tunnustaa ja pohjoinen sakaa ruutukuutosen.

Pöydässä sinulla on nyt jäljellä ruutuviitonen ja pataseiska. Käden kortit ovat ruuturouva ja ruutuyhdeksikkö. Pohjoisella pitäisi nyt olla jäljellä yksi ruutu ja pataysi ja etelällä kaksi ruutua. Jos nyt uskot, että ruutukymppi on etelällä, sinun tulee leikata ruutua yhdeksiköllä. Jos taas olet sitä mieltä, että kymppi on pohjoisella sinun tulee pudottaa se pelaamalla rouva, jolloin yhdeksikkö jää vahvaksi. Tässä tapauksessa varmistaisin itse kymmenen tikkiä toppaamalla ruudun. Tällä voi saada ainakin muutaman pisteen. Nykyisessä jaossa tulos olisi ollut yksitoista tikkiä (kymppi oli pohjoisella) ja toppi.

Huomasithan, että viimeistä edellisessä tikissä sinun on oltava kiinni pöydässä. Jos olisit ottanut ensin pöydän ristikuvat ja sitten ristiässän, pohjoinen olisi voinut vapaasti sakata pataysin, koska pöydän seiskalle ei enää olisi ollut yhteyttä.

Jos tuntui liian vaikealta, älä huoli. Ainoastaan Kari ja Bengt olivat saaneet sangipeliin yksitoista tikkiä. Lisäksi voit välttää tällaiset ongelmat selvittämällä mahdollisen kahdeksan kortin ylävärifitin ennen kolmen sangin tarjoamista.